Sfaturi utile pentru cei care vor sa aiba propria lor companie [republicare]

Day 293, 05:27 Published in Romania Romania by GabrielP

Poate pentru cei mai experimentati patroni unele lucruri li se pot parea simpliste, insa sunt foarte necesare pentru cei care nu au avut niciodata o companie insa au de gand in viitor sa devina patroni, actionari sau manageri de companie.

In primul rand, atunci cand vreti sa deveniti patroni, si aveti banii necesari, nu trebuie sa va grabiti cand luati decizia sa puneti banii jos. Exista deja multe companii care sunt scoase la vanzare la preturi foarte avantajoase. Unii cetateni s-au plictisit sa fie patroni, sau nu le mai permite timpul, si doresc sa-si vanda afacerea. Intrati la meniul 'Economy' > ' [a url=http://www.erepublik.com/company_sell-0-1.html] Companies for sale [/a]' si veti vedea toata lista de companii care sunt scoase la vanzare in acest moment (din pacate lista respectiva cuprinde si ziarele care sunt considerate 'companii media'). Verificati companiile care se gasesc acolo din industria care va intereseaza. Preturile sunt setate in RON sau in GOLD. Daca nu gasiti ceea ce va intereseaza, sau preturile sunt prea mari, abia atunci decideti sa infiintati o noua companie.
Atunci cand cumparati o companie luati in calcul si faptul ca unii patroni si-au dat seama ca ies in pierdere si de aceea si-au scos compania la vanzare, pentru a nu mai pierde atat de mult. Deci nu cumparati o companie dintr-un domeniu neprofitabil care in loc sa va aduca bani, va va scoate si altii din buzunar. Studiati dinainte, cu atentie, pietele de produse pentru a vedea unde este loc de profit si pentru compania dumneavoastra.

Daca vreti sa infiintati o noua firma, eu va recomand sa nu vi le faceti pe numele vostru personal. Adica exista varianta sa infiintati un SO (Simulated Organization) exact asa cum v-ati infiintat propriul cetatean. De fapt SO-ul este in sine tot un cetatean care insa nu are anumite drepturi. Este important sa va informati mai inainte de [a url=wiki.erepublik.com/index.php/SO]aici[/a] si sa va inregistrati [a url=http://www.erepublik.com/forum-topic-32931.html]aici[/a].

[a url=http://www.erepublik.com/article-402982.html] Reguli pentru organizatiile simulate - SO [/a]

"Un cont de entitate organizaţională (SO) trebuie:
1. să nu fie salariat;
2. să nu fie soldat (prin urmare, nu se antrenează şi nu luptă);
3. să nu fie membru al vreunui partid;
4. să nu voteze;
5. să nu cumpere arme.

Toate Entităţile Organizaţionale trebuie să aibă o activitate economică. Dacă un astfel de cont nu respectă regulile mai sus menţionate, acesta va primi ban permanent de la admin. De asemenea, administratorii Entităţii Organizaţionale trebuie sa apară in secţiunea "Despre" (About) a contului respectivei Entităţi."

Daca ati infiintat deja firma pe contul vostru personal, o puteti trece pe contul SO-ului prin scoaterea ei la vanzare. Aici trebuie sa fiti foarte atenti. Setati un pret de 1 RON si apoi va logati rapid pe contul SO-ului si va cumparati propria firma. Daca nu sunteti rapid de mana este posibil sa v-o cumpere altcineva inainte.

Trebuie sa stiti ca Managerul General al unei companii nu se poate angaja la propria companie. Deci faptul ca ati mutat firma pe SO va da posibilitatea sa va angajati la propria companie. In acest fel veti fi si angajat dar si patron in acelasi timp.
Infiintarea SO-ului prin trimiterea unei invitatii va aduce in contul personal cei 5 GOLD care va vor fi folositori la cumpararea de hrana pe perioada de viata a SO-ului.

Primul lucru, si cel mai placut atunci cand esti propriul tau angajat, este sa poti sa-ti setezi singur salariul. Nu mai trebuie sa cersesti, ca mai inainte, cate o marire la salariul si asa de mizerie si sa ti se tranteasca un raspuns negativ in nas. Esti liber sa-ti setezi salariul cat vrea mushii tai... asta daca nu te vad si ceilalti actionari care s-ar putea sa se supere...

