Ambient on/off

Join the new world

 

Szerb-horvát vs magyar-román szájbarágó

Day 1,996, 14:03 Published in Hungary Hungary by montaigne

Az elmúlt napokban több cikket is olvastam arról, hogy ha a szerbek elcsábulnak a románok irányába, akkor mi meg vegyünk elégtételt, álljunk bosszút és szűrjük össze a levet a horvátokkal.

Véleményem szerint ilyen cselekedetet akár meg is lehet lépni dühünkben, sértődöttségünkben, de azért próbáljuk meg átgondolni, mi miért van, kit milyen racionalitás mozgat, stb.

A szerbek és a horvátok néhány évnyi féktelen öldökléssel feloldották az egymás elleni érzelmeiket (gyűlölet, utálat, frusztráció, xenofóbia, stb). De végülis egy nyelvet beszélnek (mondjon bárki, bármit, a székely magyar több szóval tér el magyar-magyartól, mint a szerb a horváttól). Ráadásul azt is látniuk kellett, hogy hova vezetett a háború: rombolás, kiközösítés, Hágai bíróság stb. Ezért mindkét oldalon lassan-lassan megpróbálják túltenni magukat az egészen.

Ők egymás TV műsorait nézik, egymás újságiat olvassák, rengeteg közös mulatós nótájuk van, rengeteg közös tőről fakadó fogyasztási cikket kedvelnek, ráadásul mindketten utálják a szlovénokat és lenézik a bosnyákokat. Ja, és ott van Nikola Tesla, akit mindkét nép a magáénak érez és méltán büszke rá.

Ezek a dolgok - a közöttük levő rengeteg különbség ellenére is mind összekötik a horvátokat és a szerbeket. Ugyanakkor a mélyen gyökerező különbségek miatt hosszú távú szoros kapcsolat közöttük nem reális. Max akkor merülhet fel ilyesmi, ha közös és erős ellenség adódik, pl a törökök.

Ezzel szemben nekünk magyaroknak - nem adatott meg ugyanaz a katarzis, mint ami nekik volt. Nem öltünk és nem háborúztunk (a II világháborútól elvonatkoztatnék, mert ekkor úgy a román, mint a magyar hadsereg mellékszerepet játszott). Teszem hozzá - szerencsére nem háborúztunk, mert ilyenkor mindig a kisember szívja meg a leginkább.
De még sorolhatnám:
-Nem értjük egymás nyelvét (kivéve persze az erdélyi magyarokat és néhány magyar környezetben élő románt)
-Eltér az egyházi hovatartozásunk (katolikus, református, unitárius vs ortodox, illetve görög katolikus)
-Nem fogadjuk el egymás történelmét (mi nem fogadjuk el az ő kontinuitás elméletüket, ami valóban sántít, de tartalmaz akár érvekkel védhető elemeket is, ők meg azt hiszik, hogy mi meg a múlt héten érkeztünk a Holdról)

Továbbá nagyon kevés dolog van, ami minket összekötne a románokkal:
-Néhány vegyes házasság
-Néhány sportoló: Bölöni László, Szabó Kati, a 80-as évek román kézilabda csapata (Birtalan, Kicsid, Orbán) - ugyanakkor a "román" (valójában székely) hokicsapat éppen ellenkező erőt fejt ki, nem integrál, hanem szegregál.
-Az erdélyi konyhaművészet - erről viszont hosszasan mesélhetnék, de itt is sok esetben mindkét nép magáénak követeli a pálinkát, meg a vélhetően török közvetítéssel honosított töltött káposztát, stb.
-Néhány közös tőről fakadt, de vélhetően szláv eredetű szó (pl. murok, kajszi) - az érdeklődőknek javasolom a youtubeon elmerülni a székely nyelvlecke magyaroknak című gyűjteményt.

Tehát oda akarok kilyukadni, hogy IRL okok miatt nincs értelme párhuzamot vonni a szerb-horvát, illetve a magyar-román viszony között.

Ugyanakkor nézzük meg a szerb-román és a horvát-magyar viszonyt.

