Furt Intelectual - Lamuriri [e-diverse]

Day 209, 04:34 Published in Romania Romania by OchiReci
Am creat in momentul perfect o sursa ideala de bani si popularitate, de carese bucuri Nicolae Iorga acum, pentru simplu motiv ca i-a fost usor sa fure ideea in 2 secunde de la altul care a stat si a conceput-o. In loc de multumiri evident am primit altceva. Va intrebati ce ...vede-ti [a url=http://i16.photobucket.com/albums/b26/OchiReci/Diverse/eBets.png]AICI[/a] iar daca nu cer prea multe uitati-va si [a url=http://i16.photobucket.com/albums/b26/OchiReci/Diverse/eBets2.png]AICI[/a] si [a url=http://i16.photobucket.com/albums/b26/OchiReci/Diverse/eBets3.png]AICI[/a]


Prezint un caz concret, o explicatie a unui jurist din realitate..oferita intr-o perioada in care legea romana scartia, continui cu afirmatia unui ministru roman mai recenta, cu definitia palgiatului si inchei cu o nota proprie pe care o reiau.

In cazul unor probleme aparute in viata sociala, nu trebuie cu strictete sa activam in domeniul juridic pentru a deosebi unele fapte grave, ce constituie infractiuni, de altele mai putin grave, care nu se regasesc in sfera acestora din urma, raspunderea in cazul lor fiind de alta natura decat cea penala.

Astfel, nu intampinam greutati pentru a incadra in infractiunea de furt, fapta de deposedare a unei persoane de o suma de bani, fapta de luare a unui autoturism din locul de parcare fara a avea acordul proprietarului sau mai simplu, luarea fara drept a unor bunuri dintr-o masina cum ar fi casetofonul, boxele, roata de rezerva sau orice alte bunuri de acest gen.

Facand un rezumat, am putea sa afirmam ca aceaste fapte sunt destul usor de recunoscut precum si de diferentiat, in comparatie cu alte incriminari existente in Codul penal, pentru ca vizeaza deposedarea proprietarului de un bun fara acordul sau, creandu-i in acest mod o paguba mai mult sau mai putin insemnata.

Se ne indreptam atentia in continuare asupra urmatoarei situatii: „o persoana, inventeaza un sistem de irigatie care prin calitatile sale de exceptie are ca finalitate stropirea doar a plantelor nu si a spatiului necultivat dintre ele, aceasta inventie ducand la reducerea simtitoare a consumului de apa cu aproximativ jumatate din cantitantea folosita de obicei.

Stiind ca rezervele de apa nu vor tine o vesnicie, si aceasta inventie este deosebit de benefica atat pentru culturi cat si pentru umanitate, inventatorul se grabeste sa isi prezinte ideea persoanelor avizate din domeniu, fara sa isi mai inscrie descoperirea la oficiul de stat petru inventii si marci, pe scurt O.S.I.M., obtinand in acest fel un brevet de inventator care sa ii confere drepturi exclusive asupra inventiei sale.
Revista juridica

Persoanele carora le este prezentata inventia in cauza, nu resping ideea implementarii in sistem dar mai cer un scurt timp de gandire. Ulterior insa, prin mijloace nu prea ortodoxe, ideea este transmisa, sau mai bine zis „pontul este vandut” unor alte persoane din afara tarii care pun in aplicare acest mecanism, iar datorita succesului de care se va bucura inventia, acestia isi vor atribui calitatea de inventatori, fara a mai tine cont ca ideea nu a a fost a lor.

In cazul acestei situatii multi dintre noi am spune cu dispret „ I-au furat ideea!”

Aici apare si problema... Pentru ca in ciuda faptului ca acele persoane s-au folosit cu rea-credinta de acea idee, castigand sume enorme de bani, legea nu incadreaza aceasta fapta in infractiuna de furt, desi dreptul de care este privat inventatorul este de o valoare cu mult mai insemnata decat cea a unui simplu casetofon de masina. Cu toate acestea inventatorul, nu se poate adresa instantelor penale, el avand deschisa doar calea unei actiuni de natura civila.

Consider ca, din cauza confruntarii tot mai dese in societate cu astfel de cazuri, ar trebui sa urmam exemplul altor tari care in prezent demareaza o noua legiferare in vederea prevederii si a unor sanctiunui de natura penala pentru persoanele rau intentionate care savarsesc acest „furt intelectual.”

Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator: www.e-juridic.ro


Proprietatea intelectuală este un drept care trebuie apărat ca orice alt drept de proprietate şi care constituie protecţia creaţiei şi a realizării intelectuale a oricărui om, a oricărui profesionist în domeniul său de activitate.

Legea internaţională şi cea română prevăd măsuri de protecţie a proprietăţii intelectuale, precum şi sancţiuni pentru cei care plagiază sau care nu respectă regulile privind copierea şi multiplicarea unei opere literare, ştiinţifice, muzicale etc.

Eugen-Gheorghe Nicolăescu
Ministrul sănătăţii publice


PLAGIÁ, plagiez, vb. I. Tranz. A-şi însuşi, a copia total sau parţial ideile, operele etc. cuiva, prezentându-le drept creaţii personale; a comite un furt literar, artistic sau ştiinţific. (Pr.: -gi-a) – Din fr. plagier. (din DE😵

Definitia dictionarului este limpede.
A folosi textele scrise de altii fara a le cere acordul, si mai grav, fara a ii credita ca autori, reprezinta un furt.

Pentru a nu fi acuzati de plagiat, e necesar sa luati urmatoarele precautii:
- intotdeauna, cand citati texte care nu va apartin, mentionati autorul;
- daca copiati texte de pe alte situri web, mentionati adresa web exacta a sursei;
- cand citati stiri din presa, mentionati intotdeauna adresa web exacta de unde le-ati copiat; citati doar fragmente, nu le copiati in intregime, deoarece acest lucru ar reprezinta o incalcare a legii copyrightului; reformularea stirii cu propriile cuvinte este permisa;
- faptul ca citarea nu are ca scop obtinerea de bani nu justifica plagiatul;
- faptul ca si altii plagiaza, iarasi, nu justifica plagiatul; un furt nu va justifica niciodata alt furt.



Pot sa continui pana maine cu exemple din viata reala si din internet. Insa toate se refera la urmatoarele:

Preluarea unei ideei care nu iti apartine in scopul optineri de benefici materiale sau de prestigiu, fara acordul celui care a dezvoltat ideea se numeste furt intelectual, indiferent de succesul ideei, iar legislatia in viguare pedepsete aspru acest lucru.

Ne dorim a fi intr-o Romania virtuala democratica in care avem reguli strice, faptul ca Nicolae Iorga mi-a furat ideea si a folosit-o in vederea obtineri de bani si faima il face a fi vinovat de furt intelectual.

Dovada: epariuri a aparut pe 7 iunie 2008 in ziarul OchiReci Chronicles iar ebets ca SO a aparut pe 10 Iunie 2008.

Iar ca final, injurati-ma cat vreti sau ironizati-ma insa acest furt intelectual nu imi aduce numai mie prejudici materiale si de imagine, insa aduce si un prejudiciu de imagine jocului in sine si in special Romaniei virtuale care nu detine o legistatie corespunzatoare referitoare la drepturile ecetatenilor.