Sırbistan Günlüğü 5

Day 1,121, 02:29 Published in Turkey Turkey by SavasASIK

Sevgili dostlar. Yine bir Sırbistan Günlüğü ile birlikteyiz. Bugün de sizlere önemli bilgiler vereceğim. Yine her zamanki gibi dış politika ile başlayacağım.

Sırbistan ile Bosna-Hersek & Hırvatistan kapışması iyice çıkmaza girmiş durumda. İki tarafta birbirine üstünlük sağlayabilmiş değil. Sırbistan eline geçirdiği toprakları güçlükle kontrol altına alabiliyor. Özellikle Bosna-Hersek ve Hırvatistan ordusunun manevra kabiliyeti, müttefiklerinin de desteği Sırbistan’ın mevcut durumunu iyice zorluyor. Bu savaş Sırbistan ekonomisini iyice zora sokarken ülke içinde kaynak tüketimi, ithalat giderleri, bununla beraber cari açık da ayrı bir sıkıntı vesilesi oluyor. Sırbistan, Romanya ile anlaşmasına anlaştı ancak Sırbistan bu anlaşmadan pek kârlı çıkmış gibi gözükmüyor. Sırbistan’ın Romanya ile Barış Antlaşması Macaristan’ı yalnızlaştırırken Bulgaristan ile Romanya’nın ortak bir şekilde Macaristan’a saldırmasına sebep oldu. Ukrayna’yı kaybeden Macaristan şimdi ülkesini Romanya & Bulgaristan tehdidinden korumak zorunda kaldı. Sırbistan’ın Balkanlarda Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan ile ortak bir platformda bulunması bu ülkelerin müttefiklerine karşı saldırması durumunda vereceği tepkinin de belirsizleşeceğini gösterdi.

Malumunuz ülke yönetimimiz Yunanistan’a savaş açtı. İlk olarak Thrace’ye saldırı gerçekleştirildi ancak büyük bir hezimetle ayrıldık. Bu durum Yunanlara cesaret verdi ve Yunanistan hemen akabinde Akdeniz Bölgesine cephe açarak karşı saldırıya geçti. Kıbrıs’a da isyan cepheleri açmaları Türkiye’nin durumunu iyiden iyiye güçleştirdi. Büyük bir savaş için zamana ihtiyacı olan Türkiye’nin savaş açtığı vaktin tam da Sırbistan’ın Bosna – Hersek & Hırvatistan ile savaştığı döneme denk gelmesi, Macaristan’ın Romanya & Bulgaristan & Ukrayna üçlüsü ile uğraşması müttefik yardımına ihtiyacı olan Türkiye’yi iyice yalnızlaştırdı. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Başkanı cccmelihmessiccc’nin beni aracı kullanarak Sırbistan Devlet Başkanı gid1’e gönderdiği iletide açık bir şekilde “Sırp dostlarımızdan bu zorlu mücadelemizde yardımlarını bekliyoruz” dedi ve bugün Sırbistan Devlet Başkanı gid1 de buna karşılık şunları söyledi.

“Yapabileceğimiz yardımlar için bütün yolları denemekteyiz. Macaristan ve Sırbistan bugün Thrace Savaşı’nın bittiği esnasında kendi savaşlarını tamamladılar. Sizin hatanız bu savaşın açılması için 20 saat daha beklememenizdi. Bekleseydiniz bütün teçhizatlarımızla aynı anda Yunanistan’a vurabilirdik. Gelecek sefere böyle bir hamle yapıldığı vakit bizimle temas halinde olun ki biz de ona göre hazırlık yapalım ve yanınızda rahat bir şekilde savaşalım. Biz daima Türkiye’ye yardım konusunda istekliyiz. Bundan kuşku duyulmasın.”

Benim düşüncelerimle paralel bir söylem dile getirdiği görülüyor. Açacağımız bireysel savaşlarda müttefikleri bir haber ve hazırlıksız bırakırsak zarar gören sadece devletimiz olmaz, müttefiklerimiz de en az bizim kadar zarar görür. Son olarak;

Endonezya Devlet Başkanı Kandon’un Sırbistan Yönetimine sunduğu müttefikliği sürdürme önergesi Sırbistan Meclisince kabul edildi.

Ekonomiye bakacak olursak;

Sırbistan Vekili Guard SRB tarafından askeri toplar hususuna ilişkin verdiği önerge Sırbistan Meclisi tarafından kabul edildi. Buna göre KDV ve Gelir vergileri sabit kalırken ithalat vergisi %50’den %25’e düşürüldü.

Draza Drazic tarafından verilen Silahlara ilişkin önerge meclis tarafından kabul edildi. Buna göre Silah’ta KDV ve Gelir vergisi sabit kalırken, ithalat vergisi %99’dan %25’a düşürüldü.

Taidathesaviour tarafından meclise sunulan Tank hususuna ilişkin önerge meclis tarafından kabul edildi. Buna göre KDV ve Gelir vergisi sabit kalırken ithalat vergisi %50’den %25’e düşürüldü.

Buğday’ın ithalat vergisinin düşülmesi için verilen önerge meclis tarafından reddedildi, ancak ikinci kez verilen önerge kabul edilecek gibi gözüküyor. Meclisten geçerse ithalat vergisi %30’dan %10’a düşecek.

İlk başta Milos Ilic tarafından, daha sonra da GuardSRB tarafından Sırbistan Ulusal Bankası’na ilk başta 45.000 RSD, daha sonra 43.500 RSD bağışlanmasına ilişkin verilen önerge meclis tarafından kabul edildi.

Sizlerle başka bir Sırbistan Günlüğü’nde görüşmek dileğiyle…

Savaş Aşık
Türkiye Sırbistan Büyükelçisi