Talouden Aikakauslehti 2/2012

Day 1,520, 14:22 Published in Finland Finland by Stogis

Silmiesi edessä on nyt Talouden Aikakauslehden toinen numero. Puolitoista viikkoa sitten ilmestyi ensimmäinen numero, joka käsitteli kultaa osana eRepublikin talousjärjestelmää. Ensimmäisen numeron voit lukea tästä.

Tämä numero käsittelee Q6-tuotantotason tuomista mukaan peliin sekä työkalulaatikon (toolbox) poistumista, jota myös perustellaan tuotannon muuttumisella. Tuotannon muuttuminen, ehkä koko talousmoduulin, on pohtimisen arvoinen asia, jota eduskuntakin on nyt tänään 18.1. käydyssä verokeskustelussaan sivunnut. Tuota verokeskustelua käsittellään hieman laajemminkin lehden lopussa, eikä muutenkaan unohdeta pohtia valtioiden asemaa rahataloudessa. Lisäksi mietitään myös eTalouden kehityssuuntaa tai pikemminkin, onko sellaista edes olemassa?

Tämä numero saattaa valahtaa hieman pidemmän puolelle...

Kuudella jaollinen tuotanto ja Q6


Q6-tuotanto on nyt osa pelin talousjärjestelmää (Kuva: WTC)

Uuden vuoden tienoilla oli kampanja, jolla yllättäen saattoi päivittää kaikki Q5-tehtaat Q6:ksi. Tämä oli tyypillinen kullan käyttöön rohkaiseva, ilkeämmin sanoen, kultaa kalastaleva kampanja, jolla käytännössä muutettiin perinteinen ja ihan perusjärkevä viidellä jaollinen tuotantojärjestelmä kuudella jaolliseksi. Minimissään ennen saattoi tuottaa esimerkiksi 20 healhtia vahinkoa Q1-aseella ja maksimissaan 100 healthia Q5-aseella, mutta nyt maksimi on 120.

Tämä nyt on selvää kauraa. Sen sijaan, mitä tästä seuraa on aika iso kysymys. Kun vielä myöhäissyksyllä Q5-aseen myyntihinta oli noin 45 markkaa, on nyt Q6-aseen myyntihinta 48 markkaa. Armeijoiden ja yksittäisten pelaajien iskuvoima lisääntyi kaikkialla, joten nyt sodissa isketään 20 healthia enemmän kuin ennen. En tiedä mikä tarkoitus tässä oli, koska pelaajan maksimiterveys on edelleen 100. Koska Q6-aseet tulivat tuotannon kasvaessa useamman kansalaisen ulottuville, ei Q6-käyttäjillä ole mitään erityisasemaa muihin pelaajiin nähden. Tätä aihepiiriä on käsitellyt World Trade Centar-artikkelissaan "Be Smart", joka on lukemisen arvoinen. Se sai minut pohtimaan koko kuusiportaista tuotantosysteemiä.

Q6:n lisääminen tuotantomahdollisuuksiin tietenkin lisäsi tuotantoa. Tuotannon jatkuva kasvuhan on ollut pelin ongelma koko ajan. Tätä adminit ilmeisesti yrittivät ratkaista inflatoinnilla eli ostobotilla, kuten olen aiemmin arvellut, mutta tämähän tunnetusti "paskoi valuutat".

Nyt ilmeisesti "paskottiin" sitten tuotanto. On selvää, että nyt eTaloudesta on tullut kuusiportainen, joka on aika järjetöntä. Sen "taloushistoriallinen" rakennekin on pysynyt samana. Perinteisesti on ollut niin, että suhteessa on ollut halvempaa ostaa esim. viisi kappaletta Q1-pullaa kuin yksi Q5-pulla. Niin se on edelleenkin. Sen sijaan on aseissa laatu on ollut ratkaiseva eikä määrä. Niin se on edelleenkin. Nyt vain maksi on Q5:n sijaan Q6.

Tuotanto on kasvanut, botilla on enemmän tuotteita ostettavanaan, lisää fiat-rahaa on syntynyt ja Q1-Q5-tuotteiden hinnat ovat laskeneet. (Itse asiassa em. WTC:n "Be Smart"-artikkelissa laskettiin Q4-aseiden tuotannon olevan kaikkein kannattavinta tälle hetkellä, ja että on kannattavampaa omistaa kaksi Q5-tehdasta kuin yksi Q6.) Yksi "pieni" kullan käyttöön rohkaiseva kampanja muutti reilusti pelin taloutta. Nyt siis pitää tehdä jokin iso uudistus!

(Milloin oppisivat, ettei talouden kanssa ole pelleilemistä, ei pelissä eikä IRL, jos peli-iloa halutaan säilyttää?)

"Jotain tarttis tehrä..."


Mutta mitä? Siinä riittääkin pohtimista..

