Ambient on/off

Join the new world

 

Nieuwsbrief MoF oktober 2012

Day 1,785, 05:15 Published in Netherlands Netherlands by Ministerie van Economische Zak


Introductie
De afgelopen maanden zijn we druk geweest om de (financiële) situatie van eNL goed in kaart te brengen en uit te zoeken welke mogelijkheden we hebben. Jullie hebben daar, anders dan het staken van standaard supplies en het lastiger kunnen vechten omdat we minder MPP’s hebben nog niet zo heel veel van gemerkt of gezien. Uiteraard merken jullie allemaal de dalende prijzen voor werken en van grondstoffen en eindproducten, maar daar hebben we als regering geen invloed op en eigenlijk alleen maar last van net als jullie allemaal.
Dat jullie nog niet veel hebben gehoord verder heeft diverse oorzaken die echter allemaal neerkomen op (priori)tijd. We hebben een erg klein groepje mensen wat de kern van de regering is en bezig is diverse aspecten te doorgronden, oplossingen te bedenken en zaken te bespreken. Denk daarbij aan het werken aan passende begrotingen en het stellen van prioriteiten daarin, methodes om meer geld te genereren, te werken in communes, samenwerkingsvormen met andere regeringen, vervelende zaken uit real life die ook tijd kosten en niet in de laatste plaats de problemen die veroorzaakt worden door de roze olifant. Dat laatste is ook de reden dat dit artikel alleen in het Nederlands wordt gepubliceerd zodat de kans op meelezen minder is. Op het forum vinden jullie (ondertussen) wel de Engelse versie. Daarnaast wordt, mede daarom, een groot deel van de informatie ook alleen op het forum gezet waarnaartoe wordt doorgelinkt.
Hoewel ik me met (bijna) al die aspecten heb bezig gehouden en financiën de kern is van alle zaken waar eRepublik om draait zal ik me in dit eerste artikel met name richten op onze eigen financiën. Hoe we in de problemen zijn gekomen, daar weer uit komen en waar we heen willen en hoe we dat voor elkaar denken te krijgen. Bij elkaar is dat een flinke lap tekst. In dit artikel vinden jullie de samenvatting/hoofdlijnen. Er zal op een aantal plaatsen worden doorverwezen naar het forum waar dieper op dat onderdeel wordt ingegaan. Dit artikel zal ook op het forum geplaatst worden zodat alles ook bij elkaar staat.De kern van de problemen
Als je het heel kort samenvat kun je een volgend lijstje maken en weet je eigenlijk alles;
Oorzaak huidige problemen;
1. In goede tijden niet structureel reserve opgebouwd en zelfs meer uitgegeven dan het beschikbare budget
2. Verlaging inkomsten door extreme daling wapen en voedsel prijzen, de daar aan gekoppelde salarissen en diverse verlagingen van de belastingen
3. Niet (meer) regelmatig werkende bot die spullen opkoopt
4. Opstart van een supply programma zonder dat de effecten op de kosten ooit waren doorgerekend
5. Onverantwoorde en onnodige goudaankopen
6. Extreme daling van de goudprijs
7. Passieve houding van eerdere MoF’s tov mogelijkheden op de monetaire markt

Problemen nu;
1. Onvoldoende budget voor noodzakelijke uitgaven
2. Geen kans op (significante) inkomsten via belastingen
3. Onvoldoende reserves om Q7 communes op te zetten (de huidige Q7 supplies die verkregen worden bij Dave Brinkman worden in zijn eigen fabriek geproduceerd)

Prioriteiten op dit moment;
1. Reserves opbouwen door actief monetair beleid en op termijn een fors structureel extra inkomen tbv heel eNL voor structurele verbeteringen. Dit is nadrukkelijk niet bedoeld voor korte termijn gewin zaken.
2. Investeren in communes om supplies op Q7 niveau te krijgen
3. Lange termijn plannen om ons gehele land weer in bezit te krijgen

