Ekonomik Seferberlik - Ocak 2018

Day 3,720, 01:13 Published in Turkey Turkey by Walpole

Sevgili kankilerim, kiymetli eTc’daslarim.

Bulgur savasinin bitimini takip eden su gunlerde, 15 Temmuz sonrasi her gece alemlere akan teyzelerin mitingler bittikten sonra icine dustugu bosluk hissine dusmus gibiyiz di mi?

Bulgura karsi kazandigimiz essiz psikolojik zaferle ne kadar gururlansak az. Velakin, zaman aylaklik etme zamani degil. Zaman bu psikolojik zaferi somut ilerleme ve zaferlerle taclandirma zamanidir.

Bu baglamda yapilabilecek cok sey var.

Ben sadece eTr’nin uretim ekonomisi uzerinden bir inceleme yapacagim izninizle. Biraz uzunca olabilir, ama bayici degil, lutfen dikkatle okuyun. Cok onemli.

Once bir durum tespiti yaparak baslayalim.

25 Ocak 2018 itibariyle, eTr olarak gunluk 65.000 cc’si manejer olarak calis vergisi, yaklasik 5.700 cc’si de calisma vergisi olmak uzere gunluk 71.000 cc gibi calisma bazli gunluk vergi gelirine sahibiz.

Calsima vergimizin %5, ortalama maas’in 250 cc oldugunu goz onune alirsak, 71.000 liralik toplam calisma vergisi, eTr’de gunde 5650 kez calisildigini soyluyor.

Bu rakamlarin ne ifade ettigini anlamak icin diger ulkelerin rakamlariyla karsilastirmak lazim. Bu amacla asagidaki tabloyu hazirladim.



Lafi egip bukmeden son teshisi basta soyleyim. Tablodan sizinde goreceginiz gibi, ekonomik acidan eTr’olarak erep’in Afganistani gibi birseyiz.

eTr'deki sirketlerde gunde toplam 5650 kez caliskern, ABD'de 54300 kez, Sirbistan'da 57200 kez, Romanya'da 29300 kez, daha birkac gun once savastigimzi Bulgur'da 19500 kez, begenmedigimiz Iran'da ise 13800 kez calisiyor. (Kolon-C)

Aktif nufus verilerini dogru kabul edersek, eTr'deki sirketlerde kisi basi gunde 3 kez calisilmazken, Macaristan'da 6 kez, Bulgur'da 10 kez, Sirbistan'da 14 kez, ABD’de ise 32 kez calisiyor. (Kolon-E)

Calisma bazli vergi gelirlerine baktigimizda (Kolon-B ), diger ulkelerin calisma vergisi oranlari (Kolon-A) bizden dusuk olmasina ragmen, bizden misli misli fazla gelir topladiklari da bariz ortada.

Tabloyu inceleyerek herkesin kendine gore cikaracagi cok sonuc var diye dusunuyorum.

Bu makasi kapatip, bizi ekonomik anlamda 1. Dunya ligine cikaracak onlemler nedir peki dersek, benim aklima, kolaydan zora dogru siralanmis sekilde su onlemler geliyor.

ONLEM-1- Bu makaleyi hazirlamaya baslamadan Ege bolgesindeki kendi sirketlerimde calismiyordum. “Kisi kendinden bilir isi” derler. Ben boyleydiysem, kesinlikle benim gibi tonlarca insan vardir eTr’de.

Az cok demiyelim, elimizde bosta duran sirketlerde calismayi kesinlikle ihmal etmeyelim.

Halihazirdaki WRM/FRM fiyatlarini, ortalama ucreti ve %5’lik calisma vergisi oranini goz onune aldigimizda, q3-q4-q5 WRM/FRM isletmeleriZI calistirmak size kar getiriyor. Her turlu ekmek fabrikasinda manager olarak calismak kar getiriyor. Tahminim, q5, q6 ve q7 silah fabrikalarinda da durum ayni.

ONLEM-2- Yillar yili, “uretimde kar marjlari dusuk, sirket kurmak gereksiz” turkusunu en cok soyleyenlerden biri bendim. Velakin yillar gecti, beni dinlemeyenlerin actigi sirketler coktan kendini amorti etti, sahiplerine hergun trink kar birakiyor. Ben 7 yillik oyuncuyum, 6 tane kiytirik sirketim var.

Diyorum ki, o turkuyu unutalim kismen. Elimizde, uzun sureyle ihtiyacimiz olmayacagini dusundugumuz para birikiminin bir kismini q5 WRM ve FRM acmak icin kullanalim.

ONLEM-3- Bolgelerimizdeki ikametgah verilerine baktigimzda kimlerin hangi tur evleri kullandigini gorebiliyoruz. Ilginc olan sey, nufusun buyuk kisminin hic ev kullanmamasi.

Belki yeterince bilinmiyor lakin, actiginiz her ev size extra hp limiti ve hp yenilenme hizi disinda, gunde 1 kez daha baskalarinin sirketinde calisma hakki sagliyor.

Piyasada maaslarin 300 cc oldugunu goz onune alirsak, 1500cc harcayarak aldiginiz bi ev sayesinde haftada 7 extra kez daha calisip 2100 cc kazaniyorsunuz. Cebinize 600 cc kar kaliyor.

Bu yuzden tum eTr’lilerin q1 ev kullanir hale gelmesi gerekiyor. Cuzi bi zarari goze alabilirseniz ise, hem q1 hem de q2 ev acmalisiniz. Ben oyle yapiyorum.


Bu noktada kisa bir uyari. Bizim ev piyasamiz oldukca sig. Fiyatlari, ABD marketinin fiyatlariyla karsilastirin, fiyatlar arasi makas varsa, evi ABD pazarindan alin.

ONLEM-4- Yukaridaki tabloda goruldugu gibi, yuksek sirket sayilari ile ulkelerin yuksek eonomik bonus oranlari arasinda bir ilinti oldugu acik.




Lutfen, makaledeki eskik gedikleri yanlislari yorumlarda ifade edin, tartisarak dogruya ulasalim.

Saygilarimla,
Walpol

BONUS#1:
Ortalik karisik be Walpol, hele dur diyenlere sorarim, su eRep’te ortaligin karisik olmadigi bir zaman hatirliyonuz mu? Al, damdan duser gibi Yunan’in tarafsizlik ilani meselesi dustu gokten. Napak? 3 ay ne olacak diye bekleyek mi? Dusman bizden gucluyken hareketsiz durup dusmanin hamlelerini beklemek,hamle insiyatifini onlara birakmak, dusmana "gel bizi ez" demek degil mi?



BONUS#2: “Yekde yavrum yekde, pastirmalar denkte” ye niyet, lakin “yeke yeke” ise kismet.