Lakialoitteet ja demokratian vartiointi

Day 849, 03:43 Published in Finland Finland by Suklaatehdas

Eduskunnassa on ahkeroitu kaikkien puolueiden osalta ja tänään on mennyt kaksi lakialoitetta äänestykseen ja illalla menee äänestykseenkolmas. Perustuslain muutoksia sisältävä lakialoite on melko selvää kauraa, mutta Tuomioistuinlain laajennus ja Rikoslain 1. pykälä ovatkin tiukempaa tavaraa.

Tuomioistuin on tämän eduskuntakauden aikana polkaistu pystyyn ja monta avoimeksi jäänyttä kohtaa on nyt tällä Tuomioistuinlain laajennuksella täydennetty. Tärkeitä asioita ovat olleet tuomion ehdonalaisuus ja sovittelu sekä valitusmahdollisuus. Tämä laki menee illalla äänestykseen.



§ 12 Sovitteluoikeus
Syytettyllä ja syyttäjällä on oikeus tuomion sovitteluun ja sovittelu otetaan käyttöön seuraavissa tapauksissa:
1) asianomistaja (uhri) hyväksyy sovittelun
2) valtion ollessa asianomistajana syyttäjä sopii sovittelun ja hyväksyttää sen tuomarilla
3) syyttäjän ollessa jäävi varatuomari sopii sovittelun ja hyväksyttää sen tuomarilla
4) mikäli tuomari on jäävi sovitteluasiassa, asian käsittelee varatuomari.

Oikeudenkäynti voidaan sopia tuomioistuimen ulkopuolella, jolloin asiasta ei anneta tuomiota. Tämä soveltuu hyvin yksittäisten pelaajien väliseen oikeustapaukseen.

§ 13 Valitusoikeus
Kantaja (syytetty) tai syyttäjä hakee valitusoikeutta ensin tuomarilta ja mikäli tuomari ei sitä myönnä, niin tämän jälkeen valitusoikeutta voi hakea presidentiltä. Valituksen voi tehdä kuukauden sisällä päätöksestä ja mikäli valitusoikeus on annettu, niin uusintakäsittelyn suorittaa varatuomari ja uudelleen valittu lautakunta. Uusintakäsittelystä täytyy valittajan suorittaa 2g maksu samoin periaattein kuin haastettaessa. Valituksessa voidaan hakea tuomion kohtuullistamista, korotusta tai peruuttamista.

Tuomitulla ja syyttäjällä on mahdollisuus hakea annetusta tuomiosta valitusoikeutta mikäli jompikumpi tai molemmat näkevät tuomion vääränlaisena. Tapauksessa, jossa paljastuu uusia todisteita tai seikkoja voidaan vaatia uusintakäsittelyä, joka on toinen tapa hakea muutosta annettuun tuomioon.

§ 19 Ehdonalainen
Tuomio voidaan määrätä ehdonalaisena tuomiona, mikä tarkoittaa että hän voi toimia normaalisti eSuomen kansalaisena ilman rajoitteita, mutta uuden rikkeen tapahduttua ehdonalaisuuden aikana, vanha tuomio lisätään uuden tuomion päälle ja ehdonalaisuutta ei enään anneta. Ehdonalaisuus voidaan antaa ainoastaan ensikertalaiselle tai mikäli rikos on suoritettu epähuomiossa tai huolimattomuutta ilman edun tavoittelua.

Ehdoton tuomio voidaan muuttaa myöhemmin ehdonalaiseksi, mikäli tuomittu on toiminut rikkeettä, suorittanut sakot ja kärsinyt tuomiosta vähintään puolet. Ehdonalaisuuteen pääsemisen käsittelee tuomioistuin ja käsittelymaksu on 2g, jota käsitellään samoin periaattein kuin haastettaessa.

Tämä on kokonaan uusi rangaistusmuoto vanhaaan lakiin nähden ja toivon sen laajaa käyttöä, koska se osoittaa Tuomioistuimen armollisuutta mm. vahingossa tehdyissä rikkomuksissa.

Rikoslain 1§ Toimiminen aseellisesti Suomea vastaan ja yllyttäminen tähän toimintaan

Tämä laki on herättänyt eniten keskustelua etenkin siinä olevan mediaa rajoittavan kohdan takia. Lakialoite lähti muotoutumaan keskustelusta, jossa käsiteltiin useamman henkilön taistelua eViron puolella eSuomen hyökättyä eViroon. Kysymys kuuluukin, että voiko suomen kansalainen nousta aseelliseen vastarintaan eSuomen aloittamassa taistelussa ja mitkä ovat rangaistukset tästä toiminnasta.

Eduskunnan keskustelussa oltiin lakiehdotusta vastaan ja sitä kannatettiin monista syistä. Tärkeimmäksi vastustuksen aiheeksi paljastui laissa oleva kielto yllytyksestä mediassa tähän aseelliseen vastarintaan. Sen katsottiin vaarantavan lehdistön vapauden, mutta oma näkemys asiasta oli se että lehdistön vapautta laki ei vaaranna, se vain painottaa että yllyttäminen kapinointiin jopa terrorismiin on eSuomelle vaaraksi ja näin yllyttäjät ja Suomen armeijaa vastaan taistelevat tulee siirtää armeijan ja kansallisen turvallisuuden alueen ulkopuolelle riskien pientämiseksi.