De luie lezer kan hier stoppen. Wil je wat meer weten; Lees dan rustig verder 😉De periode voor van Spijck, bekeken vanaf de roof.
Allereerst een korte terugblik naar de periode van na de goudroof tot aan de start van het eerste kabinet van Spijck. Voor de jongere spelers (waar ik zelf dan ook nog onder val); In februari dit jaar tijdens de regering van NoTie112 (CP) met Luuklag (MoF), Auggustus (MoD), Garmr (Buza) en Shakerr (Biza) verdween nagenoeg al ons goud op een tot nu toe niet opgehelderde manier. Velen acteren of NoTie112 dat gedaan zou hebben, maar toegang tot gelden was er uiteraard ook bij andere leden van de regering. De roof was eigenlijk een punt waar eNL opnieuw moest beginnen met de (financiële) wederopbouw. In het begin was er toen nog een heel hoog inkomen voor eNL via de belastingen die geheven worden. De maandelijkse inkomens waren toen zelfs een aantal keren ruim boven de 2.000.000 CC. Dat in schril contrast met de 60.000 waar we het nu voor de tweede achtereenvolgende maand mee moeten doen. De eerste keer vrijwillig overigens, want formeel mocht dat nog 118.000 zijn, de tweede keer is het gewoon echt de limiet.
In die tijd had eNL geld kunnen en moeten sparen. Dat is echter niet gedaan. In totaal is in de vier regeringen voordat van Spijck mocht starten 806.973 meer uitgegeven dan er begroot was.

Naast de veel te hoge overheidsuitgaven in deze periode is er ook nog onnodig en onverantwoord geld omgezet in goud voor in totaal ruim 2.500.000. Onverantwoord omdat het pure speculatie was met de gedachte dat goud alleen maar verder in waarde zou stijgen en onnodig omdat de ongeveer 960 goud toen ook voor 960.000 gekocht had kunnen worden ipv de 2.500.000 die er voor betaald is.
Deze factoren samen zorgden er voor dat bij de start van de regering van Spijck er ongeveer 3.300.000 van onze reserves was verdwenen zodat het kabinet ongeveer vleugellam was. Een PTO overname had het niet beter kunnen doen.
Meer informatie kun je hier vinden.De start van de regering van Spijck.
Consequentie van het verbruiken van onze reserves was dat we het geld wat wettelijk begroot was niet eens zouden kunnen uitgeven. Er zijn toen drastische maatregelen genomen, die echter wel even tijd kostten om te implementeren. De maatregelen waartoe de regering in goed democratisch overleg had besloten vielen niet bij iedereen die gerelateerd was aan de regering goed en sommigen hebben daar de consequentie aan verbonden weg te lopen voor de verantwoordelijkheid en stapten op. Iedereen merkte dat er maatregelen waren genomen want de supplies werden stop gezet en vechten werd langzaamaan lastiger omdat er minder landen zijn waar we een MPP mee hebben. Die zorgen er normaal voor dat je niet hoeft te verhuizen, maar dat is de laatste tijd soms toch nodig. De maatregelen hebben wel het beoogde effect gehad want ondertussen teren we niet meer in op onze reserves en kunnen we op een redelijk normale manier begroten en werken, alleen op een veel lager niveau dan gewenst.
Meer informatie vind je hier.Versterken van de economie.
Dit lage niveau is uiteraard ongewenst omdat we simpelweg veel te weinig kunnen. Daarom is er een programma gestart wat door de MoF wordt uitgevoerd om extra gelden te genereren zodat we meer kunnen. Simpel gesteld komt het er op neer dat er voor een laag bedrag goud wordt gekocht en voor een hoger bedrag verkocht. Met de winst die daarmee gemaakt wordt wordt er een werkkapitaal opgebouwd wat er op termijn voor moet zorgen dat we een zodanig grote extra inkomensstroom hebben dat we alle spelers van een ruime hoeveelheid supplies kunnen voorzien, kunnen investeren en reserves opbouwen bij defensie voor latere grote acties.
Meer informatie is hier te vinden.Een fonds ter bestrijding van de roze olifant?
Er wordt op verschillende plaatsen gesproken over sparen van geld uit ons budget om ons van die roze kleur te verlossen. Dat klink natuurlijk heel nobel en logisch en het klinkt vreemd als je daar tegen zou zijn. Toch zijn we dat. Je beseft namelijk gelijk hoe kansloos dat is als je weet dat er dan bv 20% van ons budget (= 12.000) per maand opzij gezet gaat worden terwijl tegelijk door onze roze vrienden per 9 dagen zeker 2.500.000 (direct zichtbaar, dus ws is het meer) gespaard wordt op regeringsniveau en de individuele spelers de ene na de andere medal halen in onze RW’s. Wij worden zonder snel groeiend kapitaal en door al die RW’s alleen maar zwakker en de bezetter sterker. Willen we er op termijn wat aan kunnen doen dan zullen we dus moeten zorgen voor een zeer forse groei in besteedbare middelen. Niet door een druppel op een gloeiende plaat te laten vallen maar door te zorgen dat er een kraan wagenwijd open staat en nog een flink aantal emmers klaar staan ook. En uiteraard kunnen we niet zonder de steun van EDEN en andere bevriende landen. Aan beiden wordt zeer hard gewerkt waarbij op korte termijn (< 6-9 maanden) diplomatieke oplossingen sowieso het meest realistisch zijn.Vragen?
Dit was een (uitgebreid) eerste artikel van jullie MoF. Er zullen er ongetwijfeld meer volgen. Daar naast kunnen jullie eventuele vragen opsturen. In latere artikelen, of wellicht specifieke artikelen om vragen te beantwoorden, zal ik dan op de meest gestelde, of beste, vragen ingaan om zo meer duidelijk te maken wat er allemaal speelt en hoe we daar mee omgaan.Weekstrom
MoF van Spijck I - IV - ?
 

