Ambient on/off

Join the new world

 

Strategija iznad svega

Day 1,961, 13:00 Published in Croatia Croatia by Ashkoort

U zadnje vrijeme previše vremena provodim pred knjigom i očito su mi integrali, derivacije, diferencijali, naprezanja, istezanja, vlačenja, tlačenja, čudna neka gibanja i slično pojeli mozak, jer ne nalazim drugo objašnjenje za ovu čudnu potrebu za oglašavanjem u medijskom prostoru eHrvatske. Bilo bi mi drago da što više ljudi pročita ovaj članak, ali molim vas nekako ga sakrrite od srdantovih očiju, budući mi je masonska udruga fikusa već za vratom zbog pretjeranog izlaganja korisnim sadržajima i pretjeranog upražnjavanja zlih radnji koje kvare moj lijeni um i još lijenije tijelo.


U prošlom članku sam se fokusirao na pisanje o najvećem problemu koji pogađa našu zajednicu, razjedinjenosti koja ostaje kao poslijedica nedostatka vodstva i ciljeva. Ali nije sve tako sivo. Primjećujem da je eHrvatska u vremenu mog odsutstva iz eRepublika obogaćena solidnim, za države našeg profila, velikim brojem mladih igrača. Velik broj mladih igrača vraća nadu u neko bolje sutra i zbilja je osvježavajuće vidit neka nova lica, neke nove likove. Vidi se da u njima leži velik potencijal i da su puni ideja i nadam se da će pronaći svoj put u ovoj igri i iskoristit svoj entuzijam i svoje ideje da pokrenu državu naprijed.

Ovim putem pozivam sve “novije” igrače koji imaju ambicije aktivnije se uključiti u vojni, politički ili diplomatski dio igre, da mi se jave ako im treba savjet ili pomoć da se probiju i iskažu. Imam dosta iskustva u svim aspektima igre (osim ekonomskom) i vjerujem da mogu pomoći da se probijete sa svojim idejama i volio bi u budućnosti vidjeti ta nova lica na vodećim pozicijama u vojnim jedinicama, političkim strankama, savezu (ma koji god bio), a možda se rodi i koji budući predsjednik države.Da konačno stignem i na pravu temu ovog članka, napokon da se pozabavim onime što me privuklo u ovu igru i što u ovoj igri najviše volim. Riječ je naravno o strateškom aspektu eRepublika. Konkretno, mislim na stratešku poziciju eHrvatske i namjeravam analizirati prednosti i nedostatke iste, te moguće korake za poboljšanje i razvoj.

Otkad smo prvi puta probili kavez i stvorili prve kolonije, najprije u Meksiku, zatim u Alpama i sada u Indiji (koja je dosad daleko najkomfornija i s najboljim mogućnostima) uvijek se postavlja isto pitanje. Kolonije ili originalne regije, što je bitnije?

Odgovor je vrlo jasan i jednostavan, a najbolje ga opisuje ona čuvena rečenica “ `ko igra za raju i zanemaruje taktiku završit će karijeru u nižerazrednom Vratniku”.
eRepublik se sastoji od više komponenti (strategija, politika, diplomacija, ekonomija...) koje treba držati u ravnoteži, jer su sve važne. Ali jedna se, bez sumnje, ističe kao najvažnija i ispred svih. A to je, dakako, strategija. Bez obzira kako gledali na ovu igru i na različite stilove igre, nepobitna je činjenica da se igra temelji na sukobima i da upravo rat pokreće sve ostale komponente igre.

Za rat su bitne mnoge stvari, ali uvijek se počinje od strateškog položaja, koji ima svoje prednosti i nedostatke, pa prema tome i treba graditi taktiku, utvrđivati položaj i od toga tražiti razvoj.

Kad pogledamo geostrateški položaj naših originalnih regija i ovaj koji nam nudi Indija, ističu se 3 stvari.

1. Susjedstvo

U originalnim regijama na granici imamo čak 4 neprijateljske države (Srbija, Mađarska, Slovenija i Crna Gora) od čega su dvije velesile, a ona jača ima pretenzije prema našim regijama.

U Indiji na granici imamo Kinu, Tajland, Indiju i eventualno Pakistan.

