Ordine de lupta mai putin obisnuite!

Day 1,276, 07:51 Published in Romania Turkey by and Jasmine

În anul 691 î. Hr., Mardukapaliddin al II-lea, instalat pe tronul Babilonului, profitând de slăbirea imperiului asirian al lui Sennacherib (704-680 î. Hr.), organizează o mare coaliţie antiasiriană la care participau: Elamul, arameii, perşii şi regatele din vecinătatea Mediei. Cele două armate se vor înfrunta la Halule. Înaintea începerii bătăliei, care s-a dat la Halule, regele Sennacherib a dat următorul ordin de luptă: „Atacaţi ca o vijelie puternică duşmanul, în faţă şi pe laturile sale.” Deşi lupta s-a încheiat nedecis, abilul rege asirian a ştiut să speculeze evoluţia internă negativă a ţărilor care se coalizaseră împotriva sa şi să se impună în zonă.

Generalul atenian Miltiades (554 î.Hr.-489 î.Hr.) a fost primul comandant din istoria militară a lumii care a avut curajul să opereze schimbări în ordinea de bătaie tradiţională a falangei ateniene. În bătălia de la Maraton (490 î. Hr.), Miltiades a slăbit deliberat centrul dispozitivului propriu, executând o excelentă manevră de învăluire a flancurilor inamicului. În concepţia strategului atenian, centrul nu avea decât rolul de a atrage replica inamicului, foarte puternic pe centru, unde luptau cei mai buni ostaşi ai regelui Darius (mezii şi perşii). În acest mod, rolul principal revenea celor două aripi ale frontului grecilor, care aveau misiunea de a străpunge flancurile persane şi a întoarce frontul. Ceea ce s-a şi întâmplat! Noutatea şi îndrăzneala tactică au adus laurii de partea lui Miltiades.

În atacul cetăţii germane Kehl, în 1797, generalul francez Claude Joseph Lecourbe (1758-1815) a trimis înapoi toate ambarcaţiunile cu care trecuse Rinul, după care, luând un drapel, s-a adresat soldaţilor săi: „Iată Rinul, şi iată inamicul. Ori învingeţi, ori vă înecaţi!” Deşi o regulă elementară de tactică îi cerea să-şi păstreze ambarcaţiunile pentru a se putea retrage la nevoie, Lecourbe a riscat, mizând totul pe psihologie. Luptătorii săi n-aveau decât o şansă: ori mureau în luptă, ori în apele Rinului!