O parere despre situatia internationala

Day 2,568, 02:46 Published in Romania Serbia by Marian.97


Fiind revenit in joc nu de foarte mult timp, inca incerc sa inteleg schimbarile care s-au produs si inca se produc in joc. Prin schimbari, ma refer mai ales la cele de ordin extern. Ceea ce observ zilele acestea sunt framantarile intense create de destramarea Sirius si de posibila aderare a Poloniei la Asteria.

Cand o alianta cade, de obicei au loc modificari majore in relatiile internationale, dar si pe harta jocului. Mesajul pe care l-am extras dintr-un articol al guvernului polonez este, de fapt, un mic semnal de alarma. Polonia este foarte dezorientata in aceste momente, chiar daca incearca sa faca in asa fel incat sa para ca totul e in regula. Ei pun dizolvarea Sirius pe baza lipsei de comunicare, a convorbirilor secrete cu state inamice si pe lipsa unei politici militare comune, mergandu-se pe principiul fiecare pe cont propriu. De asemenea, polacii sunt constienti ca odata cu semnarea NE-ului cu Brazilia sansele lor de intrare in Asteria au scazut semnificativ, iar tarile “prietene” sunt din ce in ce mai putine dupa “dureroasa despartire” de croati si turci. Temerile lor sunt mai ales de ordin militar, referindu-se la apropierea eRO de granita lor, dar si la posibilele actiuni ale Serbiei si Ungariei. Ei incearca sa diminueze efectul tuturor acestor slabiciuni prin forta militara, chiar daca recunosc ca nu au ramas cu aproape nimic. In afara de campaniile Romaniei contra Bulgariei si Ucrainei, este destul de liniste pe harta; poate prea liniste. Conform aceluiasi articol,un singur lucru este sigur: se vrea mentinerea relatiilor bune cu Spania si UK, dar si cautarea unor noi (sau noi vechi) aliati.

Bulgarii vorbesc mai putin de ei si mai mult de Asteria si Aurora. Ei scot in evidenta, mai exact, punctele slabe ale acestor doua aliante. Intr-un articol scos acum 4 zile de ministrul de Externe al Bulgariei, acesta vorbeste despre “The weaknesses in Asteria”, referindu-se la “bunele” relatii dintre noi si unguri, dar si la Grecia. Chiar daca Ungaria a fost un membru fondator al Asteria, acum nu mai face parte din alianta. Pentru Serbia, ambele tari sunt niste aliati importanti. Romania este, probabil, un aliat de conjunctura, iar Ungaria este un aliat etern. Interesul sarbilor este de a pastra un oarecare echilibru intre noi si unguri, iar acest lucru nu poate fi facut decat prin impiedicarea Poloniei sa intre in Asteria, deoarece ei stiu ca, foarte probabil, acest lucru va duce la iesirea noastra din alianta. Si daca citim unele articole aparute prin presa de la noi, acestea tinda sa mearga in aceeasi directie.

Acelasi ministru de Externe al Bulgariei mai spune ca adevaratul punct slab al Asteriei este Grecia. Se pare ca exista o grupare numita “teroristas” (daca ma poate ajuta cineva cu mai multe informatii??), cu o forta incredibila, care lupta impotriva tarilor din Asteria. De asemenea, in ultimele luni, Grecia a semnat niste MPP-uri destul de ”ciudate”, iar unii dintre presedintii statului au facut declaratii deschise anti Asteria. Se poate spune ca Grecia va parasi Asteria imediat ce acest lucru va fi de bun augur pentru ea. Explicatia consta in ajutorul intens oferit de Asteria Greciei pentru eliberarea Macedoniei. In concluzie, acelasi MoFA sustine ca daca se vrea dizolvarea Asteriei, Grecia trebuie sa schimbe taberele. Totusi, nu poate face asta daca FYROM nu schimba taberele, lucru destul de greu tinand cont ca Republica Macedona face parte dintr-o alianta in care chiar are aliati adevarati.

O alta situatie interesanta mi se pare cea a Germaniei, care este oarecum asemanatoare cu cea a Poloniei. Singura diferenta este forta militara pe care ultima o are, iar Germania nu prea. Un congressman german vorbeste intr-un articol despre 4 posibilitati pe care nemtii le au in viitorul apropiat: sa ii urmeze pe polonezi, sa intre in LETO, sa intre Pacifica sau sa intre in ROOT. Chiar daca exista o relatie de ajutorare intre Germania si Polonia in ultimele luni, ar fi destul de ciudat pentru multi germani ca tara lor sa se alieze cu un stat care ocupa trei sferturi din teritoriul lor. De asmenea, o posibila alianta intre Serbia si Polonia ar insemna ca Germania sa se intoarca impotriva tuturor aliatilor.

Cu toate ca momentan este destul de liniste in politica externa, eu cred ca in urmatoarele zile vor avea loc miscari intense. In legatura cu tot ce am scris in articol, tind sa fiu de acord cu toti cei mentionati, privind, bineinteles, din perspectiva fiecaruia. Tot ce putem face acum este sa asteptam si sa vedem ce se intampla. Imi cer scuze daca am scris unele prostii in articol. Eu doresc doar sa va prezint ceea ce am inteles pana acum si astept sincerele voastre completari.

Va multumesc pentru atentie!

Surse:
http://erepublik.com/en/article/2471594
http://erepublik.com/en/article/2471637
http://erepublik.com/en/article/2471709