Ambient on/off

Join the new world

 

Poljaci, pravi Srpski prijatelji !

Day 1,916, 05:54 Published in Serbia Serbia by Marko Miladinovic

Povodom pete godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova u Varšavi održan skup udruženja "Poljaci za srpsko Kosovo". Sa zastavama Srbije i Poljske i prigodnim transparentima centrom grada prošlo oko hiljadu ljudi. Sličan skup je najavljen i za sutra u Pragu.

U Varšavi je održan skup protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova pre skoro pet godina. Skup u centru poljske prestonice organizuje udruženje "Poljaci za srpsko Kosovo".


"Kao Poljaci šaljemo Srbima kratku poruku: U pravu ste, razumemo vas, podržavamo vas. Kao Poljaci savršeno dobro poznajemo šta znači parčanje zemlje i gubitak istorijskih zemalja", poručila je inicijativa Poljaci za srpsko Kosovo koja je protest organizovala u saradnji sa organizacijama i udruženjima radikalnih poljskih nacionalista.

U marš su se tradicionalno uključili i navijači prestoničkih fudbalskih klubova, na čelu sa navijačima Legije Varšava.

Noseći transparente podrške Srbima na Kosovu i protiv nezavisnosti, koju je poljska vlada priznala ubrzo po jednostranom proglašenju, demonstranti su skandirali "Srbija - Varšava - zajednička stvar".

U masi su se pojavile i zastave Sirije i stare belo-crveno-bele zastave nezavisne Belorusije.

"Manifestacija je protekla mirno bez incidenata", rekao je portparol prestoničke policije koja je obezbeđivala marš, Andžej Brovarek.

Poljaci za srpsko Kosovo još od 2011. godine organizuju pred ili na godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova protestne marševe, zbog, kako kažu, otimanja Kosova Srbiji. U protestu se obično okupi 1.000 do 1.500 ljudi.

Sličan skup je za sutra najavilo češko udruženje "Prijatelji Srba na Kosovu". Na Vaclavskom trgu u Pragu protest će biti organizovan pod parolom "Kosovo je srpsko".

U pozivnici za protestni skup u Pragu, objavljenoj na sajtu češkog udruženja i na Fejsbuku, navodi se da se "otimanje južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija od Republike Srbije smatra grubim kršenjem međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i završnog Helsinškog sporazuma".

"Niko nema pravo da menja granice država silom i prinudom. Proglašenje 'nezavisnosti' Kosova i činjenicu da su ga priznale neke zemlje, uključujući i Češku, smatramo uvođenjem zakona džungle u međunarodne odnose", navodi se u pozivu.

Organizatori protesta u Pragu su naglasili i da žele da žive u svetu u kojem se međunarodni sporazumi poštuju.

"Za nas, Kosovo je bilo, jeste i uvek će biti srpsko. Čak i velike sile su dužne da se pridržavaju međunarodnog prava", zaključuju organizatori sutrašnjeg protesta u Pragu.

HVALA JOŠ JEDNOM:
''Kosovo je Srbije

 

Comments

Markozlol
Markozlol Day 1,916, 06:19

Срамота ме кад видим да се странци више цимају за Косово од нас, онај мали број људи што је био на скупу на Сретење је стварно срамота. Лепо сам рекао, људи седе кући, играју игрице, обилазе фејсбук, форуме и вичу КОСОВО ЈЕ СРБИЈА а не капирају да седећи кући и писати небулозе, на небулозним местима нема ефекта. Превише лажних патриота, најгласнији су уједно и најгори : )

Nikola11srbija
Nikola11srbija Day 1,916, 07:06

ziva istina,sramota je da jedna zemlja kao sto smo mi ne ume da se ujedini i da istera govnare sa kosova ...

Dina.Klik
Dina.Klik Day 1,916, 07:39

Косово је срце Србије ❤

Cedinjo
Cedinjo Day 1,916, 08:49

Sramota me je kad vidim x2
v+s

EOD tim
EOD tim Day 1,916, 10:00

31/ old sub

celikikamen
celikikamen Day 1,916, 17:04

o7

C E R O V I N A
C E R O V I N A Day 1,917, 06:08

46 442 sub kao kuca 😉
nisam znao da su nam poljaci prijatelji a priznali kosovo

Marko Miladinovic
Marko Miladinovic Day 1,917, 11:09

e to je već nešto drugo, to je njihova vlada priznala

Ivdza gej
Ivdza gej Day 1,918, 04:28

Bravo!

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.