Comments

ElGorro
ElGorro Day 1,785, 05:23

Weekstrom, volgens de wet dienen alle officiële artikelen van de regering in zowel het Nederlands als het Engels te worden gepubliceerd. Waar kunnen we de Engelse versie vinden?

Marnix Maximus
Marnix Maximus Day 1,785, 06:25

in de inleiding staat dat die er niet is. om het gevaar van het meekijken van de polen

ElGorro
ElGorro Day 1,785, 06:46

Ik heb de wet ook niet bedacht, maar dit betekend niet dat we de wet zomaar naast ons neer kunnen leggen. Als de regering deze vrijheid graag wil, zal er een wetsvoorstel gemaakt moeten worden. Tot die tijd is de regering gewoon verplicht tweetalig te publiceren. We hebben inmiddels ook een boel mensen in de community die geen Nederlands beheersen.

Battler66
Battler66 Day 1,785, 09:49

Wat een zielige reactie ElGorro. Er ligt een heel mooi indrukwekkend stuk werk waaruit blijkt dat de regering goed bezig is en jij kan alleen maar over de wet zeuren? Wat wil je dan dat er daarom maar meegelezen wordt door mensen die dat niet moeten?
En was dat ook de eerdere reden van discussie tussen jou en Weekstrom over uitgaven wellicht die volgens jou hoger moesten ofzo. Een wetsregeltje die ons dwong tot meer inkrimpen van reserve wellicht?

Battler66
Battler66 Day 1,785, 09:50

Ik weet niet wat er met je is de laatste tijd. Ik had je hoog zitten toen je CP was en veel van je artikelen kon ik goed waarderen, maar je lijkt nu op een zeur waarbij deze regering niets goed kan doen.

Wat het werk van de regering/MoF betreft; Petje af en ga ajb zo door!

ElGorro
ElGorro Day 1,785, 10:14

Even voor de duidelijkheid. Ik vind het een prachtig uitgewerkt stuk! Alleen heb ik problemen met mensen die de wet aan hun laars lappen. Over de uitgaven klopt je stelling niet. Ik wil je best logs en links van artikels sturen, waaruit blijkt dat dat niet klopt.

