Ambient on/off

Join the new world

 

Od izvora dva putića, vode na dve strane

Day 1,719, 03:20 Published in Serbia Serbia by coolinbun


eDame i eGospodo, eDrugarice i eDrugovi, eBraćo i eSestre, eBebe i eStarci, ePrijatelji i eNeprijatelji...eOstali

Zdravo drugari.

Oni koji koliko-toliko prate dešavanja van granica eSrbije, svesni su ogromnih tektonskih poremećaja u međunarodnim odnosima. Jedan od dva najveća saveza se i tehnički raspao. To još nije objavljeno, ali je svima jasno da se pacijent drži na aparatima i da članice ovog saveza zajedno drže još samo međusobno potpisani MPP-i. U celom tom vrtlogu događaja, Srbija je poslednja 2 meseca bila poprilično neaktivna, barem što se zvaničnih predstavnika diplomatije tiče. Rezultat te neaktivnosti je da su se odigrali neki krupni događaji koji će uticati i na našu budućnost u ovoj igri, a da mi nismo usmeravali njihove posledice na našu vodenicu. Odlazak Španije iz ONE-a je posledica delovanja njihovog predsednika ali i veoma lošeg reagovanja HQ saveza. "Nezadovoljstvo" nekih članica činjenicom da se težište ratova gotovo uvek prebacuje na balkanske sukobe je samo izgovor, kako bi lakše napustili matično jato.Samo napuštanje saveza od strane Španije nije toliki problem, koliko je problem činjenica da je Poljska pupčanom vrpcom vezana za Špance. Oni imaju slične odnose kakve imamo mi sa Madjarima. Saveznici su još iz EDEN dana, a takve veze se ne prekidaju lako. Kada je Španija napustila ONE, Poljska je ostala u problemu. I sama nezadovoljna funkcionisanjem saveza (to je zaista bila činjenica, ne njihov izgovor) sa jedne strane i pre svega želje da ostane u savezu sa Madjarskom i Srbijom, Poljska počinje da kupuje vreme, kako bi odlučila o svojoj daljoj sudbini. Za svo to vreme, srpska diplomatija i dalje ostaje kao posmatrač.Savez Brazila, USA i Španije još uvek nije ozvaničen. Pominje se da će i Poljska na tu stranu. To je, po meni, malo verovatno jer odnos između USA i Poljske može da se nazove svakako, samo ne prijateljskim.
Međutim, ne muči mene poljsko pitanje, već pitanje gde će Srbija posle oluje?

Kao najlogičnije rešenje (koje se sve više pominje) se nameće "resetovanje" ONE saveza i povratak na korene ONE-a. Španija, Poljska, Mađarska i Srbija.
Tu se javlja naš najveći kamen spoticanja: Makedonija. Zemlja koja je nastala na temeljima koje je Srbija postavila (slobodno ovo mogu da kažem, jer svi koji su "bili živi" kada je nastajala Makedonija znaju da je većina njihovih igrača imala srpski CS) je u veoma lošim odnosima sa Poljacima. Nisam siguran da ti odnosi mogu da se poprave u skorijoj budućnosti. To nas dovodi u situaciju u kojoj se sada nalazi Poljska. Šta uraditi?
Pominje se da je Makedonija zainteresovana za ulazak u CoT savez sa Bugarima. Od trenutka izlaska Bugara iz EDEN-a (pa i pre toga) Makedonci imaju bliske odnose sa ovom zemljom. Samo, pitanje je da li makedonski narod u većini želi taj transfer u CoT. U suštini, ništa se značajno nebi promenilo, jer se CoT izjašnjava kao proONE savez. Potpisani MPP-i to i dokazuju.
U svakom slučaju ovo je pitanje kojim se budući MSP tim mora najozbiljnije pozabaviti. Makedonci su slični nama: tvrdoglavi su, napaljeni i veoma lako uvredljivi. Pretpostavljam da bi naše osnivanje novog ONE-a bez njih protumačili kao izdaju od strane starijeg brata i čuvenim balkanskim zabijanjem noža u leđa.
Sa druge strane, koje opcije nama nudi Makedonija? I to je pitanje koje im treba uputiti.
Jedan od kandidata za CP-a Srbije, sa realnim šansama da pobedi, ima jasno izgrađen negativan stav prema Makedoncima. Po meni, to može da stvori ogromne probleme u makedonsko-srpskim odnosima, ali sa druge strane može da donese ono što ni jedan drugi CP nije u stanju da uradi: da raskine bratstvo sa Makedonijom.Druga opcija koja može sve da promeni je eventualni ulazak Poljske u takozvani CTRL i ozvaničenje tog saveza. Dobio sam uverenja od poljskih zvaničnika, da oni nikada ne bi pristali da uđu u proTEDEN savez i da nikada neće pristati na prekid prijateljskih odnosa sa Srbijom. Na moje pitanje šta će Poljska uraditi ako ih za prijem u CTRL, USA uslovi prekidom MPP-a sa Srbijom, odgovor je bio: "rećićemo im da se j**u". I ako Hrvati pokušavaju da Poljake predstave kao prevrtljive saveznike, do sada ja nisam video niti jedan znak da su nas Poljaci ikada prevarili za sve vreme postojanja ONE saveza.
Dakle, ako se i desi da CTRL postane stvarnost, srpska diplomatija mora održavanje dobrih odnosa sa Poljacima (pa i Špancima) postavi na prioritet br. 1.Velike promene i mešanje karata na svim stranama slede. Ono što je najbitnije je da Srbija u svim tim događajima ne ostane neaktivna. Mi, kao zemlja sa pojedinačno najvećom ratnom štetom na dnevnom nivou se moramo itekako pitati za neke stvari, pa čak se i direktno mešati i uticati na odluke drugih zemalja. Kada se svi slojevi ogole, u diplomatiji svake zemlje ostaje cilj sebični, egoistični lični interes. Posao te diplomatije je da svoje ciljeve usaglasi i predstavi ih kao ciljeve saveznika.
Šta će vreme doneti videćemo. U svakom slučaju slede zanimljivi dani.A SADA NEŠTO POTPUNO DRUGAČIJE:

