Despre albinărit

Day 3,964, 01:27 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by visator

Bună ziua, dragi eRepublikani.

Cea mai de seamă și importantă ocupație a tracilor a fost agricultura sub toate aspectele ei, inclusiv albinăritul pentru care se făceau prisăci și se răspândeau stupi în zonele cu floră bogată.
Stupăritul a fost dezvoltat în nordul Dunării. Dăinuiește de secole, o ramură a agriculturii de azi o constituie această îndelitnicire sub toate formele ei, terapeutic sau de consum. Încă suntem căutați pentru calitatea mierii și de străini.
Pe timpul lui Ștefan cel Mare al Moldovei , produsele mielifere erau de export către Veneția, mai précis mierea de albine și ceara folosită la iluminatul palatelor ducale.
Azi aceste produse se găsesc sub diferite forme: miere de consum , miere de mană pe care a prezentat-o un coleg într-un articol, propolis, ceară, nectar plus cătină, etc. Astea le cunosc eu, probabil că mai sunt.
Știu din surse sigure, de la oameni care se ocupă de albinărit, că se “migrează” cu stupii în zonele cu floare pe tot cuprinsul țării, primăvara-vara. Unul dintre ei m-a îndemnat să încep în acest domeniu, am zis că nu o să mă ocup, pentru acest domeniu îți trebuie “ chemare”, ca și în altele de fapt, răbdare, studiu aprofundat ( este vorba un pic despre nutriția și chimia albinelor, știu că se folosesc feromoni să nu roiască albinele în perioada lor de “grație”), plus contruirea stupilor și colectarea produselor apicole.
Nu e o joacă.


Enjoy your life