Psihologul Mihail Litvak: "Fiecare om este născut pentru a fi fericit."

Day 3,558, 22:34 Published in Romania Romania by sim14

Totuși, mulți oameni pot să afirme că sunt cu adevărat fericiți? Probabil doar câțiva. Însă care este secretul fericirii adevărate?
Fericirea constă din următoarele componente: „vreau”, „pot” și „trebuie”. În cazul multora acestea nu coincid. Dacă vreau, nu mi se primește. Dacă trebuie, nu vreau. Însă dacă vrei, dar nu poți, încearcă să înveți asta. Trebuie pur și simplu să începi să acționezi.
Atunci când îți setezi un scop, vezi întâi dacă drumul pe care mergi acum duce către acest scop. Principalul e să acționezi fără să eziți. Nu încerca să schimbi circumstanțele și alți oameni, schimbă-te pe tine. Fii un om cu o maturitate psihică.
Trăsăturile maturității psihice:
-Personalitatea matură acționează;
– Omul imatur psihic își concentrează toate forțele pe viața personală. Pentru personalitatea matură este importantă acțiunea, dobândirea îndependenței. În activitatea profesională am întâlnit exemple de oameni imaturi psihic care se plângeau pe viața personală. Le-am recomandat să câștige mai mulți bani. Și, atunci când au realizat asta, au apărut mult mai multe opțiuni de căutare a jumătății;
– Necesitățile omului matur psihic depind de realizările lui;
– Omul matur psihic își setează activitățile singur, cel imatur vrea ca cineva să îi ordone ce să facă;
– Omul imatur psihic își face griji de aspectul său exterior, cel matur nu;
– Omul imatur psihic tinde să ajungă cineva, cel matur nu.
Mulți clienți de-ai mei întâmpină greutăți, pentru că încearcă să pară ceea ce nu sunt în realitate. În realitate trebuie să fii, nu să pari. Trebuie să-ți setezi scopuri mari: spre un scop mărunt există un singur drum, spre un scop măreț – mai multe. Totuși, nu trebuie să uiți că scopurile trebuie să fie reale.

Omul trebuie să placă altor trei oameni: sie însuși, șefului și partenerului. În același timp, de soț (sau soție) poți să te desparți, de la serviciu te poți concedia. Și numai de tine nu poți să fugi. De aia în primul rând trebuie să te iubești pe tine. Mulți m-ar contrazice, ar spune: „Dar copiii?” Copiii sunt pe locul patru în acest clasament. Pe la 12-14 ani aceștia deja încep să fie independenți. La 20 de ani copilul pleacă. Familia însă, dacă e creată corect, poate rezista încă 30-40 de ani. Nu trebuie să trăiești doar de dragul copilului. Trebuie să-l educi, ca la 20 să se poată întreține singur.
Și încă ceva despre soartă. Inițial omul este programat pentru creștere, apoi încep să apară „viruși”. Dacă vrei să schimbi soarta – trebuie să ieși din scenariul obișnuit. Trebuie să te schimbi, ca să poți schimba scenariul vieții. Și cel mai important – să ai o părere bună despre tine.
Nu trebuie să imiți pe alții, trebuie să creezi o lume a ta. Dacă nu faci nimic, cum poate să te ajute cineva? Din băltoaca sorții tale trebuie să ieși, ca să poți merge mai departe.
Nu-ți fie teamă să pari prost, dar să nu fii unul din ei. Nu trebuie să-ți fie teamă de critici. Trebuie să-ți folosești posibilitățile. Lucrează asupra ta și nu te gândi la alții. Dacă vrei să rămâi așa cum ești, nu te aprecia așa cum te apreciază vecinul. Urmează-ți calea. Omul în căutarea fericirii seamănă cu o bătrână care-și caută ochelarii pierduți, în timp ce aceștia erau pe capul ei.
Noi suntem cei care putem schimba totul!
Sursa: http://devorbacutine.eu