Ambient on/off

Join the new world

 

Rutava ruta - put na koji Srbija kreće

Day 1,754, 02:42 Published in Serbia Serbia by coolinbun


eDame i eGospodo, eDrugarice i eDrugovi, eBraćo i eSestre, eBebe i eStarci, ePrijatelji i eNeprijatelji...eOstaliPosle dugo, dugo, dugo vremena Srbija ima jedinstveno mišljenje u vezi puta kojom će naša virtuelna država ići - na istok!
Nakon što je EDEN pokušao da isprovocira našu ishitrenu reakciju, postavivši zakone za izglasavanje Srbije za NE, od strane 4 države u okruženju, postupili smo ispravno - ignorisali smo njihovu provokaciju. To je za mene predtavljalo prijatno iznenađenje i dokaz da smo sazreli da uradimo nešto inventivno u igri, skoro 3 godine nakon poslednjeg takvog poteza, odnosno proboja do regije Liaoning.

Međutim, put kojim Srbija kreće je veoma trnovit i zahteva punu mobilnost naših taktičara, diplomata i što je najvažnije vojske. Cilj čitave te kampanje može biti nekoliko različitih scenarijaNakon što smo uspeli da odbranimo regije u Turskoj, Srbija je dobila granicu sa Iranom i odmah stavila na izglasavanje Irana za prirodnog neprijatelja. Taj zakon je usvojen nakon čega dorks napada Iran u regiji Northwest IranPrva velika prepreka u našem pohodu na istok biće upravo Iran. Ovaj, nekada nama veoma blizak saveznik je pre nekih 3 meseca prvo napustio ONE, proglasivši se neutralnom državom, a sada sklapa MPP-e sa TEDEN i proTEDEN zemljama. Dakle, možemo očekivati da EDEN u Iranu vidi branu ka našem napredovanju. Put kroz Iran neće biti ni malo lak. Kako bi izašli na granicu sa Pakistanom pa posle i Kinom, moraćemo uz pomoć saveznika najmanje 4 teških bitaka da dobijemo.Očekujem da će kampanja kroz Iran trajati minimum 7 dana, tako da će u trenutku kada izađemo na granicu sa Pakistanom Srbija imati slobodan NE.
Nakon Irana, nailazimo na teritoriju našeg velikog prijatelja od samog početka igre - Pakistan.

Ova mala zemlja se već dugo vremena nalazi pod okupacijom Kine. Nakon višemesečnog nepostojanja na mapi, početkom godine je Pakistan sklopio NAP (dogovor o nenapadanju) sa Kinezima, čime je dobio da može u svom posedu da zadrži regiju Balochistan. Već dugo vremena Pakistan je praktično "mrtva zemlja". Većina njihovih aktivnih igrača je uzela državljanstva savezničkih zemalja, tako da njihova originalna teritorija predstavlja groblje multija i igrača koji su prestali sa aktivnim igranjem.
Pre nego stignemo do Pakistana, naša diplomatija će morati da odradi posao sa Vladom Pakistana (ako uopšte postoji). Kako ne bi doveli u pitanje naše MPP-e sa savezničkim zemljama, Pakistan će morati nas da proglasi za NE, da bismo dobili rat sa njima. Ovo mora da se isplanira na savezu i na diplomatskom nivou.
Nakon što osvojimo Blochistan, jedinu regiju u posedu Pakija, rat sa njima automatski prestaje.Kada se to desi, dolazimo do najzanimljivijeg, a ujedno i najtežeg dela kampanje, kako u taktičkom, tako i u diplomatskom i vojnom smislu uopšte.
Nakon Pakistana izlazimo na granicu sa Kinom. Prvo što će biti zanimljivo je, ko će koga pre postaviti za NE. Za neupućene, ovo je bitno zbog toga što zemlja koja prva postavi zakon za NE, ima inicijativu u ratu, odnosno ima pravo prva da napadne. Ovde će naši stratezi imati najveću glavobolju. Predpostavimo da mi prvi napadamo Kinu. Imamo 3 opcije za napad: Sindh, Panjab i opcija koja nikako nije dobro rešenje North-West Frontier Province. U svakom slučaju, sve će zavisiti od toga, na kojim indijskim regijama će nas Hrvatska čekati. Prema dogovoru INdije i Hrvatske, Hrvati su dobili a pozajmicu regije GUjarat i Madhya Pradesh. Ako Hrvati ostanu na tim regijama, onda opcija napada na Kinu u regiji Sindh nije dobra jer bi smo tako došli u opasnost da nas Hrvatska proglasi za NE, pre nego mi završimo rat sa Kinom, a NE od strane 2 najjače članice EDENa nikako nije dobra pozicija.
Dakle, najbolja opcija u ovom slučaju je da se Kina napadne u regiji Panjab, a nakon eventualne pobede u toj bici, da se odmah podigne Pakistanski RW u Panjabu i pobedom ustanika omogući prekid granice sa Kinom. Naravno, pre toga treba uspešno odraditi RW u Balochistanu i pobedu u regiji Sindh.