Faza a doua, si cea mai distractiva, este ca te poti 'razbuna' pe restul cetatenilor care cauta un loc de munca. Toate frustrarile tale de fost angajat platit prost pot sa te transforme in patronul nemilos care ofera salarii de mizerie. Intri la 'Economy' > ' [a url=http://www.erepublik.com/cv_list.html]Human Resources[/a]' si faci primele oferte de munca.

Daca salariatii tai sunt multumiti cu noul salariu oferit de noul lor sef, vor lucra si vor produce primele produse. Vei avea un meniu care iti va permite sa setezi pretul produselor pe piata. In prima faza probabil vei vrea sa setezi un pret mai mic decat concurenta ca sa vinzi mai repede si sa obtii primul tau venit in noua calitate de patron.

Formula productivitatii:
Productivity of a worker = [(skill) - (quality level) + 1] * [1 + (wellness)/50] * [(expected daily presence 😵/50 - 1 + 0.316] * [0.91 + (company employees no.)/200]
arata cat va produce fiecare angajat. In functie de aceasta setati si salariul.
Acel numar de 200 de la sfarsitul formulei este foarte important pentru ca poate sa insemne succesul sau esecul companiei voastre pe piata. Este numarul la care se imparte numarul vostru de angajati. Deci daca aveti un numar mai mare de angati veti avea si o productivitate mai mare pe fiecare angajat. Asta inseamna ca formula actuala a productivitatii avantajeaza companiile cu numar mare de angajati. In V1 se aude ca nu va mai exista acest avantaj al firmelor mari...

Costurile de productie:
In fiecare industrie, pentru producerea unui produs este nevoie de un anumit numar de puncte de productivitate:
* Industria de [a url=http://www.erepublik.com/domain-2.html]Foods[/a] > 1 punct de productivitate
* Industria de [a url=http://www.erepublik.com/domain-15.html]Gifts[/a] > 2 puncte de productivitate
* Industria de [a url=http://www.erepublik.com/domain-3.html]Weapons[/a] > 10 puncte de productivitate
* Industria de [a url=http://www.erepublik.com/domain-1.html]Moving[/a] > 30 puncte de productivitate
* Industria de [a url=http://www.erepublik.com/domain-12.html]Houses[/a] > 200 puncte de productivitate
* Industria de [a url=http://www.erepublik.com/domain-14.html]Hospitals[/a] > 2000 puncte de productivitate
De exemplu, daca un angajat are intr-o zi o productivitate de 10 puncte, inseamna ca, in functie de industria in care lucreaza a produs: 10 Foods / 5 Gifts / 1 Weapon / 33% Ticket / 5% House / 0,5% Hospital.
Socotiti cu cat vindeti pe piata ceea ce a produs el in ziua respectiva si va dati seama de nivelul salariului pe care il merita.

Prezenta la serviciu a angajatilor este si ea foarte importanta. Cu cat veti avea mai multi angajati care lucreaza in fiecare zi, cu atat veti avea o productivitate mai ridicata. Asta inseamna ca veti avea o politica de personal in concordanta. Angajatii care lipsesc mai mult de 3-4 zile pot fi concediati, iar cei care au o prezenta de 100% timp de o saptamana (luna) pot fi premiati (cu cadouri sau cu un bonus la salariu). Veti stimula astfel atingerea unor cote de prezenta cat mai mari.
Skill-ul angajatilor creste in timp, de aceea va trebui sa mariti salariile cu o oarecare frecventa si eventual la cererea angajatului.
Si wellness-ul angajatilor conteaza in calcularea productivitatii si, prin urmare, a salariului. Deci trebuie sa fiti atenti la angajati, sa aiba de preferat un wellness cat mai aproape de 100% pentru ca sa atinga productivitatea maxima pentru skill-ul lor.

