Ambient on/off

Join the new world

 

PIT BULL

Day 1,708, 05:59 Published in Serbia Austria by C E R O V I N A


Nedavno dobih poruku od dobrog druga Tompuscina , da mu dam savet koju rasu psa da kupi? Posto sam imo par kucnih ljubimaca odlucih da mu dam odmah savet bez razmiljanja. Kupi najbolju rasu , kupi PIT BULA.
Ja sam imao Pita koji je ugino zbog mraza, jer živim u jednom planinskom mestu, pa sam nedavno kupio drugoga PIT BULA, kome sam dao ime SMOKY.
Mozda se pitate zasto takvo ime, al to je bio najmanji pas u leglu a sada posle 2 godine , jednom recju postao je zver. (zasto procitajte dalje u tekstu)
- Mnogi su stvorili mit da se PIT BULu ukoci vilica kada ujeda.
Da ima toga ,jer pit ima poseban splet misica vilice u odnosu na druge rase, ali je jedina rasa koja moze da dise na nozdrve dok drzi ugriz.Znaci ne pusta kada ugrize,jer nema razloga 😉 Ugriz pita moze biti do tone, sto znaci da Pit ima do tri puta jaci ugriz od drugih rasa. Najaci ugriz od svih zivotinja ima krokodil, a moze biti do 5tona, zatim na drugom mestu je hijena a trece mesto je naravno PIT BUL.
Zbog tih i takvih osobina stvoren je mit o strasnoj, krvolocnoj rasi. Al verujte mi to tako nije . Bar ja znam o pitovima mnogo. Pit je najbolji pas po meni, jer je sa ljudima i sa decom kao beba, naravno volim ga jer je za gazdu i vise od prijatelja, on je covekov prijatelj za koga je spreman i poginuti. To druge rase namaju , ne poseduju.

Poceo sam da mu pisem poruke na e erpu , odgovaro sam mu na sva postvljna pitanja pa sam odlucio da vam o tome napisem u sledecem tekstu, da bar malo promenim ruznu sliku o pitovima. Tompus se necka sve mu ovo moje zvuci neubedljivo...Razlika izmedu Americkog Pit Bul Terijera i Americkog Staforda Terijera

Pocetkom 19. veka u Velikoj Britaniji nastao je Staford Bul Terijer a nastao je spajanjem buldoga i terijera kako bi se dobio manji, snažan i okretan pas. Tako dobiveni psi koristili su se za tada vrlo popularne borbe pasa, a bili su poznati pod imenom „Bull and Terrier“ ili „Half and half“. Svi oblici borbe pasa zabranjeni su 1835. godine, ali su se u nekim krugovima i dalje održavali u tajnosti.
Oko 1870. godine u Americi „Bull and Terrier“ po cinje se koristiti drugo ime – „Pit Bul Terijer“.

Zbog naglaska na autohtonost pasmine u ime su dodali još i „American“, znaci - Amercki Pit Bul Terijer.Tog psa su prvobitno koristili za borbe. Oni koji su voleli ovu pasminu zalagali su se da se službeno prizna, i konacno je 1936. godine americki kinološki savez priznao ovu pasminu kao Americki Staford Terijer.


Kako je vreme prolazilo postale su ocite razlike izmedu americkog i britanskog stafforda. Americki uzgajivaci razvili su težeg i veceg psa od onog u Velikoj Britaniji pa više nije bilo prakticno svrstavati ih pod istu pasminu.Te su 1972. god. Americkog Staford Terijera razdvojili od Staford Bul Terijer.


FCI i AKC ne priznaju Americkog Pit Bul Terijera, dok je Americki Staford Terijer priznat svetski pas, ali UKC (United Kennel Club) priznaju APBT, ali ne priznaju AST (Americkog Stafordskog Terijera). Što znaci da je kod nas priznat Staford, a Pit Bul ne.

Americki Pit Bul Terijer je ustvari prvobitna radna verzija Americkog Staforda Terijera, u kojoj se nije gledao toliko izgled psa. Bitno je bilo da ima temperament, jer su ga amerikanci koristili za borbe, tako da mu se priznaje i crven nos, sve boje i još neke stvari vezane za pigmentaciju njuška i kapaka, .. ,dok su kasnije, kad su priznali tu rasu, ali pod nazivom Americki Staford Terijer (zbog ozoglašenost ime Pit Bul je promenjeno), s tim što su joj postavili vece standarde, njuška ne sme biti crvena i ne sme da ima 80% više od bele boje, ima jacu muskulaturu, jednostavno mora biti sredeniji pas za izložbe.