Ne moram niti reći da je ova druga situacija daleko ugodnija i nudi daleko veću stabilnost.

2. Bonusi

U originalnim regijama imamo 4 bonusa, sva 4 na industriju hrane, koja se općenito smatra manje vrijednom od industrije oružja, budući da je jeftinija i lakše dostupna.

U Indiji imamo 5 bonusa (svi u istoj državi, sa samo 1 RWom), od čega su samo 2 na industriju hrane, dok su 3 bonusa na onu važniju, industriju oružja.

Računica je jasna, 5>4, a i raspodjela bonusa je puno ugodnija.


3. Mogućnosti razvoja

U originalnim regijama teoretski postoji nekoliko pravaca za razvoj, Crna Gora i Srbija na istoku, Italija na zapadu, te Slovenija i Mađarska na sjeveru. Ali, kao što sam naveo u točki broj 1, budući da Srbija ima pretenzije na naše regije, u biti postoji samo 1 pravac, a to je sukob sa brojčano daleko nadmoćnijom državom.

U Indiji postoje samo 2 pravca. Onaj na istok, preko Tajlanda ka Indoneziji i Maleziji i Oceaniji, koji ne donosi ništa ili jako malo uz prevelik trud. I onaj na zapad, Pakistan. Pakistan koji je već toliko dugo u kineskim rukama, da je praktički postao kineska originalna regija.

Mislim da se može zaključiti da su s trenutnim odnosima snaga na globalnoj razini mogućnosti ovakve vrste razvoja vrlo male, ali ne i nemoguće. Kad to govorim, ciljam na ovu zapadnu mogućnost razvoja u Indiji. Interesa i mogućnosti sigurno ima s obje strane (mislim na našu i kinesku) i vjerujem da se uz dobru volju i kooperaciju može postići nešto (bonusi koje Kina ima u Pakistanu mogu se vrlo lako nadomjestiti u Japanu i Južnoj Koreji, ali naravno to zahtjeva velik angažman za poboljšanje hrvatsko-kineskih odnosa, u svakom slučaju mislim da je vrijedno truda). Ali čak i da ne može, u trenutnim okolnostima 5 bonusa i sigurnost koju Indija pruža, komfor su koji si rijetki naši saveznici mogu priuštiti. Pohlepa je gadna stvar i često puta je zahvalnost na onome što imaš jako bitna.
Jedan od onih velikih argumenata za originalne regije je ponos koji baš ne tolerira ovakvo stanje. Nije lijepo vidjeti okupirane regije koje nose imena naših RL regija, ali razum je taj koji treba prevladati. Sve je ovo samo nakupina nebitnih piksela koja se ovdje nalazi s ciljem razonode i zabave. Kad pogledam kroz prozor vidim da je moj Zagreb i dalje moj, bez obzira da li se u nekoj virtualnoj igri nad njime vije neka druga zastava, kad odem u posjet tetki, vidim da je moja Slavonija i dalje moja, bez obzira da li se u nekoj virtualnoj igri nad njom vije neka druga zastava, kad ljeti odem u moju Dalmaciju i okupam se u mome Jadranskome moru, vidim da su još uvijek moji, bez obzira da li se u nekoj virtualnoj igri nad njima vije neka druga zastava, moje Zagorje, moja Istra, moja Lika, još uvijek su moji, bez obzira da li se u nekoj virtualnoj igri nad njima viju neke druge zastave....Od davnina, kad je ova igra bila sa strateške strane puno drugačija, kad je bilo teže nešto osvojiti i kad su regije i osvajanja imala puno veće značenje i puno veću vrijednost, mnogi eHrvati uključujući i mene, sanjali su o kolonijama u vrijednim regijama diljem svijeta. Teško da možete zamisliti kolike sam planove slagao za “proboje iz kaveza” još od “malih enogu” i ovi uspješni proboji koje smo imali pružili su mi velika zadovoljstva i ostvarili neke od mojih najvećih esnova.


Kao završni dio dolazi ono što nije tako očito kao one 3 gore navedene stavke strateškog položaja, a to su mogućnosti koje nam kolonije indirektno pružaju i kojim vjerojatno mnogi nisu ni svjesni, a koje su do sada bile dosta zapostavljane i neiskorištene.

