Sirbeg - Sastav Vlade

Day 805, 14:03 Published in Bosnia and Herzegovina Bosnia and Herzegovina by Liberalna Stranka eBiH
Za pocetak predstavljanje.

Rodjen sam dana 557. Novog Svijeta. Citav svoj ezivot sam proveo u eBiH, a clan Liberalne stranke sam postao cim sam postao epunoljetan, koja je tada brojila svega 20 clanova i od tada sam citav svoj ezivot posvetio radu u i oko stranke i nesto malo kasnije vodjenju svoje firme, pa onda i vise njih. O mome doprinosu stranci svjedoce svi stranacki projekti, a u svakome sam imao aktivnu ulogu, cemu svjedoci i to sto sam dobio povjerenje da vodim projekat Razvojne Banke eBiH.

Sto se tice vlade eBiH, radio sam kao ambasador za eTursku u vrijeme Les Paulovog mandata, pomogao da se sa njima potpise MPP napustio tu funkciju nakon sto je Les Paul smjenio tada meni nadredjenog Ministra Vanjskih Poslova, bas zbog potpisivanja tog MPPa, a koji nam je on zadao kao zadatak da se potpise. Nakon toga sam imao 2 ponude za rad u MVP koje nisam prihvatio buduci da sam u tom periodu s posla kuci odlazio na spavanje, a ne volim da bilo sta radim polovicno. Taj problem je sada rjesen, buduci da vise ne radim nego magistriram Ekonomiju, a upravo je nastupila jednomjesecna pauza od predavanja. Svoj doprinos vladi sam dao kroz donacije za razne drzavne projekte, formiranje drzavnih rezervni sa bivsim predsjednikom Emirom Ribicem, kao i aktivan rad u posljednjem BB.

Aktivan sam clan vojske vec 7 mjeseci i trenutno clan DRAKE, a kongresmen sam bio u 2 mandata.


Kandidatura

Ideja da se kandidujem za predsjednika je potekla iz razgovora sa prijateljem, nakon predstavljanja ideje i kratkog iznosenja plana pred Glavni Odbor Liberalne stranke, GO je odlucio da mi da jednoglasnu podrsku. Nadam se da cu dobiti i podrsku od glasaca.

Ljude u vladi sam birao po vlastitoj prosudi o tome ko je sposoban i voljan da radi na svojoj funkciji. Nazalost, jos uvijek nemam odgovore od pojedinih kandidata za ministre, tako da cu sastav vlade objaviti sutra, kao i dio plana i programa koji bi ti ministri trebali da sprovedu.

Buduci da pred nama stoji tezak period u obliku globalne ekonomske krize i pravog bosanskog baby booma, odlucio sam da ti ministri budu vec provjereni igraci, a njihovi pomocnici ce biti aktivniji mladji igraci kojima ce se pruziti prilika da se na taj nacin dokazu.

Poceti cu od ekonomskog plana, jer tome zelim da posvetim najvise paznje, buduci da se time bavim i u stvarnom zivotu, a i veliki broj mladih poduzetnika me svakodnevno pita za savjete, iako ne znam gdje me nadjose. Ovom segmentu cu se licno i najvise posvetiti. U sustini se radi o nastavku vec zapocetog, a to je:

-Konstantno promovisanje i oslanjanje na TEA kao organizaciju za planiranje smjera ekonomije u eBiH. Ovim putem pozivam sve one koji imaju ideje da se prikljuce organizaciji. Sve ce biti saslusane.
-Stvaranje prostora za mlade poduzetnike, time obezbjedjujuci radna mjesta za sve nove ebebe koje smo dobili i koje ce jos da dodju.
-Iz zadnjeg slijedi povecanje kupovne moci stanovnista, olaksanje i punjenje drzavnog budzeta, cime ce prodaja biti jos dodatno stimulisana.
-Nastavak rada na zapostavljenom land skillu u eBiH, te subvencioniranje grain firmi na q3 kako bi se obezbjedila jeftina domaca sirovina koja ce biti medju najkonkurentnijim u eSvijetu kada se pojavi dovoljan broj land radnika.
-Nastavak razvoja svjesti o isplativosti i efikasnom vodjenju firmi kod poduzetnika.
-Nakon stabilizacije kriticnih dijelova prelazak na podizanje kvalitete nase industrije, time stvarajuci najkonkurentnije proizvode u svijetu u segmentima iznad q1.
-Promovisanje razvoja bankarstva u eBiH.
-Promovisanje BHQ i intenziviranje rada Privredne Banke.

U vanjskoj politici planiram nastaviti sadasnji kurs, a to je pojacavanje odnosa sa EDENom, odavno je dokazano da je to pravi izbor i o tome nema potrebe da se raspravlja.


Sto se ticeMinistarstva O(d)brane smatram da je trenutno uspostavljeni sistem najbolje rjesenje dokle god ga mozemo finansijski podrzati i tu necu praviti nikakve promjene jer ne zelim da ponovo pocinjemo ispocetka kada vec imamo uhodan tim, a uzevsi u obzir da mi je buduci ministar direktno zasluzan za postavljanje sadasnjeg sistema i sadasnjeg kadra, dozvoliti cu njemu da odluci da li treba da bilo sta mjenja.