On varmaankin monen tahon niin adminien kuin pelaajienkin mielessä. Mutta mitä? Pessimistisesti ajatellen yleensä homma etenee niin, että tehdään jotain hienosääntöä eli "pientä", sitten huomataan, että "ei hitto, korjataanpas vähän vielä", ja pian "ei mennytkään ihan kuin Strömsössä" ja lopulta joudutaan tekemään jokin suuri uudistus. Itse lopetin aikanaan V2:n tultua ja petyin aiemmin odottamiini uudistuksiin. "Big Picture" on ollut kateissa muuneltuun V1:en palaamisen jälkeen ja jatkuvaa poikkoilua on tapahtunut.

Muiden pelaajien tapaan tänään minunkin inboxiinitipahti seuraava Platonin viesti:



Mitä tästä voidaan päätellä? Kyseessä vaikuttaisi olevan juuri tällainen pintapuolinen uudistus. Työkalupakki poistetaan. Ilmeisesti jonkinlainen pikaratkaisu siihen, että tuotanto on pelissä aivan liian suurta, eikä tuotantoa tehostavista työkalupakeista ole ainakaan tuotannon pienentäjiksi.

Sen sijaan ajatus, että talous keskittyy yrityksiin ja johtajana toimimiseen kuulostaa epäillyttävästi siltä samalta, joka oli alkuperäisen V1:n loppuvaiheen ylituottannon takana, kun jokaisella tuntui olevan oma Q1-tehdas, jotka hintakilpailivat markkinoilla polkuhinnoilla. Mielestäni peltojen lisääminen oli aikanaan virhe, koska ne lisäsivät ylituotantoa, mutta lopulta niitä oppi hyödyntämään ja omavaraisuus on kuitenkin ollut yksittäiselle pelaajalle pullan tai HW-putken pitämiseksi hyödyllistä. Koska työkalupakkien poistaminen on "first step", on oletettavissa, että pellot ja omavarainen pullatuotanto aiotaan lopettaa.

Tämä jatkuva epävarmuus on kiusallista. Ylipäätään ajatus siitä, että poistetaan "land-ownership", jotta "yhteiskunta kehittyisi", on outo. Markkinat, talous ja ennen kaikkea tämä peli tarvitsee monipuolisuutta, eivätkä kaikki voi olla tehtaanomistajia. Silloinhan tämä peli hanurista onkin, jos kaikki tekevät samoja asioita. Tarvitaan niin peltoja kuin tehtaitakin.

Rahatalouden kupla odottaa poksahtamistaan


Mitä tapahtuu, kun se poksahtaa?

Tällä hetkellä Brasilia on maailmantalouden kova nimi kuten Kiinakin. Vaikka valtioilla onkin kansalliset orginsa, näkee nykyisen ongelman hyvin Brasilian valtionkassasta: 36,56 kultaa ja 12 608 327,58 BRL eli 12,6 miljoonaa liiraa. Käytännössä arvottoman fiat-valuutan määrä on viimeisten viikkojen aikana kasvanut koko ajan, eikä Q6-tuotannon tulo ole ainakaan auttanut asiaa.

Valuutan määrä alkaa muodostaa valtioille riesaksi. Ainut vakaa valuutta tässä pelissä on kulta ja itse en ole koskaan mitään muuta valuuttaa kerännytkään. Tämä on hyvä ohje valtioillekin, vaikka toivon todella, ettei esim. Brasilia tunge tuota 12,6 miljoonan lottopottiaan monetary marketiin. Ongelma onkin se, ettei näitä valtavia fiat-valuutttavarantoja voi käytännössä muuttaa kullaksi.

eTaloudessa on käynnissä hyperinflaatio yhtäaikaa kasvaneen tuotannon kanssa. Olemassa on siis kaikki kuplan ainekset ja, kun se puhkeaa tai on puhkemassa, adminit varmasti tekevät jotain. Tai ainakin heidän pitäisi tehdä, eri asia vain seuraako siitä jotain parempaa.


Rahaa on kuin roskaa... kuten sen arvokin.

eSuomen ALV, valtion rahavarannot ja eduskunnan keskustelu

Tästä päästääkin eduskunnassa käytävään keskusteluun. Itse viime viikolla meinasin kirjoittaa alv:in alentamisesta, mutta mitään muuta sanottavaa ei olisikaan ollut.

Mutta totta tosiaan. Botti on tuottanut verorahat valtiolle yhdessä kansalaisten kanssa niin, että verotus voitaisiin vetää minimiin. Muissa eMaailman valtioissa ALV-verotus on vedetty minimiin ja siinä mielessä 25 prosentin ALV aseissa on täysin kohtuuton. Olisi suositeltavaa vähintään puolittaa se. Itse voisin jopa kannattaa 5 prosentin ALV:ia aseissa, mitä joku voi pitää hieman radikaalina, mutta se olisi silti samalla tasolla monien muiden maiden kanssa. Verotuksen keventäminen kuitenkin kasvattaisi taloudellista aktiviteettia, mikä kompensoisi verosaatavien vähenemistä. On totta, että aseista eSuomen valtio saa suurimmat tulonsa, mutta tulee myös miettiä veronlaskun positiivisia vaikutuksia eikä lyhytnäköisesti valtion saatavia.

