Ekonomik Kalkınma için Şart: e-KOSGEB

Day 4,081, 14:59 Published in Turkey Czech Republic by Mythicaluv

Giriş
E-küresel dünya ekonomisinin gitgide ivme kazanması ve serbest piyasa koşullarının sağladığı avantajlarla birlikte girişimcilik kavramı günümüzde oldukça popüler bir hale gelmiştir. Girişimci kavramı literatürde her ne kadar multidisipliner bir anlayışla incelenmiş olsada çağın gereksinimleri sebebiyle daha çok iktisadi alanda ön plana çıkmaktadır. Kabaca bahsecek olursak girişimci arz ve talebe yön veren, ürünlerini satmak için pazar arayan kişidir. Aynı zamanda TDK tarafından “üretim için bir işe girişen, kalkışan kimse: ticaret,endüstri vb. alanlarda sermaye koyarak girişimde bulunan kimse” (TDK, 2005:763) olarak tanımlanmıştır. Girişimcilik ise, kaynakları ekonomik açıdan organize etme, durağan kaynakları ekonomik açıdan harekete geçirme faaliyetidir. Tanımlardan anlaşılacağı üzere girişim, e-vatandaşlar tarafından ekonomik amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilen her türlü üretim ve ticaret faaliyetleridir. Bu faaliyetlerin tüm yükü ve sorumluluğu e-vatandaşların üzerindedir. e-devletin asli görevinden bahsedecek olursak yönetim organları aracılığıyla politika, ekonomi gibi alanlarda organize bir şekilde hareket etmek ve e-vatandaşların refahını sağlamaktır. Tüm bunlar sonucunda küreselleşen e-dünya ekonomisiyle birlikte girişimcilik faaliyetlerinin yürütülmesi ve gerçekleştirilmesi e-devlet tarafından yönetilmesi gereken bir alan haline gelmiştir.

KOBİ ve KOSGEB nedir?
KOBİ'nin açılımı Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerdir. Birinci seviye gıda ve silah fabrikaları KOBİ'lere örnek verilebilir. KOSGEB'in açılımı ise Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'dır. Adından da anlaşılacağı üzere KOSGEB bir devlet kurumudur. Her geçen gün e-Türkiye'de e-girişmcilerin desteklenmesi ve ekonomide e-dünyayı yakalayabilmek, artan üretim ve ürün kalitesiyle birlikte e-vatandaşların dolaylı yoldan refahını arttırmak ve savaşlarda daha güçlü bir e-Türkiye tablosu ortaya çıkarmak için KOSGEB'e olan ihtiyaç etkisini göstermektedir.

Ne gerekli?
1.Her şeyden önce e-girişimci gerçekleştirmek istediği projeyle ilgili yüksek bir motivasyona sahip olmalıdır.
2. Risk almalı ve yenilikçi olmalıdır.
3. Girişilen alanla ilgili bilgi sahibi olma temelinden yükselen yüksek bir koordinasyon becerisine sahip olmalıdır.
e-dünyada aktif bir yaşantısı olan, 30. seviye ve üzerindeki e-girişimciler sundukları projeler doğrultusunda desteklenmeli ve bir kurul tarafından motivasyonları açısından değerlendirilmelidir. Girişmciliğin geliştirilmesi ve yeni e-girişimcilerin sahneye çıkabilmesi için ulusal çapta politikalar gereklidir. Bu politikalardan biri de girişmciliğin teşviki için eğitim programlarıdır. E-girişimciler e-işletmelere tüm düzeylerde hakim, para politikasından anlayan ve işletmelerin nelere ihtiyaç duyabileceğini, faaliyette olması için nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konular kapsamında hazırlanan derslerle eğitilmelidir.Bahsedilen 'e-girişimcilik 101 eğitim' faaliyetleri discord veya skype gibi sesli konuşma özelliği olan programlar vasıtasıyla gerçekleştirilebilir.
Eğitim programlarını başarıyla tamamlayan e-vatandaşlara Girişimcilik Sertifakası verilir. Sertifakası olanlar KOSGEB'in iş kurma hibe ve kredilerinden yararlanma hakkına sahip olacaktır. Bu nedenle Girişimcilik Eğitimi KOSGEB projesi açısından oldukça önemlidir.Sonrasında ise onaylanan projeler e-devlet tarafından desteklenmeli ve projenin gerektirdiği maliyet doğrultusunda hibe veya kredi verilmelidir.

Sonuç
Ülkenin içerisinde bulunduğu durum ve dünya ekonomisini hızla yakalaması amacıyla devletin yaratıcı ekonomi politikalarına ihtiyacı vardır. KOSGEB gibi sistemlerim olduğu ülkelerde her geçen gün refah seviyesi hızla yükselmekte, bu ülkeler hızla süper güç olma yolunda ilerletmektedir. Yardım kampanyaları, ekmek dağıtma gibi sosyal politikalar haricinde devlet girişimcilerini destekleyici adımlar atmalı girişimciye işe kurması ve geliştirmesi için hibe verebilecek ekonomi kaynaklarını iyi yönetmelidir. Makalede bahsedilen e-KOSGEB projesi kısa vadede devletin kaynaklarını hızlıca tüketecek olsa da uzun vadede -ekonominin canlanması, kalite artışı, savaşlarda yüksek verim alma gibi etkileri nedeniyle- hem hazineye hem de tüm e-Türkiye'ye faydası olacaktır. Hükümetimiz bu konuda dünyayı yakalayabilmek için hemen organize olmalı ve gereken adımları atmalıdır.

-Mythicaluv