Klasicna teorija kaže da su ovi psi nastali kao pokušaj stvaranja idealnog psa za Dog Fighting. Stari oblici buldoga su bili prespori za borbu psa protiv psa, pa je u njih ubacena krv terijera. Mješanci tih rasa postali su cudesno uspješna kombinacija ? snage, cvrstine, i upornosti buldoga, spojene sa brzinom i okretnošcu terijera. Novonastali psi nazivani su razlicitim imenima. ''half and half'' (pola i pola), ''Bulldog and Terrier'' (Buldog i Terrier), ali ipak najcešce zvani su ''Bull and Terrier''. Psi tipa ''Bull and Terrier'' došli su na glas zahvaljujuci psu po imenu Trusty koji je navodno, pobijedio u 104 borbe. Trusty je pronio glas o ovoj rasi kao idealnoj za Dog Fighting. Odgajivaci ''Bull and Terrier'' pasa su pazili iskljuciva na narav dok je izgled bio sporedan. Zato su ti psi bili vrlo šaroliki, kako po visini i težini tako i po boji i gradi. Jedan vrhunski odgajivac te rase, James Hinks, odlucio je da se povijest te rase ne može vezati samo uz borbe pasa, vec da ih treba uciniti prihvatljivim i za izložbe pasa, koje su oko 1850. godine ušle u modu. Hinks, odlucio je da popravi eksterijer svojih pasa ukrštanjem sa drugim rasama. Odlucio se za bijelu boju koja je tada bila veoma popularna ukrstio je ''Bull and Terrier'' sa jednom blažom rasom ''White English Terrier'' (bijelog engleskog terijera) i kasnije sa dalmatincem.
Rijec ''pit'' na engleskom oznacava ring, borilište, pa se Pit Bull Terrier može prevesti kao Bull Terrier za borbe.
Bullterrier je bio uzgajan zadnjih 100 godina da bi se dobila životinja kakvu danas poznajemo dobrog temperamenta, na glasu po svojoj Ijubaznosti prema Ijudima i blagosti sa djecom. Cesto zvan i Engleski bullterrier, po zemlji svoga porijekla, on poput pravog Britanca predstavlja lik gentlemana medu ostalim psima -ponosan, strpljiv, odan i sa sjajem u oku. Njegov karakter jednostavno ga ne svrstsrva u pse pogodne za borilacki ring, bez obzira na izuzetne facijalne karakteristike koje ga cine pogodnim za takova zastrašujuca djelovanja.
Bullterrier je najsretniji kada potpuno ucestvuje u porodicnim aktivnostima i uživa u djecjem društvu.
Usprkos svom grubom izgledu, ovaj pas je prijateljski i osjecajan pratilac.
Posvetimo li mu dovoljno pažnje u vidu igranja, izleta, Ijubavi, ali i održavajuci cvrstu disciplinu, dobit cemo psa dobrog karaktera i naravi.
Pit bul se rijetko boji i nikad nije potpuno prestrašen, pa se zbog toga možemo u potpunosti osloniti na njega i s pouzdanjem ga ostaviti s djecom. Gotovo je neosjetiv na bol, pa može podnijeti razna maltretiranja od strane djece.APBTi imaju okvirni raspon visine od 46 do 56 cm, a tezine ugrubo od 10 do 50 kila (iako su ovi ekstremi prilicno rijetki i psi najcesce spadaju u raspon od 16 do 35 kila). Nema nikakvih ogranicenja sto se tice obojanosti, APBTi dolaze u najrazlicitijim bojama, kombinacijama boja i uzorcima.
Pit Bul ima jak nagon da ispunjava želje. Veoma je hrabar i inteligentan pas čuvar koji je pun vitalnosti. Ima jak instinkt za odbranu gospodara i njegovog poseda, a sa neprijateljem će se boriti do smrti (prateci tako od drugih vlasnika pitova rekose mi da pit aceptore za bol , ima duboko usadjene blizu same kosti dok se kod drugih rasa nalazi odmah ispod same kože). Uglavnom je veoma druželjubiv, ali ima neobičnu sposobnost da zna kada treba da odbrani gospodara i kada je sve uredu. Ne preporučuju se ljudima koji nemaju iskustva sa psima i koji ne znaju da ih pravilno odgoje.

UZIVAJTE U PAR SLIKA OVE NAJBOLJE RASE NA SVETU

slika STAFA koju je poslao Dragon85

Svi oni koji imaju neku dobru sliku Pit Bula neka mi posalju ,sve ce biti okaceno u ovome tekstu, mojoj lektiri o pitovima 😉!
 

