Istoria eRomâniei...

Day 817, 13:46 Published in Romania Romania by Bogdan Armand Sibrand

Fact: Ori n-am cautat indeajuns ori nu exista o istorie a eRomaniei de pana acum scrisa in limba romana.
Cu toate ca in 2 ani si ceva nu se pot intampla prea multe evenimente ce nu pot fi descrise pe scurt in 5 minute, iar cei "batrani" dintre noi cunosc destule, caci au trecut prin multe, initiativa mea vine in ajutorul celor mai tineri si mai nestiutori, in a le hrani curiozitatea si a le prezenta o istorie a eRomaniei de la inceputurile Lumii Noi pana in prezentul zilei de azi, inceputul anului 2010.
Stergand colbul de pe manuscrise vechi si buchisind slova scrisa in limba lui Shakespeare despre istoria unui fost mare Imperiu Roman, scrisa de istorici straini, am sperat ca voi avea parte de obiectivitate in ceea ce priveste sursele mele. Am luat si unele ziare vechi ce mi-au cazut in mana si am retrait evenimentele vietii contemporane. Singurul meu regret este ca nu am eTrait acele vremuri, si nu pot garanta in totalitate faptele ce vi le voi prezenta. Daca as fi fost de fata, probabil as fi detaliat mai mult sau mai putin, sau as fi fost mai mult sau mai putin obiectiv. Imi cer scuze de pe acum despre unele greseli ce pot aparea asupra faptelor trecute ale strabunilor nostrii (😛), iar pe cei mai vechi in joc care gasesc completari sau greseli, ii rog sa lase un comentariu.
Incep asadar:

Cresterea si descresterea Imperiului Roman


Un imperiu despre care toti stim sau am auzit...
Un imperiu care a facut valuri mai mult decat oricare alt imperiu in eRep. si in ascensiune, dar si in descrestere...
Un imperiu care a fost pe de-o parte nemilos si milostiv, pragmatic si mandru, nationalist si liberal...adjectivele pot continua si toate se potrivesc intr-un fel sau altul...
De la inceputurile Lumii Noi, romanii au fost stapanii supremi; insa cum nimic nu este fara sfarsit, si hegemonia eRomaniei a avut o limita.

eRomania a inceput, oarecum, diferit fata de celelalte imperii timpurii. Fara baby-boom, doar o simpla crestere naturala de cetateni recrutati din mai multe locuri, nepunand accent pe relatii internationale in primele luni. Se concentra mai mult atentia asupra chestiunilor interne, construindu-si sistemele economice si politice. Multi jucatori pe care ii stim ca tancuri sau politicieni si-au inceput cariera in acele vremuri, Romania avand, probabil, cei mai multi jucatori-beta care inca mai joaca si in ziua de azi.

Primii pasi ai unui drum lung...

Cum Romania si Moldova au o puternica legaturia si in RL (real life), introducerea modulului de razboi a dat ocazia presedintilor Pan Halippa si Titu Maiorescu sa unifice cele 2 state. Dupa un referendum in ambele tari s-a realizat astfel Unirea tuturor tarilor romanesti (4 Aprilie 200😎, chiar daca doar in eRealitate. Astfel se forma Romania Mare. Razboiul de la mijlocul lui Aprilie a durat doar cateva zile si nu a fost o surpriza.
In mod similar, in urmatoarele luni, razboiul cu Ucraina; ucrainienii (majoritatea americani) nu au putut opune o opozitie serioasa. Tot in acele vremuri a luat fiinta si cel mai celebru corp de armata, respectat si temut, FAR - Romanian Air Force.

Lunile Iunie-Iulie au trecut fara un razboi direct, lasand la o parte implicarea in Razboiul Balcanic si decizia Romaniei de a anula MPP-ul (Mutual Protection Pact) cu Ungaria. Acest act a determinat inrautatirea relatiilor care mai tarziu aveau sa starneasca Primul Razboi mondial. In aceste luni, Romania a trait in principal o viata interna politica activa, asa cum o arata articolele contemporane, si faimosul PTO (political Take-Over) al lui Victor Petrescu in Irlanda (niciodata admisa ca o lovitura de stat, dar una romaneasca in orice caz).

Sfarsitul lui August a consemnat izbucnirea Primului Razboi Mondial, Spania atacand Mexicul si Romania Ungaria, cvintuplul presedinte, Alex Craciun, declarand razboi doar la o zi dupa semnarea noului bloc aliat PEACE, inainte ca MPP-urile sa fie activate. Atacul romanesc justifica liberarea Slovaciei cucerita in razboiul maghiaro-ceh din Iunie, si cateva flaminguri din presele celor doua tari, cu o istorie reciproca atat de bogata si in RL. Dupa cateva batalii castigate si pierdute, in 4 Septembrie aveau sa castige cei mai buni, Romania anexand provinciile slovace si 5 din 7 regiuni maghiare. Romania putea sterge Ungaria de pe harta, dar adminii au acuzat un bug si au oprit modulul de razboi pana la introducerea v1 in octombrie.

