Ambient on/off

Join the new world

 

Dan 1856. Novog eSveta: Analiza svjetskih dogadjaja

Day 1,856, 00:53 Published in Serbia Croatia by ludjaciAjde da zapocnemo kao uvijek do sada:
Evo opet mene, odlucio da napisem jos koji clanak. Od mog proslog je proslo tacno 22 dan, 3 sedmice i dan.
Kao i u prijasnjim clancima i u ovom cu se malo pozabaviti analizom dogadjaja u esvetu za 1856. dan kao i za neke dogadjaje u proslosti te moguce dogadjaje u buducnosti.
Kao i uvijek do sada za pocetak cu pokusati analizirati trenutno stanje nase nam drzave:

eSrbija:


Pocecu sa ekonomijom nase zemlje.
Nakon poduzeg perioda, neki kazu i godinu dana, nasa ezemlja se opet vratila u ekonomski vrh te trenutno posjedujemo 10 od 10 resursa i to:
- 5 resursa za hranu(100% bonusa na proizvodnju food raw-a i hrane) te
- 5 resursa za oruzje(100% bonusa na proizvodnju wep raw-a i oruzja).


eSrbija trenutno posjeduje 37 regija, 8 orginalnih i 29 osvojenih regija.

Sto se tice stanja na racunu Narodne Banke Srbije tamo trenutno posjedujemo 342.59 Golda te 45882.45 rsd-a.

Od ekonomije dosta od mene, sad prelazimo na ono bitno, a to je vojna analiza.

U ovome trenutku eSrbija pod svojim drzi sledece:
- sve svoje orginalne regije;
- sve regije eBiH;
- sve orginalne/maticne regije eHrvatske;
- sve regije eCrne Gore, izuzev regije Central Montenegro;
- sledece regije eItalije: Apulia, Molise, Lazio, Tuscany, Basilicata i Campania;
- sledece regije eFrancuske: Corsica, Provence Alpes Azur, Languedoc Roussillion, Midi-Pyrenees i Aquitanie;
- sledece regije eGrcke: Epirus, Peloponnese, Ionian Islands, Atica i Crete.

Ajmo reci da ovo i nije tako lose.

Sad da nesto kazemo i o rw.
Trenutno drzimo bar 1 regiju od 6 razlicitih edrzava(eHrvatske, eBiH, eCrne Gore, eItalije, eGrcke i eFrancuske) esveta, te iz toga zakljucujemo da mozemo da imamo maksimalno 6 rw-ova u isto vrijeme.
E o rw-ovima:.
- prvi: rw u eCrnoj Gori to je jedan od laksih rw za gusenje. To proizilazi iz toga da nam je eCrna Gora prepustila gorepomenute regije radi spajanja resursa;
- drugi: rw u eItaliji je poslije eCrnogorskog onaj koga bi trebalo da najlakse gusimo. eItalija se ne trudi previse da oslobodi neku od svojih regija jer znaju da su nam one dosta bitne zbog bonusa na proizvodnju oruzja i wep raw-a te znaju da je bez velikog angazovanja i njih i saveznika to potpuno uzaludno.
- treci: rw u eBiH. Tamo se u prije par dana vodila akcija za oslobadjanje regije Brcko. Medjutim nisu u tome uspjeli iako su bili na vrlo dobro putu. Osim toga sve je uglavno bilo mirno, cekaju se dani pred kongresne izbore.
- cetvrti: rw u eHrvatskoj. Tamo se kao i u eBiH prije par dana vodila teska borba za regiju Northwest Croatia, u kojoj je kao i u borbi za regiju Brcko bilo veoma tijesno, ali smo srecom uspjeli obe borbe privesti kraju u nasu korist. Kao i kod Bosanaca sem toga uglavnom mirno.
- peti: rw u eFrancuskoj: tamo se kao i u eBiH i eHrvatskoj prije par dana vodila borba za regiju Languedoc Roussillion, ali zato jer je ona bila "apsolutni" prioritet taj rw je relativno brzo priveden kraju.

To je dosad bilo ono osnovno, sad prelazimo na desavanja, bitne dogadjaje koji su bili, jesu ili ce biti.