Ako i ovaj manevar uspe, onda ćemo nakon osvajanja Sindha dobiti granicu sa Hrvatima. Opet sledi trka za NE, a onda.... "kom obojci kom opanci".Naravno, ovo je samo jedan od scenarija. Sve zavisi od toga, koje su krajnje ciljeve zacrtali dorks i njegova ekipa. Da li će to biti osvajanje resursa u Aziji ili vraćanje Hrvata iz Azije kući (što je po meni mnogo zabavniji scenario).Šta Hrvati i EDEN mogu da urade kako bi nas sprečili u našoj nameri? Pa u suštini mnogo toga. Pre svega, njihova mogućnost draina (odvlačenja štete) Srbije preko RW-a u originalnim regijama je nestala. Povratili su sve originalne regije i jedini način da nas drainuju u originalnim regijama je direktan napad na nas. Sve te napade treba POTPUNO IGNORISATI i koncentrisati sve snage na rat sa Iranom.
Pošto se njihov glavni strateg zdlemmy vratio aktivnom igranju, očekujem puno lukavih opstrukcija sa Hrvatske strane. Idemo korak po korak u nadi da nećemo failovati. Neuspeh je moguć, ali ukoliko kongres ne ukaki stvar i ako budemo složni ni uspeh ove kampanje nije nemoguć.U svakom slučaju, sledi zanimljivih nekoliko nedelja našeg igranja erepublika. Kao što rekoh, Srbija mora da uključi sve svoje raspoložive kapacitete (diplomatija, vojska, ekonomija...) kako bi uspela u nameri.
Hoćemo li ovaj put biti pametni.... videćemo.

vaš,

coolinbun
 

Comments

zigazaga
zigazaga Day 1,754, 02:46

¯\_(ツ)_/¯

bg-pobednik
bg-pobednik Day 1,754, 02:46

super clanak

fuson
fuson Day 1,754, 02:49

Odlicno kao i uvek

Ja sam spreman, a za ostale ne znam ; )

Igorcheee
Igorcheee Day 1,754, 02:50

odlican

Don Luchiano
Don Luchiano Day 1,754, 02:51

Znaci, pravac levo !

o7

NeodoljivNeumoIjiv
NeodoljivNeumoIjiv Day 1,754, 02:51

Joj Bože opet ovaj nešto sere...

Kraljevic Karamarko
Kraljevic Karamarko Day 1,754, 02:51

v+s : p

bg-pobednik
bg-pobednik Day 1,754, 02:52

levo kod albukerkija ? : ))

Mitra33
Mitra33 Day 1,754, 02:53

o7

HooCairs
HooCairs Day 1,754, 02:55

Ja ne idem tamo gde prvo nije prošao Mirko Alvirović.

Velja Kralj
Velja Kralj Day 1,754, 02:55

From that moment, we traveled together, East. Always... into the East.

Dusan Nastasijevic
Dusan Nastasijevic Day 1,754, 02:57

Iz tvojih usta u MoD-ove uši.

Deine Lakaien
Deine Lakaien Day 1,754, 02:58

i dalje se u crbii oseca smrad mentaliteta koji nas sprecava da odradimo air strike...
uvideli smo da je nepoverenje preveliko da bi se vrsile donacije jer ce ljigavci taj kes zloupotrebiti...

zasto prolaziti kroz vrata kad mozemo noktima da grebemo po zidu...

smrad...

Dusan Nastasijevic
Dusan Nastasijevic Day 1,754, 03:00

@DL
Kad se kralo, nije bilo Air Strike-a.

Nebojsa Novakovic
Nebojsa Novakovic Day 1,754, 03:01

odlican

Apollon the Magnificent
Apollon the Magnificent Day 1,754, 03:02

odlican clanak.

Deine Lakaien
Deine Lakaien Day 1,754, 03:04

@dusan nastasijevic

mhm...pa vidim, kes koji je doniran za air strike je i dalje tu...

VinyOne
VinyOne Day 1,754, 03:08

lepo objasnjeno...
nego, sto si ti tako prljavi tabani pa ostavljas mrlje na mapi..? : P

Norbengo
Norbengo Day 1,754, 03:09

hmmm

Sto se Pakistana tice, pricaj sa Skorpionima i videces ko je u nihovoj vladi.

