Ambient on/off

Join the new world

 

Dokončno slovo Srbije od Grčije

Day 2,001, 15:25 Published in Slovenia Slovenia by Ice Killa

Še nedavno smo imeli priokus, da se bo Grčija poleg Romunije pridružila srbsko dominiranemu zavezništvu. Slednje se ne bo pripetilo, kar je potrdilo Srbsko zunanje ministrstvo v svojem zadnjem članku. Glavni razlog tiči v tem, da bi v nasprotnem primeru postali sovražniki Makedoncev, kar bi jih izpostavilo napadom preštevilčni množici držav, ki so v očeh Srbov močne. Glavni cilj je torej še vedno "srbski interesi prvi, zavezniki drugi". Srbije nikakor ne zanimajo prijateljstva, temveč zgolj primerna geopolitična lega med sovražniki in prijatelji, da ji bo omogočen relativno varen nadzor nad 10/10 surovinami.


Kaj bi se pripetilo, če bi se Srbija odločila za Makedonijo.

Problem pri srbski diplomaciji je, da prepogosto pozabljajo na prijatelje in prav v vsem vidijo interese. Čisto materialnost, nikakršne čustvene navezanosti. Govorim seveda o vodstvu, ki je odgovorno za vlečenje glavnih potez. Slovenija pa skoraj groteskno sledi vsaki potezi Srbov. Ponavadi tisto, kar govorijo sovražniki, drži kot pribito. Vprašam vas, se Hrvati motijo, ko govorijo, da kot lutke sledimo vsem potezam Srbije? Delamo prav vse po diktatu tistih, ki jih smatramo za najtesnejše zaveznike. Za državo, kot je Slovenija, ki naj bi imela vsaj kanček dignitete, se to ne spodobi. Žalostno je, ker sami sebi zbijamo kredibilnost v mednarodni skupnosti. Že tako naše mnenje nihče ne jemlje resno. Morda smo zgolj zlagano pomembni v TWOju, kot trdijo nekateri slovenski posamezniki.

Je Makedonija res boljša izbira kot Grčija?
Težko bi se opredelil. Ampak mešanje zaveznikov med starimi zavezniki in novimi sovražniki in novimi prijatelji in starimi sovražniki je izjemno nespametno dejanje. Prav to je, če vas opomnim, pripeljalo do nastale situacije. Romunija se je s prestopom k Srbiji izpostavila centraliziranemu napadu s strani CoT zavezništva. Praktično so Romuni na vzhodu mišljeni kot nekakšna "vaba" za nasprotnike, s tem pa so Srbi preusmerili od sebe na svoje vzhodne zaveznike.

Srbija si je za zaplete v glavni meri kriva sama. Iskali so zabavo, dobili kaos. Srbski diplomati so bili skrajno neodgovorni. Obenem pa so dobili tudi notranje politično razklano zaveznico na vzhodu, za kar so odgovorni prav oni.


Morebiten razplet ob pridružitvi Grčije srbski strani z vidika Srbije.

Ko sestavljaš kolekcijo prijateljskih držav, moraš imeti v mislih, da ima vsaka nacija svoje pluse in minuse, tvoj cilj je, da izbereš tem več plusov in tako nadvladaš nasprotujočo stranjo. Srbija je naletela na zbirko minusov pri Romuniji in odpor dela romunske skupnosti pri integraciji le-te med nove "ti. prijateljske države".

Naj vam bo jasno. Zavezništva se ne sklepa zato, ker imaš ti prijateljske povezave z nekom, temveč ker ti omogočajo nadvlado, prepotrebno škodo, da prevladaš nad svojim sovražnikom. In tega principa se drži Srbija. Z diplomatsko prebrisanostjo rušijo zavezništva, ki se ji zoperstavijo, z diplomatsko prebrisanostjo manipulirajo z državami, da sem ji slednje pridružijo. Koncept je izjemno preprost.

