Seppo on kova jätkä

Day 1,041, 09:02 Published in Finland United Arab Emirates by Luigi Negadona


Oikeuskanslerin pääasiallinen tehtävä on valvoa, että eSuomessa, sen eduskunnassa, hallituksessa ja armeijassa noudatetaan yhteisössä sovittuja pelisääntöjä. Hänen tehtävänään on myös puuttua mahdollisiin epäkohtiin henkilöstä ja tapauksesta riippumatta, sekä tiedottaa asiasta eduskuntaan.

Nykyinen oikeuskansleri Jafarin on hoitanut virkaa mallikkaasti pian kaksi kuukautta, jonka yksi virkakausi kestää. Eduskunnalla on siis pian edessä uuden oikeuskanslerin nimittäminen presidentin ehdotuksien pohjalta. Hain virkaa jo edellisellä kerralla ja olen lähdössä ehdolle uudelleen. Tästä alkaa julkinen hakemukseni eSuomen oikeuskansleriksi.


Oikeuskansleri

Oikeuskansleri puuttuu mahdollisiin epäkohtiin välittömästi, aloittaen tiedottamalla asiasta eduskuntaan. Lisäksi oikeuskansleri on henkilökohtaisesti yhteydessä tapauksen asianomaisiin ja pyrkii selvittämään tapauksen mahdollisimman perusteellisesti. Oikeuskansleri toimittaa tapauksen tiedot eduskunnalle ja oman arvionsa mahdollisen rangaistuksen tarpeellisuudesta. Hän ottaa kantaa myös mahdollisen rangaistuksen laatuun ja määrään selvityksessään. Oikeuskansleri ei kuitenkaan päätä tuomiosta tai edes sen muodosta, vaan se on eduskunnan tehtävä. Virka on siis kuin minulle tehty. Olen lehteni kautta puuttunut lukemattomiin eri asioihin, tuoden tietoa päivänvaloon, mutta mahdollinen reaktio (tuomio) on jäänyt lukijan harteille. Eikä kenenkään tarvitse arvailla minun mielipidettäni, vaan olen sen röyhkeästi tuonut esiin asiassa kuin asiassa, vaikka sitä ei edes kaivattaisi. Olen siis virkaan äärettömän motivoitunut, kaikenlaisen tiedon kaivaminen ja siitä raportointi kommenttien kera on se mikä saa minut lehteäkin pitämään.


Nämä kirjat osaan ulkoa, olen siis hyvin valmentautunut oikeuskanslerin pestiä varten.

Nykyinen oikeuskansleri on hoitanut virkaa mallikkaasti, mutta ei se saa estää ketään muuta hakemasta virkaa. Uskoisin olevani tarkka oikeuskansleri, eräänlainen virkamiehen ja salapoliisin hybridi. Yhteisön yhdessä sopimat pelisäännöt ovat takaamassa kaikkien peli-iloa, niitä pitää kunnioittaa. Lisäksi tulisin tulkitsemaan oikeuskanslerin ohjesääntöä hieman kirjaimellisemmin. Nykyinen käytäntö tuntuu olevan, että havaitut epäkohdat päätyvät julkiselle puolelle kovin myöhäisessä vaiheessa. Avoimuus on kaikkien etu, joten kyllä epäkohdista pitäisi mahdollisimman pikaisesti keskustella julkisesti.


Eväitä eduskunnalle

Oikeuskanslerin toimenkuvaa on päivitetty eduskunnassa kahdesti. En nyt ainakaan kuukauteen pääse eduskunnassa mielipidettäni kertomaan suoraan, koska olen kiinni eSuomen mainostoimistossa. Se ei kuitenkaan estä minua ehdottamasta julkisesti muutamia lisäyksiä oikeuskanslerin toimenkuvaan.

Vallitseva käytäntö taitaa olla, että presidentti jakaa uuden eduskuntakauden alussa oikeudet foorumille. Tätä on perusteltu sillä, että presidentti ei ole vaihtunut eduskunnan mukana. eSuomella on nyt kuitenkin oikeuskansleri, joten tehtävän voisi hyvin siirtää hänelle. Se ei vain maistu ainakaan minun suussani hyvältä, että presidentti hoitaa eduskunnan asioita. Oikeuskansleri voisi hyvin hoitaa foorumin eduskunta-alueen oikeuksien jakamisen ja kaiken muun siihen liittyvän. Tämän tukena puolueet voisivat tulevissa eduskuntavaaleissa ilmoittaa viimeistään vaalipäivänä puolueen viralliset ehdokkaat. Näistä ehdokkaista läpi päässeet saisivat kirjoitusoikeuden eduskunta-alueelle.

Puolueiden virallisista ehdokkaista olisi yhteisölle muutamia etuja. Valtion Sanomissa voitaisiin vaalipäivänä julkaista ehdokaslista aakkosjärjestyksessä ja vaikka ilman puolueita. Näin kaikille olisi selvää ketä äänestää vaaleissa, eikä tulisi äänestettyä vahingossa esimerkiksi serbi goonia. Lisäksi tämä kannustaisi hakeutumaan yhteisöön, koska foorumin eduskunta-alueelle kirjoitusoikeudet saisivat vain puolueen viralliset kansanedustajat.

