Ambient on/off

Join the new world

 

Dilema liberala

Day 1,830, 13:30 Published in Romania USA by Ruminantus

Buna!

In urma articolului anterior, Dilema nationalista, un nationalist (din aia buni) m-o sunat cu voce ragushita pe la ora la care ies bufnitzele la vanatoare si mi-o zis:
"Auzi ba pinguinule, nu vrei tu sa ai dileme din alea de ale tale, liberale?"
Iar eu am raspuns cuminte: "Ba da, va multumesc ca m-ati facut sa-mi dau seama." 🙂
Asadar, iata Dilema liberala!

Liberalismul e in esenta chestia aia cu promovarea liberatii individuale (chiar asa e, pe bune!).
Dar, pentru ca indivizii sa fie liberi, este necesar SA NU existe unii care sa aibe puteri discretionare asupra altora (cum ar fi nobilii asupra taranilor iobagi, de exemplu). De aceea avem nevoie si de un pic de egalitate, care sa asigure ca avem CU TOTII niste drepturi peste care libertatea celorlalti nu poata sa treaca cu bocancii ei individualisti si egoisti.

Facem un pas mai departe: daca cineva este atat de sarac incat nu are capacitatea sa isi exercite drepturile acordate de o societate libera, atunci drepturile respective sunt vidate de continut.
Asadar, este nevoie de o noua interventie – si mai adanca – pentru a restabili un anumit nivel de egalitate a bogatiei, astfel incat oricine sa aibe acces la exercitarea drepturilor, altfel oferite doar pe hartie.
Dar de la cine iei ca sa dai saracului? De la altcineva, mai bogat. Dar asta nu insemna sa incalci libertatea celui de la care ei? Libertatea acestuia de a se bucura de munca sa si de a folosi dupa bunul sau plac roadele muncii sale? Ba da...

Si de aici dilema... Nu poti sa ai libertate universala fara un anumit grad de egalitate si nu poti sa ai egalitate fara interventionismul egalizator care incalca libertatea.
Prea multa din una te lasa fara ailalta si prea putina din ailalta te lasa fara prima.

Aia care strigau „Liberté, égalité, fraternité” au gasit bine ingredientele,
dar nu au stiut sa ne dea si gramajele potrivite.
Nu va chinuiti sa dati un raspuns. Dilema aceasta este in esentza motivul pentru care lumea este inca atat de fucked-up: guvernantii (toti, din toate lumile) inca se cearta asupra retetei ideale a tortului facut din libertate si egalitate.

Un weekend fain sa aveti
... si fara dileme!


Cu stima,
Adiemus

ps: promit sa si comentez de data asta 🙂 

Comments

Lauri Allan Torni
Lauri Allan Torni Day 1,830, 13:37

liberte, fraternite, sanatateeeeeeeeee

Alegretto
Alegretto Day 1,830, 13:46

Egalitatea de sansa, egalitatea in fata legii, iara nu egalitatea la rezultate.

Ca acusi apar prietenii care confunda egalitatea cu nivelarea... 🙂

Ruminantus
Ruminantus Day 1,830, 13:51

Ah, paranteza: invit colegii liberali sa nu rateze alegerile interne pentru desemnarea candidatilor la Congres. Se inchide urna in scurt timp! http://e-liberali.info/index.php?topic=1584.0

Prim Imperator
Prim Imperator Day 1,830, 13:54

"Aia care strigau „Liberté, égalité, fraternité” au gasit bine ingredientele"

Cu toate astea drepturile omului sunt, majoritatea, un lucru mai mult decât negativ.
- dreptul la viaţă
- dreptul la libertate
etc.

Cum adică dreptul la viaţă? Eu m-am născut. Nimeni nu are drepturi asupra mea. Eu POT ALEGE să fac orice. Cu consecinţele de rigoare, dar EU ALEG SĂ FAC un lucru. Să fiu liber să spun ce vreau, să gândesc ce şi cum vreau etc.

:😁

The Imperatorr
The Imperatorr Day 1,830, 14:10

tu esti intr-o dilema totala .....fara scapare !

Ruminantus
Ruminantus Day 1,830, 14:15

"Daca omul va incepe cu certitudini, va sfarsi prin a se indoi, iar daca va incepe cu indoielile, va sfarsi prin a avea certitudini." Francis Bacon
Asadar, prefer sa rad la urma :😁

direct x
direct x Day 1,830, 22:29

seamana sau nu cu dilema caprei. e animal sau pozitie?

MullerCosmin
MullerCosmin Day 1,831, 00:08

''Liberalismul' consideră că fiecare individ trebuie să beneficieze de egalitate de șanse, indiferent de origini, mediul în care s-a născut, rasă, sex sau alte criterii de acest tip. Dezvoltarea individului și ascensiunea lui în societate ar trebui să fie legate de abilitățile, competențele și meritelor fiecăruia.
De aici in colo....Dumnezeu iti da da nu-ti baga in traista.

Ruminantus
Ruminantus Day 1,831, 09:04

Continuare la paranteza anterioara: echipa liberala pentru Congres a fost stabilita in urma votului intern.
http://www.erepublik.com/en/article/-ro-echipa-liberal-pentru-rom-acirc-nia-2163137/1/20

Vic of Thor
Vic of Thor Day 1,832, 04:45

Consider ca liberalii sunt adeptii principiului supravietuirii in societatea umana. Cine este mai puternic supravietuieste, cei slabi sunt inlaturati. O idee intr-un fel buna si pe care o sustin, in felul asta evolutia speciei este asigurata. Este inuman insa sa ii lasi pe cei slabi sa moara de foame sau de frig si aici intervine egalitarismul socialist care ii considera pe toti egali, ia de la cei puternici si da celor slabi.

Vic of Thor
Vic of Thor Day 1,832, 04:48

Este nedrept insa pentru cel care invata toata tineretea si munceste 12 ore pe zi sa fie impozitat dublu sau triplu ca sa manance un pierde-vara care n-a terminat nici liceul insa acest lucru este necesar pentru a asigura protectia social(ist)a.
Asta este diferenta majora intre liberali si socialisti si dilema liberala din punctul meu de vedere este pana unde sa mearga egoismul si unde sa inceapa umanitatea.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.