Comments

OpaGangnamStyle
OpaGangnamStyle Day 1,708, 07:50

zanimljivo

Ovo ono hehe
Ovo ono hehe Day 1,708, 08:06

Ja imam Staforda starog dva meseca, ali ipak najbolja rasa po meni Zlatni Retriver : D

C E R O V I N A
C E R O V I N A Day 1,708, 08:09

zlatni retriver je meni iskreno kao ovca. dlaka nidje veze, fizicke predispozicije takodje! pit je idealna rasa po meni, mada su ti retriveri pametni kerovi i imaju bolje culo njuha od pita! to jedino

NikolaSA89
NikolaSA89 Day 1,708, 08:10

znaci ja sam imao predrasude...a jel znas nesto o americkom stafordu,kako ti se on cini,posto se meni mnogo svidja i zeleo bih da ga imam

C E R O V I N A
C E R O V I N A Day 1,708, 08:17

imao sam AMSTAfa zuto (narandzasto) belog, prelep, prodao sam ga jer mi je covek ponudio 400 evra a bio je previse razmazen.IMAM OSECAJ DA JE AMSTAF za sekundu obazriviji , mirniji,!pit vise srlja, nema nekih vecih razlika osim tih kinoloskih, jer se stafordu zna tacno koliko ce biti visok, tezak ,koj boje moze biti, dok se kod pitova nezna, koji ce gen povuci! pit druge zivotinje ne podnosi dok staforda mozes mirno da pustis pored druge rase ili neke zivotinje, mada zavisi i od dresure

Tompuscina
Tompuscina Day 1,708, 09:34

Nije mi zvucilo neubedljivo , nego svuda gde ukucas pit bull izadje fight ili da je ujeo nekoga , trebala mi je informacija iz prve ruke od nekoga iskusnog , a ne od medija .. naravno posle svih onih poruka koje smo razmenili zakljucio sam da mediji lazu , naravno i pre toga sam znao da lazu ali ne ovoliko haha

deki91
deki91 Day 1,708, 09:40

dobre macke ; )

Tompuscina
Tompuscina Day 1,708, 09:51

pre par dana gledao sam klip kako hrvatski ratni veteran koji je naucio da rukuje psom u vojsci drzi 12 pitova u svom dvoristu, i vlasti u zemlji hoce da mu oduzmu pse zato sto su kao opasni, on je pozvao novinare kuci da snime i da se sami uvere da li su ti psi opasni kao sto vlasti te zemlje porucuju .. U vojsci je koristio nemackog ovcara , po povratku iz vojske zaljubio se u pse i drzao je gotovo sve popularne rase pasa od zlatnog retrivera to pitbulova i nikada ni najmanji problem nije imao

Tompuscina
Tompuscina Day 1,708, 09:53

odveo je voditelja i kamermana iza u svoje dvoriste da im pokaze svoje pse , svaki od pasa imao je urednu kucicu prostor gde jede , pije vodu odmara , ni na jednom od pasa nije bilo oziljaka ili povreda ( ovo govorim zato sto su ga vlasti optuzile da se bavi psecim borbama ) .. Vlasnik je rekao voditelju da ide redom i da se pozdravi sa svakim psom , voditelj je dosta oklevao ali je krenuo , psi iako ga do tada nikada nisu videli bili su veoma raspolozeni i vidno srecni i bez trunke agresivnosti

Tompuscina
Tompuscina Day 1,708, 09:55

Voditelj se malo opustio a gazda mu je dao kosku da odnese kome god psu on zeli i da ga nahrani , voditelj je odbijao to pricavsi da ce mu psi odgristi saku i da ne zeli to da radi ali gazda je garantovao za njih i insistirao je da ovaj ode i nahrani bilo kog psa .. Voditelj je uzeo kost i odneo do prvaog psa dao mu je kosku i odmah se povukao nazad , proslo je 2 minuta a gazda je rekao ajde idi sada uzmi mu kost iz usta da vidis da li ce nesto da se desi voditelj je pobeleo ali je otisao

Tompuscina
Tompuscina Day 1,708, 09:58

uzeo mu je kost iz usta a ovaj se nije ni mrdnuo , cak je bio i srecniji hahaha niko nije mogao da veruje sta se upravo dogodilo .. Kao ultimativni test gazda je otisao do nasumicno odabranog psa uhvatio ga je za rep i izvruo da visi i drzao ga je tako jedno 20 ak sekundi u vazduhu , kada ga je spustio pas je bio presrecan kao da je zeleo da ga ovaj opet izvrne , potom ga je gazda uhvatio za zadnje noge i izvrnuo , kada ga je spustio pas je opet bio srecan radostan i veoma veseo