Sa druge strane ja ne znam sta mi mozemo dobiti u Kini. Kina jeste samo senka svoje nekadsnje moci (zbog zabrane sajta u RL Kini, ostali su bez polovine aktivnih igraca) ali je i dalje prejaka da bi ih mi trajno kolonizovali dok resursa u Koreji/Japanu bas i nema previse...

U svakom slucaju, dobro je da se nesto desava.

Dragan711
Dragan711 Day 1,754, 03:11

Ja sam spreman, nasao sam svoj slem! 🙂

Lunatic2903
Lunatic2903 Day 1,754, 03:13

Ja i dalje mislim da je kopneni napad na Iran rizičan, trebalo je da ih prvo iscrpimo sankcijama!

l00dak
l00dak Day 1,754, 03:15

sve je to lepo, ali nesto si zaboravio- EDEN ce napasti nase originalne regije, a tada ce zatucana polovina eSrba da leti u boj i brani maiku Cpbiu i Kosovo iako im se nacrta da to treba ignorisati, tako je vec bilo x puta, pa ce napredovanje ka istoku usporiti ili propasti...

Lord Haldir
Lord Haldir Day 1,754, 03:16

A da ponovo doniramo kintu za air strike?

Nije nam problem, ima se...

Deraa the Great
Deraa the Great Day 1,754, 03:21

░░░░▄▄▄▄▀▀▀▀▀▀▀▀▄▄▄▄▄▄ ░░░█░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░▀▀▄ ░░█░░░▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░▒▒▒░░█ ░█░░░░░░▄██▀▄▄░░░░░▄▄▄░░░█ █░▄▄▄▒░█▀▀▀▀▄▄█░░░██▄▄█░░░█ █░▒▄░▀▄▄▄▀░░░░░░░░█░░░▒▒▒▒▒█ █░░█▀▄▄░░░░░█▀░░░░▀▄░░▄▀▀▀▄▒█ █░░░█▄░█▀▄▄░▀░▀▀░▄▄▀░░░░█░░█ ░█░░▀▄▀█▄▄░█▀▀▀▄▄▄▄▀▀█▀██░█ ░░█░░██░░▀█▄▄▄█▄▄█▄█░█░█░█ ░░░█░░░▀▀▄░█░░█░█░█░█░█░█ ░░░░▀▄░░░▀▀▄▄▄█▄█▄█▄█▄▀░█ ░░░░░░▀▄▄░▒▒▒▒░░░░░░░░░░█ ░░░░░░░░█▀▀▄▄░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░█ ░░░░░░░░█░░░░▀▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄█

Ubod sisa
Ubod sisa Day 1,754, 03:24

Idi 3 dana pravo pa skreni levo i za 40 ak dana si u vukojebini!

Rumenko LizME
Rumenko LizME Day 1,754, 03:24

A je li ko primislio o tome da Kinezi imaju prednost za NE protiv kojeg se ne mozemo boriti?
Imaju Air Strike... Vec je i ispunjen!
Kada budemo osvajali regiju koja nam daje granicu sa njima, dovoljno je da za trajanje bitke pokrenu Air Strike na nas i to je to, prvi imaju napad. A to je mnoooogo bitno u ovoj situaciji. Nece im sigurno biti zao para jer ce citav EDEN stati iza ovoga.

The Snow White
The Snow White Day 1,754, 03:24

Zasto ne pustis hrvate da se igraju sami u Indiji, sto ti smetaju? A srbija neka se igra sama u Kini... : D

BeDva
BeDva Day 1,754, 03:25

dobar clanak, pravi shabanski xD
ozb da te pitam: ti 'naci predlazes da se odsjecete od kine odmah i usmjerite na nas? ako je to cilj cijelog pothvata, malo mi je to kompleksaski jbg ^^

Rumenko LizME
Rumenko LizME Day 1,754, 03:25

Druga stvar je da sam sasvim siguran da Pakistan nece postojati dok mi dodjemo do njega. Kinezi imaju slobodan NE a imace ga sigurno i za 7 dana dok dodjemo do njih. U svakom slucaju, i da ga sada objave, gase ga nakon jedne bitke. Budite spremni da posle Irana se rokamo sa Kinezima…

Rumenko LizME
Rumenko LizME Day 1,754, 03:26

Ne znam sta je dogovoreno sa Iranom, ako je ista dogovoreno. U svakom slucaju, smatram da je bolje praviti bazu na Arabijskom poluostrvu kao sigurno ostupnicu. Jer u protivnom, brzo ce nas Kinezi a i EDEN vratiti nazad… Malo ce se oduziti sve ovo ali je mnogo sigurnije a i u slucaju prvog poraza, bezo se vracamo u igru. A sto duze turneja traje, ljudima zanimljivije.

