Ambient on/off

Join the new world

 

Kineski sindrom

Day 1,775, 02:47 Published in Serbia Serbia by coolinbun


eDame i eGospodo, eDrugarice i eDrugovi, eBraćo i eSestre, eBebe i eStarci, ePrijatelji i eNeprijatelji...eOstaliNakon desetak dana predaha, koji je Srbija napravila kako bi Pakistan imao kongres za ovaj mesec, osvajanjem pakistanskog Balochistana i brisanja rata sa ovom zemljom, Srbija je stavila NE na Kinu. Iako se očekivala igra zvana "brzi prsti" između Kine i Srbije i neizvesnost ko će koga prvi proglasiti za NE i tako steći inicijativu na početku rata, sve dileme oko toga je razrešio, po svemu sudeći originalni kineski kongresmen postavivši na glasanje NE zakon usmeren ka Rusiji. Zakon će biti odbijen, ali šteta koju je naneo Kini je velika. Voleo bih da verujem da u našem "savezu" još uvek postoji subverzivno delovanje protiv "neprijatelja", ali bih pre rekao da je ovaj "Kinez" popio malo više, pa u ekstazi rešio da stavi NE na Rusiju iz zezanja.Dakle, nalazimo se na pragu rata sa starim i proverenim neprijateljem Kinom. Do duše, ne znam da li još uvek u RL Kini stoji zabrana na erepublik (više o tome u članku dr.haus-a), ali u svakom slučaju Kina je znatno oslabljena ovim RL mešanjem kineskih vlasti.
Sa druge strane, Kini na prag dolazi Srbija, koja čini mi se nikada nije bila slabija. Kako u ekonomskom, tako i u smislu razjedinjenosti i velikih problema na relaciji Vlada - vojska. Ovo je tema za poseban članak, ali je bitno znati da u veliki rat ulazimo sa motikama i budacima umesto sa najsavremenijom "ratnom tehnologijom" kakvu sila kao eSrbija mora da poseduje.Da vidimo i tehnički šta nas očekuje na početku srpsko-kineskog rata. Srpska vojska je, sa svojom glavnicom, trenutno stacionirana u regiji Balochistan i čeka da kongres izglasa već pomenuti NE zakon. Nakon toga, našim "stratezima" ostaje 24h vremena da odaberu regiju u kojoj će napasti Kinu.Srbija je u mogućnosti da Kinu napadne u 3 granične regije: north-west frontier province, Punjab i Sindh, s tim što neće odmah moći da napadne u regiji u kojoj će se trenutno odvijati pakistanski RW. Najlogičniji izbor je NWFP, jer tako ne dolazimo u opasnost da nas i Hrvatska proglasi za NE kada dobijemo granicu sa njima, ako bismo napali Kinu i osvojili na primer Sindh.

Pošto je zbog vremenskih zona i centriranja bitke u vreme najaktivinijeg delovanja igrača iz dve države i njihovih saveznika, vrlo bitno kada će Srbija odpočeti napad na Kinu, biće zanimljivo videti koje taktike će EDEN i Kina primeniti kako bi odložili naš napad i premestili ga u, za njih, povoljnije vreme.
Za manje iskune igrače ću ovde objasniti ovo iz prethodnog pasusa. Naime, mi se nalazimo u savezu koji većinski isporučuje dnevnu štetu, odnosno mi, kao i saveznici najveću aktivnost igrača imamo od 09h do nekih 23h ili ponoći, dok TEDENu odgovara da bitka počne što kasnije noću, a obično kada oni imaju inicijativu, bitke kreću oko 23 uveče, zbog toga što oni imaju mnogo više saveznika u noćnim terminima (Brazil, Kina, USA, Argentina...).Dakle, šta je ono što TEDEN može da uradi, kako bi osujetio napad Srbije u terminu koji nama odgovara? Kao najlogičnije rešenje za njih se nameće podizanje RW-a u regiji NWFP. Trenutno je podignut pakistanski RW u Panjab, koji će Kinezi svakog trenutka dobiti. Čim se završi taj RW, podići će se novi u bilo kojoj od ove tri regije, koji bi trebalo da se završi za najmanje 16 ili 17 sati, što nas dovodi do zaključka da sledeći RW posle tog koji se može podići nailazi negde oko 6h sutra ujutru. Ovde se mora obratiti pažnja, da ako u 6h EDEN pokrene RW u regiji NWFP Srbija neće biti u mogućnosti da napadne Kinu u toj regiji sve do večernjih sati. Takođe, Srbija može da produži vreme trajanja ovog RW-a za nekoliko sati i tako obezbedi slobodan napad na NWFP.
Znam da ovo na prvi pogled deluje zamršeno, ali u tome je i skoro cela draž taktike ratovanja u eRepubliku.