Pocecemo sa osvajanjem eFrancuske.
Osvajanje eFrancuske pocelo je tako sto je pao neki dogovor sa ePoljskom da nam ustupi sve juzne eFrancuske regije. ePoljska je polako kroze rw-ove vracala redom regije Sicilia, Sardinia, Corsica, Provence Alpes Azur, Languedoc Roussillion, Midi-Pyrenees i Aquitanie. Nakon sto su oni vratili gorepomenute regije eSrbija je izglasala eFrancusku za NE te ih napala u regiji Corsica, gdje je istu i osvojila. Zatim su redom, relativno lako, padale i regije Provence Alpes Azur, Languedoc Roussillion, Midi-Pyrenees, dok je u zadnjoj regiji Aquitania pruzen nesto jaci otpor ali s vremenom i ona je pala. Time je eSrbija zavrsila osvajanje eFrancuske te je, konacno dobila dogu iscekivani resurs gumu. Ovime je i kompletirana nasa "kolekcija" 10 od 10 resursa.
Dobra stvar ovog osvajanje jeste dobijanje novog resursa, ali sve dobro ima i ono lose. A u ovom slucaju to je jos jedan, novi rw.
Trenutno, u ovim trenucima to ne izgleda tako, ali zamislimo da se ponovi scenario kao od prije par dana kad su se eBiH i eHrvatska malo bolje organizovale i u vecernjim satima pokrenule ustanke te time skoro uspjeli osloboditi regije. E sad zamislite da se organizuju tako da podignu ustanke u sledecim regijama:
- u eFrancuskoj: regija Corsica = ona koja nam spaja resurs gumu sa glavnim gradom;
- u eItaliji: regija Apulia = ona koja nam spaja "prekomorske" kolonije sa onim kontinentalnim, da preciziram njenim gubitkom gubimo resurse naftu, salitru i gumu;
- u eCrnoj Gori: regija Montenegrian Coast = regija koja nam spaja kao i Apulia "prekomorske" kolonije;
- u eBiH: regija Brcko = strateski toliko i nije vazna ali ima dosta igraca "emotivno" vezanih za nju tako da bi tamo bilo veliko rasipanje stete, ukoliko se protivnici odluce da ona bude samo za odvlacenje stete;
- u eHrvatskoj: regija South Dalmatia = kao i regija Montenegrian Coast povezuje nam "prekomorske" kolonije;
- u eGrckoj: bilo koja regija = samo za odvlacenje stete.

I sad pogledajte ovaj gore scenario, nema sanse da bi mi sve to uspjeli odbraniti. U najboljem slucaju uzeli bi 3-4 regije, ali to samo kad bi organizovanost bila na viskom nivou i u slucaju cjelodnevnog otvaranja kanala za podjelu. U suprotnom bilo bi dobro ako bi sacuvali ijednu regiju, jer bi se pucalo na sve strane, a samim tim sve bi se i izgubilo.

Ali da vas vise ne zabrinjavam, ni kod EDEN-a ne cvjetaju ruze i trenutno imaju neke vaznije poslove, tako da smo makar zasad sigurni. Al ko zna sta moze biti poslije.
Zato se treba spremiti, i prve pokusaje malo aktivnijih rw-ova ocekivati tamo 22/23 pred kongresne izbore pogotovo od strane Bosanaca i Francuza.


Takodjer zelio bih reci i to da mislim da smo eGrcku trebali proglasiti za NE zajedno sa eMakedoncima kad su ovi oslobodili regije Thrace i Aegean Islands.
Zatim napad je trebao ici tako da eMakedonija napadne regiju Thrace a mi regiju Aegean Islands i to iz razloga sto bi mi dosli na granicu sa eTurskom. Iako nam novi rat i rw nije nimalo potreban, ovo bi bilo dobro da smo uradili iz razloga jer bi tada mogli eBugarima zajedno sa eMakedoncima, ako bas zagusti pomoci u ratu protiv eTurske.
I to napad bi isao tako da eBugarska i jos jedna zemlja imaju NE na eTursku, a da jednoj ostane slobodni NE. Ta drzava sa slobodnim NE-om bi mogla eventualno da proglasi eGrcku za NE, jer bi oni vjerovatno pokusali nesto aktivniji rw u drzavi koja bi za NE imala eTursku. Time bi ova slobodna drzava cuvala ledja ostalim i branila ih od eventualnih napada eGrcke.
A sam ga zakomplikovo, al jbg ne bi valjalo da nije komplikovano.