Tijl Uilenspiegel
Tijl Uilenspiegel Day 1,785, 10:42

weekstrom, mooi werk man!

Misschien een link naar het forum voor de niet-nederlandstaligen zodat ook zij deze gevoelige informatie kunnen lezen?

DaanHQ
DaanHQ Day 1,785, 11:01

Zo lang het ons niet schaadt of dat zelfs voorkomt lijkt het me geen enkel probleem ElGorro. Ik heb liever iemand die nadenkt voor hij de wet letterlijk volgt en daarmee schade voorkomt. Nog even los van de giga tijd die vertalen zal gaan kosten en volgens mij hebben Weekstrom en anderen wel meer te doen. En Google translate werkt nou niet bepaald geweldig is mijn ervaring en doet zeker geen recht aan het stuk.

Klasse van de regering dit!

Mr. Sphere
Mr. Sphere Day 1,785, 11:17

De wet draagt voor dat de artikelen in beide talen wordt gepubliceerd. Als men bang is voor een roze olifant dan kan men meer op het forum publiceren en minder hier. Als er een uitzondering op de wet wordt gemaakt waar blijven wij dan met onze wetgeving? Gaan alle congresleden dan ook stoppen met het betalen van de congrestax? Worden stemmingen op het forum dan ook niet meer serieus genomen omdat het toch geen impact heeft?

Mr. Sphere
Mr. Sphere Day 1,785, 11:19

Het mag dan overkomen als mierenn**ken maar als wij schijt hebben aan de wet dan kunnen wij net zo goed alle wetten door de wc spoelen. Als gemeenschap hebben wij deze wetten met een reden opgesteld en dus moeten wij ervoor waken dat deze wetten worden beschermd en nageleefd.

Tijl Uilenspiegel
Tijl Uilenspiegel Day 1,785, 11:35

"Als men bang is voor een roze olifant dan kan men meer op het forum publiceren en minder hier"

Een groot deel van onze bevolking leest enkel de artikels ingame, deze belangerijke info zou dus verloren gaan als ze enkel op het forum wordt gepost

Joshua Morriseau
Joshua Morriseau Day 1,785, 11:37

Im sorry to ruin the party...but is there going to be an English translation? Or just a short summary of this.

ElGorro
ElGorro Day 1,785, 11:47

De oplossing van Tijl zou imo prima zijn! @Joshua, most of the Dutch is about complaining about not having an English version of it. And people complaining on me because I tell people whats in the Law about languages of official governmental articles.

Weekstrom
Weekstrom Day 1,785, 11:59

Die is er nog niet ElGorro. Staat er toch duidelijk in. Ook niet op het forum. Daar ga ik komende dagen ook nog geen tijd voor hebben (anders dan met GT dan maar dat werkt van geen kant) maar wachten met publiceren tot ik daar wel tijd voor had leek me nou niet bepaald verstandig. En overigens weet ik momenteel ook niet of het verstandig is op het forum de Engelse versie te posten gezien de lopende ontwikkelingen...

Battler66
Battler66 Day 1,785, 12:07

Blij te horen dat je het wel een goed stuk vind Elgorro. Jammer dat je dat dan eerder niet meldt en gewoon de vraag stelt of er bv op forum een stuk in het Engels komt. Komt een stuk prettiger over.

@Mr. Sphere; Zeker is de wet er om te volgen. Maar niet als die gevaar oplevert en dat is niet ondenkbaar in dit geval. Wat ben jij trouwens stil de laatste tijd? Na je run voor CP een tijd geleden heb ik niks meer gehoord.

M. de Ruyter
M. de Ruyter Day 1,785, 12:30

V + S Chapeau Weekstrom! o7

Kixtart
Kixtart Day 1,785, 14:04

Het vertalen kan ook uitbesteed worden binnen de regering of behulpzame spelers. Daar al aan gedacht? En het is nogal onzin dat het 'gevaar' oplevert, want via google translate kom je al ver en de meeste landen hebben wel iemand die het gewoon kan lezen.

djirtsdew
djirtsdew Day 1,785, 14:45

Ik ben het eens met Mr. Sphere. Als een deel geheim is moet je dat deel sowieso niet in-game publiceren. Polen kunnen ook Google Translate gebruiken...