Cela nauka na samom početku rata će biti organizovati do 20 ljudi, koji će podići RW-e u Pakistanu tamo gde nama odgovara i kada nama odgovara. Svaki RW osim u NWFP nama odgovara, i za prvi i drugi termin. Moramo da namestimo da NWFP bude bez RW-a negde oko 9h sutra ujutru, kada je za nas najbolje vreme napada na Kinu.


Važan EDIT: naši "vrhunski stratezi" su odlučili da postave Panjab za regiju koju ćemo prvo napasti. Dakle, napadamo Kineze taktikom "ako mi ne znamo šta radimo, neće znati ni neprijatelj" kada se završi trenutni RW u Panjabu, negde oko 3 ili 4 ujutru. Sjajno vreme za napad, ali na žene i devojake u krevetu!Šta i kako će se sve odviti, ostaje da vidimo. Dotle ćemo morati u svom dvorištu da sredimo neke stvari, što neće biti ni malo lako. Vlada će morati da objasni (a pokazalo se da ova, kao i prethodne dve, tri Vlade nisu radile sve što su i morale) vojsci i civilima svrsishodnost pohoda na istok, kao i da barem u naznakama kaže koji su potezi u planu. Takođe, Vlada će morati jasno da kaže "imamo li mi para za ovo planinarenje".
Sumnjam da će se to desiti, voleo bih da se srede stvari pre napada na Kinu, ali je to malo verovatno.
Sa najbližim "prijateljima" iz igre imam "sukobe" vezane za ovu kampanju. Ja sam za to da se Srbija igra, dok oni tvrde da se sa Srbijom ne sme igrati.

Šta će biti, videćemo.

Vaš,

coolinbun
 

Comments

iKoren
iKoren Day 1,775, 02:53

o7

Capone91
Capone91 Day 1,775, 02:54

Samo se nadam da nece tempirati zavrsetak potencijalnog RW-a u NWFP za 23h kao prosli put u ratu sa Italijom kada smo zbog toga izgubili inicijativu

coolinbun
coolinbun Day 1,775, 02:56

ja iskreno nisam siguran da li je sada vreme ya koje Srbija mora da napadne Kinu posle iyglasavanja NE'a 16 ili 24h ? Kao sto stavih u clanku, mislim da je 24h

BooBShakeR
BooBShakeR Day 1,775, 02:56

"Ja sam za to da se Srbija igra, dok oni tvrde da se sa Srbijom ne sme igrati." x2

aco 2108
aco 2108 Day 1,775, 02:57

Ajde da se igramo : D

Rumenko LizME
Rumenko LizME Day 1,775, 02:58

''Najlogičniji izbor je NWFP, jer tako ne dolazimo u opasnost da nas i Hrvatska proglasi za NE kada dobijemo granicu sa njima, ako bismo napali Kinu i osvojili na primer Sindh.''

Samo ispravka... Hrvati nas mogu i sada postaviti za NE, imamo granicu na Balkanu ali nas nece moci napasti u Aziji. Znam da si tako mislio ali se pogrsno ''odrazio''. :😁

Vote! Sada da se igramo sa RWovima....