Takodjer apelujem na predsednicu da u ovim trenucima da u ovim trenucima CoTD - Campaing of The Day --> stavlja na borbe sledecih drzava, i to po potrebi eBugarska, eCile i eIndonezija.
Ako je moguce prioritetno po ovom redosljedu.
Naravno ovo je samo neko moje misljenje, pa ako ga uvazite lijepo od vas, ako ne valjda ste smislili nesto bolje.


eMadjarska i ePoljska, te ePoljski prodor ka eTurskoj:


Sad nesto malo i o nasim sjevernim komsijama.
Sto se tice ratova eMadjarska i dalje vodi iskljucivo rat sa eUkrainom kako kroz rw-ove tako i u otvorenim sukobima.

E sad malo detaljnije.
eMadjarska i eRumunija su prije par dana imale dogovor da eMadjarska prepusti regiju Bukovina eRumuniji.
Ta regija je ustvari eUkrainska, te tu dolazi do konflikta, jer su kao sto znate eRumunija i eUkrajina u istom savezu EDEN-u. O tom sukobu necu pricati nesto posebno tek cu reci da je zbog njega doslo zbog dogovora sa eMadjarima, kao i zbog nezadovoljstva igraca i eRumunije i eUkrajine, trenutnim polozajem njihovih zemalja.

Sad da se opet vratimo na eMadjarsku.
Ona je u dogovoru sa ePoljskom, a taj dogovor implicira da eMadjarska treba napraviti put ePoljskoj kroz njene teritorije koji bi omogucili da ePoljska osvajanjem tih regija(toga puta) izbije na granicu sa eTurskom i nju proglasi za NE.
eMadjarska je to uradila na sledeci nacin. Kroz rw su oslobodjene sledece regije eUkrajine Volhynia, Podolia, Zaporozhia te na kraju regija Taurida.
Postojao je jedan prodor ePoljske tuda prije nekoliko dana kada je uspjesno ePoljska pregazila te eUkrainske regije te izbivsi na granice eTurske proglasila istu za NE te ju napala u regiji Black Sea Coast of Turkey. Tu regiju su ePoljaci na kraju i osvojili.
Zatim je napad krenuo ka regiji Eastern Anatolia. Paralelno sa ePoljskim napadom eTurska dize rw u prethodno izgubljenoj regiji, te ju uspjeva vratiti dok su ePoljaci zaokupljeni napadom na Eastern Anatolia. ePoljsko i tu regiju na kraju osvaja, s vecom mukom nego proslu regiju ali ipak je osvaja.
Zatim ePoljska napada regiju Southeastern Anatolia. Za vrijeme napada na tu regiju, eTurci opet pokrecu rw u prethodno izgubljenoj regiji, i opet je relativno lako vracaju. E sad kod borbe za ovu zadnju regiju ili je ePoljska odustala od ove kampanje ili su imali nesto vaznije, neka preca posla, uglavnom ePoljska je poprilicno lako izgubila borbu za ovu regiju, te samim njenim gubitkom izbacena je iz ovog dijela eSvijeta.

Nakon ovog neuspjeha/odustajanja od kampanje, proslo je par dana. eMadjarska je ponovno ePoljskoj napravila isti put, kroz iste eUkrainske regije. Zasad su ePoljaci osvojili regije Volhynia i Podolia, te se ocekuje njihovo dalje napredovanje. Ovdje za ePoljsku ne bi trebalo biti nekih vecih problema, naravno dok ne dodju na eTursku granicu, tada zabava ponovno pocinje.