Kolonije u Indiji pružaju ono što originalne regije nemaju, solidne bonuse i sigurnost, iz čega proizlazi određena sloboda koja prvenstveno daje “slobodne ruke” za ono u čemu su Hrvati najbolji (ili su nekada bili, pa se malo pogubili) u eRepubliku svakodnevno pomaganje saveznicima. Ta sloboda daje i mogućnosti za pokretanje i ostvarivanje malo kompliciranijih, ali po meni, najzanimljivih akcija koje ova igra nudi. Pričam o pametno organiziranim RW napadima na najjače, tamo di najviše boli.

RW napadi su vrhunac organiziranosti vojski, država i saveza. Zahtjevaju dobru taktičku pripremu i dobru organizaciju vojske, na razini države i saveza. Takve akcije znali smo nekada vrlo dobro organizirati, provoditi i raditi protivnicima probleme na dulje vrijeme i meni, a vjerujem i mnogima drugima, takve akcije pružile su daleko najviše zabave. Ne moram ni naglašavati kako takve akcije poboljšavaju odnose među ljudima na razini države i saveza i dižu moral više nego ikoja druga akcija.


Zaključak:

-Indija pruža bonuse, sigurnost i slobodu, a uz pametnu i aktivnu diplomaciju, daje i odlične mogućnosti za daljnji razvoj

-takva dobra strateška pozicija odlična je podloga za aktivno pomaganje saveznicima

-također daje odličnu poziciju za vraćanje originalnih regija s ciljem stvaranja nereda u okružju tih regija i pomaganja drugim državama iz tog okružja

-otvaraju se mogućnosti RW napada tamo gdje najviše boli, ne samo na Srbiju putem RWova u originalnim regijama, nego i na druge jake protivnike kao što su Poljska, Mađarska, Španjolska, Čile, Bugarska, Indonezija itd.


Originalne regije se ne treba i ne smije zaboraviti, nego treba biti racionalan i stvarati idealnu stratešku poziciju i iz nje graditi dalje, to je garantirano najbolji recept za zabavu.


Živili!

Radens

 

Comments

srdant
srdant Day 1,961, 13:02

Opet sramota 😐

OVALNI REBORN
OVALNI REBORN Day 1,961, 13:06

ko igra za raju i zanemaruje taktiku završit će karijeru u nižerazrednom Vratniku

tropski raj je tropski raj, al u Vratniku je ekipa xD

mihael86
mihael86 Day 1,961, 13:10

odličan

Sime999
Sime999 Day 1,961, 13:12

lijepo objasnjeno

Marko Klis
Marko Klis Day 1,961, 13:13

Odlično! Sve realno rečeno!

Luka Rahowa Kroat
Luka Rahowa Kroat Day 1,961, 13:14

Moja Podravina \o

Lord Marlock
Lord Marlock Day 1,961, 13:24

odlična analiza, bravo za trud!

evo malo i ideja s moje strane: Nekoliko prijedloga za novog CPa eHR: http://tinyurl.com/novi-CP-eHR

BeDva
BeDva Day 1,961, 13:30

ovo je preraslo u brsljan, a ne fikus.. novote xd
samo deri miki, FIKUS ZA CEPEJA!!!

john_rambo
john_rambo Day 1,961, 13:39

evo. nakon ovoga tvoga. znam da ste prije spominjali nešto tako, načuo jesam.
Projekt sveučilišta. Di se bebe uče osnovama igre, taktike , itd...
Ne znam zašto ga nema, niti zašto je propa, ali bi moga koristan bit.

sa 99% se slažem.
ne slažen se jedino sa ovim moja dalmacija. Jer te znan ka navijača krivog kluba, tako da toćaj ćunu u jarunu : D

Ashkoort
Ashkoort Day 1,961, 13:46

Hahahaha
Ja sam strastveni navijac Liverpoola od pete godine, onaj drugi klub mi je po defaultu urodjen, ko tebi onaj tvoj : )

john_rambo
john_rambo Day 1,961, 13:52

nema urođenog kluba. po toj logici ako se rodin u garaži bit ću auto??
priznaj, roba si sa greškom, srića tvoja da potječemo iz istog kraja, pa te to malo bar izvlači!

Ashkoort
Ashkoort Day 1,961, 14:01

Nema urodjenog, ali ima predodredjenog.
Klub koji ti je blizak ima najvise sanse da ti postane tvoj klub.

Lord Marlock
Lord Marlock Day 1,961, 16:08

propao je zbog sodoma - ja sam to pokrenuo - više informacija ovdje: http://www.erepublik.com/sv/article/pilot-projekt-esveu-ili-te-ehrvatske-1249594/1/20

Zrinkica
Zrinkica Day 1,961, 14:01

ja mislim da se kolegi radensu treba oduzeti titula fikusa, previse je ovo aktivnosti u zadnje vrijeme da bi se to moglo tolerirati

overk
overk Day 1,962, 22:41

/me se u potpunosti slaze

eBoycie
eBoycie Day 1,961, 15:24

meni je ovo dobro razmisljanje v46 sub

eBoycie Day 1,961, 15:26

Comment deleted

spudboymk Day 1,961, 16:24

Comment deleted

alimilano
alimilano Day 1,961, 18:42

imas jos jednu mogucnost razvoja...novi airstrike negdi tamo xD, voted

funky_ribar
funky_ribar Day 1,961, 23:02

realno vote za Neleta

Cro Ronin
Cro Ronin Day 1,962, 05:23

Zbog tvog statusa fikusa glas
Ili sto zrinkica veli treba te izbaciti iz kluba

soldier11
soldier11 Day 1,962, 05:40

vote ko kuća!
ovo je igra i tak se treba ponašati, idemo tamo di su bonusi.

BacoST
BacoST Day 1,962, 09:11

dobar clanak, uz bar jedan dobar domaci RW kojima daje gust maldima (koliko sam samo poruka dobija kada cemo doma) nema bolje pomoci saveznicima od izbijanja core Srbima, pokazalo se i zadnji put, koliko se manjih zemalja oslobodilo.... Je da su Poljaci imali svoju zabavu, ali i nasi "saveznici" su imali neku svoju zabavu..

Indija da uz napade na core o7

Marko Grozni
Marko Grozni Day 1,962, 10:37

igrajmo igricu ne igrajuci 😃

Opsyen
Opsyen Day 1,962, 10:50

potpis

Pinanclee
Pinanclee Day 1,963, 00:51

Realno gledajuci situaciju pomazuci kini da slomi japan "ubio" bi dve muhe jednim udarcem.

1. Kina bi imala pristup i aluminiju i vocu.
2. Srbi bi imali jednu kravu muzaru manje.
3. Mi bi mogli dobit od kine prolaz na zapad i 2 nova bonusa koji bi nam dali 80% na wep.
4. Kasnije planiraje dolje one nafte u thailandu mogao bi imati max bonuse na wep.

E sad tu je potrebno malo flexibilnosti kine (koja je krenula u pravom smjeru na japan) + malo nase stalozenosti.

Orginalne regije su totalno nebitne jer ne donose nista osim hrane koja je samo trenutno vazna dok ovi AS-ovi ne prodju opet se vraca u normalu tj "skoro pa besplatan raw".

Kad bi kina i pristala na taj ustupak bio bi to veliki plus za njih i za nas, opcenito za odnose i dokaz uopce zasto smo u istom savezu, jer ovako kako su do sada stvari stajale to je utopija.

Sto se tice dolje tajlanda/malezije/indonezije tamo definitivno mi nemamo sta da radimo nego prije ako se "zapad" odblokira tamo trazit neku priliku.

Naravno orginalne regije se mogu napast uvijek i pruzit saveznicima jak drain jer zna se kad mi pocnemo tuc u orginalnim da se svi pale okolo ko sibice.

Lord Marlock
Lord Marlock Day 1,963, 10:37

neće kina to, misliš da već više puta nismo baš to, i slične kombinacije, predložili

Chirika
Chirika Day 1,964, 01:44

puno je za čitat, ali se na kraju isplati, odlican clanak

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.