En in het artikel kun je ook altijd linken naar het forum (via tinyurl linkjes, want rechtsstreeks werkt natuurlijk niet).

Weekstrom
Weekstrom Day 1,785, 16:47

Met veel dank aan Zeeuwsmeisje is het hoofddeel ondertussen vertaald terug te vinden op ons forum.
o7

FrankieVB
FrankieVB Day 1,786, 00:45

Uitstekend stuk en buitengewoon verhelderend, ook goed leesbaar voor degenen die nooit economielessen hebben gehad zoals mezelf. Allerlei vage (voor mij tenminste) zaken vallen ineens op hun plaats.

Mijn complimenten voor deze regering en met name voor Weekstrom die hier ongetwijfeld veel kostbare tijd in heeft gestoken.

FrankieVB
FrankieVB Day 1,786, 00:59

ElGorro, Mr, Sphere, oxsy, djirtsdew: ik ben het in principe eens met de wet dat nieuwsbrieven van de staat tweetalig gepubliceerd moeten worden. Maar: nood breekt wet. Het is uiterst belangrijk dat zoveel mogelijk eNL'ers hier van op de hoogte zijn en die krijg je - zoals jullie heel goed weten - niet naar het forum met een nietszeggende text...

Kixtart
Kixtart Day 1,786, 01:19

Waar is de 'nood' dan? Als je wat ingame neerzet kan je net zo goed het tweetalig neerzetten, want het is door onze 'vijanden' toch zo vertaals als nodig.

Yfke van de Zand
Yfke van de Zand Day 1,786, 11:21

If I understood the text correctly, I don't think it is fair to blame past MoF entirely for Gold transactions. At least those after June, IIRC, had some support among people who thought 1G would soon be sold at 10.000CC, since it skyrocketed from 2000 to 4000 within 14 days or so.

It was a bad choice, precipitated, but I don't think it was taken on bad faith, it was a calculated gamble that didn't pay off.

NoTie112
NoTie112 Day 1,786, 14:50

Prachtig artikel.

Reinier Claeszen
Reinier Claeszen Day 1,786, 15:32

Hulde aan de beste MoF ooit in eNL! o7

eRepTrader
eRepTrader Day 1,786, 22:17

Excellent article. I haven´t seen anything like it ever since I play this game. Hope we keep this gov for a long time so we won´t have the risk of som populistic gov that only thinks short term.
@Osxy; I Guess you didn't check our forum? Otherwise you'd know better.
@Yfke; It may have had congress aproval, but after a skyrocket, buying is never an option and buying as he did is the worst choice he could make. Similar to RL. Someone in his position aught to know better. So I blame him for it!

eRepTrader
eRepTrader Day 1,786, 22:22

Added to that; If you look further back in time; During his CP period there was a simmilar decline. That can't be a coincidence if you ask me. Looks like someone who doesn't know anything about finance.

Kixtart
Kixtart Day 1,787, 01:21

I was just talking about the initial reason which was invalid.

Niemand
Niemand Day 1,788, 00:50

As said earlier, the whole article is read by (friends of) the Polish. ('; You only deny your own citizens the information.
Good article it is. Voted.
However the RW can make you profits too (earning some gold). Now you have 24 hours peace by the game mechanics.
As you were robbed (always bad), it didn't matter how high gold price was, it is gone. When you would have had more gold got (because of lower prices) the thieves would have got more.
Better invest wisely and

Niemand
Niemand Day 1,788, 00:51

place your assets on different places.
Good luck!

DaanHQ
DaanHQ Day 1,792, 04:14

The robery was before that gold buying action Niemand. So most of the treasure that was build after the robbery was lost or locked due to that, even at the time, unwise decission.
Furthermore; The dutch citizens arn't denied anything since they can read the english version the forum including extra information!

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.