Indicativi economici, taxe si impozite in eRepublik

Day 655, 04:54 Published in Romania Romania by Ministerul Educatiei

Din pacate seba nu a aparut pentru a imi accepta demisia asa ca profit de situatie pentru a va pune la dispozitie si ultimul tutorial.

Ieri am fost intrebat de catre un user de lvl16 care este impozitul pe salariu pe care il plateste si spre surprinderea mea am cam dat din colt in colt. Recunosc pe partea economica nu am excelat niciodata si nici nu mi-am batut capul sa invat, dar mi-am zis ca macar acum in al 12-lea cas ar trebui sa astupt anumite goluri. Daca eu nu stiu, care am ceva vechime in joc, cu siguranta ca mine sunt extrem de multi, fapt pentru care am purces la realizarea unui mic tutorial privind aceste probleme.

Modul economic in acest joc se bazeaza pe cativa indicativi economici si cateva taxe si impozite pe care le puteti gasi aici

Voi incepe cu taxele pentru ca ele sunt cele ce ne ard la buzunar:

Income Tax: reprezinta impozitul pe venit, aici intra atat venitul realizat in urma unei activitati economice (profit) cat si venitul obtinut in urma munci depuse in vedere optineri unui salariu. Cu alte cuvinte Income Tax este impozitul pe profit si pe salariu.

Import Tax: dupa cum ii spune si numele este o taxa care se aplica tuturor produselor importate. Mai pe intelesul tuturor atunci cand cumperi un produs de la o firma straina, care vinde pe piata romaneasca prin intermediul licentei de export, o parte din pretul platit de noi se duce sub forma de impozit la stat.

VAT: O taxa plătită de fiecare dată când ceva este achiziţionat de pe piaţă si este echivalentul TVA-ului din RL care s-ar traduce ca “taxa pe valoare adaugata”. Piata materiilor prime (raw materials) nu se afla sub incidenta acestei taxe.

Aceste taxe sunt schimbate de catre congress prin vot in functie de necesitatile economice. Ex: Sa presupunem ca am avea o regiue high iron in tara. Asta ar necesita cresterea taxei de import la aceasta materie prima pentru a stimula si incuraja folosirea resurselor propii. Mai exact cesterea taxei ar genera cresterea investitiilor in firmele de iron, firme ce vor plati taxe si salarii deci vor aduce bani mai multi la buget.

Toate aceste taxe se colecteaza in bugetul romaniei (GDP-ul Gross domestic product). GDP-ul este echivalentul PIB-ului din RL si se calculeaza pe ultimile 30 de zile. El se calculeaza dupa urmatoarea formula:
GDP = C + G + L + V
C: (Cost de pornirea unei afaceri) × (numărul de firme create)
G: Gold total investit de întreprinzători în ţara Upgrade companii;
L: (pret de a cumpăra o licenţă) × (numărul licente achizitionate)
V: valoarea totală a vânzărilor realizate de companiile din tara pentru piaţa internă şi cea externă (V = valoarea vânzărilor × TCR).

TCR-ul (RER-ul in engleza) reprezinta Cursul de schimb recomandat pentru schimbarea unei monede cu o alta. Acesta se calcueleaza dupa formula:
1 = CMP × 50
CMP = costul mediu de producţie din ultimile 7 zile, sau media tuturor costurilor de producţie pe fiecare tranzacţie.

Un alt indicativ economic ar fi rata somajului sau TD-ul. Ea se calculeaza pe ultimile 30 de zile si are urmatoarea formula:
TD = (A – E – EM) ÷ A
A: este numărul de cetăţeni activi
E: numărul de angajaţi;
EM: numărul de antreprenori

Monthly imports (MI) reprezinta importurile realizate intr-o tara in ultimle 30 de zile:
MI = V ÷ TCR
TCR: cursul de schimb dintr-o ţară,
V: vânzările de bunuri din ţară x in y.

Ultimul indicativ este Inflaţia economica (I). Ea se calculeaza dupa urmatoarea formula:
I = (CMP1 ÷ CMP2 – 1) × 100
CMP1: costul mediu de producţie, în ultimele şapte zile.
CMP2 *: costul mediu de producţie, în ultimele 8 – 14 zile.
si este valabila doar pe ultimile 7 zile.

Sursa: http://www.erepublik.com/en/article/-mini-tutorial-taxele-794671/1/20#comments

Daca sunt greseli, sau completari de facut va rog sa le faceti. Referitor la Monthly exports nu am reusit sa aflu metoda de calcul, in cazul in care o stie cineva va rog sa lasati un coment aici pentru a putea completa informatiile din tutorial.

Mumai bine!
belzebut ce crunt