Prima Școală Românească - Lucruri neștiute

Day 4,022, 23:55 Published in Romania Republic of Moldova by visator

Bună ziua , eRepublikani

Am fost la Prima Școală Românească, unde am avut ghid pe preot Vasile Oltean.
Este cel care a avut grijă și are în continuare de tezaurul din Șcheii Brașovului.
Acest muzeu se află lângă biserica Sfântu Nicolae din Brașov. Biserica a fost adăpost mult timp pentru ființa poporului român.
A fost și cenzurată, dar acum am aflat mai multe.
În podul bisericii s-a găsit după un tavan fals o mare comoară, 6000 de cărți vechi și 30000 de manuscrise și documente. Un muncitor care lucra la pictarea tavanului bisericii a văzut ceva ( ca o denivelare) și a tras de ea.
Nicolae Ceaușescu a aflat de această descoperire, a venit la fața locului, în loc să ordone arderea acestora, a făcut director pe acel muncitor și a lăsat tezaurul în pace.
Pe timpul comunismului, bisericile din România au fost prăduite de oameniii inculți și cei care aveau grijă de aceste comori au fost nevoiți să arda zilnic mii de documente. Câțiva au avut curajul să le îngroape în morminte.
Sunt cărți vechi, manuscrise și documente în limba latină, greacă, slavonă, germană, română.La un moment dat, au venit niște germani care au aflat de existența unor cărți în limba germană descoperite, aici, i le-au cerut, dar separat de alte culturi.
Acest preot a refuzat să le dea, “ Dacă au supraviețuit împreună trebuie să trăiască împreună” ( este vorba despre cărți și documente).
Printre altele am aflat că multe cărți și manuscrise ale diaconului Coresi se află în Leningrad, Rusia.
Am întâlnit un om deschis, nu i-a fost frică să vorbească și despre ce se întâmplă în prezent, oameni la fel de inculți nu sprijină acest muzeu și el “ trăiește” doar din vizitele grupurilor, ocazional.
Nu se vrea de fapt.

Diaconul Coresi







Se află în colecție, mai sunt multe de descoperit, biblii în română veche, slavonă și greacă.
Se mai află și o biblie cu un blestem, pentru hoți, în cazul în care ar fi furată. Hoțul, comform acestuia, ar rămâne fără mâini.















Câteva descoperite recent.

Steagul lui Mihai Viteazu cu care a venit în Scheii Brașovului.




Un portret făcut de un ungur




O hartă a Daciei



Respect acestui om, dacă vreți să aflați mai multe nu o ocoliți.




Să vă bucurați de viață și tot ce vă oferă ea