Tompuscina
Tompuscina Day 1,708, 10:00

na kraju gazda je uhvatio psa za donju usnu ugrizao ga i podigao psa drzeci ga zubima za njegovu donju usnu , pas se nije mrdnuo niti je reagovao lose , opet kada ga je spustio pas je na neki nacin bio srecan...
Gazda je na kraju izjavio , eto vidite meni oni hoce njih da oduzmu zato sto se teretim kao organizator psecih borbi , pa to je sramota ...

Tompuscina
Tompuscina Day 1,708, 10:02

Poenta je u tome da ako psa ucis od malena da se bori i ako podstrekavas njegovu agresiju dok je jos mali kada poraste bice jos gori , bilo da je zlatni retriver ili pitbull .. Pas ce biti onakav kakvim ga ti napravis , slicno kao i sa nama njudima ( decom )

Evo vec 2 sata trazim link od tog klipa da vam pokazem ali ne mogu da se setim kako se zove , ako nadjem postavicu ovde link

Valjda nece da mi daju FP zbog ovolkih poruka : D

Perfect warrior
Perfect warrior Day 1,708, 10:17

Dobar članak 😃 !!! 🙂 😉

Voodoolenga
Voodoolenga Day 1,708, 10:21

Bul terijer je po meni ipak mama 😎

NikolaSA89
NikolaSA89 Day 1,708, 11:22

znaci hoces da kazes da americki staford nije tako opasan i da se uklapa u porodicu...e to me iskreno raduje

Ovo ono hehe
Ovo ono hehe Day 1,708, 11:26

Ugrizao psa za usnu i podigao ga da visi tako ? Bolesnik -.-

Tompuscina
Tompuscina Day 1,708, 12:25

ma covek je samo hteo da dokaze da mediji pogresno prenose informacije , najblaze i najkrace receno

MASSA.
MASSA. Day 1,708, 12:39

Licno ne volim pit bula, ni staforda.. previse su mi bilderski psi, svaki misic na telu izrazen..


Trenutno imam Rott-a 7 godina starog, i posle njega takodje planiram Rott-a..

C E R O V I N A
C E R O V I N A Day 1,708, 12:57

hahaha pa rot nemoze da dise ljeti. dlaka nidje veze a ima stisak ko macka. dobro samo laju ,imao sam i ja rot , veruj mi smesna rasa

forabonban
forabonban Day 1,709, 04:01

Izneo si par neistina...i ti, i Tompus o onih 12 komada! 😃 Apsolutno ne verujem u tu pricu, i ko kog da ti je to pricao ili ako si procitao negde, to nije istina, budi uveren! 🙂 Prvo nema sanse da budu toliko mirni kad je hrana u pitanju, to odmah da ti kazem, a i za podizanje hvatanjem za rep i ugrizom za usmu, to je vec smesno.... Pa pitt ima preko 35kg, koji covek moze da podigne taj teret zubima, nemoj da ste smesni! 😃 Pokidao bi mu usnu, ako bi ga uopste podigao! 😃

Mister Spooky
Mister Spooky Day 1,709, 04:01

Zaboravio si Ajkulu xD Ona ima jaci ugriz od krokodila ! Staford je po kinoloskim standardima jedna rasa, a pit druga . Ni narav im nije ista ! Pitovi su zakonom u Srbiji zabranjeni, a skoro je zbog ucestalih incidenata pocela da radi i labaratorija za odredjivanje DNK pri mupu, koja tacno moze odrediti kojoj vrsti ker pripada !
Svako drzanje pit bull terijera je na licnu odgovornost , a u slucaju incidenta , ker se uspavljuje, a vlasnik krivicno goni !

forabonban
forabonban Day 1,709, 04:03

I da, pit nije na 3 mestu po ugrizu... Hijena 800kg po cm2, a vuk 300cm2... E sad, koliku im kvadraturu ima ugriz, ti izracunaj, pa pomnozi... 😉

I bull terijer koji je tatko na mafiju je mnogo zajeban sto se toga tice!