Puolueiden viralliset ehdokkaat mahdollistaisivat myös puolueiden rankaisemisen, jos heidän kansanedustajansa on syystä tai toisesta rikkonut yhteisön pelisääntöjä. Tämä toimisi tehokkaana pelotteena, poistaisi viimeisetkin perseilyt, kun ei haluta aiheuttaa puolueelle ongelmia. Nyt lopettava pelaaja saattaa käynnistää pelissä äänestyksen presidentin erottamisesta, koska siitä ei käytännössä ole hänelle mitään haittaa. Tämän kaltaiset perseilyt varmasti loppuisivat, kun olisi mahdollisuus, että puolue joutuisi kärsimään. Vaikka pelin lopettaa, niin harva meistä haluaa puoluetovereilla ja muille yhteisön jäsenille aiheuttaa seuraamuksia. Muutoksella saattaisi myös olla positiivinen vaikutus uusille kansanedustajille, puolueet ottaisivat heidän informoimisen entistä tärkeämmäksi asiaksi.


Äänestä Seppoa!

Vaikka et olisi kansanedustaja, niin sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että eduskunta valitsee minut oikeuskansleriksi seuraavalle kaudelle. Eduskuntavaalit ovat vasta päättyneet ja valtaosa ehdokkaista pääsi läpi. Ota siis henkilökohtaisesti yhteyttä kansanedustajiin, ainakin siihen ketä äänestit. Kerro hänelle, että toivot hänen äänestävän minua oikeuskansleriksi. Tätä artikkelia myös kannattaa kommentoida. Eikä pidä unohtaa presidenttiä, TTi09, hän vie ehdokkaan eduskunnan päätettäväksi. Häntä kannattaa myös lähestyä henkilökohtaisesti.


Hakeudu yhteisöön

Eikö oikeuskanslerin virka ole tuttu? Ei se mitään, hakeudu osaksi eSuomen yhteisöä ja asiasta tulee kristallin kirkas. eRepublik on yksistään kohtalaisen tylsä, mutta eSuomen yhteisön osana peli-ilo vie sinut mukanaan. Foorumille ja irkkiin, hopi hopi!

Loppuun vielä eduskunnan päätös oikeuskanslerin virasta:

Oikeuskansleri

Oikeuskanslerin pääasiallinen tehtävä on valvoa, että eSuomessa, sen eduskunnassa, hallituksessa ja armeijassa noudatetaan yhteisössä sovittuja pelisääntöjä. Hänen tehtävänään on myös puuttua mahdollisiin epäkohtiin henkilöstä ja tapauksesta riippumatta, sekä tiedottaa asiasta eduskuntaan. Tiedotus tapahtuu KT-alueella, tuomioista keskustellaan julkisella Eduskunta-alueella, jossa myös mahdollinen tuomio äänestetään.

Oikeuskanslerilla on pääsy eduskunnan, hallituksen, valiokunnan ja eSuomen armeijan IRC-kanaville, kuten myös edellä mainittujen tahojen foorumialueille.

Käytäntö

Oikeuskansleri puuttuu mahdollisiin epäkohtiin välittömästi, aloittamalla tiedottamalla asiasta eduskuntaan. Tiedotus tapahtuu foorumin 'Kansallinen turvallisuus'-alueella. Lisäksi oikeuskansleri on henkilökohtaisesti yhteydessä tapauksen asianomaisiin ja pyrkii selvittämään tapauksen mahdollisimman perusteellisesti. Oikeuskansleri toimittaa tapauksen tiedot eduskunnalle ja oman arvionsa mahdollisen rangaistuksen tarpeellisuudesta. Oikeuskansleri ottaa kantaa myös mahdollisen rangaistuksen laatuun ja määrään selvityksessään.

Keskustelu siirtyy Eduskunta-alueelle, jossa kansanedustajat keskustelevat tapauksesta ja mahdollisesta rangaistuksesta. Yhteisön pelisääntöjen mukaan tapaus siirtyy eduskunnassa äänestykseen, jossa päätetään syyllisyydestä/syyttömyydestä.

Oikeuskanslerin velvollisuus on valvoa eduskunnan langettamien rangaistuksien täytäntöönpanoa ja toteutumista.

Valitseminen

Oikeuskanslerin virkakausi kestää kaksi (2) kuukautta. Kaksi viikkoa ennen kauden päättymistä virasta järjestetään julkinen haku, joka on avoin kaikille suomenkieltä taitaville. Poikkeuksena eduskunnan antamia tuomioita kärsivät henkilöt.

Haun päätyttyä eSuomen presidentti ehdottaa virkaan henkilöä ja toimittaa perustelut eduskunnalle. Yhteisön pelisääntöjen mukaisesti eduskunta keskustelee ja äänestää ehdotuksesta. Jos ehdotus kaatuu, presidentti ehdottaa virkaan uutta henkilöä, kunnes ehdotus on mennyt läpi eduskunnassa. Kansleri aloittaa virassaan välittömästi.

Eduskunnalla on oikeus erottaa oikeuskansleri virastaan suoralla äänestyksellä, ilman keskustelua. Äänestys tapahtuu yhteisön pelisääntöjen mukaisesti. Oikeuskanslerilla on oikeus erota virastaan pelkällä ilmoituksella, joka tulee tehdä foorumilla Eduskunta-alueella.