Luna Septembrie a fost caracterizata prin cresterea aparitiilor de ziare maghiare in presa romaneasca, de aici crescand intensitatea relatiilor dintre ungurii aflati sub ocupatie si romani. Atunci ia nastere eRMDP-PDMeR, un partid unguresc in politica romaneasca.
Reinceperea modulului de razboi a adus o noua regiune Romaniei, inca una ungureasca in Noiembrie (Southern Transdanubia). Pana in Ianuarie 2009, au luat curs negocieri de pace cu Ungaria, cum cele doua conduceri s-au schimbat si la fel si circumstantele (cresterea abilitatii Ungariei de a bloca atacurile Romaniei asupra regiunilor rusesti). Astfel Ungaria recupereaza Central Transdanubia, pentru ca Romania isi retrage trupele pentru a lupta pe frontul rusesc.

In Ianuarie, Romania semneaza un pact secret cu Norvegia, pentru a-i salva de PTO-ul ruso-iranian, si cum acesta esueaza, pentru a cuceri teritoriile bogate in resurse din Siberia de la o Norvegie in declin. Dupa RW-ul Moscovei si nereusitul RW (resistance war) din Northern region, necesar pentru a ajunge in WSR (Western Siberia), Romania declara razboi Rusiei. Insa cum romanii se lovesc de puternice MPP-uri PEACE, ei decid sa cucereasca regiunile prin PTO. lic_ptg intra candidat in Rusia pe ultima suta de metri, si este votat puternic de armata. Pana sa primeasca impeach, acesta cedeaza intr-o zi toate regiunile rusesti Romaniei. Prin aceasta mutare, Romania obtine cele mai valoroase regiuni din eRep, si le fructifica intarindu-si economia si pregatindu-si noua invazie in Asia.

Pe 2 Februarie, dsalageanu declara razboi Iranului. Mult asteptatul razboi dintre cei 2 colosi este intrerupt, insa, de morisca Iran-Indonezia-Pakistan. Astfel, Romania isi indreapta atentia din nou asupra Ungariei, cu care face un TW (training war). In martie, dupa singurul PTO incercat in Romania de catre unguri (Smile64 iese al doilea, ungurii decid sa isi indrepte voturile in Ucraina), presedintele dsalageanu decide sa declare razboi Indoneziei. Insa blocajele continue de pe frontul maghiar continua sa puna bete in roate pe frontul indonezian, Indonezia profita astfel si cucereste WSR si Northern region; face RW pentru Rusia ca, astfel, Romania sa nu poata contraataca.

Era prima din ulterioarele batalii pentru WSR, cand armata romana a trebuit sa lupte in blocajul SGP (Southern Great Plain), nelasand-o sa cada in mainile Ungariei. Astfel s-a pierdut WSR si Northern region. Romania raspunde insa atacurilor de blocare unguresti, facand un RW in Subcarpathia pentru Ucraina si folosind-ul ca un stat marioneta in razboiul impotriva Ungariei. Insa lucrurile iau o intorsatura neasteptata, cum la alegerile din 5 Martie, Ungaria isi instaleaza un presedinte in Ucraina (Imre Norbert). Mai tarziu, in Martie, Southern Great Plain si Southern Transdanubia revin Ungariei dupa 7 luni de ocupatie romaneasca, Romania nefacand greseala sa se apere intr-o batalie de blocare. Norvegia doneaza Romaniei Uralii, ca sa poata ataca si cuceri WSR. Regiunile Moscova, Central Russia si Volga-Vyatka revin Norvegiei.

Cateva zile mai tarziu, Norvegia da East Siberia Romaniei, si ataca prompt Mongolia centrala, Iran - incepe Marele Razboi. Iran face RW-uri in cateva regiuni pentru a stopa atacul romanesc, dar anomaliile granitelor Romaniei ii permite sa avanseze, marsand catre Sud, inspre China, cu ajutorul Pakistanului (condus de Han Solo in urma unui PTO romanesc - Operatiunea Great Justice), pentru a evita insa un asediu asupra Xinjiangului, la acea vreme fortificat puternic de Indonezia. Dupa ce cuceresc mare parte din China, romanii isi continua marsul in India, scopul - Karnataka, regiune high-iron apartinand Indoneziei, la acea vreme, singura regiune high-iron detinuta de PEACE, in afara de cea a Braziliei. In acel moment, Imperiul Roman ocupa peste 40 de regiuni, cea mai mare intindere a unui eImperiu vreodata. Iata o harta aproximativa, reprodusa din memorie.