A szerbek és a románok annak ellenére sem háborúztak egymással, hogy szomszédok voltak. Kapcsolatukat nem árnyékolja be sem népirtás, sem etnikai adok-kapok - illetve ebben a tekintetben mindkét félnek volna mondanivalója, de még ennél is több takargatnivalója, úgyhogy "jobb a békesség".
Nagyjából egyidejűleg szabadultak fel a törökök alól, de mondjuk a románok szerencsésebbek voltak, mert jobbára megúszták adófizetéssel.
A szerb és a román konyha között sok rokon vonás található, habár a szerb csevap sokkal régebbi találmány, mint a román miccs. Nevezzetek elfogultnak - szerintem a szerb konyha überf@sz@, verhetetlen.
Az meg egyértelmű, hogy ha a falusi román mulatni akar, akkor "Sarba"-t fog hallgatni. Volt szerencsém hozzá...

És végül nézzük meg a magyar horvát viszonyt.
Ne szépítsük - kevés náció van, amelyik a magyart felülmúlja xenofóbiában. A horvát közéjük tartozik.
Közös történelmünk szebb jelenre predesztinálna minket, gondoljunk csak Zrinyiékre, Frangepánokra, sőt, talán Kapisztránra is (Capo di Istriano), de Jellasics már - finoman fogalmazva nem a mi barátunk és azóta sem javult a helyzet.
Gondolhatunk arra is, hogy a horvátok hálásak lesznek azért, amiért segítettünk felfegyverezni a horvát miliciákat a 90-es évek elején - az idősebbek még emlékezhetnek arra, amikor a szerb titkosszolgálat kérdezte Jeszenszky Gézát, hogy miért ad el Magyarország fegyvereket a horvátokank, akkor ő mindent tagadott. Ekkor a szerbek elővették a filmfelvételt, amelyen Jeszenszky szabad szemmel is jól láthatón épp a geseftet üti nyélbe a horvátokkal, szóval jó nagy diplomáciai égés lett belőle, Jeszenszkynek azóta sem sikerült olyan nagykövetséget találni, ahol előbb-utóbb nem kényszerülnénk kínos magyarázkodásra. De mindezek után én egy picit sem éreztem azt, hogy a horvátok barátként kezelnének minket. Meg senki mást sem. Egy horvát ismerősöm még vissza is kérdezett, hogy miért is kellett volna hálásnak lenni a fegyverekért, hiszen ők ezt kifizették, mi ennek csak a haszonélvezői voltunk, mert jó áron megszabadultunk egy rakás elavult Kalasnyikovtól.

Összességében: én nem örülnék annak, ha a szerbek közelednének a románok felé, ezért mindent megtennék, hogy ez ne történjen meg. Illetve majdnem mindent megtennék...csak egyet nem. Nem bújnék a horvátok ágyába.Shout:
Szerb-horvát, illetve magyar-román szájbarágó: http://tinyurl.com/clesvxl
 

Comments

Best.Matt 2
Best.Matt 2 Day 1,996, 14:22

Első.

Rodric
Rodric Day 1,996, 14:30

Én a saját ágyamba bújok. Máshol nem alszom olyan jól.

Istencsaszar
Istencsaszar Day 1,996, 14:38

nagyon jó cikk, vote

Bosszuallo
Bosszuallo Day 1,996, 14:41

végre valaki értelmes is megszólalt 😉 csak így tovább barátom!

Dio Draken
Dio Draken Day 1,996, 14:46

Hiánypótló...

CheDavid
CheDavid Day 1,996, 15:07

TRUE!

