Relaţiile România-EDEN după greci

Day 801, 14:35 Published in Romania Romania by Lurker9000


Articol original:
EDEN - Romania relations apărut în ziua 800 / data de 28.01.2010 în ziarul HistoryX al lui GreekHistoryX

Traducerea:
==================================

RELAŢIILE ISTORICE EDEN-ROMÂNIA

* Relaţiile istorice EDEN – Romania

Ca urmare a pierderii ultimelor bătălii de apărare a regiunilor Sofia şi Plovdiv împotriva Serbiei, un val de insatisfacţie a apărut in Romania.

Toate au pornit de la articolul românului Crazy Man "What if...Romania and Croatia...?" (1). Un articol care a generat 2741 de voturi si 444 comentarii [până în acel moment].
În câteva cuvinte, articolul exprimă dezamăgirea pentru lipsa susţinerii din partea EDEN-ului în confruntarea cu Bulgaria şi propune soluţii posibile (...şi nebunesti?). Câteva dintre propuneri se referă la plecarea din alianţă, la crearea unei noi alianţe împreună cu Serbia, Ungaria, Croaţia si Rusia, la renunţarea la a mai trimite ajutor EDEN-ului şi multe alte solutii extreme.

Articolul şi comentariile au fost intens criticate şi ironizate de polonezi şi americani, iar Preşedintele român a fost nevoit să ia atitudine oficial.

* Atitudinea oficială a României

Preşedintele României, andyr, a "scos" un articol care a catapultat relaţia Romaniei cu EDEN (2). Mai întâi răspunde unul câte unul argumentelor puse în discuţie. Nu le voi analiza pe fiecare, dar iată punctele principale:
1) Au avut loc discuţii ale ROU cu EDEN, chiar dacă EDEN-ul neagă.
2) Campaniile Spaniei, Poloniei şi Croaţiei au pornit în acelasi mod.
3) Chiar dacă regiunile respective nu erau aşa de importante, România se aştepta la ajutor.
4) România nu a primit deloc ajutor când şi-a pierdut din teritoriile originale.
5) Ultimul şi cel mai important: România şi-a ajutat toţi aliaţii în fiecare situaţie, făra exceptie.

În lumina celor de mai sus şi a multor altor motive, România decide astfel:
1) România îşi va ajuta toţi aliaţii ale căror provincii originale sunt în pericol.
2) Va continua să semneze MPP-uri cu ţările EDEN.
3) Nu va trimite forţe, pe bani proprii, in bătălii pe teritoriu străin, dacă aceste bătălii nu interesează in mod direct România (excepţie făcând Croaţia).
4) Nu va mai participa la EMC (EDEN Military Corps). Cu aplicare imediată.
5) Îşi retrage reprezentanţii de pe toate canalele EDEN. Cu aplicare imediată.
6) Va semna MPP-uri cu ţări din afara EDEN, când se consideră ca aceasta este in interesul propriu.
7) Îşi exprimă speranţa că următoarea administraţie EDEN, care va fi aleasă în câteva zile, va reinstaura egalitatea între membri şi va reprezenta un adevărat început pentru EDEN. Când aceasta se va întâmpla, România îşi va relua rolul activ în EDEN.

Pe scurt, România intră în hibernare, aşa cum a mai făcut-o şi înainte. Singurul rol pe care îl va avea este să apere regiunile iniţiale. Nu va participa în niciun atac.

Încă nu a fost exprimată o poziţie oficială EDEN.


* Poziţia Greciei relativ la subiect

Parerea mea personala este ca trebuie (calm, dar cu argumente) sa sustinem Romania, avand in vedere ca este in propriul nostru interes. Pierderea regiunilor Sofia si Plovdiv a reprezentat o infrangere si pentru noi, mai ales ca avem langa noi acum Serbia, in loc sa avem Romania ca o plasa de siguranta. Polonia, Spania si SUA devin superputeri si nu vor da socoteala nimanui. Daca cele trei tari nu inteleg acum situatia, nu o vor intelege niciodata.