Sto se tice unutrasnje politike, tu cu pokusati da smanjim tenzije izmedju zaracenih strana. Postoje konflikti za koje se vise niko i ne sjeca kako su zapoceli, ali jos uvijek traju i to ne ide na ruku nikome, pogotovo u vrijeme kada nam dolazi veliki broj novih igraca koje moramo na neki nacin zadrzati u igri, a to svi mi zelimo. Sada je najbitnije da svi budemo zajedno!

Ministarstvo za Rad i Socijalnu Skrb ce, sloziti cete se, ovaj mjesec morati da radi vise nego ikad prije, cisto iz razloga sto nam je broj stanovnika porastao sa nekih 2900 na 4200+ u samo nekoliko dana, a ocekujem da jos vise raste kao sto se da primjetiti iz nacionalnih ciljeva koje sam postavio. Stoga ce ovdje biti potrebno vise aktivnosti, sto bi moglo rezultirati vecim brojem ukljucenih u rad, cesce izdavanje tutoriala i ubacivanje istih u top 5, a sistem rada ostaje isti kao i do sad.

I za kraj Ministarstvo Informisanja treba cesce da se oglasava i obavjestava narod o radu vlade.

Planirani sastav Vlade glasi ovako:

Premijer:

[url='http://www.erepublik.com/en/citizen/profile/1424061]pasha_the_one[/url] - po ovom uspostavljenom sistemu Vlade premijer treba da bude predsjednikova desna ruka, a ko je bolji za to nego covjek kojem najvise vjerujete? pasha_the_one je igrac od kojeg sam naucio dosta stvari na samom pocetku mog igranja, a i vec mjesecima zajedno vodimo Liberalnu stranku, tako da apsolutno vjerujem u njegovu sposobnost, njegovo postenje i njegovu odanost.

Ministar odbrane

toroman, sta reci o covjeku koji je dva puta bio predsjednik, tri puta premijer, dva puta ministar za obrazovanje, rad i socijalnu skrb, tri puta kongresmen i tri puta logisticar nase elitne jedinice DRAKE? U vojsci je najbitniji autoritet, a to je bez sumnje ono sto u eBiH niko nema vise od toromana.

Ministar vanjskih poslova

Emir Ribic, covjek koji je do sada odradio odlican posao na svakoj funkciji na kojoj je bio (Ministar ekonomije, predsjednik, MVP), Emir je zapoceo odlican rad u suradnji sa EDENom, a buduci da je to i moja buduca politika, najbolje je da je on i nastavi. Trebam napomenuti da sam sa njim radio i na vecini njegovih projekata, o cemu on sam pise u jednom od svojih clanaka. Tako da i ovdje postavljam covjeka sa kojim vec imam odlicnu saradnju.

Ministar ekonomije

Himzo_Cetvrtina, vec tri puta za redom u paketu sa mojim protukandidatom radi na ovoj poziciji i tu je stekao odlicnu reputaciju. Buduci da je Aldin Joldic odbio moju ponudu da nastave po dosadasnjem principu i odlucio da prihvati samo onaj dio koji se tice privredne komore, Himzo_Cetvrtina je moj ministar ekonomije samostalno. Himzo je dokazani ekonomista, a ja zelim da se u eBiH konacno krene sa dugorocnim planom i programom u svakoj bransi pa tako i u ekonomiji. Himzo je vec napravio dosta koraka u ovom smjeru.

Ministar za rad i socijalnu skrb

Politicar, u vrijeme kada imamo povecanje populacije od 50% ovo ministarstvo dobija puno veci znacaj nego sto je imalo do sada. Ovo mjesto je prvobitno ponudjeno najboljem tutoru u eBiH Cybossu, ali zbog odredjenih tehnickih poteskoca njegov odgovor je stigao kada ga ja vec vise nisam ocekivao, sreca pa je Cyboss pristao da vodi dio koji se tice obrazovanja i nastavi da za nase opste dobro pise tutorijale za vladu. Politicar je covjek koji sam od sebe radi sa eBebama i za njegov trud oko istih zasluzuje ovo mjesto. Politicar je takodjer sa mnom jedan od cetiri utemeljitelja "nocne smjene". Voditelj ureda za dobrodoslicu ce ostati Merinos.

Ministar za informisanje

Admir M, je noviji igrac, ali izuzetno aktivan, stalno je na IRC-u, a poznat je i njegov veliki rad sa eBebama. Od novih igraca mislim da Admir najvise zasluzuje sansu da se pokaze.

Ministar za kulturu

tiro_bsc je vec svima poznat kao ako ne najbolji onda jedan od najboljih dizajnera avatara u erepu. Tako da je on ovdje najbolje rjesenje.

Sirbeg,
kadnidat za predsjednika eBiH

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
JEDNAKOST PRIJE SVEGAVazniji linkovi:
LSBiH Stranka
Forum LSBiH
Chat LSBiH
Organizacija LSBiH