Three-headed monkey Day 1,996, 15:15

Comment deleted

Three-headed monkey
Three-headed monkey Day 1,996, 15:15

a horvat mentalitas a magyar mentalitas tukorkepe... amugy meg nem is tudnank a horvatok agyaba bujni mert nyalassal semmit se ernenk el naluk... ha kierdemelnenk a tiszteletuket akkor talan, kulonben ertelmetlen meg probalkozni is

montaigne
montaigne Day 1,996, 22:16

Igen, teljes mértékben egyetértek.

mravkonjo
mravkonjo Day 1,996, 15:31

monatigne - emlékszem egszer a csat-en azt írtad Horvátokrol hogy furcsa törzs és hogy volt valami személyi bajod velük...tehát, saját nevében írhatsz amit akarsz...csevap nem Szerb hanem Török étel, és boszniai jobb 🙂 ...nem írtad hogy Szerbek ciril bettüket használnak, imádnak az Oroszokat és egszerüen nem akarnak felismerni hogy Horvátok a nép hanem katolikus Szerbeknek neveznek őket és ott kezdődik a baj - ha valaki nem tiszteli, nem tudom mi mást vár mint azt amit kaptak tőlünk (nem beszélve hogy a háboru HRban volt, nem Szerbiában, Horvát városok égtek, nem Szerb)...én MOban menekültnek voltam háború alatt és mindent kaptam Magyaroktol (nyelv tudást is mivel nem tudtam Magyarul addig), örökké hálás vagyok Magyar népnek, úgy hogy, az se igaz hogy HRban nem szeretnek a Magyarokat

SzalayLaszlo
SzalayLaszlo Day 1,996, 16:04

én a horvátra mint büszke szavatartó és baráti népre tekintettem mindig RL-ben hisz több száz évig voltunk békében együtt egy királyság részei.

montaigne
montaigne Day 1,996, 22:15

Egyrészt igaz, másrészt 1848 óta ez nem egészen van így.

loserock
loserock Day 1,998, 01:55

1848-ban sok dolog volt ,,nem egészen úgy''. Akkor ugye a Habsburg fennhatóság alól próbált először külön jogokkal, majd függetlenséggel kiszakadni a magyar fél, amit Bécsben érthetően nehezményeztek. Mivel a függetlenedni vágyó magyar értelemszerűen nem a nagy számú kisebbség ,,pátyolgatásával'' kezdte a dolog, Bécsben kapóra jött, hogy bizonyos országrészeket ráugrasztanak a lázongó magyarokra. Aztán Jellasics nem véletlenül Bécs irányába vonult vissza Pákozd után (bár a részleteket a mai napig sokan vitatják).

Nem mellesleg 1868-ban volt magyar-horvát kiegyezés, ami ,,vitatható'' módon sült el, de a törekvés azért megvolt a jó viszonyhoz való visszatérésre.

montaigne
montaigne Day 1,996, 22:03

a. Igen - engem üzletemberként elég sok sérelem ért Horvátországban, például azt mai napig nehezen emésztem, hogy egy konkurenciám által adott tippnek köszönhetően ártatlanul meghurcoltak, gyakorlatilag őrizetbe vettek kábszer kereskedelem gyanújával. Hozzátenném, hogy életemben nem kábszereztem, azt sem tudom, hogyan néz ki. De ez a seb már 4-5 éve gyógyulgat - igaz Horvátországba azóta sem mentem és nem is tervezem.
b. A háborúban kétségtelen Vukovár égett, nem Kragujevac. Ugyanakkor (jóval később) Knin sem véletlenül néptelenedett el. Egyetértek, hogy az ember önérzetét sérti, ha katolikus szerbnek (horvát), alpesi szerbnek (szlovén), vagy dél-szerbnek (macedon) nevezik. Ugyanakkor az is elgondolkoztató, hogy ha van egy szerb-horvát vegyes házasság, akkor ők inkább Belgrádot választják, mint Zágrábot. Vegyes-házas ismerőseim szerint Belgrádban alacsonyabbak a bérek, de könnyebben megy a beilleszkedés.
c. Köszönöm azt, hogy jó érzéssel vagy Mo iránt, bárcsak többen lennének olyanok, mint te!
d. Cirill betűk - én azt tapasztaltam, hogy a cirill betű használata rohamosan szorul vissza. A Vajdaságban alig láttam cirill betűt, de Belgrádban is egyre kevesebb. Ez alól kivétel Bosznia, és Montenegró, ahol a cirill betűs írás a helyi nemzeti önmeghatározás egyik formája.

