Pot fi si valorile tale!

Day 1,459, 09:29 Published in Romania Romania by Vircati
Pot fi si valorile tale!

Am lansat cu câteva zile în urmă un concurs, eRomania altfel!?”, în care încercam să suscit puțin interesul pentru soluții care să mai “adune” esocietatea românească.

Din păcate, cel puțin până în prezent, participarea este destul de restrânsă...

Preocuparea pentru acest concurs, cumulat cu faptul că am devenit PP al Partidului Liberal zilele acestea și răsfoind paginile existente pe forumul liberal, m-au condus în cele din urmă la o sinteză a valorilor liberale (cineva m-a întrebat, pornind de la un alt articol, dacă chiar există - răspunsul, sintetic, este mai jos, fără să îmi asum, în nici un fel, parternitatea acestor idei):

Individul uman are ca atribut fundamental și înnăscut, independența în raport cu voința arbitrară a semenilor săi.

Consecință a cooperării dintre voinţele libere ale indivizilor, societatea este însă singurul mediu în care libertatea se poate manifesta. Cel care trăieşte fără a intra în relaţie cu semenii săi nu este liber, ci solitar.

Societatea poate fi organizată de jos în sus, atunci când legislatorii ascultă tradiţiile încorporate în viaţa de zi cu zi a oamenilor şi se străduiesc să valorifice puterea de organizare a libertăţii.

Liantul social nu poate fi nici prestabilit, nici inventat. Relaţia dintre indivizi rezultă din ceea ce ei aleg să facă în mod efectiv, în fiecare clipă a existenţei lor; relaţia inter-individuală este forma în care se realizează convieţuirea umană.

Viitorul acestei convieţuiri nu este predeterminat, iar societatea liberală - în măsura în care face din libertate reperul ei esenţial - este o societate deschisă, care valorifică la maximum potenţialul fiecărui individ în parte.

Economia este numele pe care oamenii îl dau mecansimelor prin intermediul cărora se derulează schimburi între indivizi, având ca motor interesele şi pasiunile lor. Piaţa este singurul mecanism care permite reunirea spontană a cunoştinţelor deţinute de indivizi şi stimularea tuturor însuşirilor deţinute de aceştia în vederea obţinerii de profit. Când exploatarea cunoştinţelor şi informaţiilor dispersate în cuprinsul comunităţii umane este maximă, avem de-a face cu o societate liberală.

Libertatea este mai mult decât o valoare, ea reprezintă o condiţie de posibilitate a valorilor. Astfel, etica liberală conţine câteva valori esenţiale, cu relevanţă economică şi deopotrivă politică: toleranţa, dialogul, încrederea, contractul şi proprietatea.

Căutarea fericirii este o consecinţă a libertăţii. Fără libertate nu există nici posibilitatea de a concepe fericirea. Fiecare individ este liber să-şi realizeze aspiraţiile către fericire, cu condiţia ca realizarea acestor aspiraţii să nu lezeze calea către fericire aleasă de ceilalţi semeni ai săi.

Libertatea individuală şi solidaritatea socială nu sunt incompatibile. Armonia intereselor sociale poate fi asigurată doar în condiţii de libertate. Deoarece libertatea unui individ nu se poate articula decât prin manifestarea libertăţii celorlalţi, solidaritatea socială conferă cadrul concret de realizare.

Cu alte cuvinte, PRIN NOI ÎNȘINE poate fi valabil pentru fiecare!


In rest, să vă fie cât se poate de bine!

Vircati



#eliberali