S-a sfarsit era aliantelor?

Day 2,196, 00:34 Published in Romania Romania by 8-3=1

In primul rand as vrea sa spun ca acest articol nu este publicat in vreo calitate oficiala, ci doar de simplu jucator.

Schimbarile din ultima perioada au schimbat destul de mult balanta puterii in joc. Tarile cucerite au reaparut pe harta si se afla intr-o ofensiva puternica. Ce potential are aceasta ofensiva, unde se va opri? Exista alte implicatii ale schimbarilor asupra jocului in general?

In primul rand parerea mea este ca ofensiva tarilor eliberate de curand va fi de amploare si tarile cuceritoare (inclusiv Romania, dar nu numai) se pot astepta la o perioada destul de dificila. Tarile care nu au avut congres o perioada indelungata le vor cauza probleme mari. Insa aceasta ofensiva nu va fi de durata, in primul rand pentru ca resursele financiare sunt limitate si pentru ca schimbarile din joc vor incepe sa actioneze impotriva noilor cuceritori la fel cum actioneaza acum impotriva vechilor cuceritori.

In al doilea rand, efectul cel mai important al schimbarilor din joc eu il percep ca un nou val de individualism national. Tarile puternice vor fi mai interesate de protejarea regiunilor proprii si vor trebui sa investeasca resurse din ce in ce mai mari pentru a pastra teritoriile cucerite. Determinarea celor cuceriti va eroda puterea tarilor puternice cuceritoare.

In acest context va fi mult mai greu de aranjat o coalitie multinationala. Tarile vor fi mai ocupate in a proteja teritorii proprii decat in a oferi ajutor aliatilor. Shouturile de "help...(X country)!" vor ramane din ce in ce mai mult fara raspuns. Rolul diplomatilor va fi in scadere, si doar cei foarte capabili vor reusi sa aduca aliati in ajutorul tarii.

Cum va iesi Romania din aceasta noua situatie? Probabil ca mai bine. Dar depinde de noi si accentul va trebui pus acum pe unitatea si solidaritatea nationala. Diplomatii vor trebui sa negocieze din ce in ce mai mult cu cetatenii tarii (cetatenie in-game sau RL) pentru obtinerea suportului.

Voi ce parere aveti?