Târgurile de Crăciun, între istorie și contemporaneitate

Day 4,044, 08:05 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Nicolae93



Targurile de Craciun au devenit deja traditie in Europa. Marile capitale, dar si orasele mici din provincie sunt decorate cu cele mai frumoase ornamente de Craciun, organizeaza targuri cu produse traditionale.

Istoria targurilor de Craciun in Europa se întinde pe o perioada de sase secole. Bine cunoscut în zilele noastre în toată lumea, târgul de Crăciun este un obicei cu origine germană. Tradiţia de Weihnachtsmarkt (germ. Weihnacht-Crăciun, Markt-târg, piaţă) datează din Evul Mediu Târziu, când la început de sezon rece se organizau târguri gen pieţe în aer liber, de unde oamenii se puteau aproviziona cu lucruri utile pentru iarnă şi cu produse de măcelărie. În secolul al XIV-lea li se permite accesul la aceste târguri şi micilor artizani şi cofetari, şi se deschid totodată chioșcuri de unde se pot procura cadouri, ceea ce îi atrage uşor-uşor pe copii. De asemenea, tot în această perioadă începe tradiţia standurilor cu migdale prăjite sau castane coapte, rămase până în ziua de azi ‚elemente cheie’ la orice Weihnachtsmarkt.

Cel mai vechi târg de Crăciun din Germania este cel de la Dresda, Dresdner Striezelmarkt, organizat pentru prima oară în anul 1434, de unde provine şi prăjitura tradiţională Christstollen, un fel de cozonac autohton. La Berlin primele târguri atestate documentar au loc în secolul al XVI-lea, cel dintâi Weihnachtsmarkt cunoscut fiind în zona denumită astăzi „oraşul vechi”, respectiv cartierul Nikolaiviertel de pe malul râului Spree.




În secolul al XX-lea târgurile de Crăciun devin parte integrantă a perioadei de Advent (serbate de Biserica Catolică şi de Bisericile Protestante). Timp de cel puţin patru săptămâni înainte de Sărbătoarea Naşterii Domnului, ele se întâlnesc în mai toate oraşele importante din spaţiul germanofon, obiceiul fiind preluat în prezent şi în multe alte zone. Pe lângă ţările de tradiţie germană, în Europa există actualmente peste alte 20 de ţări care organizează târguri de Crăciun, printre care se numără ţările nordice, Ţările de Jos, ţări din vestul Europei, ca Spania, Belgia, Anglia ş.a., dar şi ţări din fostul bloc URSS, precum Rusia, Estonia sau Letonia.



Pe lista târgurilor europene de Crăciun figurează astăzi şi cele din România, de exemplu la Bucureşti şi la Sibiu, cel din inima Transilvaniei fiind de altfel, şi primul târg de profil de la noi din ţară, ajuns anul acesta la cea de-a zecea ediţie. Acestea fiind spuse mersul la Târgurile de Craciun, constituie ți un bun prilej de a petrece un moment special alături de familie și de cei dragi. Sărbători fericite!