Pripadnici jedinice Tesla Troopers danas slave 2 godine postojanja. Večeras će se napraviti žurka sa vatrometom, zajedno sa našim drugarima iz SSF-a. Žrtva se još uvek ne zna, ali će u svakom slučaju biti zabavno.Troopci, srećan rođendan i da poživimo do shut down-a rumunskog servera!

<O

vaš,

coolinbun
 

Comments

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Day 1,719, 03:29

ja sam ziveo u uverenju da oba kandidadata imaju negativan stav prema makedoncima. samo jedan to javno kaze, dok drugi ne : )

elveon
elveon Day 1,719, 03:31

Tesle srecan vam rodjendan! : )

Don Ori
Don Ori Day 1,719, 03:32

Stizu bolja vremena za Srbiju, ali kada Desert bude prestao da igra \o/

Srpski Sin 83
Srpski Sin 83 Day 1,719, 03:34

Makedonci zele u CoT od kako se taj savez osnovao(cak i pre ovog fijaska sa Poljacima)... Velika vecina njihovih igraca to zeli i to nije tajna.... Cak sta vise njihov ulazak u taj savez ima vise dobrih nego losih strana.
Sto se tice Srbije i njenih saveznika... Pa dokle god je Srbija neki faktor(ima dmg) u ovoj igri i ma kakvi ljudi budu bili na tim pozicijama Srbija nikada nece ostati bez saveznika pa kakvi god oni bili sto je i blagoslov ali i prokletstvo....

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Day 1,719, 03:35

don ori, slazem se, jer tada ues nece postojati ; )

Gambino_Veliki
Gambino_Veliki Day 1,719, 03:43

Прво, морамо сачувати добре односе са најближима, а то су Црногорци и Македонци.
Друго, вратити Русију у наш савез и задржати пријатеље од првих дана.
Треће, одје%ати Бугарску !
Четврто, ако успоставимо неке односе са Хрватском (о чему се често говорило), обавезно натерати и Македонце да се примире са Грцима.