Ca sa poti vinde produse si in alte tari iti trebuie o licenta de export. Ca sa cumperi o licenta de export pentru compania ta, iti trebuie 25 GOLD. Pentru fiecare tara in care vrei sa exporti iti trebuie cate o licenta de export si fiecare licenta de export iti mai scoate din buzunar cate 25 GOLD. Trebuie sa calculezi bine dinainte si sa vezi daca merita cumparata licenta de export. Daca, de exemplu, vezi o companie care este scoasa la vanzare care are o licenta de export pentru Rusia (sau Ungaria), trebuie sa stii ca tara respectiva nu mai exista pe harta, fiind cucerita, si atunci acea licenta nu-ti aduce nici un profit. Dar daca exista o revolta a rusilor si se creaza din nou statul rus, atunci respectiva companie va avea asigurata prezenta pe piata rusa. Daca taxele vamale stabilite intre Romania si Noua Rusie se negociaza la un nivel scazut, pe baza posibilelor relatii de prietenie existente intre cele doua tari, atunci poti sa zici ca ai dat lovitura, daca detii o firma cu licenta de export pentru Rusia. Momentan licenta de export pentru Rusia, sau alte tari cucerite valoreaza aproape zero lei in pretul firmelor scoase la vanzare.

Costurile pentru trecerea companiei la nivele calitative mai ridicate:
Daca vrei sa treci de la primul nivel de calitate (Q1) la urmatorul nivel de calitate (Q2) te costa 20 GOLD. Daca vrei sa treci de la Q2 la Q3 te costa 50 GOLD. De la Q3 la Q4 te costa 100 GOLD.
Mai exact, costurile pentru upgradare sunt urmatoarele:
* Quality 2: 20 GOLD + 10 GOLD / angajati cu skill mai mic decat 2
(trebuie min 2 angajati)
* Quality 3: 50 GOLD + 10 GOLD / angajati cu skill mai mic decat 3
(trebuie min 5 angajati)
* Quality 4: 100 GOLD + 10 GOLD / angajati cu skill mai mic decat 4
(trebuie min 7 angajati)
Atentie:
1) Daca maresti calitatea companiei in timp ce compania are produse pe stoc sau puse la vanzare pe piata, toate aceste produse vor fi pierdute.
2) O companie nu poate fi coborata la un nivel de calitate inferior.


Informatii utile:
1)
In aceasta toamna urmeaza sa se lanseze versiunea V1 a acestui joc. Vor fi cateva modificari majore, parte din ele le puteti afla de [a url=http://www.erepublik.com/article-437761.html]aici[/a] In primul rand se aude ca va apare o industrie producatoare de materii prime. Deci produsele existente acum pe piata nu vor putea fi produse in continuare fara respectivele materii prime. Pentru asta va trebui sa apara firme care sa produca acele materii prime. Recomand noilor jucatori care au bani si vor sa-si deschida firma sa mai astepte putin pana apare V1 ca sa isi infiinteze firme producatoare de materii prime. Vor intra pe o piata noua, fara concurenta sufocanta care exista in prezent.
Sa zicem ca acum sunt 10 firme care produc Gifts. Decat sa se mai infiinteze 10 firme de Gifts, mai bine se mai asteapta pana incepe V1 ca sa se infiinteze 10 firme care sa produca materia prima necesara pentru productia de cadouri.

2)
Daca aveti bani disponibili pentru crearea / cumpararea unei companii, poate ar fi bine sa va mai ganditi inca o data daca n-ar fi mai bine sa ii investiti intr-o firma deja existenta pe piata (cumparare de actiuni) pentru a o face mai puternica si mai competitiva, urmand sa primiti lunar dividende de la acea firma. Este o modalitate in care se pot face bani fara o prea mare bataie de cap. Trebuie sa te informezi din start despre rentabilitatea firmei respective, despre valoarea dividendelor acordate in lunile trecute, profit, numarul total de actiuni si eventual cine sunt ceilalti actionari. Dezavantajul este faptul ca nu sunteti singur in firma si deciziile nu le luati singur. Managerul va poate promite marea cu sarea dar fara sa-si indeplineasca promisiunile. Daca nu aveti incredere, atunci puteti incheia din start un contract. Aveti aici [a url=http://www.erepublik.com/article-402982.html]regulile pentru contracte[/a].

Va urez mult succes in cariera de manager de companie!
____________
[a url=http://www.erepublik.com/article-605171.html]Lista cu companii scoase la vanzare in Romania[/a], acum 4 zile.

Pentru explicatii mai detaliate ale formulei productivitatii cititi articolul: [a url=http://www.erepublik.com/article-612621.html]Formula productivitatii - un pas inainte[/a].

Alte informatii utile gasiti in articolul: [a url=http://www.erepublik.com/article-606441.html]e-Republik BASICS know-how formulas and tips[/a].