mravkonjo
mravkonjo Day 1,997, 00:06

Zágráb falu volt 150 év ezelött, persze hogy nem érdekes (győzőtt is hogy Europai legunalmasabb fővárossa), tehát, hűlyesség egyáltalán összehasonlitani ezt a két várost xD...azért tengerpart más a helyzett, még most is, Szerbek sírnak emiatt, jó okkal azt hiszem...ciril bettüket nem használtak 90ig, de utána már igen is (soknak látszik hogy az írássa mind a gyerekké, de az nem zavar őket) - ugyan ez van a templommal is - ortodox templomok számma hirtelen kezdett szaparodni Vajdaságban...Horvátok egy furcsa nép, az igaz amit montad, nem udvariassak és nem kedvesek, sőt, eléggé durvák is, de így vannak mindenkivel, sajátmagukkal is - veled biztos nem voltak olyanak mert Magyar vagy - talán Isztriába mehetsz, ott emeberk békések és olyasmi nem törtenik ami volt...mivel Hajduk Split-i szurkoló vagyok, magam se szerettem Zágrábat és nem érzem jól ott, de, nem HR csak a Zágráb, sokkal több annál

Dacicus Maximus
Dacicus Maximus Day 1,996, 22:30

Montaigne tobb helyen is teved az irasaban, valoszinuleg ez egy szubjektiv ertekeles.

montaigne
montaigne Day 1,996, 23:08

Igen, ez teljes mértékben szubjektív írás. Ezért is el tudom fogadni, ha másvalaki szubjektív véleménye eltér az enyémtől.

Gomboc.Artur
Gomboc.Artur Day 1,996, 23:44

És a horvát tengerpart, a Balaton után a második magyar tenger 🙂

Eheslo
Eheslo Day 1,997, 01:30

Több RL dolog és hosszabb történelem az, ami Kálmán királyunk óta összeköt minket, mint ami elválaszt.
Erepen viszont a románok társai voltatok ellenünk bármikor.
A rácokkal ez pont fordítva van.
RL a legkegyetlenebb gyilkosaink a mai napig bezárólag, évszázadok óta.
Erepen pedig szövetségesek, azon kevesek egyike, aki alig párszor törölte a lbát belénk itt.

Azért kell tehát itt szövetségre lépnünk a horvátokkal, hogy a rácok érezzék milyen az, amikor a szövetségesük az arcukba csinál.
Okulásként, hátha megértik.
Ha meg nem értik és nem tanulnak ebből sem, akkor meg mindegy amúgy is, hulljon a férgese.
A becsület ennél többet ér, mint hogy olyanok hátsóját fényezzék itt a jetik haverjai, akik a legnagyobb ellenségünkkel bratyiznak.

HUpakolas neje Szamanta
HUpakolas neje Szamanta Day 1,997, 04:23

Ha ezeknek a becsületről beszélsz előtte linkeld be az online értelmező kéziszótár szócikkét. Még jelentik a hozzászólásodat mert azt hiszik hogy a számukra idegen szó valami szexuális segédeszközt vagy kínzóeszközt takar.

moker
moker Day 1,996, 16:08

Én azért teljesen máshogy látok dolgokat, és teljesen elkülönítem a játékot a valóságtól és nem is szándékozom arra építeni hogy itt kiről mit gondolok.

Egyrészt IRL az égegyadta világon semmi bajom a horvátokkal és nem is keresek ilyet, másrészt ha Trianon nem lett volna, illetve a vajdasági verések nem lennének alapvetően a szerbekkel sem lenne semmi bajom, sőt sok közös vonást találnék közöttünk a történelmünkből fakadóan.

Ellenben a játékban a szerbekkel vagyunk és velük is maradunk, míg nem valami durva ingame sokk nem történne, egy mpp a románokkal nem az, de ha pl.: a románokkal együtt ütnének bennünket az már az lenne.

A románok a harmadik történet, amit mindenki ismer, nem akarom ragozni.