Makedonija je v očeh Srbije mišljena kot varovalka južne meje. Omogoča tudi relativno nevtralne odnose še z eno izmed južnih sosed Bolgarijo. V očeh Srbov omenjeno očitno nagne tehtnico na stran Makedonije. Prijateljevanje z Grčijo, vsaj po besedah Srbskega zunanjega ministrstva, prinaša več škode kot koristi in geopolitično bi bili ob povezovanju z Grčijo obkroženi s številnimi sovražniki.

Povezovanje s Heleni bi povzročilo napete odnose z Makedonijo. Slabi odnosi pa bi vodili do domino efekta še pri Bolgariji. Zaradi sovraštva med Grčijo in Turčijo bi verjetno slabe odnose razvili tudi s slednjo.

Hrvaška zopet velika poraženka
Hrvati so se teh velikih migracij med zavezništvi lotili precej premeteno oz. vsaj takšnega vtisa so bili. Hoteli so ostati nevtralni in povzročiti učinek Rusije pri sporih med Kitajsko in ZDA v resničnem življenju, torej da dodajo jeziček na tehtnici kjerkoli je to potrebno, od tod pa posledično tudi njihova pomembnost. Ni se jim izšlo, diplomacija jih je znova pustila na cedilu. Vse od umika zdlemmyja, Hrvaški manjka diplomatska avtoriteta, ki bi celotno dogajanje smiselno povezovala skupaj. Morda celo manjka provokator stila smee again, ki je v igralcih nevedoč ustvarjal identito tega, da so del nečesa ter da se skupaj borijo za isti cilj.

Osvoboditev vseh originalnih regij Hrvatom sicer lahko prinaša vsaj delno zadovoljstvo, je pa na dolgi rok jasno, da Srbi raje vidijo svoje sovražnike daleč na vzhodu kot pred lastnim pragom na Balkanu. Srbija je brutalno izigrala prav vse strani. Tako svoje pretekle zaveznike v CoTu kot nove prijatelje in stare sovražnike iz EDENa.

Čeprav vzhodneje velika večina daje pozornost borbi med Bolgarijo in Romunijo, je celotna vojna zgolj spektakel brez pretirane vrednosti. Vsaj za velesile, ki z veseljem opazujejo to tiho klanje in si medtem manejo roke v vedenju, da so uspele pri svojih načrtih, da povsem razbijejo svoje sovražnike. Tudi CoT že kaže znake razpokanja, diplomatsko bo znova podrejen in fragmentiran na dolgi rok. EDEN je že padel.

Lepo vas pozdravljam,
Ice Killa aka Howly

 

Comments

OVALNI REBORN
OVALNI REBORN Day 2,001, 15:26

Another piece worth of google translate : P

Bad BIue Boys
Bad BIue Boys Day 2,001, 15:56

ja sam sve razumio xD

OVALNI REBORN
OVALNI REBORN Day 2,001, 15:57

Ti si Zlovenski pTOer u eHrvatskoj, kako i ne bi xD

Bad BIue Boys
Bad BIue Boys Day 2,001, 15:59

exposed :PP

Ta likozarjev
Ta likozarjev Day 2,001, 15:35

ne morem brati. vote maš, ter obljubo da preberem jutri dopoldne:)

SmoothZiga
SmoothZiga Day 2,001, 15:36

Ok bom mogo ju3 članek napisat...

SmoothZiga
SmoothZiga Day 2,001, 15:48

Trenutna Srbska vlada je polna bedakov. Dejansko jih celoten TWO sovraži, in ne samo vodstvo ampak tudi druge države...

In če bi bli mi hlapci Srbija tako kot ti že lapaš 2 leti kot ena pokvarjena plošča jaz tega nebi reko oz. se nebi podpisal MPP z Grčijo v prihodnih dneh...

Ice Killa
Ice Killa Day 2,001, 15:51

A slovenska pa ni?

