Grinch - Guvernator BNR

Day 506, 23:29 Published in Romania Romania by Grinchu
Nu va speriati, nu am fost inca numit si nici nu voi fi, dar ...

....pentru ca tot am fost "somat" de prietenul Ochireci sa fac un articol in care sa sustin sus si tare ceea ce am de gand sa realizez si probabil sa afirm cat de cinstit voi fi in cazul unei instalari pe pozitia de guvernator voi incepe simplu prin a insira aici cele mai importante si cu legatura in joc articole din Legea nr. 34 din 29/03/1991 (Lege 34/1991) privind Statutul B�ncii Naţionale a României

CAPITOLUL I
Dispozitii generale

Art. 1. - Banca Nationala a Romaniei stabileste si conduce politica monetara si de credit, in cadrul politicii economice si financiare a statului, cu scopul de a mentine stabilitatea monedei nationale. Banca Nationala a Romaniei este organ al statului si are personalitate juridica.
Art. 2. - Banca Nationala a Romaniei participa, in numele statului, la tratative si negocieri externe in probleme financiare, monetare si de plati; Banca Nationala a Romaniei poate negocia si incheia acorduri privind imprumuturi pe termen scurt.
Banca Nationala a Romaniei poate, cu imputernicirea Parlamentului, sa participe la organizatii internationale cu caracter financiar, bancar si monetar si sa devina membru al acestora.
Art. 3. - Pentru necesitatile proprii si ale autoritatilor publice, Banca Nationala a Romaniei elaboreaza studii si analize privind moneda, creditul si operatiunile sistemului bancar.

CAPITOLUL II
Resursele Bancii Nationale a Romaniei

Art. 4. - Capitalul propriu al Bancii Nationale a Romaniei este de 5.000 milioane lei si apartine in intregime statului.
Art. 5. - Fondul de rezerva al Bancii Nationale a Romaniei se constituie din profitul evidentiat in bilantul anual, dupa acoperirea integrala a cheltuielilor.
Art. 6. - Din profitul brut inregistrat in bilantul bancii, 20% se utilizeaza pentru constituirea fondului de rezerva al bancii, destinat acoperirii eventualelor pierderi. Aceasta cota va fi redusa la 10% atunci cind activele din fondul de rezerva ajung sa fie egale cu capitalul bancii si la 5% cind astfel de active ajung la dublul capitalului.
Art. 7. - Profitul ramas dupa repartizarea pentru fondul de rezerva si celelalte fonduri prevazute de lege va fi utilizat conform hotaririi Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.
Art. 8. - In cazul in care in bilantul Bancii Nationale a Romaniei valoarea activelor scade sub suma angajamentelor si a capitalului sau, Ministerul Finantelor va transfera Bancii Nationale a Romaniei, la cererea acesteia, titluri de credit guvernamentale negociabile la dobinda pietei, in suma necesara acoperirii acestui deficit. In termen de cinci ani aceste titluri de credit vor fi rascumparate prin utilizarea profiturilor realizate de banca sau renegociate.

CAPITOLUL III
Operatiunile Bancii Nationale a Romaniei

SECTIUNEA I
Emisiunea monetara (NU ESTE CAZUL)

SECTIUNEA a II-a
Operatiuni cu societatile bancare si alte institutii de credit ( NU ESTE CAZUL)