Dina.Klik
Dina.Klik Day 1,775, 02:59

о7

alboy75
alboy75 Day 1,775, 02:59

kakvi sukobi sa najblizim prijateljima oko kine? kakvo igranje?

l00dak
l00dak Day 1,775, 03:00

tlies dinala!!!

coolinbun
coolinbun Day 1,775, 03:00

Rumenko, da upravo. nama bi i odgovaralo da nas napadnu u core regijama, onda bi imali i mogucnost seljenja prestonice, tako da je malo verovatno da će nas Hrvati NE-ovati pre nego izadjemo na granicu sa njima u Aziji

Kraljevic Karamarko
Kraljevic Karamarko Day 1,775, 03:02

naravno da se sa Srbijom ne smije igrati, eSrbija treba da se igra sa drugima .... : p

coolinbun
coolinbun Day 1,775, 03:02

Joe

neki od meni najbliskijih ljudi u igri smatra da je ova kampanja na istok nepotrebna, a i smatraju da ova VLada ne zaslužuje podršku u ovom ratu, barem ne dok ne plate kampanju jedinicama, jer su oni naslednik nesakove vlade, za koju se tvrdi da je ojadila kasu za 7M RSD.

Capone91
Capone91 Day 1,775, 03:02

U svakom slucaju bi trebalo organizovati ljude da podignu ustanak u regiji Panjab, jer uvek postoji mogucnost i da se podigne RW u regiji Sindh i da ga Kinezi igube, tako bi pakistan dobio granicu sa Hrvatima, koji bi onda mogli da obrisu Pakistan i da nas udare mucki, s' ledja

JovanJovanovic1988
JovanJovanovic1988 Day 1,775, 03:03

о7

Admiral Yamamoto
Admiral Yamamoto Day 1,775, 03:03

Mozda nema eKineza koji igraju iz eKine ali oni su svuda po svetu XD

Sala na stranu, njih ce braniti originalni eKinezi, Romper, Argrob. Bice zanimljivo posto nema besplatnog ispucavanja vise za ovu lopovsku eSrbiju. Plati pa klati

Admiral Yamamoto
Admiral Yamamoto Day 1,775, 03:04

Jbbemti smajli x D

Srpski Sin 83
Srpski Sin 83 Day 1,775, 03:06

Hmmm ne znam koji je cilj tamo ali rat sa Hrvatskom moze mnogo da se ubrza... Naravno to bi zahtevalo ogromno aganzovanje pa da se dobije RW u NWFP i osvajanje ostail dveju Kineskih regija.
Na kraju Hrvatska je pri kraju izglasavanja prirodnog neprijatelja ka Cileu i ako onaj RW u zapadnoj Australiji ne uspe oni ce biti zauzeti narednih 7 dana tako da bi Srbija imala incijativu i protiv njih.
Opet uz veliku organizaciju moze se sve ovo ubrzati ali opet ne znam sta je cilj ovog "pohoda"....

alboy75
alboy75 Day 1,775, 03:08

coolinbun
pomislio sam da se to odnosi na neke saveznike, da nas oni ne podrzavaju...
ustvari, imamo li mi ikoga od saveznika ko ce da nas vojno podrzi?
mada kako stvari stoje (vidi se u nekim komentarima vec) ni sami sebe ne podrzavamo, tako da...

coolinbun
coolinbun Day 1,775, 03:08

@ExZilYon

ciljeva moze da bude puno, ali mi nemamo odgovor, koji je cilj odabran od strane naseg MOD-a i CP-a, ako je uopste odabran.

coolinbun
coolinbun Day 1,775, 03:09

Joe

najkrace... nemam pojma 🙂

Serdjo
Serdjo Day 1,775, 03:18

salji mi na mail u koliko sati i gde zelis da budem sa 1000 dinara za podrsku RW-u

ja sam za to da se puca i osvaja gde god

coolinbun
coolinbun Day 1,775, 03:21

Serdjo

ja se nista ne pitam niti odredjujem... IGM posalji dorksu ili nekom iz MOD-a

nikol000
nikol000 Day 1,775, 03:22

zrtvovan multi za esrbju

Kapetan Uks
Kapetan Uks Day 1,775, 03:36

Da li nam odgovara i RW u Sindhu? Hrvati bi lako preko Pakistana došli do nas...