SmoothZiga
SmoothZiga Day 2,001, 15:53

uuu naravnost v srce =')

Romper
Romper Day 2,001, 15:54

haha touche! I to ne Away xD
Sta reci o SLO kad i dalje takvoj Srbiji uporno drzi stranu?

cen1
cen1 Day 2,001, 16:22

Dejansko Srbi v tem primeru ravnajo zelo pametno. Premislili so situacijo in ugotovili da z zamenjavo zaveznikov dobijo na svojo mejo dva močna sovražnika. Glede na to da so par dni nazaj izgubili Aquitaine, hkrati pa se je osvobodila še Hrvaška so se malo zamislili nad svojim položajem. ZDA, Hrvaška, Bolgarija, Makedonija, vse na njihovi meji.. Papa 10/10 bonus. Zato so se zdaj potegnili malo nazaj.

No, in hkrati jim zgleda tudi ni v interesu menjati Čila z Argentino ker je ta precej boljši in močnejši zaveznik.

Ekonomsko gledano odlična poteza Srbije. Zakaj bi oni nasankali za celo zavezništvo če jim ni treba.

cen1
cen1 Day 2,001, 16:27

Vprašanje je samo še to ali bo njihova vlada zdržala pod pritiski HQja.

Ice Killa
Ice Killa Day 2,001, 16:27

Seveda. V članku sem bil namerno direkten, ker vsi diplomatski pogovori so čisti ovinki od pravega bistva. Potrebno je razložiti, kje stvari stojijo.

So pa Srbi nakazali, koliko je TWO pomemben pri njihovem odločanju. Toliko o pomembnosti naših "samoopevanih" pomembnežev v aliansi.

SmoothZiga
SmoothZiga Day 2,001, 16:31

Tole ni dobra poteza, zakaj? Ker ZDA hočejo na vsak način dobit Aquitante in sedaj majo NE na Francijo torej ko bo nasledni RW Srbi ne bodo imeli pomoči TWO. Tudi ko se začne vojna z Hrvaško bodo sami... Bomo vidli kako dolgo bodo meli ono 10/10 pa kolko jim bo Makedonija pomagala, ki je ne pozabit sedaj prijateljica ZDA in, ki dela na tem, da bi Hrvaška prišla v CoT...

Tu je samo to, da je trenutna Srbska vlada zaljubljena v Makedonijo nič drugega...

cen1
cen1 Day 2,001, 16:36

Pri ohranjanju 10/10 jim zagotovo ne bo pomagalo to da si na svoji meji ustvarijo dva nova sovražnika. S Hrvaško na originalnih tleh in dvema novima sovražnikoma na južni meji bojo ZDA njihov zadnji problem.

SmoothZiga
SmoothZiga Day 2,001, 16:40

Ja ker Grčija in Romunija jim pa ne moreta pomagati v primeru Makedonije in Bolgarije ane? No glej... vsak ma svoje poglede ampak jaz sem 100%, da si tale Srbska vlada le zakriva pogled na realnost... ko bo CoT dobil vse države, ki jih želijo bodo Makedonci hitro pozabli na Srbijo... že zdaj pozablajo s temo ko so sprejeli #1 sovražnika (USA) v CoT in vabijo Hrvaško...

cen1
cen1 Day 2,001, 17:15

Razlika je ali imaš sovražnika za živim ščitom, ki se stalno vojskuje namesto tebe ali pa če ga imaš na meji kjer te lahko kadarkoli napade. Hrvaška še dolgo/mogoče nikoli ne bo v CoT. Kolikor sem bral Hrvaške komentarje je odnos do CoT skoraj tako negativen kot do TWO.

Ice Killa
Ice Killa Day 2,001, 16:38

Strateško gledano je povezovanje z Makedonijo povsem logično, nerazumljivo pa je, zakaj se ne osredotočijo na Grčijo. Morda se bojijo, da bi si s tem nakopali sovražnike pri južnih sosedih, posledično bi to v konflikt pripeljalo še Bolgare in verjetno Turke, ker, kljub zlaganemu prijateljstvu, še vedno ne prenesejo Grkov.

Cen razmišlja zdravorazumsko. Mu dam kar prav.

SmoothZiga
SmoothZiga Day 2,001, 16:50

TWO vs. CoT vojna bo prišla in Srb in Mkd odnosi se bodo ohladili... in ko bo prišlo do enga dogodka, ki po spremenilo ti dve državi v sovražnici Srbija ne bo imela Grčije, ki bi ji krila hrbet...