Tex_Willer
Tex_Willer Day 1,719, 03:43

Srbija
Madjarska
Makedonija
Bugarska
Indonezija

i dobri odnosi sa
Poljskom, Spanijom, SAD, Brazilom

Quantum Solace
Quantum Solace Day 1,719, 03:49

Tesle srecan vam rodjendan! : )

zigazaga
zigazaga Day 1,719, 03:50

antismaracki? : P

zigazaga
zigazaga Day 1,719, 03:52

nekome je cilj da unisti ues zbog neuzvracete ljubavi od pre 3 godine : D

tako normalno... xD

nikol000
nikol000 Day 1,719, 03:53

Sta god da odlucima na spoljnom planu , za to treba mnogo vise vremena od jednog mandata .
Ozbiljnosta nasih velikih stranaka nam govori da ih za to "zabole uvo " jer ce oni jedan mesec postiti nekog da proba nesto sa eSrbijom da menja . Njima se samo bitno da se kasa napuni da bi imali sta da prazne u semtembru

Pravoslavac IC XC
Pravoslavac IC XC Day 1,719, 03:53

o/

Moorhuhn
Moorhuhn Day 1,719, 03:54

Tex_Willer Day 1,719, 03:43

Srbija
Madjarska
Makedonija
Bugarska
Indonezija
CHILE!!!
Slovenija
UK.... (sve sto je ostalo u ONE, bas iz inata ne bih rasparcavao nego ojacao jezgro, kao onda EDEN kada su otisli Poljaci i Spanci)
....
i dobri odnosi sa
Poljskom, Brazilom, Spanijom............... i ako bas zapne SAD (ako nastane taj CTRL).

Malo sam ti EDITOVAO i to je to. 😉

Op op

coolinbun
coolinbun Day 1,719, 03:56

soonchice

ispravljeno!

Inace, sta sam dobio za ovaj sastav vezano za gramtaiku? Jaka 3? 🙂

Don Ori
Don Ori Day 1,719, 03:58

Deserte bice i drugih devojaka kojima ces kupovati profile i koje ce te ispaliti : P

soonchica
soonchica Day 1,719, 04:00

4- bez osvrtanja na sadržinu, za trud xD

aleksicbree
aleksicbree Day 1,719, 04:08

od ova dva puta ja biram treći!
šta? nema ga? pa napravićemo:)

sumo_zr
sumo_zr Day 1,719, 04:22

Sretan Vam rodjendan,Tesle \o/

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Day 1,719, 04:37

jel ovo uesovce priznaju javno ono sto sam svih ovih meseci govorio? da im je predsednik kupljen od drzavnih para?

xDDDDD

lazarosaMKD
lazarosaMKD Day 1,719, 04:46

"""Tu se javlja naš najveći kamen spoticanja: Makedonija. Zemlja koja je nastala na temeljima koje je Srbija postavila (slobodno ovo mogu da kažem, jer svi koji su "bili živi" kada je nastajala Makedonija znaju da je većina njihovih igrača imala srpski CS) je u veoma lošim odnosima sa Poljacima. """"

Dvete konstatacii ne ti se tocni.
Makedonci imase vo mnogu zemji: Indonezija, Turcija, Srbija, Rusija, Ungarija t.e vo site Phoenix zemji.

coolinbun
coolinbun Day 1,719, 04:47

lazarosaMKD

znam, ali cini mi se da vas je u Srbiji bilo najvise. Mozda i gresim.

lazarosaMKD
lazarosaMKD Day 1,719, 04:48

http://www.erepublik.com/en/main/law/Republic-of-Macedonia-FYROM/113070
http://www.erepublik.com/en/main/law/Poland/113072

Dokaz deka sorabotka so Polska postoi, zakonite se pusteni vo isto vreme i napadite kje bidat koordinirani.

coolinbun
coolinbun Day 1,719, 04:49

znam video sam... to je sjajna vest onda... mene najvise raduje 🙂

Don Ori
Don Ori Day 1,719, 04:56

Ajde Deserte, nemoj da si takav da odmah prozivas, bice devojaka jos....

lazarosaMKD
lazarosaMKD Day 1,719, 04:56

Koga se prikluciv na igrava najmnogu bevme vo Indonezija.
Potoa eden period poveketo bea vo Rusija.
Pa eden period vo Turcija.

Indonezija, Rusija, Turcija, Srbija toa se zemjite kade ne imase vo relativno pogolem broj.

coolinbun
coolinbun Day 1,719, 04:58

lazarosMKD

ja sam uvek prihvatao misljenje i savet starijih. NEka bude tao onda 🙂

dedo mraz 78
dedo mraz 78 Day 1,719, 04:59

Koga ke naucite da Polska e sojuznik za Interesi , ako ima interes da ja izbrka Hrvatska od svoite granici ke se dogovori i so Makedonija .

A da se smirime so Grcite nikogas, moze nAP da potpiseme ama MIR nikogas.

