Modulul economic la zi - lucrul în companii

Day 5,634, 23:48 Published in Romania Romania by Roman Daco
Anul XIII, A Patruzecea Ediție A Seriei De DinozAur - Marți, Ziua a 5634-a a Lumii Noi

Salutări colegi de joacă!

Pe scurt:

Am decis să fac un instantaneu al modulului economic, mai precis al lucrului în companii. Dacă nu aveți chef de wall text, rămâneți măcar cu atât:
- Work as Manager nu e gratuit, se plătește o taxă pe fiecare work. Deși e mult mai mică decât salariul angajaților, vreo 38 cc, ea face nerentabilă producția în anumite cazuri (vezi exemplul FRM mai jos)
- Înființarea de firme de raw nu mai este pentru începători o metodă sigură de obținere, încet dar sigur, a independenței financiare. Așteptați-vă la pauze lungi de producție, mai ales la FRM. Modulul militar este de vreo 10 ani adevăratul modul economic pentru toate nivelele de jucători.
- Nu mai produceți FRM dacă ajungeți să-l vindeți sub 8 cc. Chiar și pentru consum propriu în companiile de food, cât timp prețul FRM este sub 8 cc veți cheltui mai mult cu taxele de lucru producându-l decât cumpărându-l de pe piață. Personal eu produc zilnic 10 FRM (pentru misiune) și cumpăr restul până la un necesar de câteva sute.
- La fel, nu văd vreun motiv pentru cineva de a lucra în firme de arme de Q inferior. La Q1-Q3 chiar ieșiți pe minus față de prețul pieței.
- Cu angajați, nu vreau să descurajez pe nimeni, dar cu salarii plătite conform pieței de muncă și cu prețurile curente rareori se poate produce ceva cu profit (nimic pe termen mediu-lung, doar anumite produse pe termen scurt).



Pe lung:

0. Preambul
Banii, banii
Luați aminte fraților
Că banii nu se fac ușor

Într-un comentariu la articolul precedent am scris „Faptul că eu încă produc bunuri are de-a face cu încăpățânarea mea de a continua să joc în modulul economic, cel care m-a atras cel mai mult atunci când am început jocul.

Am companii de toate felurile, grupate în 3 holdinguri:
- unul în Transilvania, pentru WAM - food și arme (da, știu, ar trebui să-mi fac unul separat pentru arme de exemplu în Pomerania, Polonia... produc mult mai puține arme decât necesarul, nu am zeci de firme, așa că le țin în Transilvania deocamdată)
- unul în Palawan, Philippines - HRM și case
- unul în Maharashtra, India - ARM și air missiles

Nu cumpăr Tycoon Pack, nu am suficiente companii pentru a-l face profitabil, așadar calculele/observațiile din acest articol nu iau în considerare acel bonus de 20% la producție și celelalte avantaje pe care le oferă acest pack. Poate la un moment dat voi face un calcul pentru a vedea numărul aproximativ de companii pentru care acest pack ar aduce avantaje reale.

Stau la curent cu prețurile, salariile (cel puțin în eRomânia), pentru a aloca adecvat resursele umane și materiale. Cu alte cuvinte nu produc decât dacă rentează. Cu un mic asterisc, produc în fiecare zi cantitățile necesare pentru îndeplinirea misiunilor de la Daily Challenge - dacă nu rentează consider că plătesc pentru Prestige Points.

Revenind la comentariul de la care am pornit, am hotărât să imortalizez situația de azi (ziua 5634 eRepublik) într-un articol, pentru referință. Cu câteva observații și detalii care consider că ar putea fi utile altor emanageri. Și care să ofere o imagine asupra stării actuale a modulului economic.

1. Work as Manager (WAM)
Banii, banii
Banii nu se fac așa
A vorbi și-a nu lucra
Mai întâi cifrele:


Înainte de a începe discuția, vreau să amintesc că de ani buni producția WAM nu este gratuită, nici măcar la materiile prime. Pe lângă energia consumată (al cărei cost îl voi neglija), există o taxă pe lucru. De exemplu în eRomânia această taxă este azi aproximativ 38 cc/work. Poate părea infimă, dar asta face ca per ansamblu să scoți bani din buzunar dacă produci materii prime cu WAM și le vinzi prea ieftin.

