Mit kell tennünk? (Második rész: A Proletárdiktatúra)

Day 900, 01:52 Published in Hungary Hungary by Kommunista Part

<img src="http://lh5.ggpht.com/_CBvv85Qaoio/S2xz8Zn_njI/AAAAAAAAAOY/OhxjN2cc74o/eletesmunka04_1.jpg" width="275"><img src="http://lh6.ggpht.com/_CBvv85Qaoio/S2x0KKkB-gI/AAAAAAAAAO0/D6lpEVNbzsU/eletesmunka04_2.jpg" width="275">
NEMZETKÖZI VIZEK

Sorozat első része: Primitív kommunizmus
Lássuk, hogy Fredrick Engels hogy képzeli az utat a kommunizmus felé. Az eredeti cikket itt találhatjátok: What is to be Done?Part two: The Dictatorship of the Proletariat(finished)

Mit kell tennünk? Második rész: A Proletárdiktatúra
(Befejezett verzió)

Most olvastam egy fórumtopikot, ami azt mondta hogy az új gazdasági modul kivitelezéséhez még több hónap kell, szóval rengeteg időnk van, és folytathatom amíg azok a napok nem jönnek. (megj.: a cikk 7 hónapja jelent meg...)

Szóval mi lesz ha a kommunák nagyobb részt fognak egy ország gazdaságában játszani? Először is hadd mondjam el mik a feltételei ennek. A kommunák minimálbért fizetnek, és ételt, jegyet, fegyvereket stb. osztanak a munkásoknak, majd a maradékot kirakják a piacra. Mondjuk, csak a példa kedvéért, hogy a munkaerő fele kommunákban van. A kapitalista aki eddig röhögött a kommuna ötletén, most aggódik, hogy a munkások fel akarnak mondani, mivel a fizetésük csökken, és mikor belépnek a dolgozók eltűntek. Ez a proletárdiktatúra. (Azoknak akiknek nem ismerős a fogalom, ez nem igazi diktatúra: Senki sem támogatja hogy uraljunk egy személyt, ellenőrizd le ezt nálam, ha nem hiszed el.)

Ez alatt a korszak alatt, rengeteg változás fog történni, ha a jó úton jársz. Nézzük mit gondolok, mi fog történni:

1) Az árucikkek ára csökken a piacon
Pár oka van annak, miért fog ez történni. Először is a kínálat és kereslet törvénye. A kínálat és kereslet megáll, mivel ha túl sok X árucikk van termelve és eladva a piacon, az ára csökken. Erre általában a kapitalista azt mondja, hogy túl sok ember készít X árucikket, menjünk csináljunk Y árucikket. A piac elvesztette vásárlói felét, de az eladóit nem. A kommunák önellátóvá válnak, és a munkásoknak nem kell a piacra menniük, de termelhetnek cuccot oda. Mivel a kommuna minimálbért fizet, az árut jóval kevesebbért adhatják el a piacon mint a kapitalisták, de a kapitalistáknak reagálni kell az alacsony árra, tehát az árak maguktól lemennek. Ez túltermeléshez vezet, de mivel emberek fele megkapja amit akar, a maradékot a piacra rakják. Ha túl sok dolog van a piacon, az árak lemennek.

Az árak azért is lemehetnek, mert a bérek csökkennek. Kevesebb pénz lesz amit elkölthetnek a piacon, szóval az áraknak muszáj csökkenniük. Persze sokaknak van megtakarított pénzük, de az el fog tűnni előbb vagy utóbb.

2) Bérek csökkenése
A béreknek csökkenniük kell, mert tartani kell a versenyt a kommunákkal, amik csak minimálbért fizetnek. Gondolkozzunk egy kicsit a kapitalista fejével. Jól fizetsz a dolgozóknak, és jó profitot kapsz. Addig amíg nincsenek kommunák. Tartani kell a versenyt a kommunák alacsony áraival, és hasznot szerezni. Egyre kevesebb, és kevesebb hasznod lesz, ahogyan a kommunák nagyobbra és nagyobbra nőnek. Hamarosan nem lesz elég pénzed, hogy kifizesd a dolgozóidat. Csinálnod kell valamit. Csökkentened kell a dolgozók bérét, vagy a céged csődbe megy. Nyilván más cégek is csökkenteni fogják a béreket, hogy megmaradjanak. A költségeidet csökkenteni kell, de legalább a céged megvan.

3) Az arany valutaárfolyama csökken
Ez tulajdonképpen ugyanaz mint a fönti kettő, mivel a kevesebb pénz lesz a dolgozók és a cégtulajok kezében, az arany - USD árfolyamának igazodnia kell ehhez.

Két út van, egyik a kormánytól függ, másik független tőle.

Az utolsó korszak alatt kongresszustagnak kell lenned, de nem hozhatsz változásokat a kapitalisták segítsége nélkül. Sok embernek a kormányban van cége. Beszélned kell az ötleteidről (Így csinálta Robert Bayer is). A kapitalista gazdasággal kell dolgoznod, úgy értem tedd azt ami a legjobb a hazádnak, tehát szavazz, nyújts be törvényeket.

Ez alatt, ha a fél nép a szocialistákkal van, elkezdheted azt tenni ami a szocialista gazdasághoz szükséges. Nem azt mondom, hogy ez csak egy párttal sikerülhet, Portugáliában a szocialistáknak 50%-uk van a kongresszben, és hivatalban lévő elnökük, de két különböző pártjuk. Ha a kommunista gazdaság elterjedt lesz Portugáliában, azt hiszem ezek az erők összeütköznek, de valamelyik úton a kommunák győzni fognak, csak talán kisebb mértékben. Ha a lakosság többsége egyet ért a kommunák ötletével, elkezdhetsz dolgozni velük. Kisebb SZJA, kisebb ÁFA, import adók növelése stb. Tényleg értened kell a politikához, úgy gondolom felelőtlen dolog ha a kormány nem hallja a társadalom többségének a hangját.

Biztos akarok lenni abban, hogy nem csinálod rosszul. Nem akarom hogy az erős kormány irányítsa az életünket. Ha megválasztunk embereket a kongresszusba vagy elnöknek, vagy egyéb pozícióba, biztosnak kell lennünk abban hogy tudjuk ellenőrizni őket, hogy olyan dolgokat csinálnak ami a kommunáknak tetszik. Emlékezz, ez az eRepublik, itt nem lehet diktátorunk, elbocsájthatjuk akit akarunk, ha jönnek a választások. A végén a munkások fogják eldönteni a gazdasági törvényeket, nem a kormány.

Szerintem ez a lehetőség jobb, mivel több ember érdeklődését felkelti. Ha jól csinálod, és tudod mi a jó, meggyőzheted az embereket hogy csatlakozzanak a kommunádhoz, vagy a politikai pártodhoz.

A másik lehetőségben nincs benne a kormány. De nem látok semmi pozitívat abban ha nem jutunk be a törvényhozásba. (megj.: A Maksim Chuikovval készült riportban volt szó kicsit bővebben erről a két útról: Tehát a kommunizmus győzelme a politikában vs. irányítás átvétele a gazdaságban)

-Fredrick Engels

Fordítás: Welcome to 1984
Kiadta: Gregus Hedvik

Minden kedves érdeklődőt vár az eKommunista Párt!
párt | #kp | wiki | PM