Narlindir
Narlindir Day 1,775, 03:38

Pazi...
Da ti nesta kazem...

Lionking...

Rumenko LizME
Rumenko LizME Day 1,775, 03:40

The starting cost of the resistance movement for Punjab has been gathered. Fight to liberate it! If your resistance war is unsuccessful you will be able to support another one in 7 days.

Texan Cowboy
Texan Cowboy Day 1,775, 03:42

Sve zavisi šta je cilj, ako su cilj Hrvati, onda nama možda i odgovara da RW u NWFP prođe. Ono što sam zadnje čuo je da je u Kini još uvek zabranjen eRep, ispravite me ako grešim. Rat između Čilea i Hrvatske može da se završi za 2 dana, Hrvatima ionako te regije ne znače ništa.

coolinbun
coolinbun Day 1,775, 03:43

Kapetan UKS

Kinezima nije u interesu da iygube resurs, a sa druge strane Hrvati trenutno glasaju NE na Chile http://www.erepublik.com/en/main/law/Croatia/116441 , tako da nece imati slobodan NE neko vreme.

Freakser
Freakser Day 1,775, 03:44

PRVI!

Ubod sisa
Ubod sisa Day 1,775, 03:44

Ja sam za to da se Srbija igra, dok oni tvrde da se sa Srbijom ne sme igrati. x99999999..... ovaj prodor je doneo neku novinu razbudio je neke, doneo malo volje pored ove je**** politike!

HooCairs
HooCairs Day 1,775, 03:45

5 dana te nema.

Mister Terminator
Mister Terminator Day 1,775, 04:54

da ali imajte na umu da eUSA veceras napada mkd i bice tu cupavo, a mi i da ih napadnemo u dnevnom rezimu ujutro od uvodjenja divizija ja mislim da se to pokazalo vec sada nakon vremena koje je proslo da napadi koji zapocnu u 23h uglavnom mi dobijamo a napadi koji zapocnu ujutro u 09h uglavnom oni dobijaju jer je potrebno da se osvoji po neki bod uvece i preko dana mi to zavrsavamo a isto tako je njima potreban neki bod preko dana i oni nas nocu zavrsavaju!

; )

nexus2012
nexus2012 Day 1,775, 05:01

za sindh znamo da necete, previse vam se tresu gace

Don Beli
Don Beli Day 1,775, 05:07

U svakom slucaju, dici ce se Kuka i motika, ako bude sve sa prioritetima u jedinici u redu.

Pozzz

Cp6cku Xepoj
Cp6cku Xepoj Day 1,775, 05:13

Идемо по кроасане, па шта нам бог да...Јака Хрватска, значи слаба Србија. Не оптерећујем се њима, ал они су најзагриженији нама да напакосте, зато их треба истерати из те азије XD
Пиши чешће чово, да се информише раја мало ! о/

The Snow White
The Snow White Day 1,775, 05:59

@nexus2012, ni vi ne zelite nas na svojim ledjima za sada... ;😉)

@coolinbun, slazem se da se treba igrati, i pitanje za planinarenje ti je na mestu. Bojim se samo, da ce se u narednih par dana sigurno odluciti sa Sindh...

@Mr.T, da videli smo kako dobijemo po neki poen uvece, pa izgubimo dobijen rat protiv ju ar geja...

