Ambient on/off

Join the new world

 

Geostrateska analiza na dan 1879

Day 1,879, 16:41 Published in Serbia Serbia by Van Sebe

Poštovani čitaoci,
Još jedno izdanje glasnih razmišljanja je pred vama.

Stiče se utisak da je napredovanje TWO i CoT saveza zaustavljeno od strane EDEN-a… Ne nisam rekao da je ofanziva doživela fijasko već da je zaustavljena… Šta je tome najviše doprinelo teško je reći, strateški uspešan RW Ukrajine u regiji Bukovina, poraz Mađarske u bitki za Northwestern Iran, prepuštanje originalnih regija Turskoj, neobični potezi Makedonije oko NE, okretanje Bugarske Egiptu ili pak nenapadanje Irana od strane Srbije… Možda su jednostavno u TWO i CoT savezima zaključili da je 25.1. predaleko I da ne mogu tako dugo držati Tursku, Grčku pa i eventualno Iran i/ili Rumuniju obrisane…
Nakon osvajanja svih originalnih regija Turske Mađarska je napala Iran u regiji Northwestern Iran. U isto vreme Mađarska je imala problema u pozadini u borbama sa Rumunijom, Ukrajinom i Turskom koje su joj odvlačile štetu. Ukrajina [tačnije EDEN] je podigla ustanak u regiji Bukovina u trenutku kad je Poljska spremala napad na Rumuniju, i oslobađanjem te regije su naterali Poljsku da mora prvo proglasiti Ukrajinu za NE da bi mogla da napadne Rumuniju i na taj način priskoči u pomoć Mađarskoj. Odličan taktički potez koji je kupio vreme EDEN-u. U međuvremenu Ukrajina oslobađa i regiju Galicija i Lodomeria, prolongirajući napad Poljaka na Rumune. Poljaci su proglasili NE na Ukrajinu, ekspresno osvojili regiju Galicija i Lodomeria i odmah napali regiju Bukovina, čije bi osvajanje rezultiralo brisanjem Ukrajine i dalje, postavljanjem NE Poljaka na Rumuniju. Ukrajina i dalje pokušava da kupi vreme saveznicima borbama sa Mađarskom u regijama Subcarpathia i Volhynia, ali očekujem da to Mađari u toku noći zatvore. Dakle za nekih 36 sati možemo očekivati napad Poljske na Rumuniju.
U međuvremenu su Rumuni uspeli da oslobode kroz RW-ove svoje regije od Mađara, preuzmu inicijativu i u toku je njihov napad na regiju Southern Great Plain. Rumuni trenutno vode ali ima još dosta do kraja a Mađari su sada rasterećeniji.Verujem da su Turske originalne regije prepuštene nazad Turcima i da se Mađarska koncentrisala na prodor u Iran. Razlog je verovatno što do 25.1. i kongresnih izbora ima još previše vremena I da je odlučeno da se Turska obriše posle 20-og Januara. Za to vreme Mađarska i Srbija su trebale da pokušaju da obrišu Iran I stignu do izolovane regije Turske Umm al Quwain. Međutim EDEN se dobro organizovao, Iran je kupovao štetu i šakom i kapom i u odlučujućoj bitki odbranio regiju Northwestern Iran. Prepustivši u međuvremenu Turske originalne regije nazad Turskoj, Mađarska se našla izbačena iz Azije, a ofanziva na Iran se brže završila nego što je počela. Da li bi napad Srbije na Iran, koji je izostao, doneo dovoljan odliv štete iz ove bitke je diskutabilno i sad je kasno pričati o tome.Napomenimo još da Srbija preko UAE ima otvoren put do izolovane Turske regije Umm al Quwain (UAE ima sada samo MPP sa Makedonijom koji ističe za 3 dana, tamo je dosta naših igrača i može se uvek staviti NE na Srbiju), ali ga za sada nije iskoristila a tek sad to ni ne treba da radi. Naime Turski glavni grad je nakon gubitka originalnih regija prebačen u ovu regiju i oni sad imaju samo jedan bonus. Za očekivati je da Turci osvajanjem određenih regija UAE, prošire tu izolovanu koloniju, zatim namerno prepuste kroz RW regiju Umm al Quwain i na taj način vrate glavni grad u najnaseljeniju svoju originalnu regiju i podignu bonuse.Turska u međuvremenu nastoji da oslobadi i poslednju svoju regiju od BugarskeMediterranean Coast of Turkey, i za očekivati je da će uspeti u tome. Naime Bugarska se okrenula napadu na Egipat (proglasili ga za NE) u regiji Red Sea Coast i povezivanju svojih regija. Ovu bitku su lako dobili i očekuje se dalje napad na regije Egipta. S obzirom da korist od toga može doći tek osvajanjem i Turskih regija, to je još jedan razlog zašto mislim da su u našim savezima nameravali da brišu Tursku oko 25.1. i kongresnih izbora.