Alte observații:
- la materii prime am făcut calcule doar pentru firmele de 35G, cu producție maximă; cine încă mai lucrează în alte tipuri de firme raw are, evident, profituri mult mai mici (sau pierderi mai mari, după caz)
- valorile pentru bonusurile de producție, taxe etc sunt cât mai aproape de valorile optime reale la zi (regiuni cu bonusuri maxime, poluarea uzuală etc)
- nu am pus calcule pentru firmele Q7 food - alea conțin un troian de la Plato și sfătuiesc călduros proprietarii lor să le downgradeze la Q6 (sau chiar Q5 că se vinde mai bine) și să folosească goldul în alte scopuri mai lucrative
- numerele cele mai importante sunt cele din ultimele 3 linii, în ordine prețul minim de vânzare pentru a ieși pe 0, prețul real de pe piață, și profitul obținut pentru fiecare work
- ca observație generală pentru toate produsele - dacă au un preț de piață nu înseamnă că se și vând. De exemplu nu cred că mai cumpără cineva arme sub Q7. La fel air missiles sub Q5... chiar și cele Q5 par că au un volum foarte mic de vânzare. Casele peste Q3 zac pe piață neatinse cu săptămânile, etc.
- revenind la cifre, pare că WAM încă rentează, cu câteva excepții, și anume armele sub Q4 și FRM. La FRM nu înțeleg de ce se încăpățânează unii să producă mai mult de cele 10 unități zilnice care să-i ajute la daily challenge, dar dacă asta e plăcerea lor nu-i pot opri... zic mersi și cumpăr de la ei necesarul zilnic pentru producția proprie de food. Din tabel se poate vedea că prețul minim pentru acoperirea costurilor este în jur de 8 cc / frm.
- producția de wrm în companiile de 35G aduce profit în jur de 100 cc/work. Asta înseamnă, în condițiile ideale ale unui status-quo al prețului wrm la 30 cc (în realitate prețurile nu stau așa sus pe termen indefinit) că cei 35G se pot amortiza în 350 zile 17.5G investiți (jumătate pot fi recuperați prin desființarea companiei) se pot amortiza în 175 de zile, deci aproximativ jumătate de an. Amortizarea se poate face mult mai rapid la firmele de 8600 cc, care costă de 4 ori mai puțin și produc 70% comparat cu cele de 35G. Totuși, repet, riscurile sunt mari, prețurile se pot prăbuși oricând - nu demult WRM era sub 10 cc, uneori chiar sub limita profitabilității.

2. Lucrul cu angajați
Banii nu se fac așa
Stând la masă și a bea
Din nou, întâi cifrele:



Observații:
- Am pus salariul de 4150 cc - cam asta a fost valoarea pe piața de muncă în ultimele 4-6 luni (exceptând perioada evenimentelor precum cel recent încheiat). Dacă lucrați în reciprocitate, cu clone, pentru UM etc. e treaba voastră dacă vreți să vă mințiți ca angajat sau angajator.
- O privire generală arată că nu rentează practic nimic. Cum spuneam mai devreme, nu vă uitați la profiturile virtuale enorme de la air missiles Q2-Q4, că produsele alea stau pe piață fără să le cumpere nimeni. La Q5 tocmai a sărit puțin prețul în zona de profitabilitate, dar am făcut un test și personal am vândut vreo 5 air missiles Q5 la prețurile astea în ultimele 24 de ore, adică aproape nimic.
- Altfel spus, dacă doar alocați orbește salariați și apoi aruncați la fel de orbește produsele la prețul pieței, puteți pierde sute, chiar mii de cc la fiecare work.
- Periodic intră în zona de rentabilitate (dar rareori cu un volum apreciabil de vânzări): casele (mai ales Q1-Q3), HRM, Air Missiles Q5. Foarte rar ARM.
- Am pus, ilustrativ, și cifrele pentru food și arme, pentru a vedea cam la ce prețuri ar deveni profitabil (sau, invers, câți bani ar pierde cei care ar produce azi cu angajați). Așadar pâinea Q5-Q6 ar deveni profitabil de produs cu angajați la prețuri de peste 20 cc bucata, iar armele la peste 280 cc. Au fost perioade scurte cu astfel de prețuri, iar atunci nici nu erau salariile de azi, deci niciodată să nu zici niciodată 🙂

3. Note personale
Banii se fac la pădure
Din firez și din secure

Vai, săracul stânjenarul
Cu trudă-și câștigă banul

Vara, iarna viscolește
Stânjenarul greu trudește

- După cum spuneam la început, am firme de toate tipurile, dar asta nu înseamnă că produc zilnic în ele. Din contră, în cele mai multe zile produc doar ce se cere la misiunile Daily Challenge. WAM produc 10 x FRM, WRM la capacitate, food Q5 și Q6 și arme Q7 la capacitate. Cu angajați, 1 x house (Q depinde de necesități / profitabilitate), 1 angajat HRM, 1 angajat ARM, 1 angajat air missiles. Și elimin din stocul de angajați în scurtele perioade de profitabilitate când produc la capacitate în categoria respectivă și/sau când sunt misiuni care cer specific work cu angajați.
- Deja mă apropii de 2000 works pe stoc, dar prefer să țin angajații, mai ales că (1) am în general angajați loiali, care stau pe termen lung și foarte lung și (2) media salariilor pe care le plătesc e puțin sub valoarea pieței (4100 cc).
- Nu produc pe stoc, consider că nu merită, mai ales că Plato este un intervenționist care imediat ce piața dă semne de libertate mai dă un baros la temelia modulului ăstuia. Evident, și la nivelul minim descris mai sus, tot se adună case și air missiles, dar până acum am reușit să vând periodic surplusul atunci când prețurile sar peste nivelul profitabilității. Sau în cel mai rău caz să mai înghit ceva pierderi activând câte o casă producție proprie de pe stoc în loc să o cumpăr (mult) mai ieftin de pe piață.

Mă opresc aici, mulțumesc celor care au parcurs textul parțial sau integral, sper că a găsit fiecare măcar un lucru interesant. Dacă îmi mai amintesc ceva pun la comentarii. Unde poate aveți și voi ceva de adăugat.

Spor la e-muncă,
Roman Daco