Dış Basında eTürkiye

Day 1,213, 05:58 Published in Turkey Turkey by Aybarsalp


İyi günler dostlar,

Bugün zamanım az yine de hızlı bir şekilde göz attım eAmerika, eRusya, eBirleşik Krallık, eBrezilya ve eArjantin basınlarına. Şansıma bu kadar ülkede eTürkiye ile direk alakalı iki makale bulabildim son 15 saatte yazılan ve ikisi de yine eArjantin'dendi. Aslında eAmerika basınında da özellikle İNCİ'yle alakalı yazılar vardı ama zaman nedeniyle çeviremeyeceğim onları ve onlar daha çok kendi iç siyasetleriyle ilgili. Neyse zaten eArjantin makaleleri oldukça uzun. eBrezilya ve eRusya'da daha çok oyundaki yeni düzenlemeler ve seçim adaylıkları hakkında makaleler açılmış. eBirleşik Krallık laf aramızda biraz tırt makale konusunda. Neyse hızlıca eArjantin'deki şu iki makaleye gelelim.



İki yazar da önceki makalede alıntı yaptığımız yazarlardan. İkisi için de BIA savunucusu diyebiliriz.

İlki Ash J. Williams'ın şu makalesi: http://www.erepublik.com/en/article/yo-eargentino-y-mis-verdaderos-aliados-aunque-el-gobierno-no-quiera--1713289/1/20

Yazar burada eMacaristan, eSırbistan, eTürkiye ve eEndonezya ile eArjantin'in geçmişlerini ve şimdiki ilişkilerini incelemiş. Özetlersek "asıl dostlarımız" dediği bu ülkelerle eArjantin'in ilişkilerini düzeltmesini istemiş. Detaylı çeviri isteyenler alttaki paragraftan devam etsin, gerisi daha aşağılara, bir sonraki makaleye atlasın.

Normalde eArjantin hükümetlerinin işleriyle ilgili eleştiriler yapmadığını ama artık PHOENIX'in ardından eArjantin hükümetinin dostlarıyla aralarını açmasına dayanamadığını yazmış. Kendisinin de suçlu olabileceğini çünkü bilgisizlikten ya da iligilenmemekden kaynaklanarak dış siyaseti pek düşünmediğini söylemiş ama eTürkiye işgal altındayken eArjantin'in eRomanya ile MPP (ortaklaşa korunma antlaşması) imzlaması dediğine göre son damla olmuş.

Bundan sonra diğer ülkelerle eArjantin'in ilişkileri hakkında kısa bilgiler vermiş ve aralarının şimdi neden açık olduğunu yazmış. eMacaristan ile 2009'un başında bulundukları ittifakta çok yardımlaşmışlar. eMacaristan onları Güney Afrika'da yalnız bırakmamış ve tabii eArjantin de onlara yardım etmiş. Şimdi aralarının açık olmasının nedeninin eBrezilya ile eMacaristan'ın çıkar çatışmasından kaynaklandığını yani direk olarak eArjantin'le hiçbir alakası olmadığını söylemiş.

eSırbistan ile de benzer şekilde 2009 başlarında dostlarmış ve eSırplar da eArjantin'i Güney Afrika'da yalnız bırakmamışlar. Şimdi aralarının açık olmasının tek nedeninin eSırbistan'ın NWO'da bulunması yani eArjantin'le yine direk olarak alakalı olmadığını yazmış. Ve ta ki eArjantin eRomanya ve eHırvatistan ile MPP imzladı, o zaman bize düşman oldular yazmış.

eTürkiye ile de 2009 başından beri dost olduklarını ama özellikle son aylarda ilişkilerin kardeşlik düzeyine geldiğini söylemiş. Savaşlarında birçok eTürk savaş kahramanları (Battle heroes) olmuş ve eBrezilya ve eEndonezya ile beraber en yakın müttefikimiz eTürkiye idi demiş. Şimdi aralarının açılmasının tek nedeninin eTürkiye'nin (eABD yüzünden) PANAM'dan ayrılması ve gelecekte NWO'yla yakınlaşabilecek olması demiş ve eklemiş yani yine eArjantin ile alakalı değil.

