Despre inflatia datorata preturilor si razboi.

Day 400, 02:50 Published in Romania Romania by andyr

Am citit articolul lui Alex Craciun referitor la starea actuala a economiei, si proiectele de viitor. M-a interesat mai mult partea economica, incercand sa "ghicesc" cam care ar fi miscarile economice pentru a stopa inflatia preturilor.

Facand o scurta paranteza despre inflatie - practic, e vorba de cresterea nivelului preturilor in ultima perioada de timp - folosind statistica Camerei de Comert a Romaniei si cursul real RON/Gold (1 Gold = ~62 RON), ajungem la urmatoarele cifre :

Food Q1 acum o saptamania - 0.0112 Gold
Food Q1 24/12 - 0.0227 Gold (202😵

Food Q2 acum o saptamania - 0.0483 Gold
Food Q2 24/12 - 0.1238 Gold (256😵

Food Q4 acum o saptamania - 0.1584 Gold
Food Q4 24/12 - 0.2254 Gold (142😵

Raportul de crestere se mentine si la celelalte categorii (am postat doar la Food pentru ca este produsul cel mai "consumat", teoretic cel putin). Sumar - cresteri intre 50 si 200% la aproximativ toate produsele finite. Inflatie (datorata cresterii preturilor) galopanta, ar spune unii. "Tara noastra este printre cele mai ieftine", ni se spune de la guvernare (chiar o sa imi fac putin timp sa fac aceeasi analiza si pentru celelalte tari; cumva ma indoiesc ca si ele au aceeasi crestere).

Masurile luate, din ce vad in articolul lui Alex, sunt de doua feluri : infiintarea mai multor firme de land prin credite, respectiv impozitarea celorlalte domenii. Sa le luam pe rand :

1. Infiintarea mai multor firme de land - intr-o prima faza, va duce la cresterea salariilor in land. Deja angajatii din land sunt prea putini (un alt factor care a influentat cresterea salariilor, despre care voi vorbi spre sfarsitul articolului), iar angajatii noi - dupa cum arata si Alex mai departe in articol - sunt aproximativ insuficienti. Mai mult, de aproximativ 2 saptamani populatia Romaniei se mentine constanta in jurul a 4900 de oameni (mai exact, 4896 acum 2 saptamani, 4883 astazi), deci in doua saptamani, nu am castigat deloc angajati. Chiar considerandu-i pe cei plecati sa lupte afara, ponderand cresterea cu numarul estimat de jucatori activi (25😵, ajungem la niste cifre insuficiente.

Apoi, fara masuri complementare care sa pregateasca acei manageri pe o piata care va deveni mult mai competitiva, ma tem ca este o masura sortita esecului. Asa cum spuneam si intr-un comentariu, problema in acest moment nu este numarul firmelor, ci calitatea lor.

2.Impozitarea altor domenii - o masura caruia, sincer, nu ii vad rostul. Da, poate va convinge 2-3-5 oameni sa nu-si mai faca firme de Food sau Weapons pentru ca sunt taxele prea mari, dar in acelasi timp va afecta alte cateva zeci/sute de firme deja deschise. Oricum, exprimarea nu este foarte detaliata in articol, dar se mentioneaza ca masura nu va fi pusa, deocamdata, in practica.

Rezultatele inflatiei preturilor se vad si pe piata resurselor umane - pe langa acele "erori" pe care le mentionam in articolul anterior si pe langa lipsa oamenilor in diverse domenii, nivelul mediu al salariului pentru toate skillurile a crescut. Foarte bine, ar spune unii - castigam mai mult gold. Probleme ar fi doua aici :

1. Nivelul mediu al salariului a crescut cu mult mai putin decat nivelul mediu al preturilor - in urma cu o saptamana, average salary era 10.34 RON, astazi e 12.67 RON

2. Odata cu inceperea razboiului, cursul RON/Gold o va lua iar in sus. O estimare personala, pe baza conflictului cu Ungaria, ar fi in jurul a 80 RON/1 Gold.

Si pentru ca sunt la estimari, de cateva zile toata lumea (se) intreaba cand va incepe celebrul razboi pe care il asteptam cu totii. Avand in vedere data alegerilor si experienta ultimelor runde de alegeri, as putea paria cel tarziu 25 decembrie - data alegerilor pentru congres - ca data de incepere a razboiului. Doritori sa tina acest pariu ? 🙂