Nariii
Nariii Day 1,996, 17:50

Ha a szerbek valaki miatt is hátbatámadnának minket akkor sztem, a szerbeket mint legnagyobb árulónak ellehetne könyvelni (lenne olyan ország aki utána megtudna bennük bízni?)... mégiscsak már lassan 4 éve tart a szövetség közöttünk és nem sok ilyen barátság lelhető fel az evilágban.

Eheslo
Eheslo Day 1,997, 01:48

Az RL történelmünket érdemes lenne kicsit jobban megismerned.
Mondjuk a török balkáni előretörésétől kezdve.
Tanulságos és lehetőséget ad a nézőpontod alapos felülvizsgálatára.

moker
moker Day 1,997, 02:36

Emlékeim szerint a szerbek együtt harcoltak a magyarokkal a törökök ellen. Ha bármi más infód lenne, ne fogd vissza magad.

Eheslo
Eheslo Day 1,997, 03:09

Szerintem nem nagyon érted a magyar szót.
Pedig ezen írsz.
Hol írtam azt, hogy nem?

montaigne
montaigne Day 1,997, 09:15

RL nemcsak a törökök ellen harcoltunk együtt a szerbekkel, hanem az osztrákok ellen is 1848-ban ez szakadt meg 1914-ben a szarajavói merénylettel, majd a Monarchia hadüzenetével.
A horvátokkal is rengeteg közös harcunk volt (Zrínyiék, stb) - ez szakadt meg 1848-ban.

Nem tudom, mire célzol, hogy jobban kellene ismernem a történelmet.

Eheslo
Eheslo Day 1,997, 10:32

Én itt mokernek írtam nem neked montaigne.

moker
moker Day 1,997, 10:58

Ez esetben pontosan kifejthetnéd hogy mi a búbánatra gondolsz, mivel barchobázni semmi kedvem.

Belabacsi 2.0
Belabacsi 2.0 Day 1,997, 13:39

montaigne rosszul tudod, 48-ban a szerbek Kossuthékkal arról tárgyaltak, hogy elszakadnának Magyarországtól jókora darabot kiharapva, majd amikor ezt Kossuth elutasította fellázadtak ellenünk (délvidéki lázadás) az osztrákok felbujtásával. 48- ig se harcoltunk egymással "vállvetve", hiszen a rác határőrvidék létrehozásától kezdve nem tartozott a Magyar korona alá, kvázi amikor azt a területet létrehozták, már akkor is területeket kaptak Magyarországból a szerbek..

Eheslo
Eheslo Day 1,997, 11:31

Segítek, de a tanulás a te dolgod, nem az enyém:
http://www.delvidekia.hu/dzsida_nagyismertetoje.pdf
http://magyarmegmaradasert.hu/kozerdeku/item/2680-fejezetek-a-r%C3%A1cj%C3%A1r%C3%A1sok-t%C3%B6rt%C3%A9net%C3%A9b%C5%91l

Ha ezzel végeztél akkor zárásul nézz utána, miként lett rác templom az egri ferencesek temploma.
Ha nem hinnél annak amit addig elolvastál.

Szívesen.

moker
moker Day 1,997, 12:23

Akkor kiemelnék belőle egy részlete, hogy lásd ő sem tekinti olyan egyszerűnek, mint amilyennek próbálod beállítani:

"Szerintem ilyen nem volt, nem szerbek és magyarok közti összecsapás volt ez, hanem egy polgárháború, melyben szerbek szerbek ellen is, magyarországi szerbek magyarországi szerbek ellen is összetűztek. Ami a szakadár rácok nemzetárulását illeti, itt egy alapvető félreértés van. Meg kellett volna talán részletesebben magyarázni. Nem arról van szó, hogy a szerbek a magyar politikai hazájukat árulták volna el. Erről is, de itt nem erről van szó. A szakadár szerbeknek a saját szerb nemzetükkel szembeni nemzetárulásáról beszéltem. A szerb népnek ugyanis nem állt érdekében 1848-ban a délvidéki polgárháború. Kivéve persze a nacionalista szerbeket. Szóval, ez a polgárháború, ez a beavatkozás Magyarország ügyeibe a szerb nép érdekeivel szemben áll. Ezért nevezem árulásnak, és ezért nevezték ezt a szakadár szerb gondolatot Magyarországon is, nagyon sokan szerbek is, árulásnak. Gondolok itt Damjanitsra és többi sok ezer rácra, akik a magyar haza oldalán harcoltak."