Karnataka e aparata gratie unei alte anomalii ale granitelor, fortand Romania sa inconjoare tot subcontinentul indian, cucerind regiunile indoneziene. Insa cand armata romana ajunge la ultima regiune ce ne despartea de Karnataka (Tamil-Nadu), Indonezia face un RW si o cedeaza din nou Indiei. Cum o declaratie de razboi ar fi costat, Romania a facut un contract cu India, India atacand Romania in schimbul a catorva regiuni si un spital de q5. India a facut-o, dar intarzierea de 24 de ore a fost suficienta ca Ungaria sa rezolve problema blocajului si Indonezia sa atace Romania, preluand astfel initiativa si schimband soarta razboiului. Desi planul contractului initial nu a fost dus la bun sfarsit, Romania s-a tinut de promisiune si a donat Indiei un spital q5.

Pe celalalt front, sfarsitul lui Martie aducea in continuare batalii de blocare din partea Ungariei (regiunile NGP si Northern Hungary), in timp ce Indonezia avansa catre Nord in regiunile indiene si chinezesti. Ulterior, Romania doneaza Poloniei regiunea ucraineana Volhynia, si o implica astfel in razboiul romano-maghiar. In ultimele zile din Martie are loc o intalnire secreta dintre Atlantis si PEACE, prezentata in presa vremii de Moonlightshadow. in Aprilie, Romania si Polonia dau Swap la Northern Hungary de cateva ori ca Ungaria sa nu o poata redobandi, si Ucraina incepe sa blocheze Romania in Galitia. Pe 5 Aprilie, Ungaria ataca Polonia, cucereste NH si continua bataliile de blocare a Romaniei. WSR isi schimba din nou stapanirea, cand Romania face swap cu Norvegia si Norvegia cedeaza de asemenea cateva regiuni rusesti Finlandei, cu cateva minute inainte ca maghiarii sa faca PTO in Norvegia.

In Aprilie, Rusia se alatura razboiului atacand Volga-Vyatka. Intre timp, RW-urile succesive in regiunile ucrainiene resping damage-ul romanesc de pe frontul asiatic, de asemenea si cateva RW-uri in cateva regiuni indoneziene. Pe 10 Aprilie, Ungaria cucereste Central Hungary, fiind apta sa blocheze Romania, care se poate concentra pe frontul asiatic. Iranul blocheaza si el Romania si ataca Belochistanul. Atunci, Romania doneaza cateva regiuni ucrainiene Poloniei pentru a bloca calea ungurilor catre regiuni romanesti ne-originare dar Ungaria le cucereste; morisca iese din calcule. Ucraina ataca Maramuresul, activand MPP-urile romanesti, o manevra foarte riscanta, dar necesara pentru inamici la acea vreme.

Spre sfarsitul lui Aprilie, Indonezia, Rusia, China si Iran continua sa atace Romania, alaturi de retrageri strategice si contraatacuri ale Romaniei si Pakistanului si nenumarate RW-uri in toate tarile participante. Pe 30 Aprilie, Africa de Sud intra in razboi atacand Indonezia, fapt ce va fi regretat mai tarziu. In Mai, Ungaria cucereste Volhynia de la Polonia si din nou poate bloca Romania in regiunile ucrainiene. Scopul lor era probabil Podolia, o regiune cheie in industria de arme si fier. In acea perioada a razboiului, Indonezia recucerea regiunile chinezesti.

Ziua de 13 Mai 2009. Incepe batalia Podoliei, si peste o jumatate de zi, batalie de la WSR. A fost, de altfel, ziua cu cele mai multe RW-uri, in toate tarile participante: 11 la numar. Spania ataca Portugalia, activandu-i MPP-urile, si pe 14 Mai SUA ataca regiunile din Estul indepartat al Rusiei, activandu-i si ei MPP-urile. Un factor foarte important al razboiului din zilele noastre, atunci era folosit doar ca sa scada damage-ul bataliei ce avea sa urmeze, mult asteptata lupta pentru regiunea cea mai contestata si bogata din joc, Western Siberia. La batalie au participat aproape toate armatele Atlantis si PEACE, batalie in care Indonezia este penalizata din cauza unui bug care ii adaugase 200.000 zidului aproape daramat, fapt ce cauzeaza Romaniei sa intre intr-un mod non-combat, deoarece cereau o investigatie mai amanuntita si o pedeapsa mai mare. PEACE aproape ca renunta vazand pedepsele pe care multi le credeau nedrepte, dar decid apoi sa lupte in continuare si sa invinga in cele din urma.
A fost ziua cand eRepublik a fost declarat, neoficial, mort.

La 15 Mai, Romania pierde WSR-ul Indoneziei si Podolia Ungariei, finalul controversat al razboiului si sfarsitul Imperiului Roman. Bine-inteles, sfarsitul nu se incheie aici, dar decizia Romaniei de non-combat si banarea multor jucatori au un efect major. Ungaria incearca sa-si apere Podolia cu regiuni ucrainiene, dar cum Moldova ramane teritoriu romanesc, Ungaria decide sa dea Podolia inapoi Ucrainei, in schimb, "arendeaza" regiunea de high iron din Urali la intelegere cu GLaDOS, presedintele Rusiei la acea vreme. De aceea, cateva regiuni rusesti sunt impartite intre Ucraina, Rusia si Ungaria, ca Ungaria sa poata ataca intr-un final Romania in Urali.

Romania continua sa se regrupeze de atunci, militar si economic, si recurge la vechiul truc al PTO-ului. Romanii ramasi in regiunile indoneziene si intoarcerea lui Victor Petrescu dau nastere unei idei semete: un PTO in cea mai populata tara din eRep, Indonezia. Operatiunea Matzanezia este aproape un succes, in alegerile pentru congres romanii fiind separati de indonezieni doar de un vot.
Apoi, Romania face PTO in Ucraina, innabusaind tentativa de PTO maghiara, si repune Moldova pe harta.

Timp de aproape doi ani, istoria Romaniei a fost sinonima cu istoria eRepublik la nivel mondial, insa raportul de forte s-a schimbat de atunci. Datorita unei mediatizari puternice in mass-media, baby-boom-ul maghiar din anul 2009 a culminat cu noaptea neagra din 31 Decembrie - 1 Ianuarie. Pentru un an-nou in RL s-a luptat la capacitati maxime, dar Ungaria a reusit pentru o scurta perioada sa cucereasca cateva regiuni originare romanesti. Insa, cu putin ajutor aliat, am reusit sa redobandim teritoriile romanesti.

Romania - acum.

Romania este o republica. La carma tarii se afla presedintele andyr, aflat la al doilea sau mandat.
Romania este a 7-a tara ca populatie (16684 locuitori) cu un GDP de 3193.42 GOLD.
Pe plan extern, este membra a aliantei EDEN (fost Atlantis) alaturi de alte forte actuale ca Spania, Polonia, SUA, Grecia sau Croatia) si inclesteaza armele cu pactul tarilor Phoenix (fost PEACE, fost FIST), ale carui tari mai reprezentative sunt Ungaria, Rusia si Serbia. Franta si Germania sunt rase de pe harta, iar fostul mare imperiu rival, Indonezia, este si el redus considerabil teritorial.



Cu toate ca Romania nu mai este ce a fost, ea continua sa fie o prezenta marcanta pe scena politica internationala, iar contributia ei la istoria Lumii Noi precum si aportul adus asupra multor aspecte ale jocului este unul covarsitor. Printre altele, Romania a avut primele trupe armate de elita, corpurile independente (si am amintit mai sus despre FAR). In timpuri cand eRealitatea se impletea cu legenda, se infiinta prima institutie militara din istorie, Garda Nationala.
Tot o inventie romaneasca este si PTO-ul, folosit la scara larga de la "inventia" acestuia pana in ziua de azi.
Unica si bizara la vremea sa a fost si tactica de non-combat, utilizata de romani in timpul razboiului indonezian.
Tot un roman a fost, de altfel, si primul presedinte caruia i-a fost sparta parola (sebahmah - 123456, de catre un ungur)
Mai mentionam si primul mariaj dintre 2 cetateni romani (cristesco si elena.coman - 17 Martie 200😎 precum si prima intalnire a unor cetateni eRepublik in RL (la Bucuresti, 30 Martie 200😎.
Insa cea mai importanta descoperire a romanilor este jocul eRepublik, in sine, "Blitzkrieg-ul virtual".

Pentru toate realizarile de-a lungul eIstoriei, Romania si-a castigat cu prisosinta un loc in centrul Hall of Fame-ului e-natiunilor. Asa ca, romane, inainte sa incepi sa acuzi si sa te plangi ca nu o ducem mai bine decat altii, nu uita ca am fost deja acolo, in varful lantului trofic al popoarelor lumii. Si nu a fost usor. Insa istoria nu se incheie aici. Ea de-abia incepe...

al 6-lea numar al 'Ghilotinei'
bibliografie: Quicksilver, Crocky, alte ziare...