Mit kell tennünk? (Első rész: Primitív kommunizmus)

Day 898, 06:19 Published in Hungary Hungary by Kommunista Part

<img src="http://lh5.ggpht.com/_CBvv85Qaoio/S2xz8Zn_njI/AAAAAAAAAOY/OhxjN2cc74o/eletesmunka04_1.jpg" width="275"><img src="http://lh6.ggpht.com/_CBvv85Qaoio/S2x0KKkB-gI/AAAAAAAAAO0/D6lpEVNbzsU/eletesmunka04_2.jpg" width="275">
NEMZETKÖZI VIZEK

Alábbiakban egy elég régi, de sokat idézett cikk magyar fordítása fog következni. Az eredeti cikket itt találhatjátok: What is to be Done?(Part one: Primitive Commune-ism)

Mit kell tennünk?(Első rész: Primitív kommunizmus)

Az előző cikkemben azt írtam: &quot;A jövőben azokról a gazdasági eljárásokról fogok írni, amiket szerintem a kommunistáknak használnia kellene&quot;
Azzal a korszakkal kezdeném, amikor a kommunák megszülettek. Ez a &quot;Primitív kommunizmus&quot; ahogy én hívom. Ez a korszak megmutatta hogy sikeres, hiszen rengeteg kommuna működik ma is. Szóval ugorjunk a szocialista/kommunista közgazdaság kezdetéhez.

Az első dolog amire szükség van, egy Org, ami öt aranyba kerül. Azt javaslom, mielőtt megcsinálod, legyenek embereid, akik készen állnak a munkára, és tudják miről van szó. Utálok aranyat költeni, majd rájönni, hogy senki sem akar részt venni benne. Tehát miután megvan az org, csinálj egy céget, ami 20 arany. Búza céget javaslok, remekül működött a Szocialista Szabadságpártnál.(Socialist Freedom Party - USA ford.megj.) Ezután alkalmazd a munkásokat, és állítsd be a fizetésüket minimálbérre.

Ha van búzád, add el a piacon, a legalacsonyabb áron. Ezen az áron kell eladnod, mert nem fizethetsz magas béreket. Szóval, ha ez megvolt, rakj félre egy kis pénzt a fizetésekre, majd vegyél ételt minden munkásnak. Miután kiosztottad a kaját, a maradék profitot tartsd meg. Addig csináld ezt amíg veszel egy kajacéget. Az SFP kommunának egy vagy két hétig tartott.

Ha megvetted a kajacéget, sima ügy. A búzacégből rakd át a búzát a kajacégbe. A kajacég dolgozói ételt fognak csinálni belőle, amit kioszthatsz a munkásoknak mindkét cégben, a maradékot meg kirakhatod a piacra. Fizesd ki a munkásokat, a többit rakd félre. Most már van egy önfenntartó kommunád. Csináld addig amíg nem alapítasz egy újabb céget, vagy nem emeled a jelenlegi szintjét.

Legyen mondjuk az olaj a következő. Tulajdonképpen ugyanazt kell csinálni amit fent leírtam, csak kaját kell adni az olajcég dolgozóinak is. Ha nem tudsz elég ételt termelni, eladhatod az olajat a piacon, és vehetsz helyette kaját. Miután elég profitot termeltetek, jöhet a jegycég, és boom máris van jegy a dolgozóknak. Innentől már nagyon könnyű.

De most szeretném tisztázni mi közük van ezeknek a kommunáknak a primitív kommunizmus korszakához. Ahogy látod, a cégnek igen kevés hatása van a kapitalista gazdaságra, politikára, és tulajdonképpen teljesen kihasználja a kapitalista rendszert. A kapitalizmusban a munkások bére a skilltől, wellnesstől stb. függ. És a kapitalisták eladják a termékeiket a piacon profitért. Szóval az árucikkek a piacon többe kerülnek, mintha az egész világon kommunák lennének. Mivel a kommunák nem fizetnek magas béreket, így nagyobb hasznot termelnek, pedig a kapitalisták próbálnak még nagyobbat.

De mi történik ha egy kommunák a gazdaság nagyobb részévé válnak? Nos, a sorozat következő részében ez lesz a téma.

-Fredrick Engels

Fordítás: Welcome to 1984

<img src="http://nemben.extra.hu/counter/counter.php" />
Minden kedves érdeklődőt vár a eKommunista Part!