Eheslo
Eheslo Day 1,997, 12:46

Nem olvasok itt magamtól olyat, hol egyszerűnek próbáltam volna beállítani.
Azt írtam tanulnod kellene, mert olyasmikről írsz, amikről keveset tudsz.
Nem érted a magyar szót?

moker
moker Day 1,997, 14:37

Akartam valamit válaszolni, de fáradt vagyok, csak kapd be.

Eheslo
Eheslo Day 1,998, 08:56

Ez hozzád és szellemi szintedhez méltó válasz volt tőled.
Köszi a visszaigazolást, sokan tanulhatnak ebből (is).

Punkiebacsi
Punkiebacsi Day 1,996, 16:31

Én a magyar-román relációból azért nem hagynám ki Marian Cozma személyét se. Tragikus sorsa mellett nem hiszem, hogy lenne olyan normálisan gondolkodó magyar vagy román ember, aki ne tisztelné munkásságát. Sajnálatos, hogy egy nagyszerű sportember halála kellett ahhoz, hogy mindkét oldalon sokan rájöjjenek arra, hogy nem egy állat a másik nemzetből való. Gyökeresen sajnos ez se változtatja meg a viszonyokat, de legalább az arra hajlandók elgondolkodnak.

montaigne
montaigne Day 1,996, 22:09

Igazad van, nem jutott eszembe. Viszont van egy személyes élményem:
Egyszer úgy adódott, hogy ugyanazon a Tarom járaton utaztam, mint a Cozma apja. Még a váróteremben figyeltem, ahogy az emberek összesúgnak, mert felismerték - ő is bőven 190 cm feletti ember. Aztán valaki odament hozzá, kezet rázott vele és azt mondta, hogy "Thank You and I am sorry". Utána szabályos sor alakult ki, a Cozma apja meg türelmesen mindenkivel kezet rázott. Szép volt.

Feco101
Feco101 Day 1,996, 17:46

Mondjuk a Veszprémben amúgy is elég sok horvát játszott.
Itt a játékban azért nincs annyira nagy közeledés,mint egyesek gondolják!

Rottler
Rottler Day 1,996, 18:51

Egyetértek moker azon nyilatkozatával, h nem kéne ide IRL keverni annak érdekében, hogy alátámasszuk a e-román-e-szerb mpp jogosságát és e-horvát-e-magyar mpp "megelőzését".
De ha már ilyen alapon érvelsz: rendben van, hogy a horvátok nem a barátaink IRL, de szerintem messzemenően a legjobb a kapcsolatunk velünk a hét szomszéd közül.
Ezzel a kijelentéssel pedig nem tudok egyetérteni: "...kevés náció van, amelyik a magyart felülmúlja xenofóbiában." De tiszteletben tartom, ha te így gondolod.

montaigne
montaigne Day 1,996, 22:13

Talán árnyalnom kellett volna a xenofóbiával - tény, hogy nem végeztem tudományos felmérést, csak azt írtam le, amit láttam, tapasztaltam.

Különbséget kellene tennünk a között, hogy milyennek látjuk mi a magyar-horvát és milyennnek látják ők a horvát magyar viszonyt. A kettő nem ugyanaz.

Eheslo
Eheslo Day 1,997, 01:51

A magyarokal szembeni negatív előítélet, kollektív bűnösségük hangoztatása elvárás bizonyos körökben, olyannyira, hogy akkor sem veszik észre magukat, amikor a magyar szót zsidóra cserélem.
Ekkor egyszerűen leantiszemitáznak és a dolog ezzel a részükről el vagyon intézve.
Ezért írom az ilyenekről, hogy ők ezek szerint szimplán antimagyarok.