SECTIUNEA a III-a
Operatiuni cu Trezoreria statului

Art. 28. - Banca Nationala a Romaniei tine in evidentele sale contul curent al Trezoreriei statului. Metodele de inregistrare a operatiunilor in acest cont sint stabilite prin conventii intre Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei.
Art. 29. - Pentru toate operatiunile efectuate pentru Trezoreria statului, Banca Nationala a Romaniei nu va percepe comisioane si, in acelasi timp, nu va plati dobinzi pentru disponibilitati. Fondul de tezaur al statului este purtator de dobinda in conditiile legii.
Art. 30. - Banca Nationala a Romaniei va actiona, direct sau prin alte banci, ca agent al statului in ceea ce priveste emisiunea obligatiunilor si altor inscrisuri de stat, vinzarea si rascumpararea acestora, precum si plata dobinzilor si altor speze aferente.
Art. 31. - Banca Nationala a Romaniei poate acorda bugetului administratiei centrale de stat imprumuturi pentru acoperirea decalajului temporar dintre venituri si cheltuieli.
Suma totala a acestor imprumuturi nu poate depasi in nici un an fiscal echivalentul pina la 10% din totalul bugetului aprobat. Imprumuturile acordate statului de Banca Nationala a Romaniei nu pot depasi dublul capitalului Bancii Nationale a Romaniei si fondul de rezerva constituit potrivit prevederilor art. 5 si 6.

SECTIUNEA a IV-a
Operatiuni cu aur si valuta

Art. 32. - Banca Nationala a Romaniei stabileste si conduce politica valutara a statului, cooperind cu alte organisme ale acestuia. Banca Nationala a Romaniei va actiona ca agent al statului in aplicarea prevederilor oricarei legi vizind controlul valutar.
Declaratiile de venit, datele contabile si informatiile necesare pentru aplicarea oricaror prevederi legale privind controlul valutar trebuie transmise Bancii Nationale a Romaniei, la cererea acesteia.
Art. 33. - Banca Nationala a Romaniei raspunde de:
a) emiterea reglementarilor cu privire la operatiunile cu aur si valuta, in vederea protejarii monedei nationale;
b) elaborarea balantei de plati externe si a balantei creantelor si angajamentelor externe;
c) stabilirea si publicarea cursurilor de schimb la care Banca Nationala a Romaniei si alte persoane juridice autorizate efectueaza operatiunile lor cu aur si valuta;
f) pastrarea si administrarea rezervelor internationale ale statului;
Art. 34. - Banca Nationala a Romaniei poate sa incheie, in nume propriu sau in numele statului, in contul si din dispozitia acestuia, acorduri de clearing si de plati sau poate incheia orice alte contracte, avind acelasi scop, cu institutiile centrale de clearing, publice si private, care isi au sediul in strainatate.
Art. 35. - Banca Nationala a Romaniei, respectind prevederile privind lichiditatea si riscul specific unor astfel de active, va stabili si mentine, in astfel de conditii incit sa poata determina periodic marimea lor exacta, rezerve internationale constind din toate sau numai din unele din urmatoarele elemente:
a) aur;
b) active externe, sub forma bancnotelor si monedelor metalice sau a soldurilor conturilor la banci in strainatate, exprimate in acele valute si detinute in acele tari pe care Banca Nationala a Romaniei le aproba pentru indeplinirea scopului prezentului articol;
c) orice alte active de rezerva recunoscute pe plan international, inclusiv dreptul de a efectua cumparari de la Fondul Monetar International in cadrul transei de rezerva, precum si detinerile statului de drepturi speciale de tragere;
Art. 36. - Banca Nationala a Romaniei va urmari mentinerea rezervelor internationale prevazute in art. 35 la un nivel pe care ea il apreciaza ca fiind adecvat tranzactiilor externe ale statului.

Art. 37. - Banca Nationala a Romaniei este autorizata, in conditii pe care le va stabili si le va putea modifica periodic, sa efectueze urmatoarele operatiuni:
a) sa cumpere, sa vinda si sa faca alte tranzactii cu monede si lingouri de aur si alte metale pretioase;
b) sa cumpere, sa vinda si sa faca alte tranzactii cu valute;
c) sa cumpere, sa vinda si sa faca alte tranzactii cu bonuri de tezaur si alte titluri emise sau garantate de catre guverne straine ori institutii financiare interguvernamentale;

Art. 38. - Diferentele inregistrate in bilantul anual de Banca Nationala a Romaniei din modificarea evaluarii activelor ori pasivelor ei exprimate in aur, drepturi speciale de tragere si monede straine, rezultate ca urmare a modificarii valorii sau cursului in lei al acestora, vor fi regularizate cu bugetul administratiei centrale de stat.