eEndonezya için de en büyük müttefiklerimizden biriydi ve birçok dostumuz oldu bu ülkeden demiş. Uzun bir süreliğine yalnızca kağıt üzerinde müttefik değil aynı anda kardeş de olmuştuk demiş. Şimdi ayrılmalarının nedeninin eEndonezya'nın eABD'ye salırması ve eBrezilya ile arasının açılması olduğunu söylemiş.

eBrezilya ile her zaman dost ve müttefik olacaklarını her zaman eBrezilya'yı destekleyeceklerini ama bunu eEndonezyalı ve eTürk kardeşlerini düşünmemeleeri anlamına gelmemesi gerektiğini yazmış.

"eRomanya MPPsi bozulsun Yaşasın özgür eTürkiye" sloganı atıp "ben eArjantinliyim ve eBrezilya, eEndonezya ve eTürkiye'ye karşı savaşmayacağım! Ben eArjantinliyim Brezilya, Endonezya, Arjantin, Türkiye'yi, BIAT'ı istiyorum deyip bitirmiş.




İkinci makalemiz ise Nico Carpero'nun şu makalesi http://www.erepublik.com/en/article/-iexcl-un-futuro-dividido-en-dos--1712705/1/20

Zamanı iyice tükettiğimden bu yazıyı daha bir özet geçeceğim: Kısaca kendisinin pek de eski sayılamayacığını ve yalnızca kendi algılayışını yazacağını söylemiş. Demiş ki iki tane görüş var eArjantin geleceği üzerine. Birincisi "ne olursa olsun eBrezilya yanında olmalıyız çünkü hem sınırları bize yakın hem de bizden güçlüler". İknicisi de "eEndonezya gibi kardeşlerimizi unutamayız. Onları takip etmeliyiz. Gerekirse eİspanya ile de oluruz. eABD'nin etiksizliği küçük bir detay değildir".

Yazar kendi önerdiği üçüncü yolu eklemiş: eBrezilya ile ilişkilerini bozmadan eğer eBrezilya PANAM'dan ayrılamayacaksa onlarla non-agression pact yani saldırmazlık antlaşması imzlayıp eENdonezya ve Arupada'ki bazı ülkelerle ortaklık antlaşması imzlamalarını önermiş.




Önceki makaledeki bir okuyucu önerisini beğenmiştim. Kusura bakmasın şimdi ismini hatırlayamıyorum. Demişti ki "makalelerin altındaki yorumları da çevir ki tam bilelim farklı görüşleri". Haklı bence de şimdi hızlıca onları da çevireceğim.

İkinci makalenin okuyucu yorumları şöyle: hahaha öncelikle benim bir makalem gibi yorum yapan kişilerin çoğu koyduğu fotografa takılıp "güzel foto" vb demişler. Tek düzgün yorum yapan adam da edünyanın iki kutuplu dünyaya doğru gittiğini ve bu süreci yazmış kendince.


İlk makalenin okuyucu yorumları işe şöyle: İkinci yorum yapan kişi "güzel de ya iki dostumuz birbirine salırırsa mesela eBrezilya ile eEndonezya arasında bile bu risk var. Arada süzülüp arkadaşlıklarımızı sürdürebiliriz (Brezilya, Endonezya, Türkiye, Fransa vb) ama bir yerde seçim yapmamız gerekebilir" demiş.

Altındaki diğer yorumlarda yazı beğenilmiş. Biri gaza gelip "herkes yankilere karşı birleşsin" demiş.

eABD'nin eTürkiye'ye ihanet ettiği birkaç kez tekrarlanmış.
Son yorumu yapan kişi ise eBrezilya'da "BIA"nın sözünün edilmediğini, nostaljide yaşanmaması gerektiğini yazmış.


Şimdilik bu kadar dostlar. Otobüsümü kaçırmak üzereyim, çıkıyorum.

Eksik, yanlış bir şeyler gözünüze çarparsa affedin.


Zamanım olunca yorum içeren makalelere de başlayacağım. Güzel, verimli yazılar yazmak istiyorum, bu da zaman gerektiriyor.

Güzel oyunlar hepimize.