Ambient on/off

Join the new world

 

De unde vine expansiunea reala?

Day 1,828, 07:53 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by MoLDefender

Salut! Dragi eMoldoveni, am lasat spiritele sa raceasca dupa ultima publicatie. Acum 2 saptamini nu am postat nimic patriotic.
Va aduc la dezbatere un comentariu a unui cunoscut de al meu, care mi-a placut mult si vreau sa il impart si cu voi, daca imi permiteti.

De unde vine expansiunea reala?


E amarnic de înjositor că noi, moldovenii, în propria Patrie — Republica Moldova, ajunşi la independenţă cu lozinca „Unire, moldoveni!”, sîntem puşi în penibila situaţie de a demonstra ca nişte colonizaţi că ne-am născut, sîntem şi vom muri moldoveni, dar nu valahi, declaraţi români cu limbă română prin decret guvernamental. Dar nu avem altă ieşire decît a ne apăra de năvălitori şi a demonstra falsurile colonizatorilor în acest „război identitar” şi „filologic”.
Au dreptate unionistii în cazul cînd afirmă că „româniştii îi învinuiesc pe moldovenişti că fac jocul Moscovei”, argumentul lor „ştiinţific” fiind că moldovenii şi limba moldovenească sînt o creaţie a ţarismului, bolşevicilor şi a lui Stalin. Substanţa cenuşie din capul lor nu e capabilă la mai mult nimic, decît să născocească că milioane şi milioane de moldoveni au fost plămădiţi de Kremlin. Această ideologie mîrşavă, oricît ar fi de straniu, este încurajată de anumite cercuri politice occidentale antiruseşti, în acest spaţiu geostrategic pe prima linie situînd România în confruntarea lor strategică cu Rusia. Fără „consens” înclină în aceeaşi direcţie şi afirmaţia unionistilor, că limba moldovenească şi etnia moldovenească ar avea, chipurile, destinaţie finală Rusia, de parcă spaţiul pruto-nistrean ar putea fi luat cu lopata şi dus undeva spre Volga.
Cu o asemenea viziune a „războiului identitar” nu poate fi exclus şi unul fierbinte cu bazele americane şi NATO mai aproape de Prut, doar istoria ne arată că valahii şi-au acaparat pămînturile jinduite numai atunci cînd au fost sprijiniţi de marile puteri ale Europei. Aşa că moldoveniştii au perfectă dreptate cînd îi acuză pe românişti că fac jocul Bucureştiului în calitate de coloană a cincea în Republica Moldova.
România nu are nici un motiv de a ne proteja pe noi, moldovenii, de „uneltirile expansioniste” ale Rusiei, deoarece Rusia n-a declarat niciodată că moldovenii sînt „ruşi”, iar limba moldovenilor este „rusa”, că poporul moldovenesc este „popor rus”, iar „Basarabia” — „pămînt rusesc”. Sîntem curioşi să aflăm, de unde a zăpsit dl Roşca că Rusia are o atitudine plină de gelozie faţă de problema lingvistică din Republica Moldova, prin ce se deosebeşte această „gelozie” de „gelozia” României şi a Occidentului. Conducătorii Rusiei, spre deosebire de cei ai României, n-au declarat niciodată că în spaţiul pruto-nistrean în ultimii 20 de ani a apărut „o mare de ruşi”.
Închipuitul expansionism rusesc a fost inventat şi se exploatează intensiv ideologic pentru a îndreptăţi războiul identitar şi lingvistic însoţit de apetitul de înghiţire a Statului Moldovenesc sub steagul integrării europene.
Iată de ce, „exaltarea românismului este apanajul celor care îşi zic de dreapta” şi „insistă ca articolul 13 din Constituţie să fie schimbat urgent şi cu orice preţ”, ei neavînd „nici o idee despre reforma politică şi economică, despre combaterea corupţiei, despre aspecte de ordin social şi alte probleme vitale pentru societatea noastră”.
.Anume un asemenea final nu-l doreşte Rusia pentru poporul moldovenesc, şi noi, moldovenii, nu putem să nu-i fim recunoscători pentru această poziţie prietenească. În condiţiile unei agresiuni ideologice mîrşave a României sub aripa SUA şi NATO-lui şi acceptată de dreapta politică de la guvernare chiar şi prin acte administrative, prin care sînt nevoiţi să-şi îndrepte privirile moldovenii pentru a scăpa de această năpastă? Ca întotdeauna pe parcursul veacurilor, spre răsărit, spre Rusia. Cu atît mai mult că Moldova are încheiat cu Rusia un tratat strategic de ajutor reciproc, pe cînd România, încurajată de politica duplicitară occidentală, refuză categoric să semneze un asemenea tratat cu Republica Moldova, mişcînd lucrurile spre a aţîţa un război fierbinte în locul celui identitar şi lingvistic.