E sad da malo ekonomijama ovih dvaju zemalja.
Pocecu sa ekonomijom eMadjarske.
eMadjarska trenutno posjeduje 8 od 10 resursa:
- 5 resursa za hranu(100% bonusa na proizvodnju food raw-a i hrane) te
- 3 resursa za oruzje(60% bonusa na proizvodnju wep raw-a i oruzja).


eMadjarska trenutno posjeduje 21 regiju, 7 orginalnih i 14 osvojenih regija.
napomena. Ovdje sam racunao da ce eMadjarska povratiti one eUkrainske regije.
I ako to uvijek pisem, napisacu opet. Malo o tome kako bi eMadjari mogli da prosire svoju resursu kolekciju.

Sto se tice resursa gume tu nema sta da se prica. Trenutno u njihovoj blizini ne postoji regija koja posjeduje gumu, a da je slobodna, a bome ni zauzeta, jednostavno su predaleko za to.
Ali sto se tice drugog resursa koji im nedostaje, nafte, za to vec ima rjesenja. Naime njihove istocne komsije eRusi u regiji North Caucasus posjeduju resurs naftu. Tu bi mogo pasti neki dogovor izmedju eMadjarske i eRusije o nekoj vrsti iznajmljivanje za kes, ili razmjeni regija. eRusiji ta regija i nije toliko bitna jer naftu posjeduju i u regiji Wester Siberia.
Sto se tice toga o iznajmljivanju u to ne bi da se uplicem i ukoliko se to i desi neka o cijeni razmisljaju oni.
Ali sto se tice razmjene regija tu im mogu pomoci 😃.
eMadjarskoj nedostaje resurs nafta koji eRusi posjeduju u regiji North Caucausus, koji je opet na granici sa eMadjarskom.
eRusiji nedostaje resurs zito koji opet eMadjari posjeduju u regijama Silveria i Sloboda, a koje se nalaze na granici sa eRusijom.
Ovdje mozemo zakljuciti ocigledno, neka se "trampe" za te dvije regije. Mogu potpisati neku vrstu ugovora koji traje mjesec dana i ima mogucnost obnavljanja svakog 8. ili 9. u mjesecu(taman poslije predsednickih izbora kako bi novi/stari predsednik imo dovoljno vremena da razmislim da li zeli da produzi ugovor).

Jos za kraj da kazem da eMadjarska jos uvijek drzi regiju Vorarlberg koja se nalazi na samom zapadu eAustrije.
Razlozi ovoga mi nisu poznati ali pretpostavljam da zele da zadrze neku vrstu uticajne sfere na tom dijelu Europe i svijeta. Ko zna mozda se nekad kao u stara vremena pozele siriti "tamo daleko na zapad".


Sto se tice eMadjarske ekonomije to bi bilo mislim dosta te prelazimo na ePoljsku.
ePoljska trenutno posjeduje 10 od 10 resursa:
- 5 resursa za hranu(100% bonusa na proizvodnju food raw-a i hrane) te
- 5 resursa za oruzje(100% bonusa na proizvodnju wep raw-a i oruzja).


ePoljska posjeduje 39 regija, 6 orginalnih i 33 osvojenih regija.

I ova situacije je vec mjesecima unazad, te je prilicno izvjesno da ce ovako ostati jos vrlo vrlo vrlo dugo, jer se ne nazire na vidiku niko ko bi mogao pokvariti njihove planove. Trenutno se ne granice ni sa jednom zemljom koja je dovoljno jaka da im se suprostavi samo, a kako je protivnicki tabor, odnosno EDEN, trenutno zauzet mnogo vaznijim stvarima, prvenstveno njegovim opstankom, onda nema nista ni od neke zajednicke akcije.

O njima nemam sta puno da pricam.
Pod svojim drze dobar dio eNjemacke(ostatak su im prepustili u zamjenu da ovi ne pokusavaju da povrate ostale regije i da ih ne porglasavaju za NE), citavu eHolandiju, dio eCeske, dobar dio eFrancuske(osim onog dijela koji su prepustili nama kako bi imali 10 od 10 resursa.
Uskoro se ocekuje njihovo gazenje eUkraine, te nova avantura po eTurskoj.

Sto se tice vojske trenutno su najogranizovaniji i vjerujem najjaca su nacija na erepu.