Rumenko LizME
Rumenko LizME Day 1,754, 03:26

Kako stojimo sa Indonezanima sada?

Ludooki
Ludooki Day 1,754, 03:26

To, stratege.

Dio Ville
Dio Ville Day 1,754, 03:31

Ja nisam tvoj seksi robot.

coolinbun
coolinbun Day 1,754, 03:31

BeDva

mi celu igru igramo iz kompleksa 🙂

The Snow White
The Snow White Day 1,754, 03:33

@Rumenko, indonezija je maltene mrtva, jako malo aktivnih igraca... Tu treba dobra podrska saveznika, ko razume shvatice, ja ne bih o tome ovde, lakse je na chatu... :😁

Inspektor MUPa
Inspektor MUPa Day 1,754, 03:40

Respect

Lord Oli
Lord Oli Day 1,754, 03:40

bolje da podelimo Indiju sa komšijama

bozli
bozli Day 1,754, 03:41

>Druga stvar je da sam sasvim siguran da Pakistan nece postojati dok mi dodjemo do njega.

Postoji sansa, ali je vrlo nebitno. Kini ne odgovara da nas stavi za NE.

Lunatic2903
Lunatic2903 Day 1,754, 03:43

Bolje da smo pošli u Južnu Ameriku - lepše su im i plaže i ribe. Šabane, ako se ložiš na Azijatkinje onda nas barem doteraj do Japana..

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Day 1,754, 03:44

Е, кад видим Хрвата да прича о комплексима увек се слатко насмејем.

War3hous313
War3hous313 Day 1,754, 03:48

o7

Cika Nikola96
Cika Nikola96 Day 1,754, 03:56

Pakujmo kofere i svi u Pakistan! o/
Da mlatimo golde! o//

Gavra Munja
Gavra Munja Day 1,754, 04:14

l00dak objasnio xD
Te nase putesestvije propadaju cim neko napadne nase originalne regije, jer ce 3/4 civila braniti maiku crbiu, sto je prevelik drain. Naravno, ocekujem da i dobar deo Titana odradi svoju patriotsku duznost uzimanjem medalja u tim borbama : ) Tako da, ono...Bolje u se i u svoje kljuse, inace ostadosmo i bez ovo malo para : )

EI matador
EI matador Day 1,754, 04:27

sve je to ok, ali ako mi idemo na istok samo zbog Hrvata, onda je to glupo totalno. Pa mozemo sa njima da se krljamo i po originalnim teritorijama. Mislim, glupo je prevaliti toliki put samo zbog njih.

Ja sam racunao da na ovaj put idemo zbog Kine i eventualnog naseljavanja negde na istoku, ne zbog Hrvata.

Nadam se da dorks ne razmislja kao ti.

ZgemboAdislic
ZgemboAdislic Day 1,754, 04:43

Biće zabavno. Za sada imamo zajednički cilj. Opcija koja uopšte ne bi bila loša je skretanje na jug i rat sa Izraelom oko saudijskih teritorija. Prvo tu napravimo bazu, a onda krenemo na istok.
Kompletna priča mi liči na jednu fantaziju, a meni se tenutno sanja.

Dio Hostilian
Dio Hostilian Day 1,754, 04:53

Totalno je glupo da drndamo Hrvate koji su pobegli od nas. Bolje da oslobodimo bratsku Severnu Koreju il' tako nesto... Mogli bismo i da povratimo Liaoning, al' je malo gej uzevsi u obzir da Kineza mahom vise nema u igri.

Dio Hostilian
Dio Hostilian Day 1,754, 04:55

+ slazem se da treba napraviti neku bazu na bliskom i srednjem istoku, a arabijsko poluostrvo je dusu dalo za to.

@Strale, mozda su Hrvati kompleksnici, al' B2 bas i nije nekako, tako da ti je pogresno usmeren komentar. Naravno da ima iskompleksiranih Hrvata, al' realno govoreci, nisu nista gori ni bolji od nas u tom pogledu.

Ivan Terible
Ivan Terible Day 1,754, 05:01

lunatic moja preporuka je koreja ak ti je do azijatkinja xD


i da dodete do kineskih kolonija opet možemo dizat rw

ak aco zajebe sa NE zakonom

tak da če bit jako teško al sobodno dođite ionak je kuči u aziji živa dosada malo da se i naši igrači aktiviraju

Kide93
Kide93 Day 1,754, 05:16

Kina nam je najveci problem, sa Hrvatima je mnogo lakse mozemo da dizemo 3 rw-a istovremeno i odvlacimo stetu, ako dignemo rw u Peninsular Malaysia ostace bez resursa...

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.