Edit: Bugarska je sklopila dogovor sa Rusijom, da ih Rusija proglasi za NE i da im osvoji regiju Burgas i Ruse i na taj način izmesti Bugarski glavni grad u Jizan gde bi Bugari lakše došli do bonusa. Tu i Rusi profitiraju jer dobijaju regiju sa žitom dok ostali uslovi dogovora mi nisu poznati. Rusi nemaju MPP ni sa Rumunijom ni sa Turskom, a imaju MPP sa Grčkom. Da li će se i nakoji način umešati u sukobe na Balkanu i u maloj aziji videćemo...Srbija je prepustila regije Attica i Peloponnese kroz RW Grčkoj, u nameri da do njih dođe Makedonija. Međutim, Makedonija u ovoj ofanzivi jako loše reaguje, razlog ne znam ali imaju dosta problema pri selekciji napada i izglasavanju zakona. Čak 4 NE zakona su bila loše predložena u bitnim momentima, nisu prošla ali su pojela dosta vremena. Dva od ta četiri je postavio isti igrač UnitedMacedoniaMKD te je evidentno da tu postoje problemi unutar Makedonske zajednice (izgleda da smo jako bliski)… Kao posledicu, Grci su izglasali NE na Makedoniju, Makedonija to još nije učinila mada je na putu da uzvrati NE i Grci imaju inicijativu i njihov napad se očekuje.Celo ovo pisanije je praktično i pojašnjenje naše pozicije.Nakon neutralisanja napada Mađarske, sa odsutnom Bugarskom i Makedonijom, odsečenom Poljskom, EDEN je morao da proba da oslabi Srbiju. I to I pokušava podigavši simultane RW-ove u čak 7 regiona. Neki regioni su nam bitni, a neki će odvući štetu na naš mentalitet i tvrdoglavost.
Italija podiže RW u regiji Apulia koja nam je jako bitna jer nam vezuje resurse te je moramo odbraniti.
Francuska podiže RW u regiji Aquitaine, gde nam je deseti resurs i treba ga odbraniti.
Crna Gora (Čitaj EDEN u ime CG) podiže RW u regiji Montenegrin coast, delimično bitna jer imamo još jednu regiju kao most ka resursima, treba ga odbraniti.
Grčka podiže RW u regiji Ionian Islands, trebalo bi u ovom trenutku zadržati tu regiju i prisutnost u Grčkoj, mada ubedljivo gubimo u ovom trenutku.
Edit: Grčka je dobila bitku za Ionian Islands i odmah pokrenula sledeći RW u regiji Epirus

Saudijska Arabija podiže RW u regiji Eastern Province, trebalo bi u ovom trenutku zadržati tu regiju i čuvati leđa UAE, gde Turci ne bi tako lako njih brisali i došli nam na granicu. Uz to ova regija nam je granica sa Iranom. Moguć je i napad Irana ali imamo manevarski prostor dok ne proglase NE.
Bosna I Hercegovina podiže RW u regiji Federation of BiH, za nas strateški ne preterano (a tek ekonomski) bitna regija. BiH se lako briše pre 25.1. sve i da se vrati na mapu, ali vidi pod “mentalitet i tvrdoglavost”…
Izrael podiže RW u regiji Nazareth North District, za nas i strateški i ekonomski nebitna regija u ovom trenutku.
U svakom slučaju, potrebna je aktivnost svih nas i da se prate naređenja MOD-a.
Zanimljivost je još i da posle prebega Indije iz EDEN-a, Hrvatska postepeno osvaja regije Indije i za početak je osvojila sve granične regije sa Kinom. Na taj način je onemogućila napad Indije na Kinu, a samim tim i našeg saveza putem MPP-ova. Dakle ko hoće kopnenim putem do Kine, moraće se prvo sukobiti i sa Hrvatskom (ili već nakon prve osvojene regije Kine). Napravili su dobro uporište i čekaju na uskim grlima gde samo po jedan napadač može doći.Španija je u jednom trenutku vodila “drain” rat protiv Kine kako bi odvukla njenu štetu sa ratišta u Maloj Aziji i Evropi ali je to prekratko trajalo. Kina je to lako i brzo rešila, a Španija je iza Filipina zadržala svoju bazu na dalekom istoku.Za uzvik:
Geostrateska analiza ratnih desavanja na dan 1879
http://www.erepublik.com/en/article/geostrateska-analiza-na-dan-1879-2192163/1/20

Van Sebe

 

Comments

LuckyLion13
LuckyLion13 Day 1,879, 17:11

Dobar o7

Shommy Lee Jones
Shommy Lee Jones Day 1,879, 17:15

Поздрав. Морам да ти признам да сам и ја хтео да напишем ланак али сам одустао јер си, по мени, доста тога лепо написао, тј. описао. Ја бих још понешто додао, ако се не љутиш.
Наша драга CoTWO (читај котва 🙂, ово ми је данас пало напамет) је доживела тежак стратешки промашај. Мађари и ми Срби ћемо се највише сад помучити. Мада за нас се знало да ће сви ударити на нас у исто време чим прођу празници. Елем, повучено НЕ на Грке. Тежак стратешки промашај. Морали су да ово предвиде. Остављање саудијске арабије је по мени још један. Можда би сада имали на некој другој регији устанак који неби био битан, а имали смо времена да нападнемо и да их обришемо или сведемо на једну регију, рецимо Ал Бахах. Такође ове италијена, је требало сузбити на једну реију, рецимо Сицилију.
Е сад ђто се тиче Пољака. Ја сам једно време гледао у свим битним биткама да ли их има међу првих 5 у било којој дивизи у било којој бици. И мислим да никог нисам нашао. То је било на почетку "организовање" офанзиве. Надам се да грешим. Заиста. Македонци мрсомуди терају по свом. Дали смо им крит и мислим да смо погрешили. Мислим за тајминг. То је требало да буде усаглашено и да ми дајемо 1 по једну а они у исто време узимају другу. И тако редом. Али то су МКД-овци. Регије за регије, нека им. Стратешки ВРЛО битне регије су Јонска острва и пелопонез. То није смело да се да. Никако. Атика и Епирус нису битни. Шта смо очекивали када смо грке обрисали да ће да се зезају са нама. хехе. Они нису требали да буду обрисани, баш као што нас је само срећа послужила да турцима остане једна регија откинута од осталих. И сада је сав терет на нама да их зу зауставимо. О бугарима не треба много причати. Они су бојевали за себе. А мађарима "блитскриг" није успео па су се упували одма. И тако, ЕДЕН је објаснио како се игра ова игра. Свака част њима, скоро су освојили све тактичке поене који су били у игри. Надам се да ћемо сви нашто научити из овога. Вечерас ће бити опасно черечење. Срећно нам било.
Поздрав Милош

Shommy Lee Jones
Shommy Lee Jones Day 1,879, 17:22

Да, забораих, ми нисмо били у стању да жртвујемо 20к динара и да грке и саудијце померимо на друге регије и да уместо њих подигнемо устанке. То би нам олакшало сад позицију.

Anthony John Tony Soprano
Anthony John Tony Soprano Day 1,879, 17:30

o7

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Day 1,879, 17:34

bas zbog ovog sto se desilo danas nismo napali iran. imamo sada slobodan NE za slucaj da roknemo kou bitnu regiju

War3hous313
War3hous313 Day 1,879, 18:08

bravo prijatelju za analizu!
msm da ce srbija da saceka jos koji dan pre nego sto napadnemo iran, mozda cak i nas uae napadne da bi dosli do turskog steka. ovo sa rumunima i madjom ce da se zavrsi ovih dana, pa bi trebalo koordinirano opet da okupiramo tursku. nadam se da ce makedonci da se saberu. pokore grcke regije i posle turske i irana da krenemo na kinu.

Mladen DS1989
Mladen DS1989 Day 1,879, 18:20

Makedonci katastrofa,koko je moguce da 4 puta za redom ne izglasavaju predlog. Bugari se zezaju,trabali su odavno da obrisu Egipat ako su vec resili da ga napadaju. Poljaci blago ne zainteresovani da nam pomognu,jedino mi i Madjari nesto pokusavamo. Odlican clanak inace.

mcmoox
mcmoox Day 1,879, 22:11

Lepo...

MCMOOX je bio ovde!!!!

Van Sebe
Van Sebe Day 1,880, 23:08

@ Milos I Osvajac banovani Svaki komentar je dobrodošao, pogotovo konstruktivan poput tvog. I naravno slazem se da je EDEN odneo taktičku pobedu - za sada. Nadam se da će se i to promeniti jer nije sve tako crno po nas.
@ Desert Hamster ukoliko ne prepustimo regije, a većinu nećemo zbog bonusa, uvek ćemo biti u situaciji da podižemo taktičke RW-ove ili da nam preti 7 ustanaka. Da li će nešto biti drugačije kada budemo odlučili da krenemo na Iran?

Van Sebe
Van Sebe Day 1,880, 23:13

@ SvakoDobro Za sad ne treba da napadamo Iran, trenutak za to je prošao. Treba sačekati ostale saveznike da budu spremni ponovo za Tursku. Za to vreme staviti pod kontrolu RW-ove, kao i Grčku i Rumuniju. Takođe treba ostaviti Turcima Umm al Quwain jer im je to sad glavni grad i zato nemaju bonuse! Čak se treba boriti na strani Turaka ako dignu RW u toj regiji da bi je prepustili - bar ja tako mislim.To treba obrisati 24.1. kao poslednju regiju - ako ostali obrišu originalne Turske regije.

Lord Haldir
Lord Haldir Day 1,880, 23:44

S+V

Šalješ Coolina u penziju

Shommy Lee Jones
Shommy Lee Jones Day 1,880, 00:01

Слажем се Ван Себе са тобом што се тиче турског главног града. Морамо да га бранимо по сваку цену. То им је горе од брисања сад. Требали би можда дипломатски са УАЕ да их не дирају.

Don Beli
Don Beli Day 1,880, 00:16

Dobar clanak. Lepo je da neko i dalje pise ovakve analize.

srebrenko
srebrenko Day 1,880, 00:51

Izvrsno, lepo receno.

alboy75
alboy75 Day 1,880, 01:26

dobar, cak sta vise odlican...
vote naravno, sub imas od ranije

Plainswalker
Plainswalker Day 1,880, 01:55

Само што ослободувањето на еГрчките и еИзраелските региони е всушност ваша одлука, за да ви биде полесно да ги штитите моменталните 10/10. Далеку од тоа дека станува збор за договор и препуштање на овие региони на еМакедонија која сега ќе мора сама да ја држи цела еГрција.

Van Sebe
Van Sebe Day 1,880, 02:19

@Plainswalker По информацијама које смо добијали у новинама од стране наших челника - то је договорено да се врати Македонији за уступање територија у Италији. Слажем се да је теже Македонији да сама држи Грчку као и Бугарској да сама држи Турску. Чак шта више мислим да је немогуће, видели смо то у прошлости. По мени, а прочитај моје раније текстове (http://www.erepublik.com/en/article/geostrateska-analiza-na-dan-1872-2187535/1/20 у делу о Македонији), требали смо вама уступити Израел да би сте добили ресурсе а да ми држимо део Грчке који вама ништа не значи (дуплирани ресурси). Поздрав!

New-and-Now
New-and-Now Day 1,880, 02:48

Odlicno.

Mislim da ovaj deo treba da ispravis: da ne mogu tako dugo držati Tursku, Bugarsku pa i eventualno Iran i/ili Rumuniju obrisane…
i to u delu koji se tice Bugarske, jer koliko ja znam nemamo nameru njih da drzimo obrisane 🙂

Van Sebe
Van Sebe Day 1,880, 03:28

New-and-Now - Lapsus naravno mislio sam na Grčku... Hvala...

Esklavo
Esklavo Day 1,880, 03:35

MU Spain - FPR, help to serbia vs israel

coolinbun
coolinbun Day 1,880, 04:27

"Ne nisam rekao da je ofanziva doživela fijasko već da je zaustavljena… Šta je tome najviše doprinelo teško je reći"

nije tesko reci. Ofanzivu CoT i TWO je najvise zaustavilo odbijanje Srbije da napadne Iran sa juga. Da je tako bilo, imali bi Madjarsku u Iranu sa inicijativom, a od ovih simultanih dizanja ustanaka u nasim regijama nebi bilo nista. Teziste rata bi bilo tu. Pravdanje nase vlade da je odbila da napadne Iran zbog opasnosti od RW-a ne pije vodu, jer da je Madjarska dobila bitku protiv Irana nastravak tog rata bi bio drugaciji i ne bismo imali EDEN u dvoristu, vec bi on branio Iran i Tursku.

Dobra analiz btw 🙂

Van Sebe
Van Sebe Day 1,880, 05:16

@coolinbun slažem se. Mi jesmo imali organizovane udare jedinica u bitki Mađarska-Iran i da smo usmerili i civile u direktan rat sa Iranom (DO, TP medalje) mislim da ne bi naš doprinos savezniku bio smanjen više nego što bi odvukli štete Iranu. Kao što rekoh DH, "Da li će nešto biti drugačije kada budemo odlučili da krenemo na Iran?" Neće, imaćemo iste regije i istu logiku napad/odbrana.

Texan Cowboy
Texan Cowboy Day 1,880, 06:01

Ne slažem se Kuline sa ovim što si rekao. Prvo, u trenutku kad je Mađarska napala Iran, već tad je pola Turske bilo oslobođeno. Dakle, odluka je bila da se Turska pusti. Ja upravo mislim da bi EDEN svakako uradio ovo što se dešava sada, jer da smo i napali Iran, i da je Mađarska zadržala inicijativu, oni nemaju potrebu da brane Iran jer Iran ima dovoljno regija da se sa tim sačeka bar dva dana. A u takvoj situaciji bi naravno proradio Marfijev zakon: Mađari bi ispušili narednu bitku, nama bi izbili regiju i odsekli bonuse, i onda bi mi ostali sami sa NEom na Iran u narednih 7 dana, i sve bi se raspalo. Zato mislim da ovo što Desert kaže više ima smisla.

Angeldim
Angeldim Day 1,880, 11:50

Само што ослободувањето на еГрчките и еИзраелските региони е всушност ваша одлука, за да ви биде полесно да ги штитите моменталните 10/10. Далеку од тоа дека станува збор за договор и препуштање на овие региони на еМакедонија која сега ќе мора сама да ја држи цела еГрција. +++111

christos paoki
christos paoki Day 1,880, 12:23

You say that in RL Greeks and Serbians are orthodox borthers.But saying on the map skopja as makedonia does not show this brothership.Im still wondering how such a game can change opinions only for an e-Ally.

coolinbun
coolinbun Day 1,880, 12:24

CacaHendrix

Pa naravno da su se pustale turske core regije. Njih je bilo nemoguce zadrzati na duzi period. Cilj je bila turska regija u Iranu, kao i pozicioniranje prema Kini. Dozvolili smo da tajming bude takav da mogu da nam podignu 7 RW-ova u isto vreme. U ovoj igri je uvek u prednosti napadac, jer bira vreme napada.
Definitivno smo trebali da stavimo NE na Iran, sada bi situacija po nas savez bila mnogo povoljnija, a za nas ista kakva je i sada.

skaravaios
skaravaios Day 1,880, 15:55

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ - MACEDONIA IS GREEK ..TRY LEARN HISTORY AT LEAST U skopjan nazies at the WW2 skopjans was celebrating for the arrival of hitler ..go talk HAIL to germans . u can google pictures about this. and i really doubt if u know ur history! best regards FROM the real MAKEDONIA the HELLENIC!

BIagota
BIagota Day 1,880, 21:20

" Na taj način je onemogućila napad Indije na Kinu "

Jeste sve me strah da je Indija sa svojih 30 ljudi htela napasti Kineze.
Indija nikada ne sme napasti Kineze, niti ce imati snage niti ce smeti to da uradi jer im Kina nikada posle toga ne bi dozvolila da imaju ni jednu jedinu reguju za kongres pa makar imala Indija sve mpp-ove u erepubliku! Indija ce preci u Eden kada ih Hrvati izbrisu da bi im ovi dovolili kongres a nakon toga videce koliko su svi nasi saveznici izglupirali sa potpisivanjem mpp-ova sa Indijom i koliko su zajebali Tajland da kontrolise taj region. Vi deco izgleda jos verujete u Bugarske bajke o Indiji.
Ja ne verujem jer poznajem Indiju isuvise dobro!

Van Sebe
Van Sebe Day 1,881, 05:53

@ christos paoki @skaravaios
Please do not mix RL with this game. In this game that country you are calling Skopje is officially called Republic of Macedonia (FYROM). If you have a problem with this - talk to admins and refer your complains on their address.
I know my history, and yours as well, let's not talk about this here. Thanks.

4 zena
4 zena Day 1,881, 08:07

dobra analiza

heil CRO

Shadow Stalker
Shadow Stalker Day 1,881, 14:28

Десерте,волимо те кад си стратег 😁

ssam
ssam Day 1,881, 15:45

Dobro odradjeno o/

skaravaios
skaravaios Day 1,882, 01:18

@Van Sebe
So u can call em FYROM or ex-yugoslavic republic!!!
macedonian capital city was Pella that is in near in Thessaloniki ..that means greece macedonia was in now known greece. no doubt about this

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.