Ce pozitie va adopta guvernul si, mai important, care este parerea grecilor in legatura cu aceasta situatie?

* Unban Durruti

Unul ditre cei mai buni jucatori, spaniolul Durruti si-a luat ban. Semnati aceasta scrisoare deschisa (3) pentru a-l readuce printre noi.


(1) What if ... Romania and Croatia... ?
(2) [andyr][GoV] Official statement on the EDEN - Romania relations
(3) http://www.erepublik.com/en/forum/Open+letters/1

=====================================

Comentariile articolului sunt in general pro-Romania, amintindu-se insa ca nu este numai parerea lui Crazy Man acolo, ca sunt multi romani care gandesc asa. Cu toate astea, “multi dintre cei care au postat comentarii articolului lui Crazy Man sunt dintre dusmani [din Phoenix]”.

Myronas spune: "Romanii nu au dreptate. Cu tot respectul pentru prietenia si aliantele care ne leaga, ar trebui sa ne disociem de anumite miscari pe care le fac. Dincolo de startul prost al ultimului razboi greco-turc, bineinteles ca este in interesul nostru sa ne pastram traditionalele bune relatii. Dar interesul nostru si mai mare este sa contribuim la un climat bun in interiorul EDEN si sa intarim relatiile deja excelente cu polonezii si americanii, superputerile de azi si de maine. Si nu sa fim luati de val fiindca romanii incearca sa creeze puteri regionale intermediare, incapabile sa treaca peste propria megalomanie."

GreekHistoryX: "Myrona, prefer mai multe puteri medii decat 2-3 superputeri care sa ajunga in punctul in care sa nu ne acorde nicio atentie. Mai mult, Romania este langa noi si ne poate ajuta la orice ora."

Periklhs: "Si eu, cand am citit articolul lor ca ambasador in Romania, am vazut dezamagire in ceea ce scriau. De remarcat ca ei nu s-au plans atat de noi, cat in special de marile puteri.
Cred ca miscarea lor a venit logic si are ca scop inclusiv "pescuirea" de noi aliati de partea cealalta a baricadei. E o miscare dificila pe tabla de sah mondiala.
Nu uitati ca au fost nevoiti sa isi cumpere din nou sisteme defensive si spitale in toate regiunile. Si nu vor sa le "sangereze" continuu economia.
Pozitia Greciei va trebui discutata in comitetul abilitat. Si fireste ca ambasadorii vor trebui sa fie vigilenti, fiindca evenimentele vor curge..."

thando: "Votat; cu destul scepticism in legatura cu ceea ce s-a spus... Croatii si romanii sunt dintre prietenii nostri cei mai buni. Sunt de acord cu problematica ridicata de ei. Si in Grecia unii s-au plans cu diferite ocazii de conducerea EDEN. Pur si simplu ei [romanii] au posibilitatea sa se faca auziti mai bine. Avand in vedere marimea armatei pe care o avem, nu suntem demni de luat in considerare... asa de mult."

Vasilis123456abdiogenis: "Bravo lor [romanilor] ca isi cer drepturile. Noi n-am fi in stare sa o facem."

GreekHistoryX: "Noi, Vasili, nu avem aceeasi putere sa facem presiuni. O putem insa face prin Romania. O Romanie puternica in zona inseamna lipsa durerilor de cap pentru noi."

======================================== =

Yannis Costa: este primul articol pe care vi-l traduc, sper sa vi se para interesant. Daca are cineva obiectii cu privire la traducere sau la felul in care am folosit limba romana, atunci va rog sa imi spuneti in mod calm si constructiv, fara... pathos, cum zic grecii.
Chiar as vrea un feedback, daca mai vreti si alte articole. Pentru cereri exprese de traducere, stiti unde sa ma gasiti.