Ambient on/off

Join the new world

 

Programajánló! 2013.02.09.

Day 1,896, 03:40 Published in Austria Hungary by csiripapa


Programajánló


A Becsület Napja közeledtével érdemes néhány gondolatot kifejtenünk. Az elmúlt évek során az egész országot lefedő rendezvénysorozattá nőtte ki magát az esemény. Megemlékezések, túrák, kulturális események. A maga nemében ez egyedülálló! De vajon mi ennek az oka? Ehhez érdemes áttekintenünk azt, hogy ténylegesen mire is emlékezünk ezen a februári napon.

A kommunista Szovjetunió csapatai 1944. szeptemberére elérték az ország határát. A magyar és a német csapatok vért, áldozatot nem kímélve harcoltak a sokszoros túlerővel szemben. A vörös csapatok október végére végigrabolva és pusztítva az országot, elérték a fővárost. A német-magyar csapatok védelemre rendezkedtek be azzal a feltett szándékkal, hogy vagy itt állítják meg az ellenséget, vagy sehol.

Az ostrom Sztálin közvetlen parancsára 1944. október 29-én kezdődött meg. A védők - akiket német részről Karl-Pfeffer Wildenbruch Obergruppenführer, magyar részről Hindy Iván vezérezredes vezetett - hősies helytállása folytán az ostrom rendkívül hosszan elhúzódott.

Az erős támadások alatt a védősereg száma jelentősen lecsökkent. Pest megmaradt területeit január 18-án fel kellett adni. A védelem már csak Budára összpontosult. A város felmentésére indított három német hadművelet is kudarcot vallott. A védők már szinte csak a Várhegyet tartották ellenőrzésük alatt. Február 10-ére az élelem teljesen elfogyott, lőszer már alig volt. A német-magyar csapatok választhattak: vagy megadják magukat, esetleg harc nélkül lemészárolják őket, vagy kitörnek.


Ha megadják magukat, talán életben maradnak, de ők nem ezt az utat választották. Hindy Iván szavaival: "A kommunizmus az én szememben és elképzelésemben csak a rablást, a gyilkosságot, és mindenekelőtt a teljes vallástalanságot és ezen túlmenően az erkölcsi fertőt jelentette." Egy ilyen hatalom elé még akkor sem voltak hajlandók letenni a fegyvert, ha a kitörés rendkívüli kockázatokkal járt.

1945. február 11-én este 8 órakor megindult a kitörés. A 43900 katona közül körülbelül fele-fele arányban oszlanak meg a magyarok és a németek, az összlétszám negyedrésze sebesült. A rendkívüli veszteségek ellenére körülbelül 16000 embernek sikerült Buda határát elérnie, ahonnan a német-magyar alakulatok kisebb csoportokban próbálták a frontvonalhoz küzdeni magukat. A Pilisben húzódó német-magyar vonalakat csak kevesen, mintegy 700-an érték el. Közülük legtöbben a Wolff alezredes által vezetett csapatba tartoztak. A szovjet hadsereg összesen 20 000 foglyot ejtett a harcok során, a többiek valószínűleg mind meghaltak. Azok a hősök, akik minden veszély ellenére vállalták a kitörést, és akiknek küzdelmeit vagy siker koronázta, vagy minden igyekezetük ellenére nem tudták elérni saját csapataikat, tettükkel örök példát mutatnak.

A történelmi események ismertetésén kívül azonban azt kell mondanunk, hogy mégis túlmutat önmagán ez a nap. Nem kezelhető csupán egy dicső hadicselekményként, itt jóval többről van szó! A Becsület Napja valójában a világosság üzenete, melytől a sötétség természetéből fakadóan retteg. A sötétség a puszta léte miatt gyűlöli a világosságot, miképpen a gonosz a jót. Mi minden évben igyekszünk lehetőségeinkhez mérten méltóképpen megemlékezni a magyar és német Hősökről, nem hagyva azt, hogy a feledés homályába merüljön az üzenet, melyet magukkal hordoznak.

Emlékezni akarunk és fogunk is, mert emlékezni kötelességünk! Erőt akarunk meríteni Hőseink példájából. S aki valóban nemzetben gondolkodó hazafinak tekinti magát, annak ott a helye a megemlékezők sorában!

Becsület Napja 2013.

Budapest, 2013. 02. 09.

web: www.facebook.com/dayofhonour
Email: info@becsuletnapja.com
Részletek hamarosan.
Mindenkit szeretettel várunk!

 

Comments

Tabitha Maganti
Tabitha Maganti Day 1,896, 03:48

Becsület napja - Tag der Ehre

http://www.youtube.com/watch?v=foshz6bqHDs

Tarsolytestver
Tarsolytestver Day 1,896, 08:38

VOTE!

Tisztelet a Hősöknek!

Tuzerjanos
Tuzerjanos Day 1,896, 09:08

vote!

minden vörös szörny a pokol tüzébe égjen el!

stevest
stevest Day 1,896, 11:40

VOTE!

Tisztelet a hősöknek,legyen nekik könnyű a föld!

Pokmalac1
Pokmalac1 Day 1,896, 14:34

A túrára jön valaki?

csiripapa
csiripapa Day 1,897, 00:31

Valószínű én igen!

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.