POP  DJUJIC
POP DJUJIC Day 1,775, 06:01

Прогнозирам кратак и неуспјешан поход, можда први напад и прођемо али већ на другој регији ћемо да посустанемо. Не иде се без ките у сватове , ни без пара у рат . Али , можда у томе буде и добрих страна, надам се да ћемо након тога гледати да се посветимо више себи умјесто што јуримо за Хрватима и Кинезима. Док све остале озбиљне државе опуштено уживају у десет ресурса, ми већ дужи период лутамо без јасног циља.

POP  DJUJIC
POP DJUJIC Day 1,775, 06:02

Али , овакав избор је био одлука огромне већине, тако да морамо покушати, можда сам ипак превише песимистичан, нису ни Кинези што су били ...

NEWENKO
NEWENKO Day 1,775, 07:10

dobar članak... osim ovog sa kinom.. mislim da je kina nikad slabija... aktivnost igrača niska.. pa dovoljno je pogledati rank te nekad top 5 zemlje...
istina. ima dosta igrača iz drugih zemalja (jakih) koji neće spremno pustiti svoje bonuse...

.i.ako su pametni sad će dijeliti CS ove šakom i kapom... najjačima naravno..

ali gledajući pamet kongresnika (osim ako ga niste platitli da stvi taj NE) mislim da se ni toga neće dosjetiti...

Ivche
Ivche Day 1,775, 07:26

7M? valjda 9M

VIadaaa
VIadaaa Day 1,775, 07:34

Liaoning ❤ Serbia

MjoyReborn
MjoyReborn Day 1,775, 07:41

sudar dveju nikad slabijih zemlja ... bar ce da izginete s obe strane ...

Disekslican
Disekslican Day 1,775, 07:48

Verika Slbija ! Riaoning ! ♥

Vojvoda1389
Vojvoda1389 Day 1,775, 08:04

Лајнкинг Војвода1389 Стиже !!!

Domago
Domago Day 1,775, 09:18

Prvo oko ovog NE, 99.9% sam siguran da je placeno kineskom kongresmenu da bubne bzvz NE zakon.

Sto se tice vasih sanci,mislim da su jako male. Istina da je i Kina oslabljena zbog RL gluposti ali ne treba zaboraviti da Kina ima ogromne rezerve valute i golda,sigurno za mjesec ak ne i vise.
A sto se vas tice veliki dio ONE dmga je u USA-fyrom tak da sumljam da cete uspjet nesto napravit.
Jedino ako kinezi opet pokazu svoju "sposobnost" imate sance : )
a i napokon kineski dmg ce ic di treba

Fernando Colunga
Fernando Colunga Day 1,775, 09:35

Liaoning ❤ Serbia

access denied brt
access denied brt Day 1,775, 10:01

Кина је наша! Треба сви да се ујединимо,ипак је ово једна од најважнијих ратова...Да се не јури БХ по неким забитима,да се не скида саборцима у задњим секундама,да се не пуца кад је зид преко 55%, да се штета расподељује у правим моментима...Ако се ово испоштује неће бити проблема.

ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ! ЗА СРБИЈУ!

Ivan Terible
Ivan Terible Day 1,775, 10:04

erep je blokan u kini al nije u hon kongu i macau + ima mnogo kineza vani koji je i dalje drže na ok statusu

Robert E.Lee 1861
Robert E.Lee 1861 Day 1,775, 10:12

Sve drzave su oslabile jer ljudi polako odlaze nezadovoljni kvalitetom igre koja je srozana na 0
trenutno najvaznije stvari su dugme fight i kupovina training grounda

Ocekujem restart ili kraj svega

gagi Calije
gagi Calije Day 1,775, 10:43

"jer tako ne dolazimo u opasnost da nas i Hrvatska proglasi za NE kada dobijemo granicu sa njima, ako bismo napali Kinu i osvojili na primer Sindh." Da te obavestim ,mi imamo granicu sa eXrvatskom,preko Slavonije

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.