Közgazdaság erepen.

Day 5,942, 09:13 Published in Hungary Hungary by Attila14

I.
Vannak újdonságok, amiknek a hatására talán eddig nem fordítottunk kellő figyelmet.
Vegyük elsőként a token vásárlási, s eladási lehetőségeket (nem a Satoshi), hanem a Piactér/Game tokensre gondolok.
Ennek az a lényege, hogy a bankkártyások vesznek x, 49-999 tokent (4,9-99,9 EUR-ért). Ennek indoka, hogy elsősorban a Szerencsekerék, vagy a napi megélhetés (kaja, fegyó, Gold, mások támogatásának céljából) CC-hez juthassanak.
Az indok érthető. Azonban. Az eladók többsége közgazdaságilag idióta. Aki érti a tőzsde működését, s eladni akar, akkor kisebb dózisokban, az aktuális ár alatt 1 egységgel kevesebbért tesz ki ajánlatot, hogy legyen rá vevő. Ezzel szemben a többség a piacon közel 1000 egységet dob a piacra, nem egyszer 100 CC-vel alacsonyabb áron, mint az addigi legkedvezőbb.
Mi következik ebből? Az, hogy a következő f*x, ez alá kínál, hogy mihamarabb pénzhez jusson, és így tovább. A reális árfolyam 19.000 CC körül lenne, helyette perpill 14.630-nál tartunk.
Ez a kisebbik gond, a nem kártyások így kedvezőbb árfolyamon jutnak a pack-ok megvásárlásához szükséges tokenre.
II.
De nem ezért kezdtem bele a cikkírásba. Újabb feature jelent meg kb.5 hete, a VIP-shop. Alapesetben naponta rákantitva a ’claim’ gombra (napváltás után) min. napi 200 pontot írhatunk jóvá. Aki közben kártyával is vásárol bármilyen pack-ot, annak átszámított értéke növeli a szintlépéshez szükséges pontok számát. A szintlépésekkel növekszik az elérhető „kedvezményes’ kütyük megvásárlási lehetősége.
Ezek közül pl. a csoki-vásárlás Goldért kedvezőbb, mint egyébként 3 G vs 3,9 G, stb.
Ugyanakkor többféle kütyüt, (pl sebzésnövelőt) nyersanyagokból (búza, vas, rakéta-nyersi, építőanyag) is meg lehet vásárolni. Milyen hatással van ez a játék további menetére?
Minél többen veszik igénybe e ’fejlesztés’ számukra kedvező eredményeit, a megtermelt javak kivonódnak a piacról, áremelkedést előidézve. Jelentős inflációra, s fizu-emelkedésre számíthatunk, ami addig tart, amint az alkalmazkodni képtelen játékosok már nem tudják megfizetni az alkalmazottjaikat, hacsak nem toboroznak saját fékeket. Vagy végleg belehalunk. Pedig ennek semmi köze a háborús, szankciós inflációhoz.
További hatása, hogy a tokenek árfolyama tovább csökken, nem lesz értelme vásárolni őket.
Én szóltam.
Térjünk vissza rá 1 hónap múlva, addigra kiderül, hogy igazam volt-e, vagy csak vészmadárkodtam.

Ez nem 1 csajozós téma. Uncsi.