Mandalaa
Mandalaa Day 1,996, 20:49

Elismerésem

Dacicus Maximus
Dacicus Maximus Day 1,996, 22:28

Montaigne te mint balkani utazo ugy tunik nem ismered a balkani mentalitast. A verbosszu vilagaban nincs olyan, hogy bekesseg foleg nem a horvatokkal. A szerb egy brutalis es kegyetlen harcos torzs meg mindig.
Vallasi szempontbol pedig ok is kulonboznek a horvatoktol, hiaba beszelnek egy nyelvet ha az egyik a nyugati civilizacioba tartozik mig a masik a keleti ortodoxba. A szakadek oriasi a ket nep kozott.
A romanokkal pedig volt konfliktusuk a szerbeknek Banat miatt es majdnem fegyveres konfliktus lett belole mert mind a ket nep maganak kovetelte a teruletet.

montaigne
montaigne Day 1,996, 23:12

A vallási különbséget beleírtam a cikkbe, olvasd el még 1x! A szakadék a két nép között az egyszerű kisember szintjén sokkal kisebb, mint egy magyar és egy román között.

Az 1919-es Bánáti konfliktus végülis nem torkollott háborúba, mert meg tudtak állni az utolsó pillanatban, ugyanis rájöttek, hogy ebből mindketten csak veszítenének a magyarok javára.

Dacicus Maximus
Dacicus Maximus Day 1,996, 23:42

Mar miert lenne nagyobb a szakadek? Magyar es roman nem meszarolta egymast. A roman hoborgok foleg olyanok akik sosem talalkoztak meg magyarral vagy kisebbsegben elnek szekelyek kozt es frusztraltak.

clawy
clawy Day 1,997, 01:44

Itt Ernstnek van igaza. Magyar-roman meszarlasok lealtak olyan szinten, hogy itt-ott kinyirtak egy falut (es mindket oldal megtette). De ez regen volt, hardcore nacionalistakon es direkt erintett embereken kivul senkinek nincs ez a mindennapi tudataban.
De pl. ortodox4ever meselte, hogy o meg fegyverrel lott a horvatokba a haboru idejen. Szerb talin volt egy ~80 ever oreg neni, aki eRepre jott megbosszulni a ferjet. Megemlitem, hogy a horvatok figyelmezterve lettek, hogy ne jojenek szerb talikra, mert nem biztos, hogy mindenkit lehet nyugisan tartani.
Szerintem oruljunk, hogy a roman-magyar konfliktusok nincsenek a szerb-horvat szinten.

montaigne
montaigne Day 1,997, 09:26

EvJ: A kisemberek szintjéről beszélve egy magyarországi magyar alig tud valamit arról, hogy mi történik Romániában és ez fordítva is igaz. Nincs közös nyelv, nincs közös történelem (csak párhuzamos történelem van, ahol a másik nép szinte meg sincs említve), szóval nincs semmi, ami összekötne. Erdély az más, ott egy erdélyi magyar számára a román mindennapok megkerülhetetlenek, de egy átlagos erdélyi román számára egy átlagos erdélyi magyar közömbös.

Ezzel szemben én láttam szerbeket és horvátokat együtt dolgozni, együtt énekelni, ráadásul ezt pillanatok alatt ki tudják alakítani, ha érdekeik úgy kívánják.

Rajk Laszlo
Rajk Laszlo Day 1,996, 22:31

unitarius o/

HUpakolas neje Szamanta
HUpakolas neje Szamanta Day 1,996, 23:37

Két ház áll egymás mellett Szlavóniában:

1. Az egyiknek szép rendezett virágos a kertje, a kerítés lefestve a ház szépen vakolt.

2. A másikban a vakolat omladozik a kerítés elemei hiányosak a kertben csak sár van meg homok.

Melyik a szerb és melyik a horvát háza?

montaigne
montaigne Day 1,997, 09:43

Várj, kitalálom: az egyik szlovén, a másik macedón.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.