Ambient on/off

Join the new world

 

Platonove pouke Kiklop

Day 2,177, 03:23 Published in Serbia Serbia by Gambino_SSSS


Čuveni Odisej, lukav, dovitljiv i pragmatičan ratnik je na prevaru osvojio Troju na čijim zidinama je poginuo Ahilej i drugi heroji. Nepravedni teror koji su Heleni napravili nad Ilionom kako se Troja stvarno zvala razgnevio je boga mora Posejdona i zato je Odisej sa svojojom posadom vojnika osuđen na lutanje nepoznatim morem. Zbog muka i nevolja koje su ih snašle vojnici su počeli da krive Odiseja i otkazuju mu poverenje.

Iscrpljeni dugim lutanjem Odisej i njegovi vojnici stali su na jednom ostrvu da bi se snabdeli i odmorili. No tamo ih je zarobio div sa jednim okom Kiklop Polifem i zatvorio ih u svoju pećinu. Odisejevi vojnici nisu imali hrabrosti da se sa svojim starešinom organizuju i suprotstave. Sakrili su se po pećini ostavljajući Odiseja samog pred strašnim džinom.Odisej je služio Polifema danima a kad ga je Kiklop zapitao za ime odgovorio je da se zove Niko. U tom času nije znao da objasni zašto je sakrio svoje stvarno ime ali nije verovao Polifemu koji ih je zarobio. Dok je Kiklop bio izvan pećine čuvajući svoje ovce on bi na vrata navaljao ogromnu stenu koju Odisej i njegovi vojnici nisu mogli da pomere i pobegnu, ali Odisej nie gubio nadi. Pronašao je jedan dugačak kolac, zašiljio ga i sakrio.Nekoliko dana Polifem se vraćao u pećinu sa ulovljenom divljači i ribom koje je Odisej spremao za njega, a onda jednog dana nije bilo nikakvog ulova pa je Kiklop pokazao svoju stvarnu nameru. Ubio je nekoliko odisejevih vojnika i skuvao ih. Pošto se prejeo i napio vina legao je da spava. U pećini je zavladao užas i panika, vojnike je obuzela malodušnost ali Odisej je bio spreman. Izvadio je onaj kolac , usijao ga u vatri i zabio u oko Polifemu.Snažan bol probudio je Polifema i on je počeo da doziva svoje rođake upomoć jer je su ga oslepeli. Kad su čuli njegove vapaje drugi Kiklopi koji su se takođe pribojavali svog opakog rođaka ljudoždera skupiše se ispred pećine i zapitaše ko ga je oslepeo na šta Kiklop odgovori "Niko". Rođaci su to naravno shvatili kao pokušaj da nekog od njih domami i poždere pa su se razišli.Po odisejevoj naredbi vojnici su se ogrnuli ovčijim kožama i sa ostatkom stada izašli iz pećine, domogli se svog broda i pobegli.

Ovo sve naravno ima mnogo veze sa eRepublikom. Zato se i zove Platonove pouke.

vaša Simi
 

Comments

Dio Hostilian
Dio Hostilian Day 2,177, 03:29

Платон има два ока, требаће нам виљушка за печење.

Gambino_SSSS
Gambino_SSSS Day 2,177, 03:31

Platon slabo vidi na jedno oko zbog gledanja u golde

Dio Hostilian
Dio Hostilian Day 2,177, 03:34

Ја ипак остајем при виљушци за печење, само не знам где да нађемо кожу од голда… Имам ја пар голда, па ћу да видим да л’ могу нешто да порадим на томе.

Gambino_SSSS
Gambino_SSSS Day 2,177, 03:35

hahahaham da napravimo toke

Lord Andru Lavale
Lord Andru Lavale Day 2,177, 03:44

PLATON UMIRE SA KOLCEM U OKU

Backoovan
Backoovan Day 2,177, 06:42

Od svih antickih junaka uvek mi je nekako Odisej bio omiljeni.. Mozda jer je najvise nalikovao obicnom coveku..

PRC PRC PRC
PRC PRC PRC Day 2,177, 09:18

Фино си испала на 3. слици! xDDD

eStriko
eStriko Day 2,177, 11:04

Tebra kako te nije sramota da zbog jedne igrice vredjas nekog ko bi mogao majka da ti bude...Ne kapiram to opste 😕

Midzons
Midzons Day 2,177, 11:09

vidis da je retard

PRC PRC PRC
PRC PRC PRC Day 2,177, 16:36

бОРО ти је тебра xD

Cincarin Arman
Cincarin Arman Day 2,177, 10:21

😃

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.