Treba istaci i da je vrlo znacajno to sto su se i oni prikljucili pohodu ka maloj Aziji i Bliskom Istoku, kako bi pomogli u zajednickom rusenju veoma duge eGrcke hegemonije, a odnedavno i eTurske, tamo.


eSpanija:


eSpanija jos uvijek suvereno vlada Jugozapadnom Evropom i sjevernim dijelom Juzne Amerike i tamo kroji politiku uglavnom kako ona zeli. Desi se pokoja oscilacija, ali se sve to brzo vrati na staro stanje.

Trenutno posjeduju 9 od 10 resursa i to:
- 4 resursa za hranu(80% bonusa na proizvodnju food raw-a i hrane) te
- 5 resursa za oruzje(100% bonusa na proizvodnju wep raw-a i oruzja).


eSpanije posjeduje 31 regija, 15 orginalnih i 16 osvojenih regija.

Od resursa jedino im nedostaje resurs krave. Medjutim taj resurs im je trenutno predaleko, tako da ce trenutno morati da se zadovolje sa ovih 9 od 10 resursa.

Sto se tice nekih vojnih desavanje vrijedi izdvojiti nedavni napad na eKolumbiju. Tom napadu su se prikljucili i eBrazil sa juga te eMeksiko sa sjevera i zajedno sa eSpanijom sa istoka ocas posla obrisali eKolumbiju. Da li ce to biti neko "trajnije brisanje" ili ono da malo utale zedj/glad za ratovanjem svojih igraca vidjecemo.
Neka moja preporuka je da ih drze obrisane do 25-og u mjesecu, da im onemoguce kongres a onda nek rade sta hoce sa njima.
Samo da bi to ostvarili moraju nanovo da ih proglase za NE i uzmu regiju koju su eMeksikanci izgubili nekidan, Caribe e Insular. Cak mislim da je ovo sto su se eKolumbici oslobodili od eMeksika i bolje, jer smatram da ukoliko eSpanija dovrsi ovo brisanje, njoj ce biti mnogo lakse da odbrani tu regiju dok traje vrijeme oslobadjanja tamo pred kongresne izbore, negu eMeksiku.

Takodjer sklopnjen je neki dogovor izmedju eSpanije, eVelike Britanije i mislim eKanade o tome da eKanada proglasi eUK za NE i napadne ih u regiji South West of England i da tamo eKanadjani puste tu borbu. Zatim bi eUK napala eKanadu u regiji Newfoundland and Labrador koju bi eUK osvojile. Zatim bi se valjda eUK, okrenule ePortugalu i osvajanjem neke/nekih njihovih regija.
Ne bih vise o ovome govorio jer mozda ni ovo nije tacno pa da ne sirim pogresne informacije. Uglavnom sigurno je tacno da postoji neki dogovor da eUK dodje do ePortugala.


eCile:


Iako obicno ne pisem o dogadjajima van Evrope, i o drzavama sem eSrbije, eMadjarske, ePoljske, eSpanije te nekom najvaznijem frontu u esvetu trenutno, eCile je zasluzio da ih konacno stavim listu svojih analiza.

Trenutno posjeduju 9 od 10 resursa i to:
- 5 resursa za hranu(100% bonusa na proizvodnju food raw-a i hrane) te
- 4 resursa za oruzje(80% bonusa na proizvodnju wep raw-a i oruzja).


eCile posjeduje 18 regija, 5 orginalnih i 13 osvojenih regija.

Ovo sto oni trenutno posjeduju i kako time raspolazu je impresivno, s obzirom da za protivnike imaju eArgentinu koja dnevno pravi i do 2 puta vise stete od njih. I u isto vrijeme imaju rw-ove u eAustraliji, eNovom Zelandu i eBoliviji, te moraju da paze na njih.

Resurs koji im nedostaje kako bi upotpunili kolekciju jeste guma. Tu gumu bi mogli pronaci u vidu neke zamjene sa eIndonezijom ali, im nije na preporuku jer su im i tako frontovi dosta rastegnuti i u slucaju da im neko podigne i tamo rw to bi im stvorilo nove velike probleme.
Ali eCile se makar trenutno moze zadovoljiti i sa ovih 9 od 19 resursa jer je to mislim najbolje sto su ikada imali i ovo je ono njihovo "zlatno doba". A poslije ko zna mozda i dovoljno ojacaju, ovako kao mi 😃, pa i oni po prvi put u svojoj eistoriji dostignu 10 od 10 resursa.