 

Comments

The_Form
The_Form Day 1,828, 08:00

mai spuneai cindva demult, ca nu esti anti-rumin .. (:
si "expansiunea ruseasca" este de fapt "inchipuiala" cuiva ..


daca n-ar fi fost scris cu diacritice, puteam sa pariez articolul o fost scris de vre-un rusofon

MoLDefender
MoLDefender Day 1,828, 08:17

Vezi ceva anti roman in articolul meu? Form ? Nui scris nici un cuvint in ofensa Romaniei sau contra poporului roman. E scris clar inteligent si cu scop anumit de a justifica a anti-unionismul. A scris un Moldovean cu familie Moldoveneasca va asigur)) caci stiu ca va place sa cautati iz Rusesc in tot ce e specific Moldovenilor.

The_Form
The_Form Day 1,828, 08:21

la faza cu ""expansiunea ruseasca" este de fapt "inchipuiala" cuiva .." ce zici ? (:

pcatalin999
pcatalin999 Day 1,828, 08:41

Vad ca esti fan al lui Dimitrie Cantemir: Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor, scris mai întâi în latină, dar tradus apoi de autor în română(1719 - 1722), cuprinde istoria românilor de la origini până la descălecare. Susține ideea lui Miron Costin: originea latină comună a tuturor dialectelor românești.

basar
basar Day 1,828, 08:51

"Vezi ceva anti roman in articolul meu? Form ? Nui scris nici un cuvint in ofensa Romaniei sau contra poporului roman." - In primul rand nu-i articolul tau, in al doilea rand: " agresiuni ideologice mîrşave a României " este ofensator. Macar citeste artul inainte de a face copy-paste.

MoLDefender
MoLDefender Day 1,828, 09:11

Actiunile idologice sunt mirsive sunt deacord. Aceasta nu ofenseaza de loc poporul Roman!!!... Caci aceste actiuni le iterprind structuri si organizatii speciale. Dar tu si eu suntem pur si sumplu victime a acestei propagande. Mi se pare ca cineva "cauta nod in papura"))

basar
basar Day 1,828, 09:36

Si mie mi se pare. In tot artul. )

Norman Asante
Norman Asante Day 1,828, 11:27

Dacă de exemplu, vre-un MolPatriot pre numele său laic ”Kizdii” vrea sa fie considerat de alții drept camilă, de ce sa-l privăm de această placere masochistă?

MoLDefender
MoLDefender Day 1,828, 12:49

Iarasi nimic constructiv Norman... Numai scuipi . Previzibil...

Norman Asante
Norman Asante Day 1,828, 12:53

Kizdii, cu acest articol nu aduci nimic constructiv. Numai scuipi . Previzibil...

Andutz
Andutz Day 1,828, 13:33

propaganda mizerabila, lasa te de astfel de articole.. iti faci mai multi dusmani doar

Osama Bri Gadier
Osama Bri Gadier Day 1,828, 14:17

Deja ma plictisesti si sunt scarbit chiar si sa te injur... Ma gandesc uneori... cum pot unii ca tine sa se suporte in propria piele?
Iei articolele unor frustrati idioti si le transformi in certitudini cand o armata de clasici, istorici cu dovezi palpabile si stiintifice spun cu totul altceva si nu reusesc sa te influenteze. Stii cum se numeste asta?