Tompuscina
Tompuscina Day 1,709, 04:05

Nisam ni citao niti slusao VEC SAM GLEDAO BILO JE NA TELEVIZIJI o ratnom veteranu sa 12 pitova

a sto se tice pitova u srb koliko sam ja upucen nigde nema cistokrvni pit tako da i ne moze niko da se kazni , a najgore od sveg je sto komunalna policija odredjuje koji pas je pit i dali je opasan.. Da su komunalni policajci sposobni da odrede ko je pit a ko ne ne bi bili policajci vec veterinari ili ko zna sta drugo

Tompuscina
Tompuscina Day 1,709, 04:07

serbianpaladin imas na nacionalnoj geografiji emisiju Dog Whisper , sada su nove epizode ali u starim se pojavljivao pit bull po imenu Daddy koji je po meni najbolje izbalansirani pas ikada sto se svega tice .. a sto se usne tice ne bi mu pocepao jer ti njegovi pitovi nisu imali 35 kila nego manje , retki su pitovi koji imaju 35 kila

C E R O V I N A
C E R O V I N A Day 1,709, 04:45

ja imam pita musko stene, star 1g i 3 meseca, tezak je 25kg., a retki su pitovi preko 30 kg uglavnom americki pit ili pit kljukan proteinima.... ,a pusti tompuse covek veze nema o cemu mi pricamo ,vidis da je neki kontras

MASSA.
MASSA. Day 1,709, 05:28

Ljudi, sve vi to mozete da govorite, ali koji ce meni ku*ac pas koji ima ugriz kao ajkula?

Sta, dresiram psa da grize?

Psa trebas da naucis da onesposobi neprijatelja (provalnika) sa najmanjim mogucim povredama.

A ta glupost da ne moze rot da dise leti, ne znam odakle ti?
Rot je pas koji moze da izdrzi sve uslove sem extremno niskih temperatura..

Nebitno.. svi se loze sada na 'opasne pse'..

PutinPOWER
PutinPOWER Day 2,285, 19:35

😛

C E R O V I N A
C E R O V I N A Day 1,709, 05:34

PA FORA JE U TOME STO PIT KOLIKE IMA FIZICKE PREDISPOZICIJE NIJE UOPSTE OPASAN PAS!

pita mozes dresirati kako hoces ali rota nemozes da grize, pit te rase raskopusa za par minuta.
ekstrmno niske temp rot moze da izdrzi to se slazem.
pit je opasan kada trazis to od njega al je beba u dusi, i to nikada neces shvatiti dok toga psa nebudes imao, mozda sam i ja tako mislio pre ali sada ne!

Crnogorac
Crnogorac Day 1,709, 08:04

ja razmisljam da uzmem South African Boerboel, opet to je pitanje ukusa, ali po meni jedna od najboljih rasa

Tompuscina
Tompuscina Day 1,709, 11:54

ja bih najradije ovakvog pita
http://www.youtube.com/watch?v=h-l2DoXbipc

al nigde u srb nema takav koliko sam primetio sve neki polu pitovi ..

Za sada mi je belgijski ovcar malinoa u planu ali skupi su dosta jer su retki

forabonban
forabonban Day 1,709, 17:40

Veze nemam o cemu pricate? 😃 Pre ce da bude da znam malo vise od tebe... Uopste nisam kontras, samo te ispravljam jer si izneo neistinu, i zivis u zabludi jer si ''zaljubljen'' u tu rasu i mislis da je idealna....
Ako tvoj pit nije toliko tezak, ne znaci da drugi nisu... Takodje, nije jedina koja moze da dise dok drzi ugriz, stvarno ne znam odakle ti ta informacija...
Srk33 kaze da rot jedino ne moze da izdrzi extremno niske temperature...

forabonban
forabonban Day 1,709, 17:46

...a ti u sledecem komentaru pises kako se slazes da MOZE da izdrzi extremno niske temperature! 😃 Ne znam sta vise da ti kazem, nisam ni citao clanak do kraja! 😃 Mnogo se ispaljujes....
Sve to iz tvoje prevelike ljubavi prema njima, ali razumem te... 🙂

Vjeko1802
Vjeko1802 Day 2,609, 07:19

https://www.youtube.com/watch?v=XucEh6aLplg evo link pa Vi recite da to nisu najbolji PSI. Ja imam muškog i Am. staffa i ženku Pita i pitica je stoliko staložena i poslušna i za razliku od am. staffa , gotivim sve vrste tipa bull ali pit bull je majka svih pasa i pasmina. Oboje su isto tretirani samo što za mene je punooo lakše raditi sa pit-ovima nego sa staffovima. Toliko od mene i treba priznat vrstu jer nisu opasni i odlični su ljubimci a najopasnija vrsta na svijetu je ČOVJEK !!!

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.