Radenko Montana
Radenko Montana Day 1,719, 04:59

Јадно. Шлихтањем нећеш вратити статус на каналу и у јединици.

lazarosaMKD
lazarosaMKD Day 1,719, 05:01

""""Pominje se da je Makedonija zainteresovana za ulazak u CoT savez sa Bugarima. """"


Zainteresirani sme ONE da prodolzi da funkcionira i da ima bliska sorabotka pomegju Makedonija, Ungarija (Madzarska), Srbija, Slovenija, Indonezija , Svedska, Velika britanija t.e site zemji koi seuste se vo
ONE.

Ludooki
Ludooki Day 1,719, 05:08

Sad se odreši pa nam podeli svima po jedno 300 q7 tenjkića za rođendan jebinice.

mnesa
mnesa Day 1,719, 05:24

Sretan Vam rodjendan,Tesle \o/
x2

Explosive Dynamite
Explosive Dynamite Day 1,719, 05:34

Sretan Vam rodjendan,Tesle \o/
x3

Thorin II Oakenshield
Thorin II Oakenshield Day 1,719, 05:38

Nagadjanja...

Colonel Landa
Colonel Landa Day 1,719, 05:43

Skroz si u pravu...ali cak i na ovakav clanak szr i ues se prozivaju... pisanje uz vetar... xD

srecan vam rodjendan i da bog da ih proslavili jos mnogo!

Karlo FTW
Karlo FTW Day 1,719, 05:46

"Nezadovoljstvo" nekih članica činjenicom da se težište ratova gotovo uvek prebacuje na balkanske sukobe je samo izgovor, kako bi lakše napustili matično jato.

koji izgovor lol pa cak je i vecini s balkana dosadia ovaj ping-pong koji samo u krug ide..tako da nije cudno sta je njima to dosadno i sta su napustili ONE jer upravo ste vi ti koji uvik drzite balkanske sukobe otvorenim..

Karlo FTW
Karlo FTW Day 1,719, 05:48

do sada ja nisam video niti jedan znak da su nas Poljaci ikada prevarili za sve vreme postojanja ONE saveza.

lol oni ce preko noci to sta se brinite ; ) u edenu je isto bilo sve ok a onda odjednom..vi ste sad to izbjegli jer jer pokusaj ctrl propa al oni ne odustaju oni oce nove saveznike i gotovo..

coolinbun
coolinbun Day 1,719, 05:49

karlo

lol gumica nije nikada dosadna 🙂

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Day 1,719, 05:50

a don ori, ne prozivam, samo isticem cinjenicu da je stranka u kojoj si kao neko mudo izgradjena na pljacki drzavnog novca : /

Drndosh
Drndosh Day 1,719, 05:57

O hvala ##Q$%# jedan stvarno dobar clanak da vidim !

Ivana Partizan
Ivana Partizan Day 1,719, 06:13

srecan nam rodjendan tesle \o/

DjeneralML
DjeneralML Day 1,719, 06:23

...ostacu slobodan necu se vezati vazno je samo dobro se zezati...

Dio Magyar
Dio Magyar Day 1,719, 06:31

Tri reda na dnu stranice?

zigazaga
zigazaga Day 1,719, 07:06

http://i.imgur.com/pz0V1.jpg

^^ Mongol sa kapom sa ukrasom u obliku falusa, so funny

Ivan Terible
Ivan Terible Day 1,719, 07:30

poljaci i iskrenost ko kurve i nevinost

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Day 1,719, 07:31

s obzirom na to sta strahinjic kaze za tebe i tvog brata, siguran sam da ti je veoma zanimljivo : )

AcA001
AcA001 Day 1,719, 07:40

Srecan Vam rodjendan,Tesle \o

zigazaga
zigazaga Day 1,719, 07:52

ima da joj unistim virtuelnu stranku kad me je tako odbila i ponizila pred svima, i zivecu samo za to! xDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

http://i.imgur.com/pz0V1.jpg

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Day 1,719, 07:59

jel to bratu pricas?

xDDDDDDDDD

Admiral Yamamoto
Admiral Yamamoto Day 1,719, 08:08

Srecan rodjendan TesliceU prevodu, u avgustu mesecu bice potreban jak MSP tim u eSrbiji. Pogledajte kandidature Strahinjica i Unihorn i bice sve jasno.

o/

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.