Toimiminen aseellisesti Suomea vastaan ja yllyttäminen tähän toimintaan

Kansalainen voi valita maan, jonka rinnalla hän taistelee. Kuitenkin hän ei missään tilanteessa saa suoraan taistella aseellisesti Suomea vastaan sen omissa operaatioissa. Mikäli hän toimii vastoin lakia on tästä seuraava rangaistus määrättävissä.

Minimirangaistus, joka voidaan määrätä ehdonalaiseksi, kuten Tuomioistuinlaissa on määrätty ehdonalaisuudesta.
1) Armeijan toiminnasta poistaminen 1kk ajaksi
2) 4 kk kielto kansallisen turvallisuuden alueelle
4) Nimellinen 2g sakko

Mikäli toiminta on julkista, toistuvaa tai henkilö jatkaa aseellista vastarintaa Suomea vastaan, rangaistus maksimissaan on kolminkertainen minimiin nähden ilman mahdollisuutta ehdonalaisuuteen.

Mikäli mediassa yksilönä tai ryhmänä myötämielisesti suoranaisesti tukee SOTIMISTA Suomea vastaan sen omassa operaatiossa tullaan yksilö tai ryhmä haastamaan tuomioistuimeen. Rangaistus yllytyksestä taisteluun Suomea vastaan on armeijan toiminnasta poistaminen 1kk ja 4kk kielto kansallisen turvallisuuden alueelle sekä nimellinen 0.5g sakko. Ehdonalaisuus on mahdollista Tuomioistuinlain mukaisesti.

Ryhmän ollessa kyseessä rangaistus kohdentuu kaikkiin tiedossa oleviin ryhmän jäseniin. Jäsenillä on puheoikeus tuomioistuimessa, jossa he voivat puhua omasta puolestaan. Tällöin tuomioistuin voi vapauttaa syyttömät ryhmän jäsenet syytteestä.

Yllytyksen jatkuessa useamman kerran selkeänä maksimirangaistus toiminnasta on 1 vuoden armeijan toiminnasta poistaminen ja 1 vuoden kielto kansallisen turvallisuuden alueelle, ilman ehdonalaisuutta.

Herätän tärkeän keskustelun. Voiko joku ryhmittymä nostaa joukkojaan aseelliseen taisteluun Suomea vastaan vedoten esim anti-imperialistisella toiminnalla? Eikö normaali demokratiassa asiaa tuoda esiin mediassa ja eduskunnassa, eikä lähdetä laillista hallitusta vastaan aseissa barrikaadeille? Terrorismi ei saa olla politiikan työkalu!



Punainen yhteisrintama on omassa artikkelissaan peloissaan lehdistön vapauden puolesta. Minä olen peloissani terrorismin nousemisesta kotimaassamme.

Kuten foorumilla mainitsin lehdistön vapaudesta, lakialoite ei rajoita lehdistövapauttaa eRepublikin lain osoittamalla tavalla. Lehdet saavat puhua edelleen mitä haluavat eRen lakien rajoissa. Se että joku lehti yllyttää aseelliseen vastarintaan Suomen toimia vastaan tarkoittaa että lehden kirjoittaja vaarantaa valtion operaation. Näin ollen riskien minimoimiseksi tätä henkilöä ja taustalla olleita ei enään päästetä Eduskunnan kansallisen turvallisuus alueen teksteihin käsiksi eikä palvelemaan Suomen armeijassa. Sama koskee vastarintaa suorittaneita henkilöitä. Mikäli henkilö ja/tai ryhmä on valmis nousemaan aseisiin Suomea vastaan, mitä muuta he voivat tehdä? Riskejä on pienennettävä. He voivat jatkaa toimintaansa, mutta pääsy armeijaan ja kansallisen turvallisuuden alueelle on estetty.

Tämä lakialoite ei estä järjestämästä rauhankulkueita tai puhumasta aseista kieltäytymisen puolesta, mikäli Suomi hakee itselleen kuuluvia high-vilja-alueita. Zemgale on kuulunut Suomelle ja se on pyhä häpeä, että sitä emme saisi ottaa takaisin.

Kuten aiemmin mainitsin kansallisen turvallisuuden alueelta poisto on tarpeen, koska siellä saatetaan keskustella juuri näistä vilja-alueiden hankinnoista, joten henkilön joka on valmis vaarantamaan asevoimin Suomelle kuuluvan alueen takaisinhankinnan, saattaa vuotaa vastapuolelle näitä tietoja.

Jafarin
Liberaalin Edistyspuolueen puheenjohtaja
8 kautta Norjan ja Japanin eduskunnassa
1. kautta Suomen eduskunnassa
Norjan puolustusministeri
Suomen Armeijan komentaja
Trollien ja populistien metsästäjä

Oikeuden sihteerikön apulainen muistuttaa kaikkia tutustumaan Tuomioistuimen toimintaan!