Si a venit Pintea acasa...:)) (politic)

Day 829, 11:06 Published in Romania Romania by Pintea*Haiducul

Sara buna draga cetitoriule,

Iata ca au mai trecut niste alegeri peste noi, prilej de bucurie pentru cei care au izbutit sa-si asigure un mandat in Congres si de reflectie pentru ceilalti.

Inainte de orice tin sa le multumesc celor care mi-au acordat increderea la aceste alegeri. Nici acum nu-mi vine sa cred cati romani au ales sa voteze un debutant pe scena politica, asa cum este cazul meu.

Desi privind rezultatele seci ale alegerilor din Maramures voturile care mi-au fost date par sa nu ma fi plasat intre actorii principali la aceste alegeri in regiunea mentionata, eu unul ma declar mai mult decat multumit pentru aceasta prima candidatura.

De ce spun asta? La prima vedere ar parea surprinzator, nu insa si daca intram in detaliile acestor alegeri.

Ca orice candidat care incearca sa se impuna intro astfel de competitie, inainte de scrutinul de ieri am incercat sa-mi fac niste calcule, sa estimez cam care ar trebui sa fie numarul de votanti care odata ce ma vor investi cu increderea lor sa-mi ofere o sansa in aceasta cursa electorala.

Asa ca am luat la puricat rezultatele alegerilor anterioare, cu preponderenta din perioada septembrie-decembrie 2009 si separat ianuarie 2010, in aceata luna intervenind o serie de factori care care au ridicat stacheta de performanta.

Pentru prima perioada prezenta la urne a oscilat foarte putin, cu o medie in jurul a 140 de alegatori, cu o minima in septembrie de 100 si o maxima in decembrie de 160. In aceste conditii, ultimul ales pe listele Maramuresului a adunat in jur de 17 voturi (cu o maxima de 21 in luna octombrie). Ca urmare, targetul pentru un candidat cu sanse reale trebuia sa fie in jur de 20 de voturi.
In ceea ce priveste cazul aparte al lunii ianuarie, numarul de alegatori a facut un salt important la peste 220 de alegatori, ultimul candidat fiindu-i incredintate 30 de voturi.

Estimand o crestere de 10% a numarului de votanti fata de luna ianuarie(culmea, cam atat a fost, mai exact 246), am considerat ca un candidat cu sanse reale ar trebui sa cumuleze minim 30 de voturi, cu o marja de siguranta de 10% datorata eventualitatii cresterii numarului de votanti luata in calcul.
Cresterea numarului de alegatori a avut loc, asa ca marja de siguranta a impus un numar de peste 30 de voturi pentru asigurarea unui fotoliu „pufos” de congressman (dupa cum spunea o prietena matza).

Un alt aspect demn de luat in calcul privea tactica electorala a partidelor in regiunea despre care vorbim. Facand aceeasi distictie intre perioada septembrie-decembrie si ianuarie, se putea lesne observa ca in prima perioada, in doua cazuri din patru, un partid a putut sa-si impuna doi congressmani din patru. In ianuarie era foarte greu de realizat o astfel de reusita datorita numarului de numai trei senatori pe care ii puteau alege regiunile obisnuite.

S-a considerat astfel ca este normala sprijinirea unui candidat principal iar in masura in care acesta si-ar fi consolidat pozitia in lupta electorala sa se incerce promovarea unui al doilea candidat in speranta repetarii succeselor izbutite in Maramures de „manageri” in octombrie si de eLAM in decembrie. Strategie care s-a dovedit validata si de tactica identica a tuturor celorlaltor partide concurente in regiune.

Luand in calcul numarul de voturi primite de „matze” in Maramu` in alegerile din ianuarie (52) si un eventual spor de 10% (inregistrat nu numai in cazul votantilor dar si in randul membrilor „The Matza Party” in ultima luna), am estimat un maxim de 60 de voturi pentru „matze” in regiune (de data aceasta socoteala nu s-a mai potrivit, la urne „matzele fiind votate de fix 50 de romani, o scadere de 5 procente in loc de o crestere asteptata de 10😵.

Sansele mele ca secondant pe listele matzesti tineau de o perfectiune care apartine matematicii si niciodata realitatii, asa ca asteptarile mele nu erau prea mari, chiar intrun caz ideal.

Ca urmare, mi-am fixat in sinea mea urmatoarele targeturi:
-daca izbutesc sa primesc peste 30 de voturi ma duc si ma „palincesc” pana-n zori ca asta e sansa mare, bate matematica,
-daca iau intre 20 si 30 de voturi inseamna ca nu am pierdut timpul degeaba si oamenii chiar acorda o sansa unui lvl 16 la prima candidatura,
-daca obtin intre 10 si 20 de voturi inseamna ca am candidat decent in conditiile unei prime incercari si urmand exemplul altor matze aflate in aceeasi situatie ca a mea cu o luna in urma, merita sa continui,
-daca atrag sub 10 voturi trebuie sa vad ce anume nu este in regula si daca mai are rost sa repet „isprava”.

Ce s-a intamplat la urne?

Candidatii principali ai partidelor concurente si-au asigurat un mandat (cu un plus semnificativ de voturi pentru candidatul PL), devansand la mustata candidatul principal al matzelor, vberezan.
Daca acesta ar fi repetat performanta de acum o luna (33 de voturi) ar fi avut asigurat un nou mandat. Cu o scadere de 10% a voturilor atribuite (numai 29 luna aceasta), colegul matza se situeaza primul sub linie si devine cel mai merituos dintre perdantii din Maramures.

Secondantii partidelor concurente s-au impartit la randul lor in doua categorii:

-cei care au primit un oarecare sprijin de la electorat (Clopoyaur- osan de-al nost` 😁, reprezentantul eLAM- 21 de voturi; subsemnatul, „matza” morosana- 19 voturi; Ade, reprezentantul PL- 12 voturi)

-si aceia care au adunat sub 5 voturi in cursa electorala (reprezentantii „Brainstorming” si UGD)

Intelegeti deci de ce ma simt asa de bucuros vazand ca 19 oameni au avut incredere sa-mi dea votul. Sigur ca-mi place palinca ca oricarui morosan (si as fi baut aprig in noaptea asta 😁)) ) dar in conditiile de fata cred ca merge si o bere q5 😁.

Multumesc inca o data celor care mi-au dat increderea lor. Pentru mine unul a insemnat foarte mult 🙂



Rogu-vă de iertăciune dacă v-am supărat sau plictisit,

Grămăticul din Cetatea de Piatră (sau Cetatea Chioarului pre înţelesul domniilor vostre)
Pintea

Ziar membru al Sferic Media Group