Tale poteza je mogoče dobra na kratek rok, na dolgi rok pa je samomorilski.

Tale vlada bo na oblasti ta mesec, za naslednji nima več možnosti sem 100%. A potem bo že prepozno saj se je že odrinilo Grke od TWO...

Ice Killa
Ice Killa Day 2,001, 16:51

Konflikt je prisoten med interesi Srbije in interesi TWOja.

Fabius
Fabius Day 2,001, 21:36

mislim da je Srbima i TWO-u veči problem Turska nego Makedonija kad je u pitanju Grčka..
Srbija i TWO se pozicioniraju za rat s CoT-om, a zna se na kojoj je strani MKD, a več danas, malo tko iz MKD puca za Srbiju..
Znači, nije njima problem što će izgubiti MKD dmg, več su ga izgubili, nego što je Grčka stvorila jako savezništvo s Turskom, i vjerovatno Turska i grčka idu u paketu skupa, a u Srbiji je jako teško igrače pripremiti na savez s turskom, a da ne govorim Tursku na savez s Srbijom.
dakle, trenutno imaju podijeljenu zajednicu u Rumunjskoj, moguće podijeljenu zajednicu u Grčkoj, moguči veliki neposluh i bojkot ako prime Tursku...
Previše mogučih problema...
S druge strane, ako Bugarska diplomacijom izgladi neke svađe s exEDEN državama, CRo-Kina, Grčka,prihvati da CoT ne napada prvi Tursku, i sve te države prebaci u CoT, TWO će imati ogromnih problema..

Fabius
Fabius Day 2,001, 21:45

Jer, od kad se EDEN ugasio, jednostavno mora doči do rata TWO-CoT, jer inače igra umire.. 2-3 ex-EDEN države ne mogu glumiti neprijatelje za oba saveza, pa da takva dva ogromna saveza udruženo ratuju protiv 40 pua slabijeg protivnika..
zato, što se više kuha, i bliži taj sukob, Hrvatska neutralnost ipak nije toliko loša ideja kako se čini. Mada ta "neutralnost" je samo fiktivna, za sada jedino CoT pokazje interes, pokazao bi ga i TWO, ali vjerovatno ne žele sukob s Srbijom.. mada Mađarska zasad iz revolta pokazuje interes valjda da se malo osvete eSrbiji zbog Mppa s Rumunjskom..
Moja procjena, CRo 80% u CoT, 20% , u TWO 10%, 10% da će biti neutralni s miješanim MPP-ovima..
Vjerovatno bi MPP s MKD več bio potpisan, ali se čeka što če GRCI konačno odlučiti...
To su moje pretpostavke, vjerovatno sve krive procjene, jer nisam aktivan :DDD

Fabius
Fabius Day 2,001, 21:47

a jesam nabrojio 110% :DDD mislio sam 10% TWO, 10% neutralnost :DD

cvicekk
cvicekk Day 2,002, 13:11

😃

Master_Blaster
Master_Blaster Day 2,002, 13:29

Punk Bibinje aka Fabius objasnio ; )

Ice Killa
Ice Killa Day 2,002, 13:30

Težak položaj zahteva sposobne ljudi - vsaj takšno mnenje imam jaz o Hrvaški.

Tittannos
Tittannos Day 2,003, 00:39

Jao Ice, včasih sem mislil, da vredu pišeš tele vojaške analize, zaj pa vidim, da si polovico tak zmisliš... c c c

Grki so tak izgnali Makedonce iz balkana v arabski svet, tak da makedonci tak ne bodo problem v bližnji prihodnosti za Srbijo
Odvijale se bodo bitke Romunija-Bolgarija in Grčija-Turčija. Srbi pa bodo morali ali hrvate brisat ali se naučit živet z njimi v vojni ali nenapadanju.

Palamudiš u 3 PM stvari, ki jih vidiš, če enkrat na teden pogledaš mapo eSveta : P
Aja, pa glede Srbskega MoFa... jemljite ga z rezervo... vam bosta tudi Smooth in Sa1nts potrdila, če meni ne verjamete xD

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.