Ambient on/off

Join the new world

 

ePiacgazdaság 6. – Nagyobb pénzek

Day 1,848, 01:52 Published in Hungary Romania by Daakoo

- Középszint -


Előző cikkeimben arról írtam, hogyan lehet némi pénzmagra szert tenni.

Természetesen, ha türelmesen gyűjtünk és nem költjük el, a pénzünk gyarapodik. Igaz, vannak mindennapi ”kötelező” kiadásaink, de a megmaradt pénzünket munkába állíthatjuk, hogy termeljen, gyarapodjon.

Több befektetési lehetőség is van az eRep-en:

1. Erő- illetve edzőterem fejlesztés
Aki harcos kedvű, gyorsan akar megerősödni, ebbe érdemes, hogy pénzt fektessen. Legalábbis egy darabig.
- az ingyenes edzőtermet érdemes minél hamarabb a legfelső szintre fejleszteni, természetesen akkor amikor ez kedvezményes áron lehetséges.
- a további edzőtermek fejlesztése, használata meggondolandó, annál is inkább mert (pénzben számolva) kevésbé vagy egyáltalán nem térülnek meg a ráfordított összegek. Használatuk a ”nagy harcosok” (div4) számára akkor előnyös, ha gyakran BH-zik illetve más ”csata medálokat” vadászik. A nem ingyenes edzőtermek napi edzésköltsége magasabb lévén az SS medálok által szerzett jövedelmekénél ezek fenntartásához már nagyobb mennyiségű saját árutermelésre is szükség van. A mindennapi full lanázás tehát egyéb anyagi forrásokat is igényel.

2. Nyersanyagtelepek vásárlása
A nyersanyagtelepek - mint minden más termelés – akkor kifizetődőek, ha kevés a termelő a fogyasztók számához képest. Többé-kevésbé mindig hoznak némi hasznot, még ha az nagyon kevés is.
Itt jegyzem meg, hogy amíg a nemzeti valuta gyenge (volt) addig HUF árú salétrom bányákba (volt) érdemes fektetni, de mostanában az arannyal vásárolható alumínium- illetve gumi földek látszanak kifizetőbbnek.

3. Készárugyárak
Fegyvergyárak esetében mindenkor csak a legnagyobb, a ”divatos” fegyvergyár hoz jövedelmet, annak keresettebb az árúja a piacon. Ez azért lehet igaz mert egyrészt kevés ”nagy gyáros” van a piacon, másrészt sok munkást tudnak nyereségesen foglalkoztatni. Ők határozzák meg úgy a fegyver- mint a munkaerőpiac árait is.
Az élelmiszer alapanyag- és készáru cégekbe - az alacsony búza árfolyam miatt – egyelőre nem érdemes pénzt lekötni, legtöbb a saját mindennapi energia szükségletünk fedezéséhez szükséges telepet és gyárat telepítsünk.
Tekintettel, hogy az alacsony erejű termékek gyártása kevésbé vagy egyáltalán nem kifizetődő, ezekbe hosszú távra érdemes befektetni. A gond csak annyi lehet, hogy további fokozatokat vezetnek be Adminék (egy évvel ezelőtt a Q5 tank volt a sláger, a legerősebb – most alig kell valakinek).
Tehetősségünktől függően kezdetnek vásárolhatunk 10 aranyért egy Q1-es gyárat vagy a piacról egy fejlettebb szintűt. Ha türelmesen várunk, akkor a 2-3 havonta esedékes rövid idejű promóciók idején (általában 44%-os) kedvezménnyel fejleszthetjük gyárunkat. Akkor is érdemes fejleszteni ha a következő fokozatú működtetése még nem eléggé nyereséges, de a tőkénk meg van hozzá. Ilyenkor tartsuk raktáron, ne használjuk, várjuk a következő fejlesztést, addig újabb aranyaink gyűlnek. Természetesen ez csak kemény spórolás esetén lehetséges. Normális esetben legalább egy év szükséges egy q7 gyár eléréséhez.

4. Bontások
A gazdasági modul lehetőséget ad a már felhúzott telepek illetve gyárak visszafejlesztésére, vagy akár teljes lebontására is.
Nyersanyag telepeket csak lebontani, megszüntetni lehet, mely esetben a rendszer visszafizeti a telepítéshez szükséges ár felét (50%-át). Ritkán, de van amikor élhetünk e lehetőséggel, ha „már csak egy csepp hiányzik” egy aktuális, általában kedvezményes árú fejlesztéshez.
Edzőtermeket, gyárakat fokozatosan is lehet bontani, ilyenkor is a rendszer 50%-os térítést ad a normál fokozat-fejlesztési árból. Ez nem olyan nagy veszteség mint a nyersanyag cégek esetében. Ha utána számolunk: a kedvezményes áron történt fejlesztés 100-44=56% -os áron történik, ebből térül 50%. A fennmaradt 56-50=6% a tényleges veszteségünk, ami aránylag elhanyagolható az adott szinten.

5. Az Ingatlan piac
Ha nem kívánunk veszteségesen eljárni, gyárunkat kitehetjük eladásra, a piacra.
Sajnos, edző- illetve nyersanyagtelepeket nem lehet kereskedni.
A piacon 90% -os áron megvásárolható például egy q5-ös fegyvergyár (ennyi árcsökkentést enged meg a rendszer), de akad, amikor sürgős alkalmi vásárlást is ejthetünk és az elárusító fél további kis engedményre is hajlandó, amit visszatérít.

6. Kaláka
Kezdő játékos koromban működött egy, sokaknak hasznos rendszer: a KALÁKA.
A lényege az volt, hogy többen feliratkoztak és egy csoportot alkottak. Mindenki naponta befizetett egy minimális, a többség számára alig érzékelhető összeget egy közös kasszába. Amint a kasszában összegyűlt a megfelelő összeg egy (például salétrom) bánya megvételéhez, az összeget megkapta egy találomra választott következő betétező csapattárs. Így lehetőség volt minden résztvevő számára egy újabb bánya telepítéséhez, többnyire az egyedileg ”normális” összegyűjtési idő előtt.
Ha megfelelően van szervezve - és a csapat minimálbéren dolgozik egy erre a célra szánt gyárban is - akkor a kifutási idő tetemesen lecsökken, mert a készáru eladásából származó jövedelmek felgyorsítják a megtérülés időtartamát.
Ez a módszer - akár minden századon belül is - megszervezhető és bármikor alkalmazható, nagy segítségül a fiatal játékosok számára ! 

Comments

Jorek Byrnison
Jorek Byrnison Day 1,848, 02:10

Látom nagy számokat nem szeretnél papírra vetni, egyébként vote

Daakoo
Daakoo Day 1,848, 04:23

A nagy számokat ki-ki számolja ki ! ;)

CheDavid
CheDavid Day 1,848, 11:16

jó cikk! ; )

Tremor lor
Tremor lor Day 1,849, 10:52

Gratulálok, vote.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.