Bottin tuottama veromäärä on tosiaan laskenut viime aikoina. Tosin sen laskeminen on aina vähän niin ja näin, mutta silti. Onko jotain tapahtumassa? Tai sitten vain botti vähentää ostoja, jottei kasvattaisi kuplaa entisestään. Vaikea tietää. Joka tapauksessa on mahdollista, että pelin talouden ongelmia yritetään ratkaista uuden moduulin kautta, mihin aiemmin lainaamani Platonin lähettämä viesti saattoi viitata virkkeellä: "And, as all societies progress, the time has come for a change of focus".

Kansanedustajat sampo555 ja Ylimoguli ovat puhuneet järkeviä. Erityisesti ylimoguli on hyvin huomauttanut, ettei ostobotin käytöksestä kannata tehdä mitään dramaattisia päätelmiä. Hänen ajatuksensa, että adminien pitäisi itse asiassa nolla valtioiden kassat tilanteen ratkaisemiseksi, on oikeasuuntainen. Suuri määrä kansallisia valuuttoja pitäisi hävittää bittiavaruuteen, jotta saataisiin neutralisoitua rahataloutta. Tosin paras ratkaisu olisi kyllä kultakannan palauttaminen, mutta siitä taitaa olla turha unelmoida, koska se ei ainakaan edistä kultapakkausten (gold pack) myyntiä IRL-valuutalla.

Toiset ovat taas vedonneet siihen, että valtiolla pitää olla pahanpäivän varalle suuri käteismäärä, josta voidaan mm. jakaa tukia, jos ja kun touhu menee kaaokseksi. Mielestäni tämä on väärä lähestymistapa. Silloin, kun pelin talous on uudistusten kourissa, parasta yksittäisen pelaajan kannalta on kevyt verotus. Verotus entisestään vääristää taloutta, joten mitä kevyempi verotus sitä enemmän normaalitilassa markkinat ovat. Verotus on aina valtion interventio ja se vie kokoajan myös tavallisten kansalaisten rahoja eikä vain botin.

Myönnän, että olen hieman ideologinen verotuksen suhteen, enkä ole enää aikoihin osallistunut valtionhallintoon, joten en enää ole itse luvuista ole tarkalleen perillä. Sen sijaan Sampo555:n perehtyminen botin toimintaan on varsin kunnioitettavaa. Itse laskuihin en viitsi ottaa sen enempää kantaa, koska itse laskijalla on varmasti niistä paremmat tiedot. Kiinnostavaa kuitenkin on se, että valtion tulot ovat 200 000 markkaa päivässä botin tuodessa niistä noin 150 000. (Tämähän tarkoittaa sitä, että peräti 75 prosenttia valtion päivätuloista tulee botilta, mikä ei kyllä kerro kovin pelaajakeskeisestä talousmoduulista.)

Lisäksi tämän viikon aikana Ministry of Finance FI:lle on siirretty puoli miljoonaa markkaa ja kyseisellä ministeriöllä on varmasti pohjakassaakin. Nyt on ehdotettu ase-ALV😮n alentamista 16 prosenttiin, mutta suora puolittaminen eli pyöristettynä 13 prosenttia voisi olla myös hyvä vaihtoehto. Ottaen huomioon veronalennuksen positiiviset puolet, valtion aiemmat säästöt ja ilmoitetut valtion päiväkulut (100 000+MPPt) ei 100 000 markan arvoinen veronalennus olisi mitenkään liikaa. Tosin eSuomella taitaa olla nykyään lähemmäs 30 MPP:tä eli noin 300 000 markan kustannusten verran. Tärkeintä on vain se, että armeija ei säästöistä kärsi.

Jos talousjärjestelmä menee uusiksi, on parasta, että pelaaja itse tienaa rahansa eikä odottele tukia. Valtion ensisijainen tehtävä ei ole kerätä tai jakaa rahaa, vaan pyörittää armeijaa, jotta eSuomen itsenäisyys turvattaisiin. Kaikki muut syyt (korkealle) verotukselle loukkaavat yksittäisen kansalaisen/pelaajan oikeuksia tienata rahaa itselleen. Kun ihmisillä on enemmän varallisuutta, he käyttävät sitä yrityksiin, investointeihin ja muutenkin reilummin. Tällöin talous lähtee uuteen nousuun, joka työ myös varoja valtiolle. Alhainen verotus on paras keino turvata talouden vakaus myös mahdollisissa kriisiolosuhteissa sekä paras tae kriisin jälkeiselle talouskasvulle.

Odottelemaan ei kannatta alkaa tai jättää suunnitelmia jäihin. Ei ole järkevää tehdä päätöksiä huhujen tai arvelujen perusteella. Ja vaikka tehtäisiinkin, on paras johtopäätös silti sama: aseiden ALV:ia on pudotettava reilusti ja pienenä hienosäätönä voisi pudottaa myös yhdellä prosentilla matkalippujen ALV:ia. Jos V2-tyyliset muutokset alkavat, on valtion myöhäistä tehdä mitään, joten paras on olla pöytä puhtaana sitä varten. Myllerryksessä yksilöt pärjäävät paremmin ja heillä on paras tieto siitä, miten kannattaa toimia itsensä hyväksi, toisin kuin valtiolla.

Stogis