Kao sto sam vec ranije pomenuo apelujem na nase rukovodstvo da izdvoji pomoc za eCile, ako ne u vidu slanja oruzja/novca makar nek nam budu neke od njihovih bitnijih borbi CoTD, kad mi ionako nemamo nekih vaznijih borbi.

Takodjer istaknuo bih pohvalu za nase ljude koji su uzeli eCileansko drzavljanstvo-cs kako bi toj mladoj zemlji pomogli u razvoju kako ekonomskom tako i onom vojnom na planu ratovanja sa eAgrentinom. Samo se nadam da ce to ostati na onim principima sa kojima se i kranulo tamo - zarad pomoci jednoj zemlji u razvoju koja bi nam u buducnosti bila dobar i odan saveznik, i donosila onu odlucujucu prevagu u borbama u nocnim satima.

Trenutno traje borba izmedju njih i eArgentine za regiju Pampas u kojoj eCileanci zasad uvjerljivo vode te se ocekuje da i tu regiju uzmu.


eBugarska:


Ovdje je ista situacija kao i gore sa eCileom. Ova ce mi analiza biti malo detaljnija nego predjasnje tako da sam ubacio jos par edrzava, ali kod njih ce analiza biti malo slabija nego kod ove 4 osnovne, koje uvijek pokrijem.

Trenutno posjeduju 4 od 10 resursa i to:
- 2 resursa za hranu(40% bonusa na proizvodnju food raw-a i hrane) te
- 2 resursa za oruzje(40% bonusa na proizvodnju wep raw-a i oruzja).


eBugarska posjeduje 9 regija, 5 orginalnih i 3 osvojene regije.

Ovim eBugarska ne moze biti nimalo zadovoljna jer ona kao sila kakva jeste zasluzuje najmanje, znaci najmanje 8 od 10 resursa. Ali eto sticaj okolnosti je takav da im polozaj bas i ne ide na ruku. Kao i trenutni ratovi sa eTurskom i predjasnji sa eGrckom, koja je i sad neka vrsta njihovog cilja.

Trenutno imaju dva otvorena rata. Jedan sa eGrckom, drugi sa eTurskom. Ovaj sa eGrckom privode kraju. Jer ovaj napad sto je eGrcka pustila na njih na regiju Plovdiv iz regije Thrace, je gotovo izvjesno da ce dobiti eBugari, a kako su eMakedonci u medjuvremenu osvojili od eGrka regiju Thrace, rat izmedju eBugarske i eGrcke biti ce zavrsen.
Tako da ce eBugarska moci da se posveti eTurskoj.

Treba reci i da eBugarska ima 3tri regije na Bliskom Istoku i to dvije u eEgiptu i jednu u eSaudiskoj Arabiji. Ovu u eSaudiskoj Arabiji, regiju Tabuk, ce uskoro izgubiti u ratu sa eTurcima.

Nakon ovoga borbe izmedju njih preselit ce se u Malu Aziju. Tu bi scenario mogao/trebao biti sledeci. Ako ePoljaci pozure i sto prije osvoje ovo eUkrainskih regija te izbiju na granicu sa eTurskom. ePoljaci da sto prije steve na glasanje eTurske za NE i kad to glasanje prodje cekaju. Cekaju napad eTurske na eBugarsku jer ce ona imati inicijativu u ratu. Veoma je izvjesno da ce ePoljaci uzeti prvu rundu protiv eTuraka, dok se mi i ostali trebamo pobrinuti da i eBugari dobiju borbu protiv eTurske.
Ako scenario bude ovakav, dalji dogadjiji i nisu toliko upitni vjerovatno brisanje orginalnih eTurskih regija.
Zatim bi eBugarska trebala da se okrene prvom cilju svih ovih napada i prijasnjih akcija a to je istjerivanje eGrcke iz Srednjeg Istoka. To ce naravno biti duzi proces ali ako Bog da i uz dobru koordinaciju moze se i to ostvariti.


Rat eBrazila i eSAD protiv eTajvana:

Ovaj rat je za mene relativno nepoznanica ali cu probati da otprilike nesto ukratko, kazem nesto i o njemu.
Rat je zapoceo isprva izmedju eBrazila i eTajvana i to na sledeci nacin. Nakon sto je eBrazil sa eSpanijom osvojio eKolumbiju i obrisali je, eBrazil je preko regije Paciffica dobio granicu sa Filipinima, mislim u regiji Luxon. Brazil je stavio NE na Filipine i obrisao ih. Samim tim dobio je granicu sa eTajvanom te nakon zatvaranja rata sa eFilipinima u konacnici stavio i eTajvan za NE. eTajvan je uzvratio istom mjerom te i on eBrazil stavio za NE. Iako je u novinama eTajvana izlazili pozivanje na mir, i to da oni ne zele rat i da je EDEN pozivao na primirje do rata je ipak doslo.
Inicijativu u ratu je dobio eBrazil i on je imao prvih napad. Zacudo ili ne eBrazil je izgubio prvu borbu/kampanju. Zatim je uslijedio kontranapad eTajvana u kome su opet eBrazilci izgubili. Naposlijetku se u rat morao ukljuciti i eSAD kako bi pomogao svom "jedinom" savezniku eBrazilu da ne dozivi totalni neuspjeh/katastrofu. Nakon dosta promjenjive srece gdje su eAmerikanci izgubili i prvi napad i regiju Hawai, na kraju se sve zavrsilo tako da je eTajvan podijeljen izmedju eBrazila i eSAD-a, a njegove kolonije su dijelom zatvorene. Posljedica toga je i dio oslobodjenog eJapana.

Novi savez:

Nakon dosta "priprema" osnovan je jos jedan novi/stari savez TWO. On je zapravo nasljednik saveza ONE.
Njegove clanice su sledece drzave:
- eSrbija;
- ePoljska;
- eMadjrska;
- eSpanija;
- eVelika Britanija;
- eSlovenija
Osnovni zadaci obiljezja saveza su bezuslovna pomoc izmedju saveznika, stavljanje interesa saveza ispred sebe i drzave, obezbjednjivanje kongresa t priblizavanje zemalja, i stvaranje medjusobnog povjerenja.

Rat eIndonezije vs eHrvatske:

Ovaj rat je ustvari krsenje sporazuma koji je eIndonezija imala sa eHrvatskom i eKinom. Oni su ga prekrsili kad su eHrvatsku bez prethodne najave postavili za glasanje za NE. Uglavnom da skratim, eIndonezija je napala i osvojila sledece dvije regije Peninsulat Malaysia i Southern Thailand. eIndonezija je prilicno lako osvojila ove dvije regije, zasto ne znam niti cu ulaziti u tom, jedino sto cu reci i sto znam jeste da se javila konfuzija kada su "vlasti" u eHrvatskoj par puta promijenile u toku dana sta se pusta a sta ne.
Trenutno se vodi rw u regiji Tamil Nadu, cijim bi vracanjem eIndiji, eHrvatska izgibila granicu sa eIndonezijom(barem mislim da je tako) te bi i taj rat bio zatvoren, a njima ne bi prijetila opasnost da ih izbace iz Azije.Ovo i vise nego dosta od mene, ne znam kad sam zadnji put napisao ovoliki clanak.

Ako nije problem da mi poslije citanja lupite vot, sub, shout.
Ako ima neka greska javite u komentaru, budem ispravio.
Sve pohvale, kritike ili savjete pisite u komentarima. 😃Za SHOUT:

Dan 1856. Novog eSveta: Analiza svjetskih dogadjaja
http://www.erepublik.com/en/article/dan-1856-novog-esveta-analiza-svjetskih-dogadjaja--2178149/1/20
 

Comments

ludjaci
ludjaci Day 1,856, 00:54

Za SHOUT:

Dan 1856. Novog eSveta: Analiza svjetskih dogadjaja
http://www.erepublik.com/en/article/dan-1856-novog-esveta-analiza-svjetskih-dogadjaja--2178149/1/20

war 0408
war 0408 Day 1,856, 01:18

imaš i vote i sub i shout

Geralt The Great
Geralt The Great Day 1,856, 02:13

dobar clanak...!

War3hous313
War3hous313 Day 1,856, 02:38

sve na jednom mestu. sjajno! ko zeli da zna nesto o dogadjajima u novom svetu, ovde moze da sazna. vote, sub odavno a sad ce i shout.
SvakoDobroSvima!
o7

Bigie Nubins
Bigie Nubins Day 1,856, 02:39

v+s
svaka cast kao i uvek !

nastavi tako dalje !

Shommy Lee Jones
Shommy Lee Jones Day 1,856, 04:46

Алажем се са осталима, све на једном месту. Ја сам само приметио да си изоставио две наше регије у Грчкој. Јонска острва и Атику. Иначе браво и глас.

igajunior
igajunior Day 1,856, 05:04

Svaka čast za članak, bro.

PRC PRC PRC
PRC PRC PRC Day 1,856, 05:08

Одличан

Marko ZZ
Marko ZZ Day 1,856, 05:13

mogao si i neku sliku ubaciti , al sve u svemu odlicno, samo tako nastavi 🙂

elminjo
elminjo Day 1,856, 05:14

Odličan članak
\o/

aca batar 98
aca batar 98 Day 1,856, 05:17

Свака част за чланак,в42 с298+шаут

CRNI LOVAC
CRNI LOVAC Day 1,856, 05:25

Odličan članak

branko100
branko100 Day 1,856, 05:30

odlicno o7

MiNed
MiNed Day 1,856, 06:00

Dobar članak samo da si dodao još neku sliku bilo bi super, mada i ne mora ali sam siguran da mlađim igračima a i onim malo lenjim/neupućenim bilo lakše/razumnije.

Što se tiče Španije, zašto ne uzmu regiju Cork od Irske te tako dobiju resurs krave koji im nedostaje? Milsim da im je to najbliže, ili do nje moraju preko Francuske!?

Vladimir M. Vasiljevic
Vladimir M. Vasiljevic Day 1,856, 08:21

Uvek sa merakom citam tvoju analizu 😃 samo nastavi ovako

ludjaci
ludjaci Day 1,856, 09:44

zahvaljujem se svima

ludjaci
ludjaci Day 1,856, 09:50

@Milos I Osvajac Banovani
ne znam nis sam kako su mi promaknule te dvije regije, al evo ispravio

@VCR SRBIJA, MiNed
slike ne ubacujem iz prostog razloga, mrsko mi
jer tu sliku moram uslika pa je u paint-u ili photoshop-u malo doraditi, zatim upload preko nekog sajta(sto mi uzima vrijeme) zatim opet na tom sajtu moram podesiti velicinu slike
te su tu ispatim ko budala
prije sam to radio ali zadnja 2-3 clanka sam prestao

@MiNed
ja mislim da to moraju preko eFrancuske ili eBritanije, zato sam i stavio da im je predaleko
ali ako neko zna sa sigurnoscu da mogu to i direktno napasti, nek mi javi pa cu prepraviti

Tex_Willer
Tex_Willer Day 1,856, 15:16

Империја доминира на свим фронтовима!!!

serbiankid
serbiankid Day 1,856, 15:20

Браво!

dekysa
dekysa Day 1,856, 15:23

Svaka tebi čast, šta si sve napisao... Međutim, kolko vidim nema nigde sneška belića, čiji uticaj nije zanemarljiv.... Znači uključi u analizu sneška a osećam da će i deda mraz uskoro biti zajeban pa se onda javi... Kod mene u vrtiću najviše se plašimo rudolfa, onog irvasa sa crvenim nosićem za njega smo spremili mnogo raketica...

sematika VS seki
sematika VS seki Day 1,856, 15:26

v
Get your 5q7 tanks
http://tinyurl.com/cxhq6jj

Ivdza gej
Ivdza gej Day 1,857, 08:17

V+S

Ali sledeci put pisi "Pantela style" 🙂

Cvelle.rs
Cvelle.rs Day 1,857, 14:39

Covece, pa posedujem skoro istu sumu RSD kao i eSrbija... 🙂

Leokv
Leokv Day 1,857, 14:54

v+s dobar

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.