SMR - dezbatere (organizarea și rolul său)

Day 1,115, 11:06 Published in Romania Romania by Praetorian Guard Org

Ce înseamnă SMR?

Statul Major Român și este organul de conducere al armatei române. Cum arată acesta acuma?
Este alcătuit din câte doi reprezentanți ai unităților membre ale armatei române care fac parte din acest Stat Major, aceștia fiind membrii militari ai SMR. Mai fac parte Președintele și primul-ministru (când acesta există in structura guvernului), consilierii prezidențiali si miniștrii, respectiv ministrul de externe, vice ministrul de externe, guvernatorul BNR cu rang de ministru si vice guvernatorul BNR cu rang de vice ministru, mai fac parte reprezentanții Romaniei in structurile de conducere ale alianței din care România face parte (actualmente EDEN). Dintre membrii militari ai SMR sau din afara lor este ales de către comandanții de UM-uri Ministrul Apărării și viceminiștrii săi.
Rolul acestui Stat Major este în acest moment neclar pentru toți și mai ales pentru membrii săi. Se spune că este un chat, se spune că este un vector pentru ordine, se spune că este un organ de decizie, se spune ca are rol consultativ, acestea fiind variantele serioase, restul nu mă interesează în această discuție.

Cum văd eu componența și rolul SMR?

În primul rând să vedem rolul, de aici rezultând și componența necesară pentru îndeplinirea rolului său.

Opinia mea este ca rolul SMR ar trebui să fie un rol de consultanță si de execuție, nu de decizie. Partea consultativă a activității SMR se referă la prezentarea variantelor disponibile președintelui țării sau la cererea acestuia la pregatirea unor planuri de operațiuni.
Partea executivă cuprinde în opinia mea doua mari capitole: cel logistic și cel operativ . Cel logistic se referă la punerea la dispoziția armatei a resurselor necesare pentru desfășurarea activitații. Cel operativ se ocupă de punerea în aplicare a directivelor de operațiuni decise de președinte.

Componența SMR în viziunea mea este urmatoarea:
Șeful Statului Major Român ales prin vot de către comandanții UM-urilor membre ale SMR dintre militarii cu o experienta de minim 9 luni în joc, împreuna cu doi adjuncți care trebuie să aibă fiecare o experiență militară de minimum 6 luni. Mandatele acestora vor fi de 3 luni și nu vor putea avea mai mult de 2 mandate. Astfel se asigura doua dintre cele mai importante caracteristici a conducerii unei armate: stabilitate și continuitate.
Comandanții UM-urilor și doi vicecomandanți.
Ministrul Apărării și vice ministrul care sunt persoane politice numite de președinte.
Șeful serviciului de informații.
Ofițerii de legatură la nivel de alianță.

Deciziile care țin de securitate națională se vor lua in cadrul Consiliului Național de Securitate din care vor face parte Președintele, Primul Ministru, Miniștrii Apărării și de Externe, Șeful SMR, Șeful serviciului de informații și Guvernatorul BNR.

Prin această structură se pot separa deciziile și influențele politice de cele militare. Astfel armata are o conducere profesionistă, astfel un militar care vrea carieră poate tinde spre vârful ierarhiei militare.

Aștept opiniile Dvs. fără a avea pretenţia că structura propusă de mine este ideală, dar cred că trebuie sa pornim odată aceasta discuţie în mod serios nu ca până acuma in grupuri restrânse și care așteptau să se faulteze între ele.

Cu stimă,
Dragsolux
comandant PG

P.S. Am publicat in ziarul PG deoarece ziarul meu apare în Moldova. (Ficat lung Admini 😉)