Taxe și diverse #2

Day 3,504, 16:37 Published in Romania Romania by Nicolae Crefelean
Taxe și diverse: https://www.erepublik.com/en/article/2643908

Am făcut un nou tabel cu niște calcule de profit/pierdere astăzi, fără să știu că nu-i pentru un articol. 😛 Ca să le folosească și altora, îl public eu (alături de alte calcule).

Este vorba despre profitabilitatea fabricilor de materii prime pentru mâncare și arme, lucrând ca manager.





Legenda:
Bonus = bonus țară + bonus regiune - poluare regiune
VP = Valoarea producției, la cel mai mic preț din piață
Profit = WAM - VP
WAM = 7,8325 (5% din salariul mediu)
Salariul mediu = 156,65 cc (ziua 3504)

După cum se vede, în prezent poluarea afectează foarte puțin profitul/pierderea. 🙂 Însă la calcule nu am inclus costul energiei consumate pentru o muncă, deși nu-i deloc de ignorat. 10 energie costă cam 1,2 cc în piață, iar în cazul WRM Q3 profitul devine aproape inexistent în cazul în care cumpărați pâine.

Al doilea lucru evident e faptul că e mult mai bine să folosim doar fabrici Q5 pentru producție, așa că luați asta în calcul. Nu mai gândiți că fabricile trebuie să-și scoată banii - adică să se amortizeze. Dacă nu dați cu cardul, să faceți direct fabrici Q5 de materii prime și fabrici Q7 de arme, sau fabrici de calitate mare pentru mâncare, aurul se adună lent și pe ceva oricum îl veți cheltui. Iar pe orice îl cheltuiți e bun dus. Însă lucrul ca manager vă costă zilnic monedă și energie, în timp ce aurul îl cheltuim o singură dată și economisim monedă și energie.

De exemplu în Moldova, cu fabrica de arme Q7 produc 18,7 arme cu 3740 WRM.
Ca să pot produce armele trebuie să lucrez în 8 fabrici WRM Q5, fiecare însemnând 1,2 cc cheltuiți pe mâncare la prețul pieței, deci 9,6 cc.
Dacă aș produce armele cu fabrici WRM Q3, ar trebui să lucrez în 16 fabrici, adică 19,2 cc pentru aceleași arme. Zilnic.

Deci dacă nu dați cu cardul, fabricile și upgrade-urile le veți face pe termen lung. Cu cât investiți mai repede în fabrici WRM de calitate mare, cu atât pierdeți mai puțini bani cu producția și obțineți un profit mai mare, rămânând și cu energie mai multă pentru luptă (TP). Faceți și voi calcule și nu presupuneți nimic. Economia nu-i pentru toți, ci numai pentru cei cărora le pasă de câteva de calcule. Dacă nu știți exact cum să calculați, întrebați printr-un articol și veți primi răspunsuri.

Reducerea taxei pe muncă la 4% ar crește profitul. Cu cât? Iată mai jos:




Cam 1,6 cc per muncă, deci foarte puțin. La 30 de fabrici, cât am eu, aș câștiga 48 cc zilnic, sau 1440 cc la 30 de zile, adică 2,66 gold lunar. Evident că orice plus e binevenit, însă înmulțiți 1,6 cc cu numărul de fabrici pe care-l aveți. Evident că tot ăia cu fabrici mai multe câștigă mai mult. „Nemernicii”, nu-i așa? Și culmea, mulți dintre ei nu se agită pentru scăderea taxelor. Asta pentru că cei mari au înțeles demult că e mai profitabil să aibă fabrici de materie primă Q5, așa că nu plătesc la fel de mult cât plătesc alții cu fabrici Q3 - care-s la modă pentru că-s ieftine.

Și încă ceva. În articolul lui Costin despre taxa pe muncă am făcut un tabel în care am pus și salariul mediu din țările vizate.

Salariul mediu între toate țările, conform acestui tabel, este 174,22 cc, adică 17,7 cc în plus față de salariul mediu din România (la acea dată). Pentru că și cuantumul salariului a fost adus în discuție, că ar fi prea mic la noi, haideți să vedem ce impact ar avea creșterea salariului mediu, cu numai 17,1 cc, asupra producției WRM și FRM.





Ar însemna o reducere cu aproximativ 0,9 cc a profitului, pentru că ar crește valoarea WAM. Bun, atunci haideți să vedem ce se întâmplă dacă mărim salariul și scădem și taxa pe lucru la 4%.





Am câștiga aproximativ 0,9 cc per muncă. Adică eu aș câștiga zilnic 27 cc, sau 810 cc la 30 de zile (1,5 gold). Din nou, cei cu multe fabrici câștigă mai mult. Însă câștigă mai mult cei cu fabrici WRM de calitate mare, în timp ce restul câștigă puțin, doar pentru că preferă fabricile Q3.

M-a durut crunt să desființez fabricile Q3 și Q4 când am făcut-o, dar am înțeles demult că e o investiție în viitorul meu economic și am făcut pasul ăsta. Am reușit să-mi produc bunurile de consum un costuri zilnice minime, iar asta m-a ajutat să mă dezvolt mai bine. Înainte să vă plângeți de taxe, chiar dacă există un mic plus pentru fiecare dintre noi, faceți calcule și planuri. Altfel dați degeaba vina pe Plato și pe oricare guvern. Cea mai mare greșeală e să produceți în pierdere doar pentru că nu vă informați.

Succes tuturor!
o7


Taxe și diverse #2: https://www.erepublik.com/en/article/2644195