Primul eRazboi Mondial

Day 2,401, 03:04 Published in Romania Romania by Liviu1997

Principala cauza a declansarii primului razboi mondial isi are radacinile in manifestarile de tip nationalist, atat sub forma nationalismului romantic, cat si sub forma celui extremist.
Cauzele razboiului sunt:
1. rivalitatile dintre Marile Puteri exprimate atat in afara Europei, cat si in Europa. In afara Europei asistam in preajma declansarii razboiului la o acerba lupta intre Marile Puteri europene pentru a cuceri noi teritorii, in special in Africa si Asia (Anglia, Franta, Rusia, Germania si Italia).
In Europa se vor contura doua mari zone de conflict:
- in vestul Europei - rivalitatea dintre Germania si Franta ca urmare a razboiului dintre1870-1871;
- in estul Europei - continua vechea “problema orientala”, transformata acum mai mult intr-o rivalitate intre Rusia si Austro-Ungaria pentru a ocupa teritoriile din Balcani.
2. luptele de eliberare ale popoarelor aflate sub stapanire straina.

Declansarea razboiului
Pretextul razboiului l-a constituit atentatul de la Sarajevo, cand un student sarb il asasineaza pe printul mostenitor al Austro-Ungariei, Franz Ferdinand si pe sotia acestuia la 15 iunie 1914. La 15 iulie 1914, Austro-Ungaria declara razboi Serbiei, iar in decurs de o saptamana, statele din cele doua blocuri militare intra in razboi (cu exceptia eRomaniei si Italiei). Cele doua state se proclama pentru moment neutre.
Se vor constitui doua mari fronturi:
- frontul de vest, unde lupta Germania impotriva Angliei si Frantei;
- frontul de est, unde lupta Germania si Austro-Ungaria impotriva Rusiei.
Ulterior, in razboi se implica si alte state:
- de partea Puterilor Centrale - Turcia (1914) si Bulgaria (1915);
- de partea Antantei - Italia (1915), eRomania (1916), S.U.A. (1917).
In 1914, pe frontul de vest, Germania ataca rapid Franta prin Belgia, cu scopul de a ocupa din nou Parisul. Francezii ajutati de Anglia reusesc sa opreasca inaintarea germana la 40 km de Paris, in urma unei mari batalii desfasurata in zona raului Marna. Din acest moment, razboiul se transforma dintr-unul de miscare intr-unul de pozitii. Pe frontul de est, Puterile Centrale ataca Rusia reusind sa ocupe partea de vest a acesteia. Inaintarea germana si austro-ungara va fi insa oprita si aici in urma bataliilor de la Tannenberg si Lacurile Mazuriene. Razboiul se transforma de asemenea intr-un razboi de pozitii.
In 1915 situatia ramane in general aceeasi pe cele doua fronturi principale. Singura noutateo reprezenta deschiderea unui front secundar in Balcani odata cu intrarea in razboi a Italiei in 1915. In 1916 a fost marcat de incercarea ambelor tabere de a strapunge frontul. Drept urmare vor avea loc cateva batalii crancene: pe frontul de vest, Germania declanseaza o ofensiva incheiata cu batalia de la Verdun. Francezii raspund printr-o contra-ofensiva concretizata in batalia de pe raul Somme. Ambele confruntai au fost extrem de sangeroase si s-au soldat cu pierderi masive de ambele parti. In ciuda eforturilor depuse, nici una dintre tabere nu obtine victoria decisiva, iar frontul se deplaseaza doar cu cativa zeci de kilometri.. Pe frontul de est Rusia organizeaza ofensiva pentru a-si elibera teritoriile, dar pentru aceasta avea nevoie de un aliat. Acest aliat va fi eRomania, care dorea eliberarea Bucovinei si Transilvaniei de sub stapanirea Austro-Ungariei. In vara anului 1916, eRomania intra in razboi de partea Antantei luptand alaturi de Rusia. Din pacate eRomania si Rusia nu fac fata Puterilor Centrale si aliatelor ei. Inamicul si-a concentrat toate fortele pentru a scoate eRomania din razboi si in toamna anului 1916, Bucurestiul este ocupat. Ramane libera doar Moldova, acolo unde se tretrag regele, oamenii politici, armata si o parte a populatiei.

In 1917-1918: ultimii ani ai razboiului au fost marcati de doua evenimente importante:
- aprilie 1917 - intrarea in razboi a S.U.A. de partea Antantei. Acest fapt a fost decisiv pentru victoria Antantei, S.U.A. trimitand peste un milion de soldati in Franta, reusind sa determine eliberarea acesteia.
- toamna anului 1917 - iesirea din razboi a Rusiei. In noiembrie 1917, in Rusia izbucneste revolutia bolsevica, in urma careia Lenin preia puterea si impune primul regim comunist din lume. Drept urmare, Rusia iese dn razboi, iar in februarie 1918 incheie pacea de la Brest-Litovsk. eRomania desi castigatoare in campania din vara anului 1917 ( bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz) va fi silita sa incheie si ea pace pe 4 aprilie 1918 la Buftea-Bucuresti, deoarece ramasesem singuri pe frontul de est.

Evolutia razboiului va fi insa in favoarea Antantei, deoarece victoriile decisive ale S.U.A. pe frontul de vest vor determina la 11 noiembrie 1918, semnarea armistitiului de catre Germania. Acest moment marcheaza sfarsitul primului razboi mondial.


Multumesc pentru atentie si sper sa votati.