MoLDefender
MoLDefender Day 1,828, 14:25

Osama ce o sa spuna unionistii sau propagandistii ma intereseaza atita timp, cint nu ajungem la injuraturi. Dar dupa cum vezi cit de multi uita educatia(daca au avuto) cind eu scriu ceva ce le place . Ceva ce e spre bunul statului meu. Ma injurati inseamna ca este efect, si nu aveti alt ceva ce spune chiar daca ma gindeam ca sunteti mai educati... In afara d e ofense si injuraturi puteti in alt mod sa va fondati parerea?

basar
basar Day 1,829, 23:48

In afara de Norman nu te-a injurat nimeni, asa ca de ce te anini de toata lumea? Iti place sa generalizezi si sa pozezi intr-o victima inocenta, pe cand te tii numai de provocari.

Tot ce tine de Romania numesti "marsav" si dupa aia la ce te mai astepti? Arturile tale sunt o marsavie adusa comunitatii romanesti din acest joc. Si-ti place sau nu, dar sunt multi romani in eMD de pe ambele maluri ale Prutului, si putin bun simt nu ti-ar strica.

MoLDefender
MoLDefender Day 1,829, 01:24

"agresiuni ideologice mîrşave a României " Cuvintul miras folosit in articol. Basar nu stiu ce vrei sa arati da r eu nu am numit Romania mirsava nici poporul roman nu am ofensat. Am vorbit despre idiologia romanista c e persista in R.M. Tu nu esti idiolog unionist sau cineva din eMD (cu exceptia lui Norman).N-am nimic contr a poporului roman. Sunt contra propagandei romano-unioniste. Iarasi cauti a fi jertva?) In afara de Norman este si prietena lui Osama care nu pot vorbi civilizat

basar
basar Day 1,829, 01:54

Kibzii, despre ce "expansiune reala" vorbesti? Armata ruseasca e in Transnistria, pe teritoriul Moldovei. Chiar daca limba moldoveneasca e oficiala acolo, mergi si vorbeste moldoveneste la o institutie de stat si o sa vezi ce primire o sa ai. Majoritatea mass-media TV, presa scrisa e in limba rusa si ruseasca, filmele sunt dublate in rusa. Balti, Cahul, Ocnita, Frunze, Otaci - in ce limba se vorbeste acolo? Tot business-ul din Moldova de cine tine? Asta e expansiune! Ce vorbesti tu - cai verzi.

basar
basar Day 1,829, 02:00

Nu te apuca sa te vaieti ca armata ruseasca sta acolo ca sa apere cetatenii Rusiei? Fix asa poate sa bage si Romania ca sa apere cetatenii romani. Cand o fi asa, atunci sa te apuci sa vorbesti de expansiune romaneasca.

Scrie si tu articole pertinente si o sa ai parte de comentarii pertinente. Dar cand umbli cu canistra de benzina langa foc, nu te plange ca ti-a ars fundu. )))

MoLDefender
MoLDefender Day 1,829, 03:44

Eu scriu despre una tu incepi cu totul alta tema. Opritiv ain limitele temei va rog. Rusii au contingent milita rin Moldova ne legitim sunt de acord. Nu are nimik acest fapt ku expansiunea Romaneasca poate ca o stopeaza putin. Rusii nu pretind la teritoriul R.M nu striga ca este teritoriul lor si nu neaga exisetnta Moldovenilor. Este clar scris in articol ce se are in vedere. Basar si altii... cititi articolul si nu cautati nod in papura.

MoLDefender
MoLDefender Day 1,829, 03:46

Articolel pro-Moldovenesti sunt bine venite in eMoldova... E logic si nu cred ca cetatati a oricarui alt stat in afara de Ro si RU pot sa spuie ca promovarea patirotismului este o cale gresit a pentur consolidare societatii.

basar
basar Day 1,829, 06:07

n-are rost

Zelet
Zelet Day 1,829, 11:33

Baiatul ori nu pricepe unde traieste, ori are orisice interese si nu strica o provocare, cat de micuta !

Jean Luk Picard1
Jean Luk Picard1 Day 1,829, 21:02

interesanta gandire ! credeam ca sunt fabulatii cand auzeam de repulsia unor moldoveni fatza de romani , Romania si limba romana

MoLDefender
MoLDefender Day 1,830, 06:54

Asa se aduce informatia despre Moldova in Romania. De fapt Majoritatea populatiei din R.M au asa gindire ca mine.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.