SECTIUNEA a V-a
Controlul valutar

Art. 39. - Banca Nationala a Romaniei emite reglementari privind controlul tranzactiilor valutare pe teritoriul tarii. Reglementarile se pot referi la emiterea de ordine si circulare cu privire la: efectuarea si controlul tranzactiilor valutare; emiterea autorizatiilor pentru transferuri in strainatate; tranzactiile pe pietele valutare si la alte operatiuni specifice.
Art. 40. - Persoanele juridice autorizate sa desfasoare operatiuni valutare vor raporta Bancii Nationale a Romaniei asupra tranzactiilor valutare efectuate. Banca Nationala a Romaniei va stabili forma si continutul documentelor prin care sa aiba loc o raportare corespunzatoare.

CAPITOLUL IV
Conducerea si administrarea Bancii Nationale a Romaniei

Art. 41. - Banca Nationala a Romaniei este condusa de un consiliu de administratie. Gestiunea zilnica este incredintata guvernatorului.
Art. 42. - Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei hotaraste asupra masurilor in domeniul politicii monetare, valutare, de credit si de plati. El stabileste directiile principale in conducerea operatiunilor si raspunderile ce revin aparatului Bancii Nationale a Romaniei.

In numele consiliului de administratie, guvernatorul prezinta anual Parlamentului Romaniei darea de seama cu privire la situatia monetara si a creditului.

CAPITOLUL V
Dispozitii finale

Art. 57. - Membrii Consiliului de administratie si angajatii Bancii Nationale a Romaniei sint obligati sa pastreze secretul asupra oricarei informatii nedestinate publicarii, de care au luat cunostinta in cursul exercitarii functiunilor lor si nu vor folosi aceasta informatie pentru obtinerea de avantaje personale, orice abatere fiind pedepsita conform legii.
Art. 58. - Membrii Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei si cenzorii primesc indemnizatie.
Art. 59. - Banca Nationala a Romaniei nu poate participa, direct sau indirect, cu capital, la nici o societate comerciala sau regie autonoma, cu exceptia propriilor sale intreprinderi de imprimare a biletelor de banca si de batere a monedei metalice si alte societati care pot contribui la realizarea atributiilor sale.
Art. 60. - Banca Nationala a Romaniei nu poate cumpara alte proprietati imobiliare decit acelea care ii sint necesare pentru functionarea sa si nevoile personalului.
Art. 61. - Bilantul contabil anual si contul de profit si pierderi ale Bancii Nationale a Romaniei se vor publica de indata ce vor fi confirmate de comisia de cenzori si adoptate de catre consiliul de administratie.
Art. 62. - Toate reglementarile emise de Banca Nationala a Romaniei se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
Art. 63. - Banca Nationala a Romaniei publica periodic un buletin privind evolutia monedei si creditului.

Acestea fiind prezentate ma oblig intru totul sa respect statutul Bancii Nationale a Romaniei si sa adaptez dupa caz articolele de lege acestei lumi virtuale.

In acelasi timp propun realizarea unui consiliu de administratie cu acelasi rol pe care il puteti regasi la Art. 42 si care sa fie format din presedinte si cate un membru desemnat de partidele politice, consiliu cu rol decizional directiei monetare.

Acest lucru ma face sa NU afirm ca imi doresc mentinerea cursului in jurul valorii 1Gold = 50 RON, ci imi doresc ca el sa vina in intampinarea nevoilor si intereselor statului ce pot fi dictate de moment.

Cred ca ar fi de prisos sa afirm ca pe primul loc va sta interesul national si nu vad cum calitatea mea de presedinte eRBP ar putea sa imi influenteze munca.

In caz ca vreti sa vedeti cum decurge votul si cine pe cine simpatizeaza cititi aici http://www.ecetateni.com/index.php?topic=2635.0 Cu mentiunea ca doar gongressmani voteaza, ceea ce e un demers laudabil in conditiile in care pana acum erau numiti direct 😛

Prietenul celor mici, Grinch! 😁