Liber?

Day 792, 02:47 Published in Romania Romania by Laurama

Suntem liberi? Ce-i libertatea?

Omul, vazut asa cum este de fapt, se afla intotdeauna sub presiunea unor multiple constrangeri: divine (comform doctrinelor religioase), naturale (nevoi, bariere fizice de netrecut, etc), sociale si morale (comunitatea are cutume, reguli, impuneri), politice (omul traieste intr-un stat nu pe insula, ca Crusoe), juridice (din fericire exista dominatia legilor). Concluzia care ar fi urmat trebuia sa fie ca omul nu este liber, sau ca el are doar mici spatii de libertate, mici ochiuri goale intr-o tesatura de constrangeri. Ori, cel mult, ca el este partial liber, liber (in unele privinte)si neliber (in altele). Totusi fiecare dintre noi are deplina libertate de a face tot ce-si doreste, in masura in care nu daunam cu nimic celorlalti. Societatea are dreptul de a interveni in sfera individuala doar atunci cand actiunile cuiva lezeaza interesele legitime ale altor oameni.

Am fost martori la stagiile de transformare sociala a Romaniei de la comunism la capitalism rapace. Nu poti decat sa fii martor in fata acestor schimbari fara a putea schimba ceva; poti doar spera ca lucrurile pe care le spui vor reprezenta o marturie politica si sociala care va duce in timp la o schimbare de mentalitate. A fi martor e cel mai fustrant lucru pentru un om; sa vezi crime, umilinte si disperare pe fata oamenilor si sa nu poti reactiona.

Usor, usor, cam ramane in urma si ariergarda, care nu se mai bucura de respectul de altadata. Deja in anumite cercuri i se spune cu blanda afectiune “Irinel”. Un paradox social, nu? Artisti tineri, oameni destepti si anti-consumeristi, ecologisti si trend-setteri sunt din ce in ce mai rari, repede intimidati.

Este o lupta permanenta pentru putere si absolutism. Ne ajunge din urma totalitarismul si noi stam neputinciosi, martori din nou, privind societatea cum merge in regres.