Constitutia Romaniei [I]

Day 174, 23:37 Published in Romania Romania by OchiReci

Constitutia postata in ziarul [a url=http://www.erepublik.com/article-234271.html]eVenimentul pe 29 aprilie[/a] a adunat o prezenta de 50 de persoane la vot cu urmatoarea specificare a autorului, Titu Maiorescu [ fost presedinte al Romaniei, actul congressman si lider al eRDP ]

“Va rog sa votati pentru promulgarea Constitutiei eRomania in forma prezentata mai sus, comentand la acest articol cu DA, sau sa votati impotriva promulgarii Constitutiei, comentand la acest articol cu NU. Termenul de votare este Ziua 162 a Noii Lumi, ora eRepublik 23:59” .

Ca prima problema de fond pot preciza faptul ca nu am gasit nici o dezbatere pe articolele constitutiei inainte de acest vot, iar votul e pur si simplu incadrat in categoria : “va place un articol? daca il vreti trebuie sa acceptati alte articole care nu va plac”. Nu stiu cine a lucrat la elaborarea acestei constitute si in ce fel, nu exista o baza de date care sa prezinte discutiile referitoare la el, nu am vazut pe nimeni investigand impactul anumitor reguli incorporate in ea asupra cetatenilor erepublick. Intr-o lume fie ea si virtuala, felul in care a fost propusa constitutia in forma singulara si la kilogram, fara dezbateri pe articole, sondaje de opinie si discuti libere referitoare la problemele si lipsurile care le contine, face ca Romania zilei 162 in joc sa fie una de tip comunista si nicidecum democratica.


Democraţia (în traducere literală "conducere de către popor", din grecescul δημοκρατία - demokratia demos, "popor," şi kratos, "conducere") este un regim politic prin voinţa poporului.
Este un regim in care sunt respectate drepturile cetatenesti, de asemenea existenta pluripartidismului, a pietei libere, a constitutiei si dreptul la vot.
Un element important al democraţiei este constituţia. Acest document, votat de către popor prin referendum organizat în mod liber, reglementează drepturile şi libertăţile individului într-un stat şi defineşte limitele puterii a conducătorilor aflaţi în diferite funcţii din stat şi din guvern, defineşte politicile fundamentale şi stabileşte structura, datoria şi puterea guvernului.


Constitutie = legea fundamentala a unui stat in care sunt consemnate principiile de baza ale organizarii lui, drepturile si indatoririle fundamentale ale cetatenilor. O constituţie e un sistem, frecvent codificat într-un document scris care indică regulile şi principiile care guvernează o organizaţie. În cazul naţiunilor, acest termen se referă specific la o constituţie naţională care defineşte principiile politice fundamentale a statului şi descrie puterile şi obligaţiunile guvernului respectiv. Majoritatea constituţiilor naţionale stabilesc drepturile şi datoriile principale ale cetaţenilor, sistemul electoral, organizarea organelor supreme şi locale etc., reflectând astfel stadiul de dezvoltare socială, economică şi politică la un moment dat a statului respectiv. Anterior evoluţiei consituţiilor naţionale codificate, termenul constituţie putea fi folosit pentru a descrie orice lege importantă.

Comunismul reprezinta o formaţiune social-economică în dezvoltarea societăţii, caracterizată prin proprietatea de stat asupra tuturor mijloacelor de producţie şi prin regim totalitar de extremă stânga. Ideologia reprezinta teoria înfăptuirii [ orânduirii comuniste a unei false fericiri generale ]


Acum sa explic afirmatia. Intr-un stat democratic definirea unei constituti se face in mai multi pasi care implica anumite procedee.
- Astfel in prim stadiu se iau masuri excepţionale de adunare a forţelor, a minţilor creatoare şi de punere în comun a experienţei şi gândirii lor colective. Acest colectiv denumit sugestiv “Parinti Constitutiei” [ ii denumesc astfel, pentru ca in democratia noastra virtuala, acesta structura care simbolizeaza primul pas spre democratie, nu exista si astfel nu are nume ] va elabora intr-o perioada de timp articole constitutiei. [ Membri acestui colectiv sunt alesi de catre populatie sau desemnati conform anumitor criteri bine stabilite ]
- Al doilea pas este constituit de transparenta totala, de dezbaterea nationala in trepte pe fiecare articol in parte si de explicarea fiecaruia cetateanului.
- Pasul 3 sondajul de opinie si re-editarea constitutiei dupa constatarea anumitor discrepante, nonsensuri sau greseli in urma pasului 2.
- Pasul 4 este supunerea la vot popular a constitutiei.

Dupa cum ati observat in Romania virtuala toti acesti pasi democratici nu au existat, exceptie facand pasul 4. Noi am avut o constitutie create pe sistemul communist, adica creat de un grup de elita care detine controlul total al tari, populatia nefind nici informata nici consultata cu privire la actul normativ.

Un alt factor important este faptul ca Constitutia Romaniei a fost votata cu 44 voturi pentru si 0 impotriva pe data de 29 aprilie 2008 [ ziua 162 in joc ]. Comunitatea romana in joc in luna Aprilie a atins cifra de 652 persoane, ceea ce ne acorda procentul de 6,72 de voturi exprimate pozitiv din total. Constitutia a fost astfel votata de o foarte mica majoritate, insa aprobata. Scopul si exemplu .. crearea unui grup totalitar [ grupul celor care au votat ] care sa preaia controlul asupra tari, grup care controleaza si manipuleaza drepturile si libertatea celorlati ecetateni.
Prezenta la vot cat si felul si forma in care se prezinta Consitutia Romaniei este o dovada clara asupra modului in care mai mari nostri reprezentati nu reusesc sa delimiteze interesul personal de cel national si ne situeaza intr-o perioada totalitara de tip comunista. Afirmatia se bazeaza pe cele scrise mai sus si pe faptul ca ei care au creat Constitutia sau gandit mai mult la castigurile pe care le vor avea pe plan finaciar si de imagine decat la problemele adevarate ale tari si la demersurile democratice care implica definirea unei constitute.

[va urma]