El sistema polític català a eEgypt

Day 2,368, 05:17 Published in Egypt Cuba by enrivax


PARLAMENT CATALÂ d’eEGIPTE


En general, no hi entenc massa de política i darrerament, principalment durant la elaboració del text constitucional, han aparegut alguns dubtes, al menys a mi, sobre tot per el fet que alguns sempre han dit que només el Congrés pot aprovar lleis, com a la VR i deixen algun marge per que las elabori qualsevol. La Constitució Catalana d’eEgipte així ho permet i en un afegit d’sferrer obliga a refrendar-la en referèndum popular desprès de passar tràmit parlamentari.

Nota:
(La Constitució està marginada ja que el propietari del fòrum de tots no vol penjar-la en lloc destacat com la mateixa llei obliga).

En aquest article intentaré aclarir una mica les idees, al menys, les meves.

Partirem de la idea de que juguem a eR amb dos sistemes polítics: ingame/outgame.

Tots coneixem el sistema ingame, basat en 3 cites electorals: CP i ministres, Congrés i Partits Polítics.

El CP, es escollit a les eleccions pertinents i te diverses opcions exclusives que li permet el joc com nomenar ministres, canviar el missatge de benvinguda, pot proposar aliances (MP), enemics naturals (NE), embargaments, comprar hospitals i sistemes de defensa i declarar guerres i airstrikes o proposar la pau. També posseeix el control de les ORG estatals. Te vot al Congrés. Crec que no cap altre capacitat real.

Dels ministres, no tinc constància de que tinguin alguna exclusivitat concreta al joc.

Les funcions que se'ls hi assignen, son relativament simbòliques i depèn de la voluntat del CP que se li atorguin recursos o no per els seus projectes d’Estat.

Els congressistes també s’escullen en eleccions i el seu nombre depèn de les regions que es posseeixin. Les funcions i capacitats d’aquests, es limiten a votar si o no a les propostes de llei permeses i predeterminades per eR i a acceptar determinat nombre de ciutadanies.

Entre les lleis que poden aprovar o rebutjar estan fixar el percentatge d’impostos, el salari mínim, aprovar enemics naturals (NE), despatxar al president, traspassar diners o gold del Tresor a una ORG, o canviar gold per moneda.

Per ultim, tenim els presidents de partit (PP) que son escollits també en eleccions internes de partit, tot i que a vegades, es produeixen vots simplement canviant de partit per votar i retornant al partit d’origen (o no) per alterar els resultats previsibles (presumpte TO).

Fins aquí, tot es inamovible, es a dir, el joc funciona així i no hi han altres opcions “reals”.



Per enriquir l’experiencia al joc i obrir-lo a altres posibilitats, principalment la interacció entre usuaris i ampliar l’organització del país, tots els països (penso) promouen el joc en paral·lel al outgame. Les dues eines principals i comuns utilitzades son el xat IRC i els fòrums.

Però, quin sistema s’utilitza per organitzar l’outgame?

Aquí comencen els meus dubtes.

Per una banda, està admès que al outgame el CP, ministres, congressistes i presidents de partits conserven els seus càrrecs i que els ciutadans amb la nacionalitat poden participar plenament.

En quant a les funcions d’aquests càrrecs, es on hi veig les divergències i la cosa es complica quan no hi ha congressistes ingame.

En principi, quan les decisions son estrictament en referència a lleis ingame, no hauria d’haver-hi problema, ja que seria una extensió directe de les regles del joc.

Quan es tracte de lleis “inventades” d’ unica aplicació al outgame, com la Constitució o una llei electoral o de partits per exemple, la cosa ja es mes discutible, ja que dotem d’un poder de decisió als congressistes votats dins el joc per validar unes lleis o prendre unes decisions outgame que en principi, no els hi correspon.

Però acceptem provisionalment “pulpo” com animal de companyia.

Llavors, quan no hi han congressistes ingame, que passa?

Recordem que tot i no tenir Congrés, sempre es continuen tenint President i ministres, lo qual, al meu parer i teòricament, els hi donaria automàticament una legalitat i un estatus superior a l’ escala de poder front uns congressistes “provisionals” outgame.

Aquesta es una situació que ens hem trobat per força, en les darreres legislatures i la solució al problema del buit de congressistes passa inevitablement per unes eleccions al fòrum d’un Congrés outgame.

Però quines competències han de tenir aquests congressistes?

Ja hem mencionat que al outgame es fan “coses” que queden fora de les funcions d’eR, com redactar i aprovar lleis i per això es imprescindible determinar quines son aquestes altres funcions del outgame i qui son els encarregats de portar-les a terme.

Generalment, s’ha fet menció com a model a seguir, a sistemes polítics de la VR, com les Cortes espanyoles, el Parlament Català o altres.

Per el meu gust, prefereixo innovar, mes encara sent un joc, però analitzem-ho una mica.

El sistema espanyol te al Rei a la punta de la piràmide, càrrec que per sort a eEgypt no tenim. (O potser si xD)

Per sota, estan las Cortes que es composen de dues càmeres, el Senat i el Congrés. El Senat, tampoc ens serveix al nostre cas. El Congrés està integrat per 350 diputats dels diferents partits. Com tots sabem, el partit majoritari, forma govern, el seu president es converteix a la vegada en el del país i nomena als ministres. Tots els diputats, inclosos president i ministres, son congressistes i tenen les mateixes funcions, entre elles les legislatives, a mes de les pròpies del seus ministeris respectius.

Les Corts Catalanes del segle XI, van passar a transformar-se en la Generalitat al XIV.

Dins d’aquesta institució, entre d’altres, hi ha el Parlament. Aquest te unes funcions similars però amb diferències visibles, com ser d’una única Càmera legislativa i format també per altres institucions com presidència, el Consell Estatutari, Síndics, etc.

Generalment, les lleis les fa el govern o una comissió i es presenta al Parlament per la seva aprobació.



Conclusió:

La Constitució que va aprovar sferrer, al sortir escollit CP i que ho portava al seu programa electoral, admet la institució del Parlament, però al haver retallat l’article original que determinava qui el composava, el resultat es que ha quedat indeterminat, o com a molt, sabent les seves intencions i idees, presumtament el composen congressistes.

Aquesta era la proposta original del article que determinava la composició del Parlament:

15. El Parlament del Estat Català d’ eEgipte està compost pel President, els Consellers (Ministres), els Congresistes i els Presidents dels Partits juntament amb un representant voluntari de la ciutadania (per cada 5 congresistes) escollit en la Assemblea del Poble.

Sferrer el va eliminar tot sencer.

La contradicció, en la meva opinió, rau en que quan no tenim regions i per tant tampoc Congrés, l’ outgame resta aturat, sense possibilitats d’avançar en res. Dins del joc el CP i ministres fan la seva feina, però al outgame, es bloqueja el legislatiu.

A la vegada, tampoc tenim congressistes outgame, ja que no s’arriba a un acord ni en el com ni en el que i hi ha una llei del Congrés pre-constitucional imposada, amb un articulat pobre i amb poc sentit i poc eficaç.

El partit catalgipcià, conscient de la seva majoría tradicional al Congrés, no admet la participació dels ministres com a congressistes, dels presidents de la oposició i de un representant de l’Assemblea Ciutadana.

Curiosament, ara i habitualment, també tenen majoria al govern, situació que no afectaria a cap resultat en la pressa de decisions o aprovació de lleis.

A la política real, si no m’ equivoco i molt, Artur Mas o Rajoy, com a presidents, els ministres o consellers del govern i un nombre proporcional de diputats dels partits de la oposició, tenen vot de congressistes i voten les propostes de llei. Es a dir, que tots els membres son considerats congressistes o parlamentaris.

A la proposta original de Constitució s’afegia a mes, un representant de l’Assemblea del Poble, amb motiu de fer la política catalana a eEgipte mes plural i participativa, donant veu a les minories.

I aquesta